Succesvol wintervissen – Terugblik op een topsessie van Jim en Sam!

Begin februari in één weekend 29 vissen vangen… Dat is BIZAR! Het overkwam Jim van Vlaanderen en Sam Vloemans op een water in België. In dit artikel nemen de boys je mee naar de succesvolle wintersessie waarna ze de drie belangrijkste succesfactoren toelichten.


Jim aan het woord: Tijdens het schrijven van dit artikel zit ik in mijn huispak met mijn Schultenbrau slippers aan. Momenteel zit ik in quarantaine omdat één van mijn vrienden positief testte op Corona. Daarnaast is mijn voerboot NDK gegaan tijdens een mega slachtsessie in België met CBB makker Sam Vloemans.

Door de quarantaine heeft Jim genoeg tijd om even terug te blikken op de succesvolle wintersessie.

Intussen ligt deze uit elkaar zodat de elektronica overgezet kan worden en wordt ‘ie voorzien van een nieuwe kappenset. Wachtende op het Casco heb ik dus mooi de tijd om dit artikel te schrijven en zo hoef ik me niet te vervelen 😉

Ik ben nog bezig met het optuigen van mijn derde hengel als de tweede al afloopt.

Aankomst op het water

Begin februari zie ik omstreeks 11:00 de bus van Sam al aan het water staan. We hebben afgesproken om te gaan vissen in België op domein ’t Witven in Beerse. Als ik arriveer heeft Sam er al een productieve nacht op zitten. Een schub van 35 pond kon zijn Milky Ice Creams niet laten liggen!

Na de vangst van Sam duurde het niet lang of ook Jim mocht in actie komen.

Sam weet mij te vertellen dat er die week maar twee vissen zijn gevangen. Het eerste wat ik denk is: “Shit, wat een taaie bedoeling.” Terwijl ik de bus uitpak verzin ik een strategie op basis van de dieptekaart die ik al eerder doorgestuurd had gekregen.

Sam weet mij te vertellen dat er vorige week maar twee vissen zijn gevangen…

Nadat ik de kaart nog eens een goed bestudeerd heb besluit ik om twee hengels in een diepe geul te leggen en één tegen een ondiep plateau. Ik ben nog bezig met het optuigen van mijn derde hengel of nummer twee loopt al af. Dat is lekker zeg! Een kleine koi is het slachtoffer.

De kop is eraf voor Jim met dit fraaie klompje goud!

Voeren en vangen

Snel leg ik die hengel terug op zijn plaats. De aanbeet kreeg ik op de hengel links in de geul. De derde hengel leg ik rechts in de geul en wanneer deze net een uur in ligt, vertrekt wederom mijn linkse. Ditmaal weet een mooie zestien kilo schub mijn uitgebalanceerde CBB haakaasje te vinden. De aanbeten blijven door lopen tot 01:00 ’s nachts. Ik besluit de voerboot vol te gooien met twee kilo hennep, boekweit, maïs en milky’s om deze vervolgens op de stek te dumpen. Relatief veel voer, maar het blijkt te werken!

Zowel overdag als in de nacht (tot een uur of 1) werd er vis gevangen.

Wanneer ik ’s ochtends wakker wordt door mijn wekker zijn de twee overige stokken stil gebleven. Deze verleg ik, maar eerst leg ik de goed lopende hengels terug op hun plek.

De hengel loopt af en ik voel dat het een betere vis is.

Veel tijd om de andere twee hengels te verleggen heb ik niet. De hengel links in de geul loopt alweer af en ik voel dat het een betere vis is. Mijn gevoel klopte en met ruim 19 kilo een zeer fraaie februaribak. LEKKER!

Een bak van een schub op net geen twintig kilo.

Invloed van de wind

Bij mij blijven de aanbeten wederom doorlopen tot een uur of één in de middag. Daarna wordt het angstig stil aan mijn kant. De wind is volledig gedraaid en we merken dat de vis zich aan het verplaatsen is. Wanneer ik, wat later zal blijken, mijn laatste vis sta te drillen, loopt er ook een hengel van Sam af. Na nog geen minuut drillen loopt ook hengel nummer twee van Sam af. Wat een gekkenhuis! Eén van de vissen is de onderstaande buffel.

Na het draaien van de wind was het de beurt aan Sam.

Het blijft stil aan mijn kant maar nu begint Sam te vangen. De vis lijkt te zijn verplaatst naar zijn zone. Hij weet er die middag nog vier bij te vangen. Ik besluit om 16:00 weer huiswaarts te keren. Er is sneeuw voorspeld en er is code rood aangekondigd die avond. Aangezien het anderhalf uur rijden is leek dit mij toch de verstandigste keuze.

De middag voor code rood wist Sam nog vier vissen op de kant te krijgen, Jim nam het zeker voor het onzekere en vertrok richting huis.

Winterse omstandigheden

Sam aan het woord: Ik heb nog één nacht te gaan, dus alles wordt 100% goed gelegd. Het beloofd een taaie nacht te worden met de noordoosten wind die voorspeld is. Dit geeft mij wel de kans op een mooie sneeuwkarper!

Een ijskoude wind met ijzige sneeuw doet alles verkleumen.

De avond gaat in en het weer is al goed aan het veranderen. Een ijskoude wind met ijzige sneeuw doet alles verkleumen. Die nacht blijft het stil, heel stil. Het kon ook niet anders als de schepnetten, beetmelders en zelfs de molens compleet vastgevroren zijn. Ik maak gebruik van de Seven Oaks om alles in de bus te ontdooien. Uiteindelijk lukte het me nog om twee mooie spiegels in de sneeuw te vangen. Missie geslaagd!

Deze brute ‘sneeuwkarper’ maakt van Sam’s missie een succes!

We sluiten het weekend af met 29 vissen in totaal, waarvan 13 boven de 15 kilo. De Milky Ice Creams hebben hun werk uitstekend gedaan dit weekend!

Succesfactoren

Om jullie wat inzicht te geven in het ‘waarom’ van deze succesvolle sessie hebben we hieronder de drie belangrijkste factoren verzameld.

Tip 1 – Vissen voor een aanbeet

In de winter kiezen we ervoor om per aanbeet te vissen. Dat wil zeggen niet teveel voeren en vooral compact. Lig je dan op de juiste plek, dan is de kans op een aanbeet erg groot. Met de voerboot is het eenvoudig om zeer compact te voeren op relatief ondiepe plekken. Licht verteerbaar aas en het liefst zo klein mogelijk! 

Klein aas is een goede optie bij lage watertemperaturen!

Tip 2 – Snuffelen is hangen

Omdat er op de meeste druk beviste wateren aardig wat dressuur zit, kiezen we ervoor om vlijmscherp te vissen met een uitgebalanceerd haakaasje. Snuffelen is hangen!

Vlijmscherp vissen met een uitgebalanceerd haakaasje leverde veel succes op!

Tip 3 – Blijven zoeken

Zoek de vis en blijf niet wachten totdat ze bij jou zijn. Als een hengel liep, bleven we deze op exact dezelfde plek vissen. Met de andere hengels bleven we zoeken naar de vis. Verschillende taluds en plateau’s werden gezocht en afgevist. We kunnen achteraf wel zeggen dat dat ons geen windeieren gelegd heeft!

Jim en Sam


Mochten jullie nieuwsgierig zijn naar meer foto’s en vissen van dit weekend, check dan de Instagram pagina’s van Jim en Sam! Vergeet ook niet om een kijkje op de website van CBB Baits.

ONDER ANDERE VERKRIJGBAAR BIJ:

Bekijk ook