Succesvol vissen met Wafters – Kevin Diederen

De term ‘wafter’ zullen jullie de afgelopen jaren ongetwijfeld regelmatig voorbij hebben horen komen. Maar wat zijn dezekritisch uitgebalanceerde haakaasjes nou eigenlijk en hoe zet je ze het beste in? Korda’smarketing- en mediaman Kevin Diederen is ferventgebruiker van Wafters en hieronder deelt hij dan ook enkele handige tips & tricks met ons.


Wafters

Kevin vertelt:Zolang als dat ik op karper vis kan ik kiezen tussen pop-ups en normaal, zinkend bodemaas. Wafters, die de laatste jaren als optie erbij zijn gekomen kende ik niet en zullen ook nu nog bij een grote groep vissers nieuw in de oren klinken. Nadat diverse karpervissers zelf al jaren kritisch uitgebalanceerde haakaasjes produceerden zijn diverse firma?s hier de laatste jaren slim op ingesprongen. Tegenwoordig zijn er dan ook allerlei varianten te koop die allen gemeen hebben dat de aasjes op het gewicht van de haak dienen te zinken. Hierdoor krijg je feitelijk een langzaam zinkende aaspresentatie die diverse type rigs mogelijk maakt.

‘Wafters’ zijn inopkomst de laatste jaren en ook uit de vangsten van Kevin blijkt wel dat deze haakaasjes uiterst effectief kunnen zijn!

Waarom kiezen voor Wafters?

En van de redenen waarom veel mensen graag een Wafter als haakaas inzetten is het lage gewicht ten opzichte van de gevoerde boilies. De gedachte hierbij is dat een vis bij het opnemen van het haakaas verrast zal worden als de Wafter ineens veel verder de bek in schiet. Echte praktijkvoorbeelden hiervan zijn bij mij echter nog niet bekend en eerlijk gezegd maak ik mij daar ook niet al te druk over.

" En van de redenen waarom veel mensen graag een Wafter als haakaas inzetten is het lage gewicht ten opzichte van de gevoerde boilies. "

Een ander heel groot voordeel van het langzaam zinken is dat het aas mooi op eventuele bladafval, een dun laagje wier of andere vormen van troep kan liggen. Zo kan je het aas ook mooi op bijvoorbeeld een dun sliblaagje aanbieden waar normaal bodemaas mogelijk in zal verdwijnen. Indien je een Wafter combineert met een stijf materiaal zal het daarnaast ook resulteren in een rig die zich na het inwerpen of een mislukte aasopname goed reset. Het onderlijnmateriaal zal een licht haakaasje namelijk veel makkelijk van het lood weg drukken.

Door het geringe gewicht van de wafter zal deze altijd mooi bovenop bladafval, wier en/of andere ongewenste zaken vallen.

Waar moet je op letten qua rigs?

Bij het knopen van je rigs zijn er een paar zaken waar je rekening mee zal moeten houden. De eerste is het checken of je aas ook wel daadwerkelijk zinkt. Mainline geeft als richtlijn dat een 15mm Wafter zich goed laat combineren met een haakmaat 6 en een 18mm met een maatje 4. Dit zijn echter richtlijnen en omdat een kleine afwijking al kan zorgen voor een compleet andere aasaanbieding is het raadzaam om voordat je inwerpt het geheel even te controleren. Waar nodig kan je altijd nog een klein stukje van de Wafter afsnijden of eenvoudig een klein loodhageltje op de hair plaatsen voor wat extra gewicht.

Check voordat je inwerpt altijd of de wafter ook daadwerkelijk zinkt op het gewicht van de haak. Waar nodig kun je eventueel een klein loodhageltje toevoegen of eenvoudig iets van de Wafter afsnijden.

Doordat je vist met een haakaas dat vele malen lichter is dan gebruikelijk is het slim om ook het vertrekpunt van de hair aan te passen. Met een snel zinkend haakaas zal je normaliter een stukje silicone rubber of een rigring laag op de haaksteel of zelf in de bocht plaatsen. Hierdoor zal het gewicht van het aas helpen de haak te doen draaien. Een wafter maakt de haak echter lichter en hierdoor kan je de hair beter dichter bij het haakoog los laten komen. Denk hierbij aan eenvoudige ‘knotless knot’ of KD bevestiging. Inmiddels zijn er zelfs haken ontworpen die speciaal voor dit soort rigs gemaakt zijn en zo het beste tot hun recht zullen komen.

Let er ook op dat je de hair niet te lang maakt, want je Wafter zal dan namelijk hoger van de bodem worden aangeboden met het risico dat bij een aasopname de haak niet goed in de bek terecht komt. Wafters kan je dan ook het beste vrij kort op de haak aanbieden. Om deze reden gebruiken er dan ook veel mensen onderlijnen als de bekende IQ D-rig in combinatie met dit haakaas.

" Let er ook op dat je de hair niet te lang maakt. "

Zelf maakt Kevin veelvoudig gebruik van de Krank X haken voor het vissen met Wafters.

Laat je niet gek maken!

Als laatste tip wil ik meegeven om je in de hengelsportzaak vooral niet gek te laten maken door een wand vol met gekleurde potjes. Om te beginnen raad ik aan om het jezelf niet te moeilijk te maken. Twee, maximaal drie verschillende varianten zijn meer dan genoeg. Zelf ben ik een groot fan van visueel opvallenden gesoakt haakaas. Door de nieuwsgierigheid van de karper te prikkelen hoop ik snel een aasopname uit te lokken, maar om op safe te spelen is het slim om ook een minder in het oog springende optie in je vistas te stoppen. Zo gok je op meerdere paarden en kan het haast niet fout gaan.

Laat je niet gek maken door honderden potjes en kleuren, want twee of drie verschillende varianten zijn meer dan genoeg.

Succes met Wafters! 🙂

Kevin Diederen

Bekijk ook