ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succes in de drukte – De dressuurvisserij van Jori Aarts

Favoriet Favoriet
Succes in de drukte – De dressuurvisserij van Jori Aarts

Voor zijn nog jonge leeftijd heeft Korda teamlid Jori Aarts al een serie bijzondere vissen kunnen vangen waar menig ‘veteraan’ van gaat watertanden. De laatste jaren was hij met name op kleinere, extreem zwaar beviste wateren succesvol. Hieronder lees je een aantal tips van Jori en krijg je een beeld van zijn visserij!


Jori, kan je eens vertellen hoe jouw liefde voor het vissen op vaak wat kleinere wateren met flink wat hengeldruk is ontstaan?

Jori aan het woord: Tot ik in het bezit was van mijn rijbewijs waren de mogelijkheden beperkt. Met mijn fietskar ging ik vooral de lokale wateren af en daar heb ik altijd veel kunnen vangen. Dat was goed om een hoop te leren en natuurlijk plezier te hebben, maar toen ik met een auto verder van huis kon gaan, ging ik pas écht kijken naar wateren met bijzondere vissen.

Op de kleinere wateren is rust ongelooflijk belangrijk!

In de regio waar ik woon zwemmen de betere vissen over het algemeen op afgesloten putjes. Echter zit je daar niet als enige achter die éne vis aan… De vele vissers maken het natuurlijk een stuk lastiger! Ineens zijn er flink wat mensen waar je rekening mee moet houden. Soms lijkt het zelfs alsof je tegen de vissers in plaats van de karpers vist, maar ook dat zorgt voor een uitdaging. De extra hengeldruk van andere, vaak ook goede vissers, zorgt er voor dat je echt scherp bezig moet zijn en daarnaast ook een hoop kan opsteken.

Tijdens de donkere uren komen zelfs de grootste vissen dicht bij de kant.

Tactische val zetten

Heb je enkele praktijkvoorbeelden van dingen die je de laatste jaren aan de dressuurputten hebt opgestoken?

Die zaken variëren echt van de haast vanzelfsprekende zaken zoals op de juiste plek vissen tot het perfectioneren van de montage. Het begint met op de juiste plek je aas aanbieden. Als ik nachten vis probeer ik vooruit te denken. Waar gaat de vis in de donkere uren heen? Door daar over na te denken probeer ik de vis een paar stappen voor te zijn en een tactisch valletje te zetten. Zo verstoor je ze minder dan bovenop de vis uit te pakken.

Als ik nachten vis probeer ik vooruit te denken.

Het niet verstoren van de vis is ook echt essentieel. Daar waar veel mensen denken dat kleine wateren een stuk makkelijker zijn dan grote, leert de praktijk anders.

Door lijdruk te verminderen worden mooie vangsten mogelijk!

De vissen hebben meestal in no time door wat er speelt en kennen de omgeving op hun duimpje. Met de maximale hengeldruk worden de vis enorm geconditioneerd. Om deze reden probeer ik mijn aanwezigheid dan ook te verbergen. Waar mogelijk voorkom ik dat de hengeltoppen boven het water uit steken en probeer ik de lijnen goed tegen de bodem te houden. Mijn molens zijn altijd voorzien van een goed zinkende nylon lijn die ik lange tijd laat afzinken. Soms maak ik ook gebruik van hulpmiddelen zoals flying backleads of toploodjes om het geheel naar beneden te drukken.

Toploodjes kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het camoufleren van je lijnen.

Eerst een aanbeet dan…

Ben je niet bang dat je met slappe lijnen en toplood een mindere beetindicatie krijgt?

Absoluut niet. Eigenlijk vis ik vooral op korte afstanden en hierdoor is de kans dat je een “terugzwemmer” krijgt minimaal. De aanbeten zijn echte, volle runs. Daarnaast zou ik het anders ook al snel voor lief nemen. Eerst moet ik beet krijgen voordat het belang van beetindicatie om de hoek komt kijken. Op de wateren waar ik gevist heb durf ik te wedden dat het een groot verschil maakt!

Secuur vissen en een tikkeltje geluk zorgde voor de vangst van deze vijftiger!

Iets wat ik ook doe om lijndruk te verminderen is proberen om weg te blijven van andere vissers, door stekken zo te kiezen dat ik mijn eigen zone heb. In een ideale situatie is dit dus ook ergens waar ik goed onder de kant kan vissen. Door dichtbij de oever te vissen kan ik alles veel secuurder doen. Het exact op de juiste plek je rig neerleggen gaat eenvoudig en je kan ook makkelijk en precies bijvoeren. Vaak zal je ook versteld staan hoe dicht de vissen onder de kant komen. Op één van de wateren waar ik de laatste tijd heb gevist zwemmen ze echt onder de toppen van de andere vissers door…

Met het wegwerken van je lijn kan je een groot verschil maken op drukbeviste wateren.

Kritisch zijn

Je haalde ook al het perfectioneren van je montages aan. Is het zo dat je op die zwaar beviste wateren ook echt ingewikkelde rigs nodig hebt?

Helemaal niet. Je zal zien dat ik juist erg eenvoudige rigs gebruik, maar de haken zijn echt vlijmscherp. Ik ben er van overtuigd dat stekken vaak leeg gesnoept worden zonder dat je een vis haakt. Je ziet het al aan de vissen die je vangt en die op de onthaakmat het voer van andere vissers uitpoepen. Als ze eerst ergens anders geaasd hebben is dat een teken dat ze daar de dans al zijn ontsprongen!

Het kan gebeuren dat ik zelfs na een brasem de onderlijn vervang…

Een zo scherp mogelijke haak vergoot je kansen enorm. Jori gebruikt daarom de Kamakura haken van Korda.

Door te kiezen voor een zo scherp mogelijke haakpunt (Korda Kamakura) vergroot je de kans dat deze bij een opname prikt. Dat telt voor zowel de combi rigs die ik met mijn bodemaas vis als chod of hinged rigs met een pop-up. De rigs gaan ook echt pas te water als ze helemaal perfect zijn en worden bij de eerste twijfel vervangen. Ik ben echt kritisch en het kan gebeuren dat ik zelfs na een brasem de onderlijn vervang!

Dicht bij de kant vissen heeft zijn voordelen…

De laatste meter

Een montage is natuurlijk meer dan alleen je onderlijn. Wat gebruik je aan loodmontages?

Het gros van de tijd vis ik met een combi rig met een tijgernoot als haakaasjes. Deze vis ik vaak met een inline lood dat na het prikken snel los komt van de wartel. Zo kan de vis het lood na het prikmoment niet in zijn voordeel gebruiken om de rig te lossen. Je merkt soms dat de vissen niet gelijk in paniek raken, maar eerst schuddend op de plek blijven voordat ze ervandoor knallen. Het is ook een natuurlijke reactie voor een dier dat geen handen heeft om de haak uit de bek te halen. Je ziet zelfs brasems op een dergelijke manier reageren.

Bij een harde bodem gaat Jori’s voorkeur naar een inline lood.

Soms vis ik ook wel onder omstandigheden die vragen om andere systemen. Als ik weinig voer of zelfs met single hookbait pop-ups vis grijp ik graag naar een chod rig. Daarbij ben ik zeker van een mooie aaspresentatie en kan ik waar nodig ook een hengel op een “onbekend” stuk bodem inleggen zonder te hoeven twijfelen.

Bij een ‘onbekend’ stuk bodem grijp ik graag naar een chod rig.

Ook wanneer ik mijn bodemaas rigs vis op zachte bodem of plekken waar het lood tijdens de dril verstrikt kan raken, grijp ik naar alternatieven. Bij voorkeur vis ik dan met een regulier leadclip systeem. Daarbij probeer ik het loodverlies zoveel mogelijk te beperken, maar wil ik mijn kans om een vis veilig te landen wel zo groot mogelijk te maken.

Eenmal gehaakt wil je de vis ook echt landen!

Do’s en dont’s

Zijn er nog een paar andere do’s en dont’s die je mensen die deze visserij willen proberen mee wilt geven?

Het belangrijkste is om echt rekening met elkaar te houden. Geef elkaar de ruimte en het nodige respect en je zal zien dat ook het vissen in de drukte enorm tof kan zijn. De sfeer aan de waterkant heb je voor een deel zelf in de hand. Een absolute don’t is voor mij is voorvoeren. De wateren die ik bevis worden zo druk bevist dat voeren vaak niet eens goed mogelijk is.

Een absolute don’t is voor mij het voorvoeren.

Tijdens het vissen grijp ik vooral naar kleine hoeveelheden aas en heb ik een zwak voor tijgernoten. Vaak heb je veel minder last van bijvangsten zoals brasems of bijvoorbeeld kreeftjes die aan je haakaas plukken. Eén van de andere voordelen is het ‘crunchy’ karakter dat ze hebben. Als vissen er op azen en beginnen te kauwen, dan verspreid dat geluid zich enorm ver en dat trekt zeker de aandacht van andere vissen.

Wide Gapes en tijgernoten… Jori heeft zo zijn favorieten!

Ondanks dat tijgernoten enorm bekend zijn valt het echt mee hoeveel mensen het gebruiken. Meer dan 90% van de vissers zie je toch een standaard bol op de hair monteren. Door heel spaarzaam een paar nootjes rondom mijn rigs te strooien gooi ik niet mijn eigen of andermans ruiten in. Zelfs als de vissen maar mondjesmaat azen heb ik een grote kans dat mijn haak de bek in gaat. Daar doen we het toch voor?

Hoe maak je de favoriete rig?

Hieronder laat ik stap voor stap zien hoe ik mijn combi rig knoop:

Neem een stuk lijn van de Korda Dark Matter.
Maak een lus en schuif er vervolgens een rig ring over en leg er een knoop in.
Schuif de rig ring over de haak en plaats deze net boven de haakbocht.
Knip een stukje krimpkous en schuif deze over het uiteinde van de haak.
Plaats een sinker tussen het gecoate en soepele deel van de onderlijn.
Tot slot nog een beetje Dark Matter putty en de rig is klaar.

Succes aan de waterkant!

Jori Aarts


Kijk ook eens op de Instagram van Jori voor nog meer gave vangsten. Jori gebruikt de producten van Korda voor het maken van zijn favoriete rig. Bekijk deze producten op de website!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl