ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Stalking Like A Boss – Deel 3: Oppervlaktevissen

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Laat je rodpod maar thuis want in deel 3 van ‘Stalking Like A Boss’ neemt Nick Beuvink je mee naar de grens tussen hemel en aarde; het wateroppervlak. Na deel 1, waarin Nick vertelde waarom hij zo van struinend vissen houdt en welk materiaal je daarbij nodig hebt, volgde het tweede deel waarin hij ons mee nam naar ‘de vergeten kunst van het penvissen’. Nu is het tijd voor misschien wel de meest effectieve (en zonder twijfel de spannendste) manier van karpervissen: vissen aan het wateroppervlak. Informatief als dit stuk is en aangevuld met smakelijke foto’s van zijn lieftallige vriendin Julia d’Ailly, krijgen we zelf opnieuw zin om te gaan struinen!


Op het moment van schrijven zitten we alweer aan het begin van de maand augustus. Wat normaal gesproken de oppervlakte maand bij uitstek moet zijn, is momenteel een beetje een druilerig decor. Regen, wind en lage temperaturen. Het is eerder weer om met de pen een rondje te doen in plaats van te gaan floateren. Maar zoals altijd; na regen komt zonneschijn en de 14-daagse verwachting op weer.nl geeft de burger goede moed. In dit relatief korte artikel wil ik graag met jullie een blik werpen op mijn oppervlakte visserij.

Op de grens van hemel en aarde...

Op de grens van hemel en aarde…

En over deze grens!

…is waar we de karpers schaakmat gaan zetten.

Here we go

In principe kunnen we over de uitrusting kort maar krachtig zijn. Je kunt met dezelfde spullen aan de slag als met het penvissen. Een soepele hengel, liefst drie meter of langer, met een fijne doorzwaai en een kleine molen met grote ratio, gevuld met een dunne drijvende lijn. Die laatste zin klinkt net als een duur gerecht in een vijf sterrenrestaurant, funky!

Oppervlakte vissen heeft een ongekende charme.

Oppervlakte vissen heeft een ongekende charme.

Beugelelastiekjes; de heilige graal bij het oppervlaktevissen.

Qua haken kies ik het liefst voor een klauwhaak (Korda Widegape of de Nash Fang Gaper in mijn geval) of een haak met een rechte punt (zoals bijv. de Fang Twister). De rechte hoek in deze haak maakt het soms net wat makkelijker om de vis te haken.

Een ruime haakbocht en scherpe punt volstaat.

Een ruime haakbocht en scherpe punt volstaat.

Naast een goede haak heb je nog twee essentiële hulpmiddelen nodig:

  • Beugelelastiekjes, de heilige graal onder het oppervlaktevissen. Ik word altijd vrolijk van leerlingen met beugels, deze hebben namelijk beugelelastiekjes. Zonder elastiekjes is oppervlaktevissen met brokken een droevige ellende. Tuurlijk kun je met een hair ook de hondenbrokjes aan de haak maken, maar geloof mij dat je heel benauwd wordt als die dikke bak voor je voeten ligt, en jij staat te pielen met een hair en brokje…
Beugelelastiekjes zijn onmisbaar bij het vissen met hondenbrokken!

Beugelelastiekjes zijn onmisbaar bij het vissen met hondenbrokken!

De sleutel tot succes!

De sleutel tot succes!

  • Iets van een werpgewicht. Dit kan een dobber zijn, een stukje hout of een floater. Het ligt er maar net aan hoe goed je bent voorbereid en waar de situatie om vraagt. Floaters doen het vooral goed op afstand. Bijv. Op stadsvijvers waar alle vis in het midden ligt. Ik gebruik zelf de boltmachines uit het gamma van Nash. Deze zijn verkrijgbaar in 7 en 15 gram. Echter ga ik zelf nooit zwaarder dan 7 gram.
De boltmachine als werpgewicht.

Voor grotere afstanden is de boltmachine ideaal als werpgewicht.

Dat werpgewicht is echter alleen noodzakelijk als de situatie erom vraagt. Op korte werpafstand vis je het best met een kale haak plus brok. Omdat je zo verder geen verstoring in het water hebt is dat veruit de beste manier. Geen harde plons van de floater en geen extra dingen aan het wateroppervlak. Vaak zie je dat vissen in plaats van je brok de floater pakken. Dit is een kwestie van omgericht of oversprong gedrag. Zoek het eens op, je kunt het in elk biologie boek terugvinden. Vaak wordt gezegd dat de vissen dit uit nieuwsgierigheid doen maar ze doen het meestal nadat ze je haak aas hebben geweigerd. Ze merken het gevaar en doen vervolgens iets onlogisch, zoals het pakken van een floater (met de nodige tumult). Als de floater niet aanwezig is kan deze ook niet gepakt worden, met meer rust als gevolg.

Gebruik een lange rig onder je werpgewicht zodat de brok voldoende afstand heeft.

Gebruik een lange rig onder je werpgewicht zodat de brok voldoende afstand heeft.

Oppervlakte aas

In principe kun je een karper verleiden met alles wat drijft en zout is. Chips, zoute gepofte maiskorrels, kattenbrokken, hondenbrokken, brood, noten, ga zo maar door. De meest gebruikelijke drie zijn brood, honden- en kattenbrokken. ‘Vroeger’ was er de all-mighty Tom Poes kattenbrok. Maar sinds de fabrikant de gaatjes uit de brok heeft gehaald is de omzet met 40 procent gedaald, dat kan haast niet anders. Zóveel werden er door karpervissers in het water gedonderd. Hondenbrokken hebben ongeveer hetzelfde effect op karpers. Ze worden er helemaal hoorndol van: eenmaal begonnen aan een tapijt brokken is het vreetfestijn niet meer te stoppen.

Eenmaal los op de hondenbrokken is het harken geblazen!

Eenmaal los op de hondenbrokken is het harken geblazen!

Brood is en blijft voor mij karperaas nummer 1, samen met mais. Wat je helaas wel veel meer ziet is dat brood een dermate hoge graad van dressuur met zich meebrengt dat je er haast geen vis meer op gevangen krijgt (aan de oppervlakte). Brokken kunnen in dit geval helpen.

Bevestig een drijvende broodvlok...

Bevestig een drijvende broodvlok…

Op deze manier.

…op deze manier!

Hondenbrokken hebben een groot aantal voordelen. Het drijfvermogen is hoog, ze zijn redelijk stevig, goed te soaken en multi inzetbaar. Op een doorsnee water kun je de hondenbrokken rechtstreeks uit de zak gebruiken. Ik gebruik meestal de Bonzo Menu brok. Deze is mooi gevarieerd en de geribbelde blijven goed op het elastiekje zitten. Over de soorten hondenbrokken hebben Robert de Wilt en Raymond Hakkert al stukken geschreven. Zoek deze eens op, ze zijn zeker leerzaam!

Bonzo menu brokken hebben mijn voorkeur.

Bonzo Menu brokken hebben mijn voorkeur.

Mocht de situatie erom vragen dan wil ik de hondenbrokken wel eens soaken. Ik heb dit al gedaan in verschillende vloeistoffen; krill, zonnebloemolie, L030 tuna, ace card flavours, sardine olie, enzovoort. Eigenlijk alles werkt wel mooi. Zonnebloemolie is de meest goedkope variant, kun je zo bij moeders uit de kast trekken.

Hondenbrokken maar dan voor karpers. Het maakt ze gek, zeker gesoakt!

Voor meer attractie soak je de hondenbrokken, daarmee maak je ze helemaal gek!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1