ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvol riviervissen vanaf de camping in Frankrijk – Rik Aldenkamp

Favoriet Favoriet
Succesvol riviervissen vanaf de camping in Frankrijk – Rik Aldenkamp

In dit artikel vertelt onze eigen Rik Aldenkamp over zijn (familie)vakantie in Zuid-Frankrijk. In slechts vijf korte sessies weet hij een knap resultaat neer te zetten én is er volop quality time met de familie doorgebracht. Benieuwd hoe Rik dit voor elkaar kreeg? Lees dan snel verder!


Rik aan het woord: Vissen op de rivier in Frankrijk is iets waar ik totaal geen ervaring mee heb. In Nederland vis ik namelijk nooit op de rivier, maar eens moet de eerste keer zijn! Mijn schoonvader nodigde mij samen met mijn vriendin uit om naar Frankrijk te komen. Hij had namelijk een chalet gehuurd op een camping aan de rivier. In eerste instantie twijfelde ik: 1100 kilometer rijden, al die corona-ellende… Maar na het zien van de foto’s van voorgaande jaar was die twijfel snel weggenomen. Gelukkig vist mijn schoonvader zelf ook, dus de visuitrusting mocht mee. Weliswaar compact, omdat we enkel avondjes en ochtendjes zouden gaan vissen.

Dat Rik deze kans niet liet liggen snappen wij wel 😉

Eerste indruk

Aan voorbereiding werd niet veel gedaan, ik had immers al genoeg spullen ingeslagen voor de KWO Carp Cup die twee weken daarvoor plaatsvond. Wel werd er nog even naar het HQ van KWO gereden om de nodige boilies in te slaan. Naast boilies gingen er ook nog een aantal kilo’s tijgernoten mee en kwam ik totaal op ruim 50 kilo aan voer. Wellicht zal je denken dat dit veel is voor enkel een paar avondjes en ochtendjes, maar niks is minder waar… Daarover later meer!

Rik heeft afgelopen jaar flink wat vertrouwen gekregen in de Specials, dus ook bij deze trip gingen ze mee!

Op 7 augustus vertrok ik samen met mijn vriendin naar het zuiden van Frankrijk. Na een reis van veertien uur kwamen we ‘s ochtends aan op de camping. De spullen werden uitgeladen en er werd gelijk een kijkje genomen bij het water.

Wat een prachtige rivier!

Ik wilde natuurlijk zo snel mogelijk de hengels klaarmaken en de rigs te water laten. Gelukkig dacht mijn schoonvader daar hetzelfde over. Snel de auto pakken, vergunningen kopen en vissen!

Van zo’n uitzicht krijg je ook wel zin om te vissen!

Tactiek

Haiko (mijn schoonvader) was twee dagen eerder aangekomen en had dus ook al twee avonden voorgevoerd. Om een uur of vijf ’s avonds zaten we aan het water. De hengels werden uitgevaren en toen was het wachten op de eerste vis. Ik had natuurlijk nog geen idee waar ik moest vissen, hoe ik moest vissen en met welk aas… Daarom hield ik dit vrij basic. Er werd gekozen voor standaard boilie rig die voorzien werd van een KWO Specials boilie (20 mm) en een KWO Specials pop-up.

Rik koos ervoor om het vooral “basic” te houden.

Vanwege de ruimte kozen we ervoor om allebei met twee hengels te vissen. Drie hengels werden uitgevaren in de oude rivierbedding waar het zo’n zes meter diep was en één hengel ging richting de rotsen (onder water) op zo’n drie meter diepte.

“In totaal visten we met vier hengels, maar dit was meer dan genoeg!”

Rivierstrijders

Om acht uur liep de eerste hengel af (tussen de rotsen). Ik wist een mooie schub te vangen en de eerste rivierkarper was een feit! Niet veel later ging de volgende hengel en omdat we vis om vis viste was mijn schoonvader aan de beurt. Hij wist een mooie spiegel te vangen.

De eerste rivierkarper voor Rik was binnen!
Haiko wist vervolgens de eerste spiegel van de sessie te vangen.

Toen vertrok de hengel die in de diepe geul van de rivier lag. Na een lang gevecht kwam daar een grote, grijze kop boven… “Het zal toch niet waar zijn?”. En jawel hoor, het was één van de oude strijders van de rivier.

Het was één van de oude strijders van de rivier!

De weegschaal tikte de negentien kilo aan en ik sprong een gat in de lucht. Nu al een dikke dertiger en dat op de eerste avond vissen! Dat beloofde nog wat voor de rest van de vakantie… Deze avond wisten we in totaal vijf vissen te vangen. Een prima begin en tegelijkertijd een bevestiging dat de tactiek werkte!

De eerste bak van de rivier was voor Rik!

Voeren

Omdat we de eerste avond al vijf vissen wisten te vangen, konden we wel concluderen dat de voerplek goed leeg gevreten werd. Daarom besloot ik de tweede dag flink wat voer te strooien op de stekken.

De rubberboot + elektro moest thuisblijven, maar gelukkig konden we de Explorer Pro even lenen 🙂

Op het diepe gedeelte (oude rivierbedding) werd een voerstrook aangelegd met ruim tien kilo voer, hier konden dan drie hengels op gelegd worden. Naast de voerstrook werd er ook nog eens drie kilo gevoerd tussen de rotsen. Hier kon maar één hengel neergelegd worden vanwege de beperkte ruimte.

Een mix van tijgernoten, boilies, mais en wat pellets maakte de vissen hongerig!

PB aan diggelen

De tweede avond zaten we weer om vijf uur aan de waterkant. Deze keer werden de hengels uitgegooid in plaats van gevaren, vanwege de harde wind en stroming. Drie hengels vlogen naar de diepe geul en één hengel tussen de stenen. In de middag had ik al flink wat gevoerd op de stekken en dat bleek een gouden zet…

“Een lach die de hele vakantie bleef staan.”

Na tien minuten werd de eerste vis gevangen, de tweede volgde niet veel later en toen… Toen kwam daar ineens weer een grijze vis aan de oppervlakte. We wisten door de vorige avond dat dit maar één ding kon betekenen: een BAK! Dit keer stond niet ik, maar mijn schoonvader met de hengel in de hand.

Rik, Haiko en Jesse met de nieuwe PB van Haiko!

Deze karper gaf zich niet zomaar gewonnen, maar na een stevige dril kon ik het schepnet onder de vis schuiven. Ik keek in het schepnet en de eerste reactie was: “Dit is sowieso een veertiger, sowieso jouw PB Haiko!”. De vis werd snel gewogen en de weegschaal stopte op 21 kilo, een nieuw PB voor mijn schoonvader!

Het PB van mijn schoonvader was verbroken!

Inmiddels had de halve camping zich ook verzameld aan het water en onder een luid applaus werd de vis weer vrijgelaten en kreeg Haiko flink wat water over zich heen. Prachtig toch!

Een waterdouche kon natuurlijk niet ontbreken bij het vangen van een nieuw PB 😉

Familieavond

De derde visavond moest een avond worden om niet te vergeten. Ook de rest van de schoonfamilie kwam ons vergezellen aan de waterkant. Eerder die dag had ik net zoals de dag ervoor flink wat gevoerd, in totaal zo’n tien kilo. Omdat we zeker wilden zijn dat onze stek vrij was zaten we om drie uur al aan het water. Echter konden we pas om vijf uur de hengels uitvaren… Op deze rivier zie je namelijk enorm veel kano’s, ik denk wel zo’n 1000 per dag! Hierdoor is het alleen mogelijk om ’s avonds na vijf uur te vissen of ’s ochtends tot een uur of tien.

“Daar ging ik dan: voeren tussen alle kano’s door…”
“Dagelijks kwamen er wel 1000 langs!”

Run, Run, Run…….

Na het uitvaren van de vier hengels liep de eerste al snel af en dit resulteerde in een prachtige vis. Het gevecht dat je hebt met deze vissen is echt niet normaal. De vissen zijn zo sterk! Ongeacht het formaat, een flink gevecht heb je zeker.

Het gevecht dat je hebt met deze vissen is niet normaal!

En de runs die je krijgt… BIZAR! Kijk maar eens naar de onderstaande video. De tweede avond kreeg ik zo’n harde run dat de lijn door mijn beetmelder brandde. Dat zegt wel genoeg denk ik 😉

Terug naar de vangsten. Deze avond wisten we wederom vijf vissen te vangen. Helaas zat er dit keer geen grote bij, maar met de vissen die we vingen hoor je ons zeker niet klagen. Stuk voor stuk zien de karpers er prachtig uit en we vingen zowel spiegels als schubs in verschillende formaten.

Een mooie spiegel voor Rik.
Groot of klein…
…iedere vis was meer dan welkom!

Ochtendsessie

Na een aantal sessies in de avond wilde ik ook kijken wat een ochtend te bieden had. De wekker werd gezet en ik ging dit keer alleen naar de waterkant. Wat een rust in de morgen! Het water was spiegelglad en ik hoorde enkel de natuur. Wat wil je dan nog meer? “Ja, vis natuurlijk!”. Ook dat duurde gelukkig niet lang en ik wist een mooie vis te vangen. Niet het resultaat waar ik op hoopte, maar wel tevreden! Die avond werd er ook nog gevist en wederom wisten we een aantal kleine vissen te vangen. Het resultaat was in de avond duidend beter dan in de ochtend en daarom besloot ik deze avond flink te voeren voor de volgende ochtend.

Met zo’n spiegel is een ochtendsessie meer dan geslaagd!

Om zes uur was ik alweer druk bezig met de hengels en binnen no-time lagen ze in. Dit was tevens ook de laatste ochtend dat ik kon vissen, dus de motivatie was hoog. Rustig staarde ik over het water en zag ik de vissen springen in mijn zone. Met één hengel viste ik in de diepe geul en de tweede hengel lag uiteraard weer tussen de rotsen. Hier kwamen ook de meeste aanbeten vandaan.

De rivierstek die mega productief bleek tijdens Rik’s vakantie!

Ultieme familievakantie

Terwijl ik met de buurvrouw stond te praten (die haar hond aan het uitlaten was) liep de eerste hengel af. “Top, want dan kan ze mooi foto’s maken en hoef ik niemand wakker te maken” dacht ik nog. Een kleine, maar sterke schub wist zich vast te zwemmen in de kant. Gelukkig had ik hem snel los en kon die geland worden.

Terwijl ik met de buurvrouw stond te praten liep de eerste hengel af!

Ik liet de vis nog even in het schepnet zitten zodat ik de hengel weer kon ingooien. Snel werden de foto’s gemaakt en kon de vis weer van zijn vrijheid genieten. Deze laatste ochtend wist ik nog drie mooie vissen te vangen wat de sessie (en vakantie) mooi afsloot.

In de (laatste) mistige morgen wist Rik zijn laatste vissen van de vakantie te vangen.
“Toch best lastig zo’n self-timer en een drukke vis!”

Met dit artikel wil ik ook vooral laten zien dat het zeker mogelijk is om vissen te combineren met een familievakantie. De voercampagnes hebben mij hier zeker bij geholpen, want hierdoor kon ik in korte vistijd maximaal resultaat behalen en was er genoeg vakantietijd over voor de rest van de (schoon)familie.

Al met al kijkt Rik terug op een ZEER geslaagde (vis)vakantie!

Het liep niet altijd zoals ik wilde maar dit lag ook aan de weersomstandigheden die grote invloed heeft op de rivier. In totaal wist ik samen met mijn schoonvader in vijf korte sessies 22 vissen te vangen waaronder een 19 en 21 kilo. Eigenlijk mogen we dan niet klagen, toch?

Succes op jouw (vis)vakantie!

Rik Aldenkamp


Op het Instagram-account van Rik vind je nog meer vangsten en kun je zijn laatste visavonturen volgen!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl