Word KWO member

Stalking Like A Boss – Deel 1: Struinend vissen

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Iemand voor wie we maar wat graag ruimte maken is Nick Beuvink. Schrijfsels van zijn hand staan namelijk garant voor woordspelingen om van te smullen, om over de fotografie van zijn vriendin Julia maar te zwijgen! Samen met Julia heeft hij voor de Community een vierdelige reeks geschreven over zijn favoriete bezigheid; Struinend vissen op karper! Hij laat ons zien waarom hij van deze visserij het meest geniet en tussen de regels door zijn er tal van tips te vinden hoe je zo effectief mogelijk op karper kan vissen. Zoals Nick zelf zou zeggen: “nuttig!”


Waarom ga ik struinend vissen?

Welkom bij dit eerste deel van een vierdelige reeks over struinend vissen. De reeks bestaat uit een serie onderwerpen die ik samen met het team van KWO heb opgesteld. Door de jaren heen hebben we veel vragen gekregen over het struinend vissen op karper. Het is de bedoeling om al deze vragen zo goed mogelijk te behandelen en om te zetten naar een volledige “how-to” over het struinend vissen op onze vriend karper.

In dit eerste deel vertel ik waarom ik graag struinend op karper vis. In mijn ogen is dit de spannendste, meest uitdagende en mooiste manier van vissen. Of ik nu vissen vang van drie pond of twintig kilo, het doet er niet toe, als het maar struinend is.

Groot of klein, struinend tellen ze allemaal. (pic by Julia d'Ailly)

Groot of klein, struinend tellen ze allemaal.

Het klinkt een beetje als een bekentenis bij de plaatselijke AA (anonieme alcoholisten).

“Hallo, ik ben Nick”

“Hallo, Nick.”

“Hallo, ik ben verslaafd. Ja, ontzettend verslaafd. Zo erg dat het me ’s nachts uit mijn slaap houdt. Het belemmert bij tijd en wijle mijn hele functioneren. Zeker in het vroege voorjaar.”

“Waaraan dan, Nick?”

“Struinend vissen mensen, al sinds mijn vijfde levensjaar. Ieder jaar opnieuw begint het te jeuken, en ik kan mij niet beheersen.”

“Wat vind je er zo leuk aan dan, Nick?”

Dat zal ik dan maar eens uitleggen  🙂

Het is allemaal begonnen aan een vijver in het mooie Zeeland. Mijn vader had vroeger niet extreem veel te besteden en de vakanties waren goedkoop en eenvoudig. We gingen naar een oud kasteelachtig huis in de provincie van zee en kale vlakten. De kasteeltuin had een prachtig idyllisch watertje. Je kent ze wel: riet erlangs, verse geurende lisdodde en veel eendjes. Jaar in jaar uit gingen we er vissen en het virus was gepland.

Als een soort van Antrax verspreidde het zich door mijn jonge lichaam en een nieuwe visser was geboren. Inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en staar ik nog steeds naar een dobbertje, broodkorst of vrije lijn. Telkens als er een staart wappert, rug bovenkomt of schim opduikt, slaat mijn hart vijf slagen over. Intriest en toch zo heerlijk dat een simpel dier deze gevoelens op kan wekken. Voel jij dit ook? Nou, welkom bij de groep AK (anonieme karperverslaafden). Gedoemd tot een leven vol slijm, slapeloze nachten en buiten zijn.

Welkom bij de groep anonieme karperverslaafden.

Voor de lieden die de term struinend vissen niet kennen: onder struinend vissen verstaan we alle soorten visserij waarbij je al sluipend en kijkend de waterkant afstroopt op zoek naar vis. Voornamelijk met de pen, vlok of met een ‘free-line’, maar ook het struinen met één losse statische hengel valt onder de modern art van het struinen.

" Ook het struinen met één losse statische hengel valt onder de modern art van het struinen."

Maar waarom ga ik dan struinen? Ik kan je duizend redenen noemen waarom ik het doe, toch kies ik ervoor om hier maar een beknopt aantal voordelen neer te pennen. Het eerste voordeel: je hebt maar één hengel. Dit klinkt misschien gek maar je kunt je hierdoor volledig focussen op deze ene hengel. Deze focus zorgt ervoor dat je naar ratio meer vis vangt dan wanneer je met twee hengels niet gefocust vist. Het struinend vissen is zeer intensief, je loopt continu rond en moet veel observeren. Dit observeren is een heel belangrijk onderdeel van het struinend vissen. In deel drie sta ik hier langer bij stil. Het kijken zorgt ervoor dat je heel snel opmerkt waar de karper is. Veel sneller dan wanneer je vastgeroest achter twee statische stokken hangt. Je kunt continu bijsturen op veranderen situaties. Door je beperkte bepakking is aanpassen heel makkelijk. Je leert razendsnel van foutjes en kunt dit meenemen voor de rest van de dag, week en zelfs de rest van je leven.

Focussen op één hengel levert je meer vissen op.

Focussen op één hengel levert je meer vissen op.

Naast bovenstaande voordelen kan ik er nog een aantal noemen, namelijk de factor tijd. Als je weinig tijd hebt kan twee uurtjes struinen met weinig materiaal toch vis opleveren, en naast deze vis ook een beetje ontspanning. Struinend vissen kan het gehele jaar door, zeker als je er geoefend in bent. De mooiste perioden zijn echter de lente en de zomer. De overvloed aan zonlicht doet de vissen goed en daardoor laten ze zich sneller zien. Weet je echter waar de vis zich bevindt dan kun je zelfs in de winter struinend vissen. Ik heb in het verleden weleens vissen tussen de ijsschotsen weggevangen op de korst!

Zonlicht doet de karpers goed (pic by Julia d'Ailly)

Zonlicht doet de karpers goed en dat is hier goed te zien!

De grootste voordelen zie (en ervaar) je pas als je het zelf gaat proberen. Dit is dan ook het hoofddoel van deze reeks. Ik ben van mening dat veel te veel jonge gozertjes tegenwoordig beginnen met statisch vissen, alvorens ze ooit een vaste stok met dobber hebben aangeraakt. Alle elektronica en dikke vissen zorgen ervoor dat ze op 14 jarige leeftijd reeds achter de strakke lijnen zitten. Uiteraard vind ik het prachtig om te zien dat deze boys op karper vissen, maar ze missen een stukje ontwikkeling op het gebied van kijken, observeren, karper zien azen etc.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van afgelopen week, zonder mijzelf op te hemelen, want eenieder met een werphengel, dobber en stuk brood had dezelfde schade aangericht. Ik kom samen met mijn lieftallige vriendin aan bij het water. We maken eerst wat foto’s van soorten aas, dit voor een volgend deel van deze reeks, en ondertussen komt er een jonge karperaar bij de waterkant aan.

Mooie karpers vangen is toch wat we allemaal willen? (pic by Julia d'Ailly

Mooie karpers vangen is toch wat we allemaal willen?

Geflankeerd door zijn moeder begint hij als een malle hengels uit foudralen te trekken. Zonder naar de rest van het water te kijken gaan er twee hengels te water. Vanaf een afstandje is echter, mits gebruik makend van een goede bril, te zien dat het hele bestand aan vis tegen de overkant in de zon ligt. Enig geklungel door struikgewas later sta ik aan de overkant, bovenop de vis.

Het pluimpje brood heeft amper tijd om de bodem te raken of er hangt al een karper aan. Een typisch voorbeeld van gemiste kansen, tenminste; voor de jeugdige visser. Ik heb naderhand een gesprekje gehad met de beste jongen en het bleek een zeer fanatieke visser te zijn. Dit is prachtig om te zien, en het liefst zou ik deze jongens allemaal meenemen om hen het mooie van struinend vissen te laten inzien. Het ontbreekt echter aan tijd. Hopelijk kan deze reeks artikelen de jeugd, maar zeker ook de oudgedienden, stimuleren om de penhengel dit jaar ter hand te nemen en erop uit te trekken. Laten we samen de groep AK’ers groter maken!

Lokaliseren is 'the key' (pic by Julia d'Ailly)

Lokaliseren is ‘the key’ tot succes.

Welke materialen heb ik nodig?

In het eerste stukje hebben jullie in het kort kunnen lezen wat er zo mooi is aan struinend vissen. Als het goed is zijn jullie nu extreem gemotiveerd om te gaan struinen! Maar wat heb je daar voor nodig? Dit tweede stukje gaat in op de noodzakelijke spullen die je nodig hebt, voor ons vissers een duur grapje, voor de plaatselijke hengelsportzaak een groot feest. Bedankjes mogen per post of schriftelijk in drievoud gericht worden aan de redactie van KWO. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat de boys gek zijn op roze borat strings. Kortom, leef je uit!  😉

Je materiaal is van groot belang al wil je dat het net doorweekt mee naar huis gaat ;-)

Gepast materiaal is van groot belang al wil je dat het net doorweekt mee naar huis gaat  😉

Hengel

Het ligt voor de hand om te beginnen met de juiste hengel keuze. Als je een verzamelfetisj hebt, zoals ik, dan is dit het punt om de verzameling van zolder te trekken en te kijken of er nog bruikbaar materiaal tussen zit. Het klinkt misschien heel gek, maar het kiezen van de juiste hengel kun je het best vergelijken met de verschillen in grootte van het mannelijk geslachtsdeel. Vaak zie je dat penhengels 3.90 meter lang zijn. Als je ergens in de polder woont en je je tijd wilt slijten aan een uitgerekte sloot dan zeg ik, doen! Als je naast de poldersloot ook graag een keer de bossen in trekt dan kun je deze lengte achterwege laten. Een hengel van 3.90 meter is namelijk ontzettend onhandig, even een reeks struiken doorploegen wordt een onneembare hindernis met zo’n gevaarte.

" Het klinkt misschien heel gek, maar het kiezen van de juiste hengel kun je het best vergelijken met de verschillen in grootte van het mannelijk geslachtsdeel."

Ik vis zelf met penhengels van 3.00 of 3.30 meter en heel af en toe met een scope hengel (2.70). Deze lengte volstaat prima, zit je niet in de weg en maakt het alsnog goed mogelijk om een lichte montage een aardig eind richting horizon te zwiepen. Terugkomend op het mannelijk geslachtsdeel, beschouw de 3.00 meter hengel als een modale grote. Je snapt dat geen enkele vrouw er blij van wordt als jij ten tonele verschijnt met een gevaarte gelijk aan een trapleuning! Enkel onhandig en niet praktisch, het ziet er gaaf uit, maar werkt voor geen meter.

Drillen met een soepele hengel is genieten. In het bijzonder met een glasstok! (pic by Julia d'Ailly)

Drillen met een soepele hengel is genieten. In het bijzonder met een glasstok!

De testcurve van de hengels kan variëren. Alles tussen de 1,5 lbs en 2,5 lbs volstaat. Bedenk hierbij wel dat 1,5 lbs in sommige situaties te licht is, en 2,5 lbs soms juist te zwaar. De meeste hengels die ik gebruik hebben een testcurve van 2 lbs. Penhengels hebben vaak meer ogen dan een afstandshengel. Dit zorgt voor een soepelere curve, de grote ogen zijn simpelweg niet noodzakelijk.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook