ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvol wintervissen op diepe zandputten – De aanpak van Dries Van den Heuvel

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Jullie hebben de naam Dries Van den Heuvel al eens voorbij zien komen op de KWO Community. Een paar maanden geleden nam hij de KWO lezers mee naar een bikkelhard Belgisch circuitwater waar hij in een interessante Topsessie Ontrafeld uitlegde hoe hij een serie XXL schubkarpers op de mat toverde.

Dries met een 30,2kg schub. Nieuwsgierig naar zijn aanpak? Klik dan HIER.

In het artikel hieronder neemt Dries jullie mee naar zijn wintervisserij van 2019-2020. Keer op keer wist Dries succes te boeken op diepe zandafgravingen en de resultaten waren om van te watertanden! In dit stuk deelt hij zijn winteraanpak een geeft hij tips/trick zodat ook jij een geslaagde winter kunt beleven!


Dries aan het woord: De winter is misschien wel het mooiste visseizoen van heel het jaar. De rust aan de waterkant is adembenemend en buiten enkele enthousiaste wandelaars heb je geen ‘last’ meer van andere waterrecreanten. Het leukste van de winter is dat er ook bijna geen collega-vissers zijn. Bizar, want de volgevreten karpers zien er prachtig uit in hun winterjas.

Bizar, want de volgevreten karpers zien er prachtig uit in hun winterjas.

Het is alweer even terug dat we deze “sneeuwkarpers” konden maken.

In dit korte artikel neem ik jullie mee naar de afgelopen winter, die van 2019-2020. Alhoewel… van ‘winter’ kan je eigenlijk niet echt spreken de laatste jaren want zo héél koud is het niet geweest.

Afijn, vorige winter beviste ik twee verschillende (diepe) zandafgravingen en beiden op een totaal verschillende manier. In dit artikel ga ik in op mijn aanpak en komen er uiteraard wat mooie, ijskoude, vangsten voorbij!

Een ijskoude vangst voor Dries, maar dit is niet de enige…

Aan de slag op water één

We starten eind 2019 op een grote zandafgraving met een maximale diepte van om en nabij de zestien meter. Ik had er in het verleden al meermaals gevist dus had een relatief goed beeld van waar de winterholdings konden zijn. Het doel was dan ook om de vissen daar te gaan belagen, daar waar ze rust en warmte gaan opzoeken.

Eerder in het jaar had Dries het water al in kaart gebracht, hierdoor wist hij de ‘winterholdings’ snel te vinden.

We starten eind oktober met voeren op een diepte van tien á elf meter. Een ondiepe uitloper van vier á vijf meter liep plots, stijl naar beneden.

Een ideale winterspot dus!

Onderaan dit talud bleef het mooi vlak met dieptes van rond de tien meter. Een ideale winterspot dus! De eerste sessies waren achter de rug en enkele kleinere vissen werden gevangen. Om te voorkomen dat de vissen stilvielen bleef ik iedere dag, in weer en wind, doorvoeren.

Om de vissen actief te houden bleef Dries de stek elke dag aanvoeren met Live System boilies.

Het plannetje werkt

Midden november was het dan eindelijk zo ver, het plannetje dat ik me voorop stelde begon te werken en de eerste grote vis werd gevangen. Naar mijn idee was dit de eerste betere vis dat naar de “slaapkamer’” kwam. en Gelukkig lag er nog wat lekkers op het “nachtkastje” ;-)! Er werd rustig verder gevoerd en week in week uit werd er steeds beter gevangen. Zowat het hele bestand kwam stilaan toe op de winterholding en bij allen kon er nog net wat extra bij in hun bomvolle buikjes.

Een bomvolle winterbuik voor deze spiegel.

Tot Kerst bleef ik doorvissen en vangen. Uiteindelijk begon ik vissen te dubbelen en vond ik het welletjes. Het was tijd om de karpers wat verdiende ‘slaap’ te gunnen.

Een manier van voeren en vissen die ik in de toekomst nog vaak ga toepassen op andere wateren.

Vol euforie kon het jaar afgesloten worden en werd er weer een hoop bijgeleerd. Een manier van voeren en vissen die ik in de toekomst nog vaak ga toepassen op andere wateren

Dries bleef maar vangen… de aanpak werkte!

De tweede helft van de winter

Na Kerst en Oud & Nieuw had ik me voorgenomen om een tijdje pauze te nemen. Die pauze was van korte duur, want de eerste week van het nieuwe jaar polste ik eens bij een goede vriend of hij zin had in een social. We zouden wederom een diepe zandafgraving bevissen waar m’n maatje de winterholdings perfect had opgeslagen in zijn GPS. Ditmaal zouden we niet voorvoeren want de vissen lagen al lang in ‘winterslaap’.

Achteraf maar goed dat Dries geen pauze nam!

Het plan was om een groot deel van het water te bevissen met kleine hoopjes visueel en attractief aas. Zoete mais, een blikje gecondenseerde melk en enkele Live Systems, meer hadden we niet nodig.

Een paar mooie vissymbolen kwamen op het scherm en het vertrouwen ging plots de lucht in.

Bij het uitvaren van de hengels was het verdacht stil op het scherm van de dieptemeter. Totdat we bij de markeerpunten kwamen. Een paar mooie vissymbolen kwamen op het scherm en het vertrouwen ging plots de lucht in.

Gecondenseerde melk zorgt onderwater voor een flinke wolk aan attractie.
Zoete blik mais uit de supermarkt…
en een handvol Live System, meer was er niet nodig.

Een goede start van het jaar

De nacht brak aan en ik kroop in m’n koude, klamme slaapzak. Mijmerend in mezelf: ‘’Tja het is winter hé Dries, wat verwacht je nu?!’’ En toen… BAM, de eerste hengel ging er midden in de nacht mokerhard vandoor. Na een stevige dril boven vijftien meter water was de eerste veertiger van het jaar een feit. Een prachtig gekleurde spiegel, yes yes! Een betere start van het jaar kon ik me niet inbeelden.

Zal Dries 2020 net zo eindigen als dat hij hem startte..?

Toen we de hengel weer op scherp plaatsten was het verleidelijk om er meer bij te voeren. Gelukkig hielden we ons aan het plan: een handje blikmais en een vijftal boilies bleek de sleutel tot succes.

Een handje blik mais en een vijftal boilies bleek de sleutel tot succes.

Want ook de volgende sessie zouden er nog verschillende prachtige vissen op kant komen. Wat een resultaat voor januari, wintervissen is prachtig!

Een handje blik mais en een vijftal boiies bleek bij Dries de sleutel tot succes!

Wintertip

Met deze twee korte winterverhaaltjes sluit ik af en hoop ik toch enkele mensen enthousiast te hebben gemaakt voor de aankomende winter. Als laatste tip geef ik nog mee: denk goed na waar jij in de winter gaat vissen en neem een water dat je zelf goed kent.

Een tip van Dries: voer minimaal en maak gebruik van visueel en attractief aas.

Ik hoop enkele mensen enthousiast te hebben gemaakt voor de aankomende winter.

Probeer de karpers in het late najaar ‘wakker’ te houden door consequent op de winterholdings te voeren met goed verteerbaar aas. Doe je dit niet of start je pas later in de winter? Probeer ze dan te belagen met zeer weinig, attractief en visueel aas. Een laatste tip: zorg voor voldoende comfort! Een kruikje in je slaapzak, een kacheltje in je tent of iets simpels als een goede warme maaltijd: dat maakt het wintervissen toch nét wat relaxter 😉

Bedankt voor het lezen en veel succes aankomende winter.

Zet ‘m op!

Dries van den Heuvel


Volg Dries zeker op Facebook om op de hoogte te blijven van zijn vette avonturen! Meer info over wintervissen vind je op onze Community!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1