Succesvol penvissen met Nick Beuvink – 5 handige tips!

Penvissen behoort tot n van de spannendste en meest effectieve manieren van karpervissen. Niks is immers zo gaafdan het zien wegschieten van je dobber onderhet wateroppervlak. Ook onze vriend Nick Beuvink vist in het voorjaar maar al te graag met een ‘pennetje’ en hieronder deelt hij dan ook 5 handige tips met ons. Doe er je voordeel mee!


Tip 1: locatie!

Nick vertelt: Voordat je gaat vissen kan ik je echt aanraden om altijd een rondje om het water lopen. Dit scheelt je met penvissen een hele bult vis! Als je vis spot, dan kun je kiezen voor de directe aanpak (aas aanbieden) of rustig een stekje aanleggen en later weerkomen. Als extra tip kan ik meegeven dat een goede polaroid bril gewoon een absolute ‘must have’ is voor iedere penvisser! Met een dergelijke bril wordt het spotten van karpers een stuk makkelijker!

De kracht van een goede polaroid…

…wordt door vele (ernstig) onderschat.


Tip 2: Wees voorbereid

Zorg dat je te allen tijde een beaasde hengel klaar hebt. Als je een rondje loopt kun je het beste bij meteeneen pier aan de haak maken, want je zalzien dat je veel sneller kunt handelen op het moment dat je vis ziet. Al deze kleine dingetjes gaan zeker het verschil maken tussen ‘blanken’ of vangen!

Ikzelf zorg dat mijn hengel te alle tijde gereed is, want zo kan ik snel inspelen op signalen van aanwezige vis.


Tip 3: Wees creatief met aas

Bij het penvissen is attractief aas wel zo wenselijk. Ikzelf mix havermout, mais, kleine pellets en brasemvoer goed door elkaar. Tevens voeg ik hier een flinke scheut Krill liquid aan toe en vissen maar! Als haakaas knoop ik er vaak een flinke pier of natuurlijk een ouderwetse maiskorrel aan de haak. Uiteraard zijn er nog vl meer opties op het gebied van aas, maar zelf vis ik graag met bovenstaande mix! 😉

En mengen maar! Veel verschillende aasdeeltjes zullen de karper zeker prikkelen om te komen loeren op het voerstekje!


Tip 4: De juiste dobber

Je loopt een hengelsportzaak binnen en ziet letterlijk talloze (karper)dobbers… Wat nu? De keuze is reuze en zeker niet elke dobber is geschikt voor het ‘pennen’. Op de karper afdeling staat vaak, ergens in een hoekje verscholen, een rekje met ‘echte’ karper dobbers. Per stuk een gram of 3 tot 5 en zo groot dat je ze in de schemer op 40 meter afstand nog kunt zien. Laat deze dobbers per definitie staan. Finesse, souplesse en licht, dat zijn de kernwoorden.

" Finesse, souplesse en licht, dat zijn de kernwoorden. "

De witvis afdeling, daar moet je zijn. Elke dobber heeft namelijk een andere functie. Je hebt dobbers voor tussen de planten, dobbers voor vissen op een kanaal, match dobbers, handbouw dobbers, ga zo maar door. Persoonlijk vis ik graag met kleine, lichte dobbers. Ik houd daarbij in gedachte dat de dobber zo ligt als mogelijk moet zijn, maar zo zwaar als noodzakelijk…

Dobbers: zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als noodzakelijk.


Tip 5: Vergeet niet te genieten!

Het klinkt zo simpel, maar vergeet tijdens het penvissen vooral niet te genieten. Want zonder dit aspectis het penvissen een verloren zaak.Het is niet moeilijk: observeer veel en gun je ogen de tijd om te kijken. Elke vis, groot of klein, geeft namelijk een geweldige sport tijdens het penvissen. Je zult er verbaasd van staan te kijken wat er allemaal te zien is…

Vergeet niet om te genieten!


Succes en vang een paar mooie ‘penkarpers’! 🙂

Nick Beuvink
Fotografie: Julia d’Ailly

Bekijk ook