Strijd tegen het gespuis onder water – Jorus Bart

Een jaartje geleden dropte Jorus Bart al een tof artikel over zijn Franse visserij in 2020. Ook dit jaar heeft hij weer een aantal mooie avonturen meegemaakt en in dit artikel deelt hij een aantal anekdotes én leerpunten uit de escapades in het Franse land. Onder andere slim omgaan met het ‘gespuis’ onder water komt aan bod… 😉


Jorus Bart aan het woord: Het is vrijdagmiddag als Theo en ik vertrekken voor een weekje Frankrijk. De Provence is niet om de hoek, dus we rijden in twee etappes. Zaterdagmiddag komen we bij een Lac aan waar ik vorige zomer ben geweest.

Vorig jaar beleefde Jorus al mooie successen in het Franse land, hopelijk wordt het dit jaar net zo een succes!

Het idyllische water is niet al te groot maar herbergt flinke karpers. De topstek centraal op het water is bezet door twee Duitsers die zes (!) weken zitten te vissen. We nemen een stek langs de lange kant en varen onze hengels uit tegen de overkant. Ondanks dat het eind september is, is het overdag 27 graden.

De mannen wisten al uit ervaring dat het meer erg mooie vissen bevatte.

De Duitsers vertelden ons al dat de vangsten tegen vielen; zij hadden alleen een aantal kleintjes de afgelopen dagen. De dag en nacht verlopen rustig, we vangen beide een kleine vis. De volgende ochtend worden we geconfronteerd met de grootste uitdaging van dit water.

Strijd tegen de pois(s)on chats

De rigs die we binnen draaien zijn kaal gevreten tot schijfjes. Ik wist van de vorige sessie dat hier veel poisson chats zitten dus gebruiken we korda wraps. Ondanks dat krijgen we het gevoel dat we er meer aan moeten doen. We denken dat we single hookbait hebben liggen vissen dankzij die krengen. Er wordt een nieuwe tactiek bedacht. De kleine vissen vingen we onder de kant dus we gaan enkele hengels op het wijd vissen.

Een regelrechte plaag waar je eigenlijk altijd rekening mee dient te houden.

Verder gaan we alle hengels meerdere keren aanvoeren. We doen deze voerrondjes met gechopte purple haze boilies. Onze theorie: op deze manier zijn er veel meer aasopnames en kunnen we de poison chats langer bezig houden. Daarmee maken de karpers meer kans om op de voerplek te komen.

Door hun boilies te halveren zouden de plaaggeesten meer werk hebben.

Na het laatste voerrondje trekken we een wijntje open. Santé op een goede nacht! De tactiek werkt, we vangen zes vissen. Wederom zijn de meeste vissen klein, op een mooie schub voor Theo na. We besluiten te vertrekken, voor deze formaten hebben we dat pokke eind niet gereden!

De tactiek leek te werken, de mannen vingen maar liefst zes vissen die nacht!

Kreeftensoep

Het gevoel is goed als we aankomen op het tweede water. Wat een prachtig stuwmeer tussen de heuvels! Ook hier heb ik al eens gevist. Vorig najaar ging het los bij de doorgang op het tussenstuk. We varen daar nu weer heen en leggen de hengels op dieptes tussen de vijf en elf meter. Er springen vissen in onze zone dus we hebben er veel vertrouwen in.

Een prachtig stuwmeer zorgde voor de volgende uitdaging voor de boys.

Hier stuiten we op een nieuwe uitdaging: kreeften. Vorig jaar viel het mee, maar toen was het hier een stuk kouder. Nu is het water nog warm, en daar houden ze wel van. Ze lopen zelfs over de kant! Na een nachtje met beide één vis zijn we niet tevreden. We draaien het haakaas weer half aangevreten binnen, dus passen we dezelfde voertactiek toe.

De volgende uitdaging voor de mannen: kreeften!

Verspreid gechopte boilies voeren en meerdere keren per dag voerrondjes doen. Helaas hebben we door omstandigheden geen tijgernoten meegenomen, dit zou nog beter werken tegen de kreeften.

Tsja, dan moet je inderdaad iets gaan veranderen aan je tactiek…

Blijven aanpassen…

Dit keer werkt de tactiek minder; nog 24 uur later zijn we drie vissen verder. Ik vang een mooie dertiger en nog twee kleintjes, allemaal op één hengel. Op zich niet slecht, maar voor de wateractiviteit die we zagen valt het toch wat tegen. Ondertussen zijn de vissers die op de centrale stek zaten verdwenen. De watertemperatuur is 1,5 graden gedaald door de hevige regenval van afgelopen nachten. We pakken snel in en varen naar de vrijgekomen stek.

De tactiek werkte, maar het zorgde nog niet voor de gehoopte resultaten.

Het talud loopt daar trapsgewijs lang door, wat het een interessante stek maakt. Daarnaast heeft de wind op deze kant gestaan én dat is goud waard in deze maanden. Hier moet het gebeuren! Op deze stek gaan we met snowmans, imitatie aas en pop-ups vissen. We merken dat de kreeften de pop-ups en plastic maïskorrels een stuk minder lekker vinden dan ons bodemaas.

Hard bodemaas gecombineerd met harde pop-ups of imitatie maïskorrels hielp voor de mannen goed tegen deze plaaggeesten.

Kreeften zijn een ware plaag waar we ook in Nederland steeds meer last van hebben. Ze vreten soms zelfs de boilies uit de wraps. Qua aas werken imitatie aas en harde pop-ups daar het best tegen. Omdat we willen vissen met het aas dat op de voerstek ligt gebruiken we dus boilies in wraps, gecombineerd met harde pop-ups en plastic maïskorrels.

Zeker als het zo’n UNITS van kreeften zijn, moet je jouw tactieken goed aanpassen.

Vooral dumbells met dumbell pop-ups zijn goed te verpakken in de wraps en blijven relatief intact. Die zetten we op de rigs met pellet stoppers, wat het voor de kreeften nog moeilijker maakt om het aas los te krijgen.

Klei glijbaan

De nieuwe stek is een ware klei glijbaan geworden door de regen. Dit wordt een uitdaging als we beet hebben! Als we naast de hengels staan zakken we met onze voeten soms wel tien centimeter diep in de klei. Op de vorige stek zijn we ook al een paar keer uitgegleden en weggezakt in de klei. Omdat het zo zacht is hebben we onze systemen erop aangepast. We vissen met helikopter systemen of lead clips, gebruiken lange onderlijnen en relatief licht lood. Hierdoor zakt niet alles diep in de klei.

Je kan jezelf inbeelden dat dit geen pretje is… 😉

We zitten op een landtong die doorloopt in het water. Aan één kant vist Theo. Hij legt twee hengels op zes en negen meter diep, op de schuine kant van het talud. Zijn derde hengel gaat links de kom in. Ik vis rechtdoor met één verre hengel op mijn oude stek, twee aan de andere kant van het talud en eentje in de andere kom achter ons. We proberen verschillende dieptes uit en bevissen een zo groot mogelijk gedeelte van het water.

De mannen bevissen een zo groot mogelijk deel van het water.

Beet!

Na een half uurtje krijgt Theo al een aanbeet. Hij rent naar zijn hengel en begint met drillen. Al op afstand gaat de vis door de slip. Dit zou wel eens een grote kunnen zijn! Ik doe mijn waadpak aan en loop het water in. Na een aantal keer draaien en keren kan ik de vis scheppen.

Wat een heerlijke bak voor Theo!

Dit is een bak! We onthaken de vis en wegen haar snel, 23,6 kilo, wát een bak en een nieuw PB voor Theo! Vol adrenaline tilt hij de vis in één keer in mooie foto positie. Ik schiet plaatjes uit verschillende hoeken waarna Theo de vis terug zet. Een heerlijk begin op de nieuwe stek.

Een nieuw PB voor Theo, missie geslaagd!

Knagend gevoel

Als de avond valt begint het bij mij een beetje te knagen. We hebben nog maar twee nachten te vissen en ik heb een aantal mooie vissen gevangen, maar niet precies waarvoor ik gekomen ben. Het is een taaie week, zo krijgen we dat ook mee van de andere vissers die we spraken op de twee wateren. We gaan slapen en om 01:00 uur krijg ik de eerste run op de nieuwe stek. Na een mooi gevecht land ik de vis die op een streep na 19 kilo weegt.

Op het einde, komt het altijd goed.

In de loop van de nacht vang ik nog drie mooie vissen die allemaal van een groter slag zijn. Hier zijn we voor gekomen! De tactiek werpt zijn vruchten af, we zitten op rozen. Theo had het eerder deze week al een aantal keer gezegd, aan het einde komt het goed.

Uiteindelijk werd het een onvergetelijke week voor de mannen!

We hebben nog één dag en een nacht te gaan. Overdag vang ik een mooie spiegel., maar als de avond valt komen er maar liefst drie Frans vissers bij. Eentje gaat bij de dam zitten, eentje aan de kant van Theo en eentje op het tussenstuk. We balen ervan en vangen niets meer.

“Ook overdag vangen we er nog een fraaie spiegel bij.”

Keep learning

Uiteindelijk hebben we een mooie sessie gehad ondanks de concurrentie van Franse vissers, poisson chats en kreeften. We hebben in een taaie week allebei een aantal mooie vissen gevangen en daar zijn we erg blij mee.

Volgende keer ruilen we de helft van de boilies in voor tijgernoten en nemen we meer plastic aas soorten mee.

Door een beetje voorbereiding en wat uitproberen is het best goed gelukt om ons te wapenen tegen het gespuis. Volgende keer ruilen we de helft van de boilies in voor tijgernoten en nemen we meer plastic aas soorten mee.

Uiteindelijk kijken de mannen terug op een meer dan geslaagde week, het bikkelen werd beloond!

Tight lines!

Jorus Bart


Meer tips en tricks over het vissen in Frankrijk vind je op onze Community!


Keep learning ⤵️
Minder brasems vangen? Check deze rig tips
Kijk het kanaalvissen af van de Belgische meester Ian Thiels
Super tip: gebruik plastic haakaas op druk bevist water (video)

Karper entertainment op KWO ⤵️
De 1000 Franse meren route van Mike Thille
Session of a lifetime – Op reis met familie Pilaar
Kanaalvissen met de Belgische legende Ian Thiels

Bekijk ook