ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Stalkend vissen op kanalen – Drie tips om in korte tijd succes te boeken!

Favoriet Favoriet
Stalkend vissen op kanalen – Drie tips om in korte tijd succes te boeken!

Een visserij die we bij KWO niet vaak voorbij zien komen is het stalkend vissen op kanalen. Ondanks dat hebben we binnen het team iemand die regelmatig op de fiets springt om stalkend achter de kanaalbakken aan te jagen: Joost Derix. In deze update geeft hij een kijkje in zijn succesvolle visserij!

Joost heeft al flink wat kanaalvissen weten te vangen, dus hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen naar zijn aanpak!

Joost aan het woord: Al van kleins af aan vis ik op kleine kanaaltjes bij mij in de buurt. Waar vroeger de hengel vaak op ‘goed geluk’ of op een voerplek werd gedropt, ziet mijn visserij er op deze kanalen steeds vaker stalkend uit. In deze update geef ik jullie de tips die mij het meeste succes hebben opgeleverd!

#1 Kilometers maken

Dat de locatie allesbepalend is voor een succesvolle sessie hoef ik jullie vast niet meer te vertellen. Tijdens mijn ‘stalksessies’ ga ik dan ook echt actief op zoek naar de vis. Mijn ervaring leert namelijk dat de vissen de ene dag massaal in een luwte liggen en dat precies diezelfde vissen een dag later kilometers verderop tegen een rietkraag liggen te chillen.

Soms zijn de vissen lastig te vinden, maar na enig speurwerk moet je ze vast wel kunnen vinden!

Om de vis te vinden gaat mijn polaroid bril op en stap ik op de fiets. Soms worden er kilometers kanaal afgespeurd voordat er eindelijk een groepje vissen wordt gespot. In de zomer vind ik ze meestal tegen een rietkraag, in een ondiepe zone, onder een brug, in een luwte, in de buurt van paaizones of in niet stromende kommen. Deze plekken zal ik daarom ook als eerste af gaan, maar onderweg houd ik altijd mijn ogen open. Soms zie je ze namelijk ook gewoon azen midden in het kanaal!

Met zulke bekken worden er genoeg mosseltjes opengebroken. Vind je plekken waar deze te vinden zijn, dan zit je goed!

#2 Sluit de vis in

Zodra een groepje vissen is gevonden wil je natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk die hengel erop gooien, maar let erop dat je dit uiterst rustig doet. Het laatste wat je wil is dat je de vis verstoort en dat je daarbij al je kansen verspeeld. Meestal fiets ik een stukje terug om in alle rust mijn hengels klaar te maken om daarna geruisloos toe te slaan!

Het laatste wat je wil is dat je de vis verstoort en dat je daarbij al je kansen verspeeld!

Om een snelle aanbeet te forceren maak ik vaak gebruik van klein aas. Dit kan een pop-upje, een uitgebalanceerd tijgernootje of bijvoorbeeld twee nep maisjes zijn. Vaak voer ik hier helemaal niets bij, zodat de karper het ook uit nieuwsgierigheid zal pakken. Verder maak ik gebruik van zo licht mogelijk lood om een harde plons te voorkomen. De kanalen bij mij in de regio stromen niet super hard, dus kom ik zelf vaak weg met een loodje van 60 gram of zelfs nog minder. Wel gebruik ik hierbij een toploodje van 15 gram, zodat de stroming minder vat krijgt op de lijn.

Een zeer simpele, maar effectieve rig will do the job!

Mijn tactiek bij het stalken is vaak om de vis in te sluiten met twee of drie hengels. Eentje wordt 10 á 15 meter links van de vis gepositioneerd en de andere gaat 10 á 15 meter rechts van de vis. Mocht ik ervoor kiezen om ook een derde hengel uit te gooien, dan gaat deze vaak onder het eigen kantje, precies waar de vis zich bevindt.

Het stalken op kanalen kan vaak voor leuke verrassingen zorgen!

#3 Snel succes = wegwezen

Zoals ik al aangaf ga ik bij het stalken voor snel succes. Vang ik vis, dan is alles verstoord en ga ik gelijk door naar de volgende stek. Vang ik geen vis, dan ligt de vis simpelweg te chillen en ben ik na anderhalf á twee uur ook pleite. Wellicht dat ik later die dag nog eens terug ga, maar op dat moment hebben ze er gewoon geen zin in.

Een ochtendje stalken bracht deze mooie dertiger op de kant voor Joost!

Bonustip: lichte bepakking

Aangezien je tijdens deze sessies veel aan het verkassen bent wil je echt licht bepakt zijn. Alles naar de waterkant sjouwen kost alleen maar moeite en meestal gebruik je het niet eens. Wat ik mee heb tijdens deze ‘stalksessies’ is bijna niets en zo goed als op één hand te tellen, namelijk:

  • Een fiets om lekker mobiel te zijn.
  • Foudraal met 9ft hengels, schepnet en steunen.
  • Een onthaakmat die klein, maar toch groot genoeg is.
  • Rugzak met wat hoognodige end tackle, eten en drinken.
  • Grote emmer met een beetje aas die tevens dient als stoel.
Tijdens het laatste uurtje nog even vlug verkassen doe je niet zo snel als je zwaar bepakt bent, maar kan vaak nog net die laatste vis op de kant brengen!

Hopelijk heb ik jullie ook enthousiast kunnen maken om lekker actief de Nederlandse kanalen te gaan belagen. Wie weet tot aan de waterkant!

Joost Derix


Wil je op de hoogte blijven Joost zijn avonturen? Check dan zeker eens zijn Instagram kanaal, waar hij zijn beste vangsten met jullie deelt!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl