Spodden: onbekend is onbemind? – Mark Hoedemakers

In deze korte update vertelt Shimano’s Mark Hoedemakers over spodden. Spodden is een manier van voeren waarbij je met behulp van een spod of een spomb je voer kunt transporteren naar je stek. Er wordt eigenlijk maar weinig gebruik gemaakt van deze tactiek, en volgens Mark is dat jammer! Waarom? Dat lees je hieronder!


Mark aan het woord: Het is 19 juli en het is HEET. De Lage Landen kreunen al een tijdje onder een aanhoudende droogte, het contrast met dik 12 maanden geleden kon niet groter zijn! Er hangt onweer in de lucht en ik kan amper wachten tot het zal rommelen en rammelen. Goed geluimd sta ik al zo?n drie kwartier te spodden. Boilies en een partikelmix, bestaande uit tijgernoten en hennep, vliegen ?raketgewijs? door het luchtruim.

Boilies en een partikelmix vliegen ?raketgewijs? door het luchtruim.

Op afstanden tussen de 85 en 100 meter spat de Spomb open, zodra deze het wateroppervlak raakt. Ik denk dat zelfs dictators zoals Kim Jong-un dit een leuk tijdverdrijf zouden vinden. Het binnen draaien van het raketje en het laden ervan laten ze misschien over aan een ander, maar het lanceren van het ding: ho maar! Da?s spek naar de bek van Kimmy!

Het lanceren van dit kleine ‘raketje’ zal bij menig alleenheerser in de smaak vallen! 😉

De Spodrod

Gisteren zat ik aan n van de uiteinden van de plas: de diepere baai waar ruim 4,5 meter water staat. In het midden van het water is de bodem bezaaid met wat afgezaagde stronken, die geen probleem mogen vormen na een aanbeet. Ik vis de twee toegestane hengels richting het talud aan de overkant, waar bomen en struiken als een lappendeken over de waterkant hangen. Vanmorgen zag Tom hier een tiental karpers dobberen, en toen ik zelf enkele uurtjes later poolshoogte ging nemen lag er nog een vis of vijf te chillen. Ik wist gedurende 20 visuurtjes echter geen enkel exemplaar te verleiden tot een aanbeet en pakte ? met het naderende onweer in het vooruitzicht ? tegen het middaguur in om te verkassen naar n van de stekken in het bos. Een stekwissel die het noodzakelijk maakte om de spodhengel en de Spomb uit het foudraal te grissen.

Als de andere voermethoden niet werken of niet zijn toegestaan, is spodden een mooi alternatief!

Vaak gebruik ik het ding niet, eigenlijk alleen hier, op een zandafgraving waar het gebruik van elk soort boot uit den boze is. De katapult is vanwege het geringe bereik een no go en zodra je een werppijp oppakt vliegt de hele meeuwenkolonie op om 70 procent van je gevoerde boilies uit het water te pikken. De door Pavlov ontdekte klassieke conditionering heeft ook de meeuwen in haar ban. Blijft over: de ?spodrod?!

Blijft over: de ?spodrod?!

Waarom de spodrod?

Hoewel ik op dit water dus moeilijk kan uitwijken naar een alternatief, is het eigenlijk apart dat de spodmethode zo weinig wordt ingezet. Wateren met een (voer)bootverbod zijn toch overal te vinden? Daarbij is spodden een instrument dat, mits goed ingezet, een meerwaarde kan betekenen voor je visserij en vast en zeker extra karper op de mat kan brengen!

Door gebruik te maken van een spod heeft Mark al diverse karpers weten te vangen!

Plus ? en da?s ook niet onbelangrijk ? scheelt het je een aardige cent in je budget als je de aankoop van een goede spodhengel en -molen af gaat wegen tegen die van een degelijke voerboot.

Enkele kenmerken / voordelen:

? Relatief goedkoop in aanschaf.
? Makkelijk voeren op grote afstanden.
? Ook partikels of boiliekruim voeren vormt geen enkel probleem.
? Ten opzichte van de werppijp creer je een grote voerplek of een grote oppervlakte met allemaal kleinere hoopjes voer, in plaats van verspreide boilies. Dit kan in de juiste omstandigheden een bepaalde conditionering van karpers omzeilen.
? Geen last van meeuwen die je aas onderscheppen.
? Je spodrod kan zo mee in het foudraal, je hoeft dus geen (voer)boot mee te zeulen. Makkelijk voor korte sessies of voor het mobiel vissen!

En van de vele voordelen van spodden: ook kleine aasdeeltjes kunnen ermee worden gevoerd!

Mijn uitrusting

Zelf maak ik voor het spodden gebruik van de Shimano Aerlex 7000 spodmolen, die voorzien is van drie lijnclips. De molen haalt zonder problemen de door mij gewenste afstanden, al heb je aan mij nu niet meteen een crack in het gooien van extreem verre worpen. In combinatie met de Tribal TX Spodhengel heb je een spodmachine waarmee je vol vertrouwen naar elk waterfront kan trekken. Voor de volledigheid: de hengel die ik gebruik is een vijfponds stok van 3,65 meter lang.

Mark gebruikt voor het spodden de Aerlex Spod XTB molen van Shimano! Check hieronder ook een video over deze molen.

Nog een laatste tip, en eigenlijk een must: schaf je meteen een handschoentje aan om je vingers te beschermen. De kracht die je uitoefent op je wijsvinger is bij het spodden enorm!

Spod ze, en vang ze!

Mark Hoedemakers


Wil je meer weten over de producten van Shimano? Check dan de website en volg ook zeker de Tribal Facebookpage voor toffe updates en foto’s!

Bekijk ook