ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvol vissen op extreme dieptes – Liam Chapman over zijn Engelse visserij!

Favoriet Favoriet
Succesvol vissen op extreme dieptes – Liam Chapman over zijn Engelse visserij!

Echt diepe wateren schrikken veel vissers af. Deze wateren vragen immers om een aangepaste tactiek! In deze blog vertelt Liam Chapman van CC Moore ons over zijn aanpak op Bundy’s Pit, een diep Engels water. Liam wist hier vissen te vangen op dieptes van over de tien meter en legt in deze blog uit hoe hij dat voor elkaar kreeg!


Liam Chapman aan het woord: Diepe wateren bevissen kan extreem uitdagend en zelfs overweldigend zijn. Veel vissers denken vaak te veel na en hierdoor kan het te complex worden. Hier in Engeland heb ik jarenlang op Bundy’s Pit gevist, een water dat bekend staat voor zijn naar Engelse normen extreme dieptes tot wel twintig meter. Ik viste er zo vaak dat het haast normaal werd op dergelijke dieptes mijn rigs te positioneren!

Liam wist brute vissen te vangen op enorm diepe stekken.

Wat ik vooral in mijn achterhoofd probeer te houden is dat vissen nooit veel tijd op de bodem spenderen. Je visserij hierop aanpassen is dus vaak de sleutel tot succes! Ik neem jullie mee naar mijn visserij op dit type wateren.

Waar in vredesnaam beginnen?

Ook hier is het uitermate belangrijk om je huiswerk goed te doen. Mijn eerste verkenningstochtjes deed ik dus met een markerhengel, om zo diverse stekken in kaart te brengen. Die eerste stappen waren echt super, maar schrikten ook meteen een beetje af om eerlijk te zijn. Je moet echt een knop omzetten wat die dieptes betreft.

Verkenning is een extreem belangrijke stap op dit soort wateren.

Uiteindelijk besloot ik het aan te pakken zoals ik overal aan de slag ga. Dit is vaak de tactiek die mij het meeste vertrouwen geeft.

Als je de vissen kan vinden, dan heb je al half gewonnen!

Omdat ik veel zoekwerk gedaan had kende ik al snel diverse zones op het water. Zodra ik de vissen vond wist ik ook waar en hoe ik ze kon benaderen. Ik denk dat wanneer je de vissen kan vinden, je al half gewonnen hebt. Nu had ik écht een goede kans er een te gaan vangen!

De aanpak

Op Bundy’s – en op ieder ander diep water – ben ik voor een boilie-aanpak gegaan. Dit vanwege een aantal redenen maar vooral omwille van de spreiding van het aas… Mocht ik veel kleine aasdeeltje zoals particles en pellets gebruiken, dan verspreiden deze bij het vissen op dieptes van tien meter en dieper over een enorm oppervlak, terwijl ik eigenlijk op kleinere, compacte spots wil vissen.

Liam koos voor boilies op Bundy’s Pit.

Dat kan gewoonweg niet met een massa kleine aasdeeltjes. Daarom enkel boilies dus. Hiermee kan je geen al te compact spotje creëren op dergelijke dieptes, maar je doet de vissen wel van boilie naar boilie zwemmen, waardoor ze makkelijker en zonder wantrouwen je haakaas zullen oppikken.

Boilies zijn zwaarder dan particles en zullen dus dichter bij elkaar liggen.

Je hoeft ook niet enkel hele boilies te voeren, integendeel, halveer ze eens bijvoorbeeld. Zo blijven ze met het grootste gemak op de steile (kant)taluds liggen, wat met gewone boilies niet mogelijk is.

Door je boilies te halveren, blijven ze makkelijk op taluds liggen.

Adjustable zigs

Ik besefte ook maar al te goed dat ik op dergelijke dieptes met adjustable zigs hoge ogen zou kunnen gooien. Zeker tijdens de daguren wanneer de vissen niet echt in aasmodus zijn. Door de dieptes van mijn zigs aan te passen kan ik in elke waterkolom zoeken op welke diepte ze ongeveer liggen.

Een adjustable zig zou wel eens DE sleutel tot succes kunnen zijn!

Tijdens de warmere maanden vis ik mijn zigs doorgaans niet dieper dan negen meter. Ik wil het nu vooral op relatief ondieper water proberen, omdat ze zich hier gewoonweg vaak bevinden.

Een adjustable zig slachtoffer in de vorm van een prachtig gekleurde schub!

In de winter concentreer ik me dan weer op zones waarvan ik weet dat ze die prefereren. Dat kan gerust opnieuw in dat ondiepere water zijn, maar ook pal in het midden waar ik ze probeer te zoeken in die waterkolom van twintig meter.

Op deze manier bood Liam zijn aas aan in verschillende waterkolommen.

Karpers kunnen erg onvoorspelbaar zijn. De ene winter hangen ze compleet ergens anders rond dan in de winter ervoor. Hou je ogen en oren dus goed open!

Onder je voeten

Op Bundy’s zijn slechts een paar obstakels in de kantzones en je kan er zeker van zijn dat de vissen hier graag vertoeven. Het is hun veilige zone, weg van de vissersdruk. Ik hou ervan om ze hier te spotten en om mijn targetvissen te zien genieten.

GOTCHA!

De dichtsbijzijnde stekken geven je een goede kans om in -en uittrekkende vissen te onderscheppen, wat weliswaar niet zo vaak en zo makkelijk wil gebeuren. Als dat het geval is weet je nooit wat er aan het eind bengelt. Het kan zomaar de vis zijn die in één klap je seizoen goedmaakt!

Terugslag

Als je op aanzienlijke dieptes al werpend vist moet je enorm veel rekening houden met de terugslag. Daarmee doel ik op de curve dat je lood maakt vanaf dat deze op het wateroppervlak neerkomt en met relatief strakke lijn naar de bodem zinkt. De vuistregel die ik doorgaans hanteer is 30 centimeter op een meter. Als ik dus bijvoorbeeld zeven meter diep zou vissen, zou ik rekening houden met een dikke twee meter (!) terugslag. Dat betekent dus dat je ongeveer twee meter verder moet werpen om op de door jou gewenste stek te vissen.

Liam houdt op diepere wateren rekening met terugslag.

Niet onbelangrijk als je met een Spomb gaat bijvoeren… Als ik een katapult of werpbuis kan gebruiken ga ik daarentegen steevast met een markerhengel op de spot werpen en alles vlakbij die marker voeren. Accurater kan haast niet! De terugslag is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Er is bijvoorbeeld ook een verschil van hoe hard je de clip raakt. Denk er maar eens over na!

Rigs en aas

Op ‘technisch’ vlak ga ik zeker niet te moeilijk doen en mijn eerste keuze gaat naar een Ronnie rig. Hierbij ben ik zeker dat mijn haakaas net boven de bodem staat. Stel dat ik op een helling lig, dan zal mijn haak altijd perfect staan en direct in werking treden zodra het lood wordt verplaatst.

De ondertussen wereldberoemde ‘Ronnie Rig’.

Door de vele scherpe taluds in het water zal ik doorgaans met peerlood vissen, tussen de 90 en 120 gram. Deze zullen sowieso blijven liggen en niet de diepte in rollen.

Liam zet peerloden in, zo is hij zeker dat ze niet gaan rollen op de taluds.

Op vlak van aas wil ik iets visueels zodat de vissen het makkelijk kunnen spotten op extreme dieptes. Live System zijn hier perfect voor. Ze hebben een uitgewassen creamy gele kleur die nog bleker wordt naarmate het iets langer te water ligt. Dit proces kan je zelf in de hand werken met de zogenaamde ‘heat treatment’.

Heat treatment, een tactiek die Liam toepaste op Budy’s Pit.

Het maakt het aas enorm poreus waardoor je het ook nog eens vol extra attractie kan pompen. Deze verspreidt zich mooi en langdurig op je stek. Op Bundy’s zitten ook nog eens een massa dikke alen, reden te meer om voor een zoeter aas te kiezen in plaats van vismeelsmaak!

Eerst het aas goed laten weken in het gekookte water, daarna liquid toevoegen!

Als haakaas kies ik ook voor dertien of veertien millimeter Carp Freak in de plus versie. Deze hebben extra drijfvermorgen, wat ideaal is op deze enorme dieptes. Ze hebben ook uitgewassen kleuren en dus gaan ze hand in hand met mijn voerboilies.

Het resultaat: super attractief aas!

Als ik echt extreem ga qua diepte, en dan bedoel ik zo rond de veertien meter plus, voeg ik wel vaker extra kurk aan mijn pop ups toe. Dit doe ik om zeker te zijn dat de druk onderwater geen invloed heeft op mijn presentaties.

Kurk zorgt voor meer drijfvermogen.

Op grotere dieptes kan het namelijk zo zijn dat er teveel druk is, waardoor pop-ups minder drijfvermogen hebben.

Start laat, eindig laat

Diepere wateren hebben langer nodig om te ontwaken uit de winter en vaak begint het hier pas los te komen rond april. Dat betekent ook dat je er in het najaar/winter langer kunt doorvissen dan op andere wateren. Doe daar dus zeker je voordeel mee! 

Een slachtoffer dat laat in het najaar werd verschalkt.

Dit was zo’n beetje mijn kijk op de visserij op Bundy’s Pit. Hopelijk zijn jullie er iets wijzer uit geworden en kunnen jullie er tips uit halen voor het bevissen van diepere wateren.

Tight lines!

Liam Chapman


Volg Liam op Instagram voor een verdere kijk in zijn Engelse visserij. Neem zeker ook een kijkje op de Instagrampagina van CC Moore voor al hun nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl