Riviervissen: 10 leerpunten van Wim Hanegraaf

Favoriet Favoriet
Riviervissen: 10 leerpunten van Wim Hanegraaf

Vissen op de rivieren, dat is niet voor mietjes!

Wim Hanegraaf is het daar grondig mee eens. Veel tijd investeren, ergernissen van de eindeloze zuigende werking van de scheepvaart, witvis, wisselende waterstanden, onbereikbare stekken, regelmatig blanken, honderden kilo’s aan voer en ruige omstandigheden… Wim weet hoe grillig de rivier kan zijn. Toch is hij helemaal verslaafd aan het bevissen van de grote waterwegen in de Benelux. In dit artikel deelt hij zijn kennis met ons in de vorm van 10 praktische tips.


Wim aan het woord: Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn riviervisserij aanpak, wanneer ik welke stekken kies en hoe ik deze bevoer en vervolgens bevis. Om wat duidelijkheid te verschaffen wil ik jullie graag mijn top 10 aan tips geven. Ga jij in 2017 de uitdaging van de rivier aan? Lees dan verder!

Tip 1: Begin niet te vroeg

In ieder geval begin ik zeker niet te vroeg in het jaar met het bevissen van de rivieren. Pas ergens in april, als de watertemperatuur weer lekker begint te stijgen, zie je mij weer terug aan de oevers van de rivier. De reden is simpel: ik ben in het verleden te vaak op m’n bek gegaan in januari, februari en maart  😉

In de winter voor mij geen rivieren meer.

In de winter vis ik wel m’n sessies maar beperk ik mij tot relatief makkelijk water en zo ook in het vroege voorjaar kies ik nog voor afgesloten wateren. Ik heb het dus regelmatig geprobeerd, maar op enkele enkele uitzonderingen na was het telkens schrapen op de rivier.

Een winterschub van de Maas, toen er nog héél veel vistijd was. Nu met een gezin liggen de zaken wel wat anders…


Tip 2: vis dichtbij

Daarmee wil ik zeggen dat je makkelijk bevisbare stekken moet kiezen. Vooral in het voorjaar is de witvis super actief. Je kan je rigs dan gaan uitvaren op 100 meter plus, maar dan kan ik je garanderen dat je er na een paar uur de brui aan geeft en alsnog je stokken voor je eigen kant ingooit. Had je daar nu maar gevoerd! Kortom, vis gewoon op werpafstand.

Gewoon binnen werpafstand voeren en vissen, wel zo makkelijk.


Tip 3: blijf niet te lang hangen

Als je niks gevangen hebt na een goede voercampagne kies dan de volgende sessie voor een andere stek! Immers, als er karper in de buurt zwom had je ze wel gevangen. Het wil niet zeggen dat de stek niet goed is, maar in ieder geval niet op dát moment, probeer het nog eens in een ander jaargetijde.

Een schub van ruim een meter. Juiste stek. juiste tijd!


Tip 4: voorvoeren

Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een korte voercampagne, 1 á 2 dagen plankgas voeren geeft bij mij de beste resultaten. Als je op de grindgaten vist (die in verbinding staan met de rivier) wil het wel helpen om wat langere voercampagnes te houden. Het is meer zaak om ‘op de vis te zitten’ en ze dan aan te voeren. Als je wacht tot ze langs komen, kan het wel eens lang gaan duren. Ik voer het liefst met een zoete boilie zoals de TTB XCEED, gecombineerd met een flinke emmer tijgernoten.

Die zat goed op het voer!


Tip 5: rigs

Laat geavanceerde rigs thuis, ik vist steevast met een gecoate onderlijn in combinatie met een klauwhaak maat 4 en linealigner. Dit combineer ik met een wartellood afgestemd op de stroming van dat moment. Met deze combi doe je zeker niks verkeerd. Als je last hebt van witvis probeer dan de hair eens flink te verlengen, 3 cm vanaf haakpunt tot bovenkant boilie kan makkelijk. Witvis speelt vaak met het aas waardoor zij zich per ongeluk haken, door een lange hair te gebruiken vang je ze ineens een stuk minder.

Geen poespas voor mij, gewoon een simpele rig volstaat!


Tip 6: lijnen

Nylon hoofdlijn met een stevige voorslag van ongeveer 15 meter is veruit mijn favoriet. Gevlochten lijnen pakken al snel meer stroming (en drijfvuil/wier) op wat ervoor zal zorgen dat je gek wordt van de losse piepen . Persoonlijk gebruik ik het liefst PB Shield als voorslag en Shimano Technium 0.40 mm als hoofdlijn. Deze combinatie heeft mij nog niet in de steek gelaten.

Shield, wanneer je extra schuurbestendigheid nodig hebt.


Tip 7: stekkeuze

Hier zou ik wel een heel boek over kunnen schrijven, maar houd vooral in het voorjaar de watertemperatuur in de gaten. Het verschil tussen de rivier en de aangrenzende grindgaten kan zomaar een paar graden verschillen. Kijk hier dus eerst naar voordat je beslist om op de rivier, een grindgat of bijvoorbeeld een Maasarm te gaan vissen. Verder liggen de rivieren bezaait met interessante stekken. Plateaus, taluds, mosselbanken, stenen, waterplanten ga zo maar door. Mijn motto is dan ook:

Beter een dag extra investeren in het zoeken van de juiste stek dan zomaar ergens neerploffen.

Gevangen op een trekroute richting paaigebied.

Probeer de trekroutes te zoeken tussen interessante stukken. Dit klinkt makkelijker dan het is en het heeft jaren geduurd voor ik een paar stekken gevonden had die regelmatig vissen opleverde. Een andere tip zou dan ook kunnen zijn: Woon je niet in de buurt van een rivier, begin er dan niet aan. Regelmatig aan het water zijn, veel ‘testsessies’ vissen en contact hebben met de andere vissers zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je de puzzel sneller zal kunnen leggen.

Een afgepaaide strijder. Toch was ik er maar wát blij mee!


Tip 8: leg de lat niet te hoog

Staar je niet blind op de grote riviervissen die je wel eens ziet, in werkelijkheid is het stukken moeilijker om een grote karper te vangen op de Nederlandse rivieren dan op de afgesloten wateren. De karpers moeten er groot worden van het natuurlijk voedsel en tot een paar jaar terug werden er eigenlijk geen karpers uitgezet. Laat staan van die ‘snelgroeiers’ zoals wij die nu kennen. Gelukkig doen we op het moment goede zaken en worden er werkelijk geweldige karpers op de rivieren los gelaten, ze moeten nu nog wel even groeien…

Spiegels uitzetten, als het aan mij ligt nog veel meer!

Een terugvangst van SKP benedenrivieren. Fantastisch toch?!


Tip 9: geen partikels

Ja, ook ik heb er emmers mais in staan gooien maar in werkelijkheid trek je er gigantisch veel witvis mee aan en is je stek in mum van tijd leeg gevreten waarna ze van je dure boilies beginnen te schransen… De rotzakken! Tegen de tijd dat vriend karper langs komt is alles verdwenen. Kortom: gebruik geen (of niet teveel) partikels.

Eén van de vier vissen die ik in 1 nacht ving, het voeren had weer gewerkt.

Nu moet ik zeggen: voor tijgernoten geldt dit vrijwel niet. Een emmer slijmerige tijgernoten voer ik wel in combinatie met boilies en dat werkt prima. Op een of andere manier lijken deze nootjes minder in de smaak te vallen.


Tip 10: genieten staat boven alles

De volhardende riviervissers genieten van de rust en van de ruimte om zich heen, en niet alleen van gierende runs (al is dat wel lekker uiteraard). Zie je mij nu ergens zitten: Vaar of loop gerust een paar kilometer door… Ik zeg toch altijd dat ik niks heb gevangen  😉

Gewoon omdat het kan…


Maasavonturen op film

Mocht je nog wat extra motivatie willen krijgen, check dan onderstaande video. Ik neem jullie mee naar de rivier de Maas en toon jullie enkele mooie momenten uit de afgelopen jaren!

Succes dit jaar!

Wim Hanegraaf

De Brabantse Wim Hanegraaf is een familiemens én hardcore karpervisser. Zijn sessies zijn altijd goed voorbereid en vinden vaak plaats op lastige rivieren als De Maas. In zijn blog gaat hij dieper op zijn visserij in. Stay tuned!