ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

De snelste prikker onder de karperhaken – David Wouters bewijst de vangkracht van de longshank haak!

Favoriet Favoriet
De snelste prikker onder de karperhaken – David Wouters bewijst de vangkracht van de longshank haak!

Wat is jouw favoriete haak? Van David Wouters zijn dat zonder te twijfelen de Longshanks van Korda. Hij zet ze met het volste vertrouwen in en de vangsten liegen er ook niet om… Waarom hij die haak boven de andere verkiest lees je hieronder!


Video: Succes op groot water met David Wouters

Voordat we over David’s haakkeuze gaan praten kijken we eerst naar een recente video over zijn visserij. Het idee was om terug te blikken op zijn voorgaande sessies, maar het ging compleet los tijdens de opnames!

Het bleek een absurde sessie te worden met enorm veel actie en de vangst van enkele bijzondere karpers. Of zoals David het omschreef: “Het was chaos!” Check de video hieronder:

Vertrouwen hebben

De mannen van Korda aan het woord: Op het gebied van rigs en presentaties zie je in het karpervissen sinds jaar en dag het komen en gaan van trends. Veel karpervissers volgen deze, terwijl anderen juist weer volledig hun eigen ding willen doen. Vertrouwen in dat wat ze kennen is hun drijfveer.

Veel karpervissers willen volledig hun eigen ding doen.

Een visser met zo’n rotsvast vertrouwen is David Wouters. Geheel tegen trends en de meningen van andere vissers in vist hij namelijk vrijwel altijd met langstelige haken. Dat is te danken aan de opvallende resultaten die hij daarmee op uiteenlopende wateren weet te boeken. Het vertrouwen is ontstaan door vele jaren tevreden gebruik en het écht leren kennen van zijn gereedschap. Als er een Longshank kenner is… Dan is dat David!

Geheel tegen de meningen van anderen in vist David Wouters met de Longshank X van Korda.

Favoriete haak

Wat maakt dat je al jaren zo’n liefhebber bent van de Longshank X haak? Wat maakt de haak zo bijzonder?

David aan het woord: De haak is voorzien van een lange rechte haakpunt die ook nog eens vlijmscherp is. Deze zal erg snel prikken ten opzichte van een klauwhaak en geeft mij de grootst mogelijke kans om een vis te haken. Daarnaast heeft de haak ook nog een lange steel die ervoor zal zorgen dat het draaien van de haak ook een stuk sneller gebeurd dan bijvoorbeeld een kurv model. Dit versterkt het effect nog meer en zal er voor zorgen dat de haak veel sneller reageert dan andere modellen haken!

David verkiest een rechte punt boven de kromme punt van een klauwhaak.

Ben je niet bang dat een rechte punt minder grip geeft dan een haak die voorzien is van een meer klauwende, kromme punt?

Als je kijkt naar roofdieren dan zie je dat voor het stukje grip een klauw vorm in het voordeel is. Dus het voordeel van het sneller prikken met een rechte punt of de extra grip met een kromme punt is een afweging die je dient te maken. Door te zorgen dat de langstelige haak op de juiste plek in de bek prikt, dus in het harde deel van de onderlip, heb ik zelf echter vrijwel geen losschieters. Zelfs met hard vechtende vissen op de kanalen of bijvoorbeeld op plantenrijk water waar ik vis, heb ik er nooit problemen mee gehad. Je moet er wel voor zorgen dat die haak op de goede plek prikt!

“De Longshank onderlijn heeft zich al vele jaren bewezen.”

Inhaking

Wat kan je er aan doen om die inhakingen op de juiste plek te krijgen?

De beste plek om een karper te haken is de onderlip, en ideaal gezien wil je de haak daarbij mooi in het harde stuk en netjes in het midden. Het eerste wat ik doe is de onderlijn in lengte tussen 8 en 16 centimeter houden. Op het Albertkanaal vis ik korter dan ik normaal gesproken op stilstaand water doe. Het voordeel van die kortere lengte is dat de rig eenvoudigweg minder diep de bek in gaat, zich sneller strekt en daarbij dus ook mooi vooraan in de bek zal prikken.

Ook op het machtige Albertkanaal werken de subtiele rigs.

De laatste jaren, vis ik ook steeds met een contragewicht op 3.5 – 4 centimeter van de haak. Dit kan een zware loodhagel, een pop-up gewichtje of een Sinker met daarover wat Dark Matter Putty zijn. Door dit gewichtje zo dicht bij de haak te plaatsen zal tijdens de opname de haak steeds in dezelfde positie staan en naar de onderlip sturen.

Je gaat zien dat de inhakingen een stuk preciezer worden met wat tegengewicht.

Natuurlijk is dit gewicht niet genoeg om de vis te prikken, daar heb je het normale loodgewicht voor, maar je gaat zien dat de inhakingen een stuk preciezer worden waar je het wilt.

Korte rigs van slechts 12 centimeter: David zet ze met het volle vertrouwen in!

Haak verlengen

Maak je verder ook nog gebruik van krimpkous of line aligners om de haak te sturen?

Het mooie is dat de Lonshank X al een langstelige haak is. Deze hoef ik dus niet meer te verlengen zoals veel mensen wel met een Wide Gape doen. Wel gebruikte ik vroeger een stukje krimpkous dat ik licht naar binnen boog om de haak nét wat sneller te laten draaien en ook wel een klein beetje af te schermen. De haak draait dus erg snel maar wel pas op het moment dat de haak in de juiste positie komt. Tegenwoordig maak ik het mijzelf makkelijk met een kant-en-klare Kicker. Deze hebben de juiste vorm en hoeven niet meer gestoomd te worden. Ik schuif ze eenvoudig over het oog van mijn favoriete maat 8 en that’s it.

In plaats van krimpkous gebruikt David tegenwoordig Kickers.

Subtiele visserij

Een maat 8? Dat is toch een aardig kleine haak? Gebruik je echt altijd zo ’n klein formaat?

Tijdens de vele jaren heb ik alle maten Longshanks aandachtig bekeken en geprobeerd, en daarbij viel op dat de maat 8 de mooiste, lange scherpe punt heeft en door de dunnere draad dan de grotere modellen ook nog eens het snelst indringt met eenzelfde weerstand. Als die kleinere haak eenmaal vastzit in het harde deel van de bek, heeft hij ook minder de neiging om open te buigen. Dat geeft me flink wat zekerheid in normale omstandigheden.

“Juist die kleine maat 8 heeft de mooiste en scherpste punt.”

Vis je dan altijd zo subtiel?

Ik heb weinig vertrouwen in die halve ijzerwinkels die sommige vissers gebruiken en ik ben van mening dat subtiel en scherp vissen zeker tot meer aasopnames, geprikte vissen en uiteindelijk ook gelande karpers zal leiden.

Ik heb weinig vertrouwen in die halve ijzerwinkels die sommige vissers gebruiken!

Deze stijl past beter in mijn beleving dan de lompere aanpak die vaak gepaard gaat met het uitzitten voor een grote vis.

Ook subtiel en scherp vissend komen die grote karpers op de kant.

Onderlijnmateriaal

Je haalde al de lengte aan en we weten natuurlijk welke haak je gebruikt. Maar hoe maak je de rig verder af? Welk materiaal gebruik je en wat is de gedachte daar achter?

Op de wateren waar ik vis is een betrouwbaar en enorm slijtvast onderlijnmateriaal een echte must. Zelf ben ik een liefhebber van soepele braid en dat maakt dat ik vaak naar Armakord grijp. Eigenlijk is dit een gevlochten leadermateriaal dat iets stijver is dan bijvoorbeeld het extreem soepele Super Natural. Maar juist omdat het ietsjes stijver is, ligt het ook mooier op de bodem en heb je minder last van het in de war raken met wat ruwere omstandigheden.

Het gekozen onderlijnmateriaal is enorm slijtvast.

De lengte van de onderlijn maak ik tussen de 8 en 16 centimeter. De regel hierbij is dat ik op het stromend water vaak voor een kortere rig ga dan op een stilstaand water.

Op stromend water ga ik vaak voor een kortere rig dan op een stilstaand water.

Ook als ik denk dat de vissen langzamer azen, zoals ze in de wintermaanden en vroege voorjaar doen, zal ik kiezen voor een korte onderlijn.

“Midden in die onderlip, daar wil je de haak!”

Haakaas

Met die informatie is de rig zo te knopen. Het enige dat mist is het haakaas. Wat gebruik je het liefst?

Ik combineer de Longshank onderlijn eigenlijk altijd met bodemaas. Ik vis vaak voerstekken af en dan wil ik ook dat mijn haakaas hetzelfde is als waar ik vertrouwen mee opbouw. Wat wel erg belangrijk is voor de sturing van de longshank is om steeds een beetje drijfvermogen te voorzien aan de bovenkant. De kant dus waar de stopper komt te zitten. Door mijn aas een stukje uit te boren en er wat foam of kurk in te steken of er een soort “hoedje” van een pop-up op te zetten weet ik zeker dat het haakaas met die zijde naar boven op de bodem komt te liggen.

Een pop-up hoedje of foam behoort voor David tot de standaard.

De hair is voldoende lang zodat de haak mooi plat op de bodem, wat er voor zorgt dat het haakaas steeds in dezelfde positie opgezogen wordt. Door het contragewicht of tijdens het strekken van de onderlijn zal de Longshank mooi met de punt naar beneden gericht staan. Al deze kleine details verbeteren de inhaking aanzienlijk, maar het blijft wel een zinkend aasje.

Met een dikke targetvis aan de lijn wil je blind op de haak kunnen vertrouwen.

Knoop maar eens een rig, probeer het uit en kijk hoe mooi de haak staat als je de boilie tussen je vingers neemt. Je zal zelf zien dat het een rig is die echt werkt, zoals ze het voor mij al vele jaren doet in uiteenlopende omstandigheden! Zolang ik niet tegen obstakels vis zal je bij mij dus altijd een Longshank aan de hengel zien hangen.

David Wouters


De producten die David Wouters gebruikt komen uit het assortiment van Korda. Meer weten? Check dan de website, Facebook en Instagram pagina van het merk!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl