ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Stalkend vissen op karper – Jay Wilms

Favoriet Favoriet
Stalkend vissen op karper – Jay Wilms

De Belgische stalkbaas Jay Wilms vertelt in dit artikel hoe hij stalkend zijn vissen weet te vangen. Een goede voorbereiding speelt hierin een grote rol! Lees hieronder hoe Jay 24/7 bezig is met het optimaliseren van zijn visserij en zijn kansen genadeloos afroomt!


De voorbereiding

Jay aan het woord: De voorbereiding op een succesvol seizoen begint al in de winter, tijdens de hardnekkigste vriesdagen. De beoogde wateren worden secuur uitgepeild en in kaart gebracht om interessante plekken te vinden. Ik maak zelf gebruik van zowel een peilhengel, een deeper of een boot met dieptemeter. Het maakt eigenlijk niet uit: elk hulpmiddel dat een duidelijker beeld geeft van mogelijk te bevissen plekken is welkom.

De Deeper is onmisbaar in Jay’s visserij!

Uiteraard kan niet elke plek ook daadwerkelijk worden bevist. Selectief worden er een aantal mogelijke hotspots tussenuit gekozen en flink onder de loep genomen. Obstakels en verschillen in het bodemverloop worden ter plaatse in hengellengtes uitgetekend met pen en papier, zodat ik zeker niets vergeet en op de visdag zelf snel op de situatie kan inspelen.

Bewust kan ik zo achteraf kiezen wanneer en op welke manier deze plekken in verloop van tijd bevist worden. Tijdens het vissen zelf is er zo een minimum aan waterverstoring. Door het peilwerk buiten het seizoen te verrichten kan ik de beoogde stekken geruisloos bevissen en dit resulteert vaak al snel in extra vangsten!

Peilen is essentieel, maar niet rondom Jay’s visuren!

Voorkennis

Voorkennis van windrichting, luchtdruk en weersvoorspelling is ook een belangrijk aspect. Dit is allesbepalend waar voor mijzelf een zoektocht naar karper gestart wordt. Struinend vissen gebeurt meestal in korte sessies, ik wil dus direct de juiste zone van het water bevissen. Een app op mijn smartphone zoals buienradar vind ik een heel makkelijke manier om de weersveranderingen op te volgen. Deze draag ik namelijk constant mee in mijn broekzak. Weer- en wind apps hou ik dagelijks in de gaten. Als er in het voorjaar een zonnige zuidwesten wind staat, dan vind je mij meestal aan de noordoosten kant van de wateroevers terug.

Voorkennis van windrichting, luchtdruk en weersvoorspelling zijn belangrijk voor me!

Ik focus mij zelden een heel seizoen slechts op één bepaald water. Hiermee hoop ik mijn kansen te spreiden. Wanneer het ene water niet loopt kan het zomaar zijn dat het op een van de andere wateren wel de moeite waard is om uit te pakken. Elk water is anders en daarom is het heel lastig om voor iemand anders te kunnen zeggen waar de karpers zich ophouden en waar ze te vangen zijn. Er komt natuurlijk ook een heel pak opgebouwde waterkennis bij kijken die je zelf moet zien te vergaren. De makkelijkste manier hiervoor is natuurlijk gewoon veel aan de waterkant te zijn en te leren door observeren.

Het observeren levert altijd nuttige informatie op

Ontdekken waarom karpers naar bepaalde plekken migreren en hierop kunnen reageren heeft mij al veel geholpen om mijn stalksessies succesvol af te sluiten. Al kan ik er zelf soms wel eens naast zitten. Het is en blijft vissen, maar gelukkig gaat het meestal goed. Een heel voorjaar stalkend en observerend vissen is een bult bijgeleerde informatie over het gedrag van de aanwezige karper populatie. Deze informatie pas ik maar al te graag later in het najaar toe als ik langere sessies op bepaalde stekken ga vissen.

Tijdens het stalken en observeren leer ik veel bij over het gedrag van de karpers.

Observeer, leer en reageer!

Midden april en aan de waterkant vergezeld door de eerste warme lentebries, gepakt en gezakt met enkel het cruciale aan hengelspullen waad of stap ik soms grote afstanden langs de wateroevers speurend naar activiteit van karper. Alle informatie over de ’s winters gepeilde plekken zitten nog steeds vers in mijn achterhoofd. Op elk van deze plekken presenteer ik een mengeling van aas hoog aan natuurlijke suikers en zetmeel. Liefst zelfs nog op plekken waar ik het bodemverloop nog deels kan zien. In de mix gaat aas zoals broodpap, gemalen hennep, stukjes boilies en maïsmeel.

Een attractief voertje laat de karpers vaak snel azen.

Waarom ik deze mix gebruik? Deze smaakbommen worden makkelijk herkend door de karper en wil ik dus laten fungeren als activator om het aasgedrag van aanwezige karpers sneller te stimuleren. Wat gemalen boilies door het voer geeft een mooie link naar het haakaas. Mijn haakaas balanceer ik steeds uit. Een langzaam zinkende wafter, een snowman of een zinkende vlok wit brood vind ik een goed inzetbare presentatie voor het stalken.

Het haakaas probeer ik vooral simpel te houden

Korte uurtjes

Vaak sta ik tijdens de eerste visdagen van het voorjaar aan mijn aangevoerde stekken gewoon uren enkel en alleen te observeren zonder daadwerkelijk te vissen. Tijd om te vissen heb ik genoeg want mijn visserij bestaat grotendeels uit korte uren voor en na het werk. Vier tot vijf keer per week ben ik dan ook terug te vinden aan de waterkant. Een aantal sessies waarin ik alleen observeer kan er wel af en hier pluk ik dan ook meestal achteraf de vruchten van.

Mijn visserij bestaat grotendeels uit korte uurtjes voor of na het werk.

Het helpt mij telkens enorm door het jaar heen om de aas activiteit van lokale karpers visueel waar te kunnen nemen. Niets zo duidelijk en bevestigend dan als ik ze met mijn eigen ogen zien vreten. Vooral hoe snel ze op bepaald één bepaald aas kunnen gaan focussen. Sommige karpers heb ik vaak bepaalde stukjes ertussenuit zien selecteren.

Het haakaas aanpassen om selectief te kunnen vissen, het werkt!

Kennis om nooit te vergeten, als je graag deze vissen selectief wil gaan vangen. Ik beschrijf nu dan ook het ideale scenario. Helder water met zicht op bodemverloop. Het kan ook net iets anders gaan. Met troebel water ben je visueel sterk benadeeld, maar dan zijn opstijgende luchtbellen of donkerder kleurend water door omgewoelde bodemspecie ook een mooie aanwijzing dat er karpers aan het azen zijn.

Spreiden van kansen

Ik ben vaak verbaasd geweest over hoe snel er karper op de voerstek aanwezig kan zijn als er geen lijnen in het water liggen. Aanvoeren en 15 minuten later kan er zomaar al een flinke school karper op de stek aan het vreten zijn. Geen gevaar van buitenaf op de voerstekken resulteert vaak in karpers die zeer gretig aan het vreten zijn blijkt vaak een terugkerende tendens. Omdat ik struinend meerdere plekken tegelijkertijd aanvoer, is de kans dat er op verschillende plekken een aas reactie ontstaat veel groter. Aangevoerde plekken ga ik iedere paar uur opnieuw bekijken op aanwezige visactiviteit. Als het bodemverloop op deze visplekken visueel goed zichtbaar is kan ik zelfs zeer selectief te werk gaan.

Aangevoerde plekken ga ik iedere paar uur bekijken op aanwezige visactiviteit.

Zijn er plekken waar gewilde of grotere karpers aan het azen zijn is het maar een kwestie van het voor hun neus leggen en vangen. Bijvoeren en hop naar de volgende voerplek. Zo weet ik op 1 dag meerdere voerstekken op zelfs verschillende wateren per dag af te romen. Het is zeer belangrijk om regelmatig bij te voeren en het azen op gang te houden. Ik leg zelden een hengel uit als er nog geen karpers op mijn voerstekken aan het vreten zijn. Vissen die bij hun aankomst op een voerplek al gelijk te maken krijgen met snoer of haak zijn al snel een stuk moeilijker te vangen en hun stressvol gedrag wordt onmiddellijk overgenomen door alle andere aanwezige karpers.

Als de vis al op de stek aanwezig is, gaat het vaak snel.

Snelle aanbeet

Het ideale scenario is ze eerst aan flink aan het azen zijn en daar achteraf een rig met vlijmscherpe haak tussen werpen. Reeds azende karpers tonen duidelijk een verminderd angstgevoel en zijn meestal enkel gefocust op jouw gevoerde aas. Concurreren tegenover hun ook aanwezige soortgenoten wordt de grootste prioriteit. Het wroeten van de karpers door de bodem vertroebeld 9 van de 10 keer de helderheid van het water. Zo wordt alles in de omgeving van je voerstek automatisch gecamoufleerd. De laatste meters van jouw opstelling worden bijna onzichtbaar. Ideale omstandigheden om een snelle aanbeet te forceren.

Het liefste vis ik ‘freelinend’.

Het liefst vis ik ‘freelinend’ zonder lood met enkel een leader. Het voordeel hiervan is dat er geen afschrikkende plons plaatsvindt en de karper tijdens het weg zwemmen amper weerstand van mijn opstelling zal voelen. Een strekkend snoer op een stokje of een gierende slip is mijn beetregistratie. Korte 9 of 10 ft hengels vind ik zeer geschikt voor deze visserij. Een hengel/molen combinatie waar ik zeer enthousiast over ben zijn de nieuwste 10ft Greys GT2 (50) rods. Deze in combinatie met de nieuwe Penn Affinity II LC custom carbon molens vormen een topcombinatie die bijna voor elke situatie inzetbaar is.

Ook de beetregistratie is eenvoudig in mijn visserij

Het belangrijkste wat ik over de jaren geleerd heb en iedereen kan meegeven is: creëer zelf meerdere kansen. Activeer je visplek en probeer zoveel mogelijk karpers aan het azen te krijgen. Observeer, leer en handel pas achteraf. Als visser onderga je nog steeds een eindeloos leerproces dat alles met elke vissessie duidelijker en gemakkelijker maakt.

Tight lines!

Jay Wilms

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl