ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Riviervissen in Canada: Saint Lawrence River – Mark van Rhee – Deel 1

Favoriet Favoriet
Riviervissen in Canada: Saint Lawrence River – Mark van Rhee – Deel 1

In dit artikel vertelt Mark van Rhee over zijn visserij op de machtige Saint Lawrence River in Canada. Door de jaren heen heeft Mark deze rivier meerdere malen bezocht en in dit tweeluik vertelt hij over zijn ervaringen op dit niet-alledaagse karperwater!


Mark aan het woord: Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat ik voor het eerst mijn lijnen nat maakte in de voor mij magische karperwereld ??De Saint Lawrence River? in Canada. Het was destijds Steve Briggs die me met een artikel in Spiegel Magazine verleidde tot een avontuur waar ik later verslaafd aan ben geraakt. Tot op de dag van vandaag ben ik Steve hier nog ontzettend dankbaar voor! Via Steve kwam ik in contact met Paul Hunt van Canadian Carpin Holidays en zo boekte ik mijn eerste visvakantie naar Canada.

Visgids Paul met een Canadese veertiger!

De seizoenen

Het visseizoen loopt in Canada van half mei tot en met half oktober. De topmaanden zijn mei en juni en september en oktober. Wanneer je in het voorjaar gaat, van mei tot eind juni, ben je erg weersafhankelijk voor wat de vangsten betreft. De beste tijd is net voor de paai. De vissen trekken dan de baaien van Saint Lawrence River in om te gaan paaien wanneer de temperaturen omhoog gaan. Op de stekken die dan worden bevist, krijg je soms tot wel veertig runs op een dag als je er op het juiste moment bent!

Op die stekken krijg je soms tot wel veertig runs op een dag!

Ben je daar als de paai net voorbij is, dan zijn de stekken op de rivier erg goed. De karpers trekken de rivieren op om op zoek te gaan naar voedsel en komen in grote scholen voorbij. In september en oktober, als ze zich gaan volvreten voor de winter, kun je ook het beste op de rivier zelf vissen.

De machtige rivier zit vol gigantisch sterke schubkarpers!

Mijn eerste dertiger

Zo ging het ook op mijn allereerste trip in 2009… Omdat ik mijn vistijd volledig wil gebruiken, vis ik ook enkele nachten. Eén daarvan zal ik nooit vergeten. Vanaf het moment dat ik alleen op de stek zit blijven de karpers maar voorbij komen. Ik zie en hoor de ene na de andere karper op het water neerkomen. Wat een fantastisch schouwspel krijg ik voorgeschoteld! De runs volgen elkaar snel op. Ik start de nacht met drie hengels, maar na twee uur vissen heb ik aan één hengel voldoende.

Een hoge twintiger uit de eerste nacht.

De karpers zwemmen op de rivier in de continue stroming, wat ze enorm sterk maakt. Het duurt dus wel even voordat je ze in je netje kunt trekken! De ene na de andere hoge twintiger komt op de kant, totdat ik vroeg in de morgen wederom een felle aanbeet krijg en de karper de slip laat lopen alsof het niets is. Voordat ik de spoel enigszins kan remmen en aan de dril kan beginnen, is deze bijna leeg. De kracht en runs van deze karpers zijn niet te vergelijken met wat ik gewend ben in Nederland. Na een dril van dik 20 minuten, waarin de karper en ik alles geven, kom ik als winnaar uit de strijd en vang mijn eerste Canadese dertig plus schub!

Mark met zijn eerste Canadese dertiger!

Wat een voldoening en een moment om nooit te vergeten. Dertigers zijn eerder uitzondering dan regel op deze rivier. Een spiegelkarper uit de Saint Lawrence River is al helemaal een unieke vangst! Deze zijn zeer zeldzaam. Schubkarpers tussen de 40 en 50 pond zwemmen ook hun rondjes, maar zijn erg lastig te haken omdat er nu eenmaal veel karpers zwemmen en je juist die ene eruit moet zien te vissen. En dát werd vanaf dat moment voor mij de ultieme uitdaging: een Canadese veertiger vangen!

De ultieme uitdaging: een Canadese veertiger vangen!

Een unieke omgeving

Ik vis al mijn hele leven en heb al vele wateren gezien, maar wat ik in Canada beleef heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het zijn niet alleen de hoeveelheid runs en de megasterke karpers, maar ook zeker de schitterende omgeving, de fantastisch gekleurde zonsopkomsten en de prachtige kleuren van de bladeren die hun laatste dagen stralen in het najaarszonnetje die het voor mij compleet maken.

Eén van de vele prachtige zonsopkomsten…

De eerste nachtvorsten zijn een feit. Ik vis met twee hengels op verschillende stekken langs de hoofdrivier, veelal op eilanden waar Paul me dropt met de boot. Stekken waar zeeschepen nog geen dertig meter uit de kant je aas passeren! Met walkies heb je contact met Paul mocht er iets voorvallen of als je hulp nodig hebt met het vissen. Paul is een gids die al meer dan 25 jaar ervaring heeft op de Saint Lawrence River en je er van alles over kan vertellen. Van stekken tot aas en rigs, noem maar op! Hij voorziet je ook van al het materiaal, zodat je alleen maar je eigen rigmateriaal mee hoeft te brengen.

Dit is wel even andere koek dan een plezierjacht wat komt langsvaren!

Lekker simpel

Als aas wordt maïs gebruikt. De stekken worden namelijk ook met regelmaat aangevoerd met maïs. Boilies zijn ook bij Paul te verkrijgen, net als pop-ups. Mijn ervaring is dat deze toch wel de wat grotere karpers op de mat brengen. Een simpele rig met een Wide Gape haakmaatje twee met drie maïskorrels en een plastic maïs op het einde voldoen om een brute Canadese karper te verleiden. Een enkele geel gekleurde 14mm boilie of pop up met een pineapple flavour werkt vaak het beste. De kleur geel heeft voor de Saint Lawrence karper een speciale aantrekkingskracht. Je ziet duidelijk dat ze in het heldere water op zicht azen!

Drillen is genieten in het glasheldere water van de St. Lawrence…

Simpel vissen is vaak het beste. Alle karpers die je vangt, hebben nog nooit een haak van dichtbij gezien. Voor de grotere karpers is het, net als op de meeste wateren, dat een paar meter buiten de voerstek vissen het beste resultaat oplevert.

Mark houd het simpel: mais en een geel pop-upje is alles wat je nodig hebt.

Bizarre aantallen

Het is 2010 als ik aan de Canadese oever in een week tijd meer dan 100 (!) karpers vang in mijn eentje. Het gebeurt in de maand juni, als ik nét na de paai arriveer. De karpers zijn volop de rivier op getrokken en hebben behoorlijk trek na het jaarlijks terugkomende ritueel in de baaien. Doordat ik ??s nachts lek gestoken wordt door het Canadese muggenlegioen, besluit ik om enkel overdag te vissen. Dubbelruns zijn soms meer regel dan uitzondering! Schubkarpers tussen de 15 en 28 pond zien deze week de binnenkant van mijn net.

Dubbelruns, zijn meer regel dan uitzondering!

De één is nog sterker dan de ander. Het krachtsverschil tussen een Canadese twintig ponder en een Nederlandse dertig ponder is nihil. Waarschijnlijk zal de Canadese karper zelfs aan het langste eind trekken! Dat is ook wat het vissen daar zo bijzonder maakt. Stel je de combinatie maar eens voor: een gigantische rivier, snoeiharde runs en oersterke karpers. Een genot voor de fanatieke karpervisser! En om een voorstelling van de hoeveelheid water te krijgen? Op verschillende stekken is de rivier méér dan twee kilometer breed!

Wachtend op die ene monsterlijke schub!

Groot, groter, grootst!

De machtige Saint Lawrence River is tevens de grens tussen Amerika en Canada. Je ziet regelmatig de douane langsvaren om controles uit te voeren. Door de Canadezen wordt veelal op Black Bass en Muskie (grote versie van de snoek) vanuit bootjes gevist. Karper wordt door de locale bevolking als uitschot gezien en nauwelijks bevist. Iets wat wij ons als liefhebber niet kunnen voorstellen!

Alle rivieren, beken, meertjes die ook maar in verbinding staan met dit watersysteem bevatten karper…

De St. Lawrence komt overigens voort uit het kleinste meer van de Great Lakes: het Ontario Lake. Dit meer is ongeveer 200 kilometer lang en 35 kilometer breed is. Dat is meer dan de helft van de oppervlakte van Nederland en dan heb je nog een aantal meren die eveneens deel uitmaken van de Great Lakes en nog veel groter zijn. De St. Lawrence zorgt als het ware voor de waterafvoer van deze lakes. Alle rivieren, beken, meertjes die ook maar in verbinding staan met dit watersysteem bevatten karper. Ik vraag me wel eens af om hoeveel karpers het hier gaat. Honderdduizenden? Miljoenen? Of misschien nog wel meer…?

Oneindig veel water en karpers!

De uitdaging

In 2012 bevis ik voor het eerst de baaien. Ik hoorde het verhaal van twee vissers die op één dag 86 runs hadden, meer dan tien karpers boven de 30 pond vingen en ook nog eens een veertiger op de mat toverden. Je snapt het al? Mijn karperhart begon meteen sneller te bonken en ik moest en zou dus ook een keer in deze periode gaan! Ondanks het risico dat het weer tegen zou zitten, boek ik voor twee weken dit visavontuur.

Eén van de vele beresterke schubs uit de baai.

Helaas is het dat jaar al vroeg warm en zijn de karpers al volop in de paai. Een prachtig schouwspel als je tienduizenden karpers bezig ziet om het elkaar naar de zin te maken! Echter, voor mij was het een uitdaging om hier die ene grote karper te vangen die nog niet klaar was voor de paai. Nadat ik de karpers langs me in het riet zie paaien en ik met mijn waadpak de baai in loop, zie ik een grote schim rondzwemmen. Een enorme karper op zoek naar voedsel, hoop ik. Snel pak ik een hengel, rijg drie maiskorreltjes op de hair en drop de rig vlak onder de top van de hengel op een mooi schoon stukje zand. Nog geen vijf minuten later is het deze hengel die afloopt! Ik ren als een gek door het water naar de hengel en als ik hem oppak voel ik al meteen dat ik weinig kan doen.

Nog geen vijf minuten later is het deze hengel die afloopt!

Ik probeer de spoel enigszins tegen te houden om de karper af te remmen, maar dat lukt me niet. De kracht en snelheid van deze karper is ongekend! Nadat de vis eindelijk wat aan kracht ingeboet heeft, krijg ik de kans om wat lijn terug te winnen en na een slopende dril van bijna een half uur kan ik eindelijk het net schuiven onder deze mega bak van een schub. Zou het dan gelukt zijn? Een Canadese veertiger? Ik pak snel de weegschaal erbij en de wijzer wijst 35 pond aan. Geen 40 pond, maar wel een persoonlijk record in Canada!

Met 35 pond een bak van een schub voor Mark!

We maken nog snel een aantal schitterende foto’s en geven haar de vrijheid terug. Ze laat me achter in het karperparadijs op aarde. Nagenietend van deze bijzonder mooie vangst hier in de baaien van de Saint Lawrence River kijk ik al uit naar mijn volgende visreis…

Tot de volgende keer!

Mark van Rhee

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl