Spring Fever: welkom in de állermooiste periode van het jaar – Ruud Schoefs

Onze Belgische kameraad en Nash consultant Ruud Schoefs houdt van het voorjaar en we kunnen hem geen ongelijk geven. Het is ook een charmante periode, alles bloeit mooi open, vissen worden actiever en uiteindelijk kan je ze op topgewicht vangen. In deze update geeft Ruud enkele interessante visies over zijn voorjaarsvisserij, enjoy!


Ruud vertelt: Het voorjaar, de mooiste (vis)tijd van het jaar als je het mij vraagt. Elk seizoen heeft zijn charmes en zijn meest succesvolle tactieken. Voor mezelf lijkt het allemaal net wat vlotter te gaan in deze tijd van het jaar, ik hou ervan!

Want wanneer je in het voorjaar rekening houdt met bepaalde factoren, kan je best gemakkelijk de nodige actie krijgen.

Het zorgt ervoor dat ik na een korte winterslaap, altijd hunker naar deze periode. Want wanneer je in het voorjaar rekening houdt met bepaalde factoren, kan je best gemakkelijk de nodige actie krijgen.

Bij de juiste keuzes kan je in het voorjaar echt wel wat actie verwachten.

Zelf ben ik niet de fanatiekeling die heel de winter keihard doorvist. Mede omdat er voornamelijk van december tot begin februari ‘uitgezonderd  corona’, veel meetings, beurzen, opendeurdagen en andere verplichtingen op het programma staan. De combinatie van vissen met al deze activiteiten en het daarbij horende lage rendement, zorgt dus vaak voor een winterstop.

In de winter probeert Ruud wat meer thuis te zijn, omdat hij er in de zomer maar al te graag op deze manier bij zit. 😉

Observeren tot de derde macht!

Wanneer de eerste ‘warmere’ dagen ontluiken, probeer ik meer tijd te spenderen op en rond het water. Wees aanwezig en krijg een ‘feeling’ met het water. Comfortabele kledij en een goede polaroidbril zijn onmisbaar wanneer ik langs de waterkant de ondieptes afspeur op zoek naar enig teken van leven. Vaak vind je de vissen tussen overhangende takken of struiken als ze rustig aan het chillen zijn.  

Eén van Ruud’s hoogtepunten van het voorjaar!

Je kan de vis uiteraard ook zoeken terwijl je in de boot zit en rustig de kantjes gaat afvaren. Een stille motor is dan een grote meerwaarde. Geregeld vind ik op deze manier de vissen. Weten waar de vissen zich bevinden, is achteraf vaak ‘the key’ tot voorjaarssucces.  Wanneer ik in het buitenland aankom op een water, zal ik ook eerst de drone gebruiken om snel de vis te lokaliseren.

Bij aankomst op een nieuw water, gooit Ruud direct de drone in de lucht.

Zeker in het voorjaar kan het soms heel makkelijk zijn om de vis te vinden eens je de ondiepere stukken hebt gevonden. Warmere en zonnige dagen zijn dan wel echt een must. 

Timing

Ik probeer indien mogelijk mijn vistijd af te stemmen op de weersvoorspellingen. Wanneer er enkele dagen bovengemiddeld weer wordt voorspeld, probeer ik zeker meer aan het water te zijn dan wanneer er koudere dagen voorspeld zijn.

Dag- en zonuren zijn voor mij fortuinlijk.

Uiteraard vang ik ook wel eens vis op de ‘minder gunstige dagen’, maar als ik kan kiezen, ga ik toch meteen voor de zonnige dagen. Zelf krijg je van dit zonlicht ook de nodige energie en vitamine D! Dag- en zonuren zijn voor mij fortuinlijk.

Ook de grassies worden wakker in het voorjaar.

Als dit overdag niet qua aanbeten tot uiting komt, betaalt het zich vaak later terug via de opgedane informatie. Je kan namelijk de holdings, zwemroutes, vis- en aasplaatsen net wat makkelijker waarnemen tijdens het voorjaar en laat dit net de plaatsen zijn waar je ze kan voeren en vangen.

Feeling

Dit voorjaar was ik nogmaals de getuige van ‘veel te veel voeren in het voorjaar’. We zijn begin maart wanneer de temperatuur tot dicht tegen de 20 graden aanklopt. Ik zit verscholen tussen de struiken en het riet, met mijn hengeltjes verspreid onder de eigen kant. Het opkomend zonnetje staat al heerlijk te branden op deze kant en ik zit vrij aandachtig over het water te staren.

Snelle actie, Ruud houdt ervan!

Plotseling hoor ik in de verte een auto stoppen, waarna ik niet veel later aan de overkant iemand zie wandelen met een polaroidbril en een zakje. Ik zie dat deze gast na een korte wandeling, rijkelijk begint te voeren. Er vlogen naar schattting een vijftal kilo’s kleine boilies de plomp in. Ik wist meteen, dit is hier GAME OVER!

Veel voer is zeker niet nodig, kies voor weinig en attractief aas, zoals Citruz pop-ups!

Er zwemmen daar maximaal vijftien op een kleine hectare water. Vissers komen echt als paddenstoelen uit de grond wanneer het goede weer zich voordoet… Ik heb daar uiteraard geen problemen mee, maar soms wel met de manier waarop. Je zet niet alleen jezelf maar ook alle andere vissers voor dagen tot weken buitenspel. De vissen zwemmen in water dat maximaal negen graden is rond deze tijd van het jaar, dat wil zeggen dat de vissen nog maar zeer passief rondzwemmen en hun metabolisme nog lang niet optimaal op gang is.

Wil je actie krijgen in het voorjaar, zal je toch rustig aan moeten doen met je voer.

De vissen beginnen nu pas rustig te azen en hebben absoluut nog geen grote hoeveelheden voer nodig. De hele maand maart ving er daar dus niemand nog een vis.

De vissen beginnen nu pas rustig te azen en hebben absoluut nog geen grote hoeveelheden voer nodig.

Maak het jezelf en anderen niet moeilijker dan nodig tijdens deze eerste ‘warmere’ dagen. Trouwens, instant vissen met een single citruz pop-upje is vaak ruimschoots genoeg! 

Ga lekker attractief aan de slag!

Temperatuur versus watertemperatuur

Ik durf zelfs een verre rit naar het water te maken om een handje maden, maïs en kempzaad te voeren. Zolang het water niet boven de twaalf graden is, mag je er niet aan denken om met een volle emmer naar de waterkant te trekken.

Door volle emmers te voeren ga je er in het vroege voorjaar waarschijnlijk niet zo bijstaan. 😉


Uiteraard is alles relatief, want heb je een kleine ondiepe put die overvol met karpers zit, dan zullen deze ‘altijd hongerige karpers’ wel wat meer kunnen verdragen dan op laag bezette wateren. Speel daarom ook in op volgende factoren: 

  • Meten is weten! Meet daarom frequent de watertemperatuur op de bodem en niet op de oppervlakte.  
  • Visbestand in kaart brengen, eigen vangsten en andere vangsten zijn hiervoor cruciaal.
  • Ik praat ook graag met andere vissers, het is belangrijk wat zij doen. Hoeveel voeren ze, hoeveel vangen ze,…
Eén worden met het water, een belangrijke succesfactor.

Korte sessies

Zelf heb ik mijn eigen visserij de laatste jaren enorm veranderd door meerdere korte sessies te plannen in het voorjaar. Ik ga dan vissen met één hengeltje op hotspots, in de obstakels, ondieptes  en holdings waarvan ik quasi zeker ben dat er vis zwemt. Ik vis dan vaak maar een uurtje of twee waarbij ik vrijwel direct een aanbeet probeer te forceren.

Korte sessies kunnen ook zeer effectief zijn, dat heeft Ruud al meermaals laten zien.

Deze manier van vissen heeft me al heel wat (grote) vissen opgeleverd op een minimum van tijd.

Eén hengel kortstondig op de juiste plaats heeft vaak veel meer rendement, dan meerdere hengels op een random plaats.

Dit terwijl er vaak mensen keihard hun best moeten doen voor een aanbeet op hetzelfde water of kanaal! Eén hengel kortstondig op de juiste plaats heeft vaak veel meer rendement, dan meerdere hengels op een random plaats.

Een regelrechte voorjaarsbak, heerlijke plaat Ruud!

Ga daarom niet veel uren vissen, maar zorg ervoor dat je goed vist. Hopelijk doe je er je voordeel mee! 

Pak een bak!

Ruud Schoefs


Volg Ruud Schoefs zeker op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van zijn successen. Meer tips, tricks en inzichten over het voorjaar vind je terug op onze Community!

Bekijk ook