Simpel maar effectief – De ‘betaalwaterinzichten’ van Gideon van der Peijl

Om op betaalwateren toe te slaan, moet je met bepaalde logische zaken rekening houden om écht succesvol te kunnen zijn. In dit artikel haalt Gideon van der Peijl enkele inzichten aan die voor hem al vaak de doorslag gaven. Lees en leer van deze ervaren betaalwatervisser en maak van je volgende BTW-trip één groot succes!


Gideon aan het woord: Inmiddels ga ik al aardig wat jaartjes richting Frankrijk om op onze gevinde vrienden te jagen. Nu maak ik mij absoluut geen illusies maar op het gebied van betaalwater mag ik mijzelf wel een ervaren visser noemen. Vaak ging ik twee keer per jaar richting het zuiden om op dit type water te vissen. Dit met hele wisselende resultaten en met name in de eerste jaren was het niet altijd een groot succes.

Met een strakke strategie kunnen betaalwateren je heel goed gezind zijn!

Nu viste ik toen ook nog niet zolang op karper, dus het was ook wel aardig nieuw voor mij. Ik hield me er naast het vissen zelf niet echt mee bezig… Dat is nu compleet anders!

The beginning

Het gesprek in de lokale hengelsportzaak kan ik mij nog goed herinneren… Ik sprak met mijn inmiddels goede vriend die daar al jaren werkzaam is. We hadden het over de wijze waarop je vist op een betaalwater. Met name hoe iedereen dat deed. Ik werd gewezen op een aantal zaken waar ik niet eerder bij stil had gestaan en ik begreep dat wanneer hij iets adviseerde, ik dat het beste op kon volgen. Hij had immers een berg meer ervaring dan ik!

Hoe het ooit voor Gideon begon…

Daarna zou ik een sessie alleen gaan vissen op een betaalwater. Een goed moment om zijn adviezen in de praktijk te brengen! Graag neem ik jullie mee in de ontwikkeling van mijn visserij op betaalwateren en dan met name de inzichten die mij écht veel hebben opgeleverd.

Vastgeroest ritueel

Het ritueel was altijd hetzelfde, van het inpakken tot het uitpakken. Zelfs de wijze van vissen was vrijwel altijd hetzelfde. Het werd bepaald door gemak en snelheid. Ik had haast om te vissen en wilde zo snel mogelijk mijn lijnen nat maken.

Een schub die Gideon uit de verre zone wist te plukken, maar NIET dankzij het stilzitten!

Daarna was het luieren geblazen. Begrijp mij niet verkeerd, het was prima zo. Omdat ik toen nog niet wist dat het veel beter kon!

Verandering van spijs…

In september van dat jaar ging ik dus alleen naar een betaalwater en ik wilde er alles aan doen om een topsessie te draaien. Alle zaken die in het gesprek in de winkel aan bod waren gekomen, wilde ik tot in perfectie uitvoeren. Dat begon aan het water al direct met de benadering. Ik lette erop dat er geen onnodig geluid gemaakt werd. Geen dichtslaande portieren, geen gehamer of ander geroffel. Niets dat mijn aanwezigheid onnodig zou verraden!

Verandering van spijs doet eten!

Bij het varen en het voeren lette ik daar ook op. Niks strooien, maar al het voer werd in het water gelegd met de schep. Zo voerde ik meerdere stekken voorzichtig aan op plekken die niet voor de hand lagen. Denk dan aan je eigen oeverzone of juist op grotere afstand, waar het normaal gesproken rustig is.

Ik voerde bewust op plekken die niet voor de hand lagen!

…doet eten!

De eerste twee dagen ging er geen hengel het water in. Dit gaf mij de tijd om het water goed te observeren. Zo wist ik waar de vis actief was wanneer ik zou gaan beginnen met vissen. Voorheen had ik altijd het idee dat ik meer kans op vis had als ik zoveel mogelijk hengels in het water had. Een hengel ongebruikt op de kant vond ik altijd zonde. Nu begon ik voorzichtig met twee hengels te vissen. Dat maakte dat er minder lijnen in het water lagen waardoor vissen minder snel schichtig zouden worden. Hierdoor kon ik ook makkelijker van plek veranderen als een stek stil bleef.

Twee hengels is vaak meer dan genoeg! 😉

Dit werkte zo goed dat ik niet meer dan twee hengels heb gebruikt die week. Sterker nog, dat kon niet eens door de hoeveelheid aanbeten die ik kreeg!

Ik geloof zeker in lijndruk en dat de vissen door verstoring schichtiger worden!

Ook ’s nachts viste ik niet. Overdag had ik zoveel aanbeten dat ik alleen nog maar wilde slapen. Ik geloof dus zeker in lijndruk en dat de vissen door verstoring schichtiger worden en daarom draai ik mijn hengels laat in de middag in. Dit is meestal de minst productieve periode, dus vind ik het effectiever om rust op het water te hebben.

Rust op het water kan een grote rol spelen.

Het feit dat ik snelle aanbeten kreeg toen ik ze weer spot-on legde, bevestigde voor mij een hele hoop!

Actief en efficiënt

Iets waar ik soms ook moeite mee had was het verplaatsen van een hengel vanaf een voerstek. Zag ik ergens een vis springen of draaien, dan liet ik toch vaak de hengel liggen. Ik had tenslotte veel energie gestoken in de stek, dus waarom dan verplaatsen? Nu ik met minder hengels vis en flexibeler ben, leg ik met gemak een hengel op de plek waar die vis draaide. Nu weet ik dat dit snel vis kan opleveren! Een hengel terugleggen op je voerplek is natuurlijk ook zo gebeurd 😉

De verandering bezorgde Gideon al heel wat moois!

Om zo efficiënt mogelijk te vissen zorg ik dat ik geen tijd verlies en mijn rigs zo snel mogelijk weer op de juiste plek liggen. Zo heb ik altijd een voorraad rigs klaarliggen. Mijn systeem is dan ook zo gemaakt dat ik makkelijk kan verwisselen. Het allerbeste is om een hengel klaar te hebben staan die gelijk weer te water kan.

Zorg dat je altijd een rig of zelfs een hengel klaar hebt staan om te water te gaan!

Verstoren met de boot?

Met betrekking tot het uitvaren van mijn hengels heb ik mij ook wel afgevraagd of dat niet teveel verstoorde. Is het niet beter om uit te varen met een voerboot? Na al die sessies durf ik wel te stellen dat dit echt niet veel uitmaakt, mits je normaal doet! Ik moet er wel bij zeggen dat ik een airdeck heb en altijd heel stil ben in de boot. Zo vaar ik bijvoorbeeld extra rustig als ik in de buurt kom van de stekken. Hoe vaak ik een vis zie liggen op de stekken terwijl ik erboven dobber is niet meer op twee handen te tellen! Vaak schieten ze wel even weg, maar ze blijven altijd in de buurt.

Minimale verstoring = maximaal vangen!

Sinds die eerste keer heb ik meerdere sessies op deze wijze gevist. Nu zat het een aantal keer ook mee qua weersomstandigheden, maar ik weet zeker dat ik beter vis door deze aanpassingen. Het is nu mijn standaard manier van vissen en voelt het natuurlijk aan. Het vertrouwen geeft mij rust, waardoor ik nog meer kan genieten van het vissen en alles er omheen.

Gideon zijn nieuwe manier bezorgde hem onder andere zijn Fish of A Lifetime!

Lees daarom eens de artikelen op KWO over de aanpak op betaalwater en probeer het zelf eens uit. In het begin zal het lastig zijn om uit je comfortzone te stappen, maar ik weet zeker dat het voor velen deuren kan gaan openen!

Succes met jullie uitdagingen!

Gideon van der Peijl


Meer tips over vissen op betaalwateren vind je op onze Community!

Bekijk ook