Starten op groot water: tactieken en technieken uit de podcast van Lex Cuyten!

Grote (Nederlandse) binnenzeeën: hoe begin je eraan? Lex Cuyten heeft er een aardige kijk op en in zijn podcast komen heel wat interessante tips en tricks aan bod. In deze update sommen we enkele belangrijke aanknopingspunten voor jou op om jouw kans op succes te vergroten!


Vanaf jongs af aan was Lex te vinden aan de Nederlandse rivierdelta. Aangezien hij er vlakbij woonde werd hij er enorm door aangetrokken. Veel mensen schrikken direct af bij het zien van dit soort wateren op Google Maps. Waar moet je überhaupt beginnen op zo’n binnenzee?! In deze update sommen wij vier aanknopingspunten op zodat jij ook op groot water succesvol kan zijn!

Grote waterstelsels brengen vaak wonderschone taferelen met zich mee.

Aanknopingspunt #1: Timing

Het allerbelangrijkste aan grootwatervisserij is timing. Lex zelf vist amper twintig nachten per jaar en timing is dus het állerbelangrijkste onderdeel van zijn tactiek. Periodes net voor of net na de paaiperiode zijn favoriet. De vissen zijn makkelijker te spotten en als je op dit type wateren de vis weet te vinden kan het (heel) hard gaan!

In de paaiperiode is de vis vaak goed te spotten.

Grote wateren bevatten vaak grote bestanden aan vis. Als deze in de paaimodus gaan kun je scholen tot wel honderden karpers verwachten! Op deze manier kan je de mogelijke trekroutes perfect in kaart brengen. Volgens Lex geldt het doodsimpele principe “je moet vissen waar de vis zit” en daar komt het inderdaad op neer!

De paaiperiode is eigenlijk een regelrechte bron van informatie.

Hij plant zijn voerstrategieën ook strak in en voornamelijk na de paai begint Lex echt stevig door te voeren. Het ontdekken van zones waar ze paaien is hier dus echt cruciaal voor!

Aanknopingspunt #2: Observeren, leren en zoeken

Cliché, maar bizar realistisch bij deze visserij. Zoals we net al aanhaalde ben je op de goede weg als je de karpers kunt spotten, maar er zijn ook andere manieren om informatie te vergaren. Spreek met andere vissers en deel ervaringen met elkaar. Zoek ze ook zeker op de ondieptes bij warmere periodes, want de kans is groot dat ze daar te vinden zijn!

Observeren is ook op deze wateren van cruciaal belang.

Ook de juiste instelling is belangrijk. Ruige wateren zijn niet voor iedereen weggelegd en het is keihard werken om de puzzel op te lossen. Weet je de stukjes bij elkaar te vinden dan kan het hard gaan en zijn nacht met tot wel 30 vissen zeker mogelijk!

Aanknopingspunt #3: Verspreid je kansen

Lex spreekt in de podcast over de ‘anderhalfuur’ regel. Als je op een voorgevoerde stek of een andere interessante zone binnen het anderhalfuur geen aanbeet krijgt, gaat het heel vaak op die stek niet meer gebeuren. Hiermee wilt Lex zeggen dat je voortdurend moet kunnen schakelen.

Voortdurend schakelen kan zeker zijn vruchten afwerpen op grote waterstelsels.

Op grote watermassa’s zijn er ontelbaar mogelijke hotspots. Als jij tijdens je voorbereiding meerdere spots voorziet van voer, kun je perfect schakelen als het op de ene stek niet binnen de paar uurtjes zou gebeuren. Als de vis aanwezig is, zul je ze vaak ook vangen omdat ze gewoonweg veel minder gedresseerd zijn.

Deze grootwaterbuffel kwam binnen een kwartier na aankomst op de kant.

Aanknopingspunt #4: Maanstand

Lex houdt bij zijn riviervisserij vooral rekening met maanstand. Op bepaalde momenten in de cyclus heeft de maanstand hier meer invloed op de stroming. Twee dagen voor de volle maan heeft de maan een dusdanig hoge aantrekkingskracht dat eb en vloed veel steviger zijn. Hierdoor is er geen doodtij en daardoor is de rivier constant in beweging. Dat brengt uiteraard veel meer activiteit met zich mee!

Volle maan zal altijd iets speciaals blijven op vlak van vangsten.

Lex speelt slim op deze tijd in. Doordat de rivier sterker stroomt zal de vis hier ook actiever op reageren. Hierdoor zijn ze losser en daar moet uiteraard maximaal van geprofiteerd worden! 😉

De master op vlak van timing, Lex Cuyten!

Met deze aanknopingspunten kan niets jou nog in de weg staan om het ruime sop te betreden in 2021. Succes met deze grote uitdaging!

KWO Redactie


Check zeker de podcast van Lex Cuyten nog eens terug. In de KWO Stories van Lex komt zijn visserij nog eens extra aan bod. Volg Lex ook op Instagram om zijn vette avonturen te volgen.

Bekijk ook