Sportvisserij in Europees onderwijs – Roelof Schut

In deze eerste KWO blog van JRC & Gulp!Carp consultant Roelof Schut geeft hij de bezoekers een glimp van zijn leven als docent van de Sportvisacademie én aan de waterkant, dit keer in Hongarije!

Roelof is een begenadigd schrijver en heeft een hele serie blogs op zijn naam. Klik HIER om naar de leuke serie artikelen van Roelof te gaan op de website van Pure Fishing!

Roelof_0.jpg

Als docent van Sportvisacademie Zwolle/AOC de Groene Welle vertoefde ik de afgelopen week in de stad Nyíregyháza, in het uiterste oosten van Hongarije. Samen met collega’s uit Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk en Engeland werkte ik daar aan de ontwikkeling van een internationale opleiding waarvan hengelsport deel uitmaakt. Internationaal wordt al veel langer (h)erkend dat de hengelsport veel meer is dan het uitgooien van een hengeltje.

Roelof_2.jpg

Samen met collega’s uit Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije en Engeland werken aan een internationaal erkende opleiding.

Hengelsport heeft zijn tentakels inmiddels overal en is verbonden met veel andere bedrijfstakken. In sommige landen wordt hier door het onderwijssysteem al handig en verstandig op ingespeeld. Denk maar eens aan viskweek, recreatie, toerisme of visstandbeheer. In Nederland liggen ook kansen die – als ze goed worden benut – een boost kunnen betekenen voor de toekomst van hengelsport en haar maatschappelijk acceptatie en inbedding. Zo komen er steeds meer commerciële wateren (forel, karper, meerval, etc.), want daar is een markt voor. Een groeimarkt. Daarnaast zien steeds meer recreatieparken en campings in dat goede faciliteiten voor de sportvisser simpelweg meer omzet genereert.

Wat veel mensen niet weten is dat er in Nederland ook bedrijven zijn die forellen kweken ten behoeve van de sportvisserij.

Met het laatste voorbeeld maak ik het bruggetje naar het kweken van vis ten behoeve van de sportvisserij, iets wat in het buitenland op grote schaal gebeurt. Aquacultuur is echter een vak apart en vereist veel kennis en expertise. Voor elke vissoort is een specifieke kweektechniek nodig. Viskweek is een groeimarkt, ook in Nederland, ook ten behoeve van consumptie. Nederland beschikt over palingkwekerijen, forelkwekerijen, meervalkwekerijen en zeeviskwekerijen. Deze branche heeft een toekomst, maar die is niet alleen afhankelijk van rijkssubsidie, maar ook van markpositie versterking, efficiënter werken, kostenbesparing en innovatie. Goed opgeleide mensen die de handen uit de mouwen steken zijn van levensbelang voor deze sector.

Roelof_3.jpg

Excursie naar een van de grootste viskwekers van Hongarije.

Laten we onze ogen niet sluiten voor de ontwikkeling op het gebied van visgidsen. Daar liggen kansen en dan heb ik het echt niet alleen over de ’traditionele’ visgidsen die er met een boot op uitgaan om roofvis te vangen. Simpel gezegd: ik zou bijvoorbeeld best professionele workshops kunnen geven bij karpervissers aan de waterkant. Ondernemerschap is het sleutelwoord.
Tot zover, want anders wordt mijn blog te lang. Ik heb slechts een paar voorbeelden aangehaald van de tentakels van de sportvisserij, maar de mogelijkheden zijn enorm groot. Wij moeten ze echter durven zien.

Wat ik wil zeggen en aantonen, is dat de sportvisserij geen kleine jongen is, maar een volwassen vent. Het wordt tijd dat we dat met ons allen gaan inzien. We moeten positief naar de branche kijken. Volgas vooruit! Als we de sportvisserij in een breed verband willen ontwikkelen, dan moeten we onze valse bescheidenheid overbood smijten. Weg met die Calvinistische inslag!

De internationale opleiding gaat voorzien in en inspelen op internationale behoeften en ontwikkelingen. De studie krijgt de kwalificatie European Qualification Level 5 en dat is vergelijkbaar met de eerste twee studiejaren van een Hbo-opleiding. Geen kattenpis dus. Uiteraard maakt een module ‘Angling Techniques & Skills’ onderdeel uit van de opleiding. Samen met een Engelse collega mag ik deze module ontwikkelen en schrijven. Andere trefwoorden van de studie: Aquatic ecology, fish health, tourism, fish farm techniques, entrepreneur skills, fish identification, integrative water management en aquaculture systems. Dit jaar wordt het eerste concept van de opleiding ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie. Over internationale erkenning gesproken! Ik kan niet wachten totdat deze studierichting van start gaat bij Sportvisacademie Zwolle. Uniek!

Roelof_1.jpg

Gelukkig had ik ook tijd om even te vissen.

In Hongarije is vorige week een stukje Europese sportvisgeschiedenis geschreven en dat meen ik uit de grond van mijn hart. Internationale kennis en expertise wordt uitgewisseld en dat biedt de toekomstige student (lees werknemer of ondernemer) grote kansen in geheel Europa. Ik ben er enorm trots op dat ik op internationaal niveau mag werken aan een opleiding waarin hengelsport is vertegenwoordigd. Het is niet alleen een jongensdroom, maar het is ook noodzakelijk voor de toekomst van de branche en haar imago. We moeten ons blijven ontwikkelen en dat houdt echt niet op bij de volgende hi-tech rig. De sportvisserij is volwassen geworden.

Roelof_Schut_teaser.jpg

Roelof Schut

Lees meer van Roelof, klik HIER om naar zijn blog te gaan op Pure Fishing website.

Bekijk ook