Succesvolle kantjesvisserij: vijf tips en drie gouden regels van Oli Davies

Misschien is het wel de llerspannendste manier van vissen die er bestaat: het vissen onder je eigen kant! Vaak kun je de vissen zien zwemmen en is grote voorzichtigheid dus een must, maar hoe zit het verder eigenlijk met dat kantjesvissen? In dit artikel vertelt Nash man Oli Davies ons er meer over en onderaan kun je een BAASACHTIGE video zien over Oli’s kantjesvisserij!

Vissen onder je eigen kant: veel spannender wordt het niet!


Oli aan het woord: Op alle wateren waar ik ooit gevist heb kwamen de vissen regelmatig op bezoek kort onder de kant. Ondanks dat laten veel vissers dit populaire plekje vaak links liggen! Het geeft ongelofelijk veel voldoening om vissen (met name grote vissen) onder je hengeltop te zien azen en ze daarna te vangen. Dat niet alleen, het is ook nog eens mogelijk om een specifieke vis te identificeren en ?m vervolgens te vangen.

Op alle wateren waar ik ooit gevist heb kwamen de vissen regelmatig op bezoek onder de kant.

Als je nog nooit een karper onder je voeten hebt zien azen is het misschien lastig te geloven dat ze binnen een hengellengte afstand zijn te vangen. Heb je eenmaal vertrouwen gekregen in het vissen onder de kant, dan is de sport om ze zo dicht mogelijk bij de kant te vangen!

Er zijn weinig dingen die zoveel voldoening geven als het vangen van een vis vlakbij de kant!

Juiste mindset

Je hebt een bepaalde mindset nodig om al je tackle te strippen tot het absolute minimum en met slechts n hengel te vissen. Nog lastiger is het wegblijven van je oude vertrouwde stek, en echt op zoek te gaan naar de vissen. Daar zit het ware succes van de kantjesvisserij: actief en mobiel vissen, en blijven zoeken naar de vis. Natuurlijk vergroot je je vangstkansen als je ergens voert, maar door lichtbepakt rond te struinen kun je gretig op zoek gaan naar de vis!

Kantjesvisserij betekent actief en mobiel vissen!

Je hoeft niet lang te vissen om succesvol te zijn in dit type visserij. Als je net als ik weinig tijd hebt om te gaan vissen en vaak slechts een paar uurtjes te besteden hebt, kan dat al genoeg zijn. Zoek ze, vind ze en vang ze! Het is bizar hoe snel de aanbeten soms komen, vaak al binnen enkele minuten na het zetten van de val.

Een klein handjevol gecrushte boilies houdt deze twee vissen flink bezig!

1 Keuze van de uitrusting

Bij het stalken en het bevissen van kleine stekken zijn kortere hengels beter geschikt dan langere uitvoeringen. In de meeste situaties is een 9 ft hengel perfect, maar soms, als het cht krap is, kies ik voor een 6 ft Sawn-off uitvoering. Deze kleine krachtpatsers zijn ideaal bij het vangen van grote karpers op kleine stekken. Persoonlijk heb ik er vissen tot 44 pond succesvol mee geland! Het is een aparte ervaring om dikke bakken te vangen op zo?n korte hengel, maar voor ik vind het juist extra spannend. Bij mijn kantjesvisserij gebruik ik verder een 15 lb nylon hoofdlijn (Bullet) en een Cling-On Leader.

Door gebruik te maken van sterk materiaal heeft Oli al veel vissen weten te landen.

2 Keuze van de rig

Als je een klein oppervlak aanvoert met partikels dan aast de vis anders dan wanneer je een groot oppervlak aanvoert met boilies. Ze zijn drukker bezig met azen en blijven lang hangen boven de voerplaats, terwijl ze stukje voor stukje de partikels naar binnen werken. Door te observeren hoe de vissen azen kunnen we onze rig hier precies op afstemmen, en zelfs de kans op het vangen van n specifieke vis vergroten!

Bij dit type visserij kun je soms zelfs n specifieke vis vangen!

Persoonlijk ben ik fan van korte rigs, denk aan ongeveer tien centimeter. Hierdoor komt de vis snel in contact met het lood, wat essentieel is als de vis voornamelijk blijft hangen boven de voerstek in plaats van actief rondzwemt. Bij een langere rig gun je de vis namelijk de kans om de rig uit te spugen voordat de lijn strekt en hij in contact komt met het lood. Als onderlijnmateriaal gebruik ik SinkLink gecoat materiaal, waarbij ik de hair en een klein stukje net boven de haak wegstrip. Met een in-line lood set-up gooi je deze montage niet snel in de war!

Korte rigs betekent snel haken!

Verder gebruik ik een grote haak, meestal een maat vier of vijf Fang Twister Long Shank, met klein haakaas en een lange hair. In mijn ervaring is vrije ruimte tussen de haak en je haakaas beter voor een goede inhaking. Als haakaas zet ik het liefst 10 of 12mm boilies in. Deze aanpak heeft me al flink wat vissen opgeleverd!

Op kleine plekjes zoals deze is het oppassen geblazen met het drillen!

3 Voerstrategie

Om het meeste uit je kantjesvisserij te halen is het slim om niet op n paard te wedden. Ik voer meestal verschillende stekjes aan en ga ze vervolgens om en om langs om te speuren naar activiteit. Deze activiteit varieert van het daadwerkelijk spotten van vis tot het vinden van een lege voerplek. Zoek simpelweg een plek waar de vis komt azen, zodat je je vangstkansen maximaliseert!

Oli gebruikt graag twee 12mm boilies op een extra lange hair.

4 Kijk waar anderen niet kijken

Veel vissers komen op een water aan om te zoeken naar een stek die ze relaxt lijkt om te bevissen, in plaats van dat ze zoeken naar de vis. Met name op drukbeviste wateren kun je de karpers vaak vinden op rustige, afgelegen hoekjes die door andere vissers worden genegeerd. Zelfs wanneer je begint te vangen op dit soort plekjes worden ze nog vaak vermeden door andere vissers, dus doe daar je voordeel mee!

Zoek waar anderen niet zoeken!

5 Blijf lopen en zoeken

Als je de vis niet op je stek hebt zwemmen, ga ze dan vooral zoeken! Terwijl je aan het rondlopen en aan het speuren bent kun je meteen wat andere plekjes aanvoeren waar je later terug kunt komen. Een hele dag stalken betekent vaak meerdere rondjes om het water heen lopen, waarbij je continu plekjes aanvoert en op zoek blijft naar activiteit. Zo ben je lekker actief bezig en bovendien kun je op deze manier snel leren over het water en de vissen die er rondzwemmen.

Dit pareltje wist Oli al na twee sessies te vangen, binnen een meter van de kant!

GOUDEN REGELS

1 Wees voorzichtig

Bij ieder oeverplekje dat je bezoekt moet je uiterst voorzichtig zijn, en ervan uit gaan dat er vis op de stek zit. Het zal je verbazen hoe vaak je ze recht onder je voeten aantreft, als je maar voorzichtig genoeg bent! We zijn bijna allemaal wel eens te lomp geweest bij het benaderen van een stek. In dat geval zie je nog net een schaduw wegflitsen, en gaan je kansen in rook op?

Positioneer jezelf dus wat verder van het water af, blijf laag, rustig n wees geduldig!

Als de vissen zo dichtbij zijn als dit moet je natuurlijk voorzichtig zijn!

2 Verberg je lijn

De vissen in de oevers kunnen je lijn meestal zonder moeite detecteren, dus het is van groot belang om deze goed te verstoppen. Het vissen met slappe lijnen helpt bij het camoufleren van je lijn, maar ik gebruik ook altijd nog flink wat putty aan het einde van mijn leader. Zo weet ik zeker dat de lijn plat op de bodem ligt. Ik gebruik ook vaak een toploodje of zelfs een kleine steen om de lijn boven de leader te verbergen.

Verzwaar je lijn met putty, zodat het extra goed wegvalt.

3 Less is more

Je hoeft echt niet veel te voeren bij de kantjesvisserij. Blijf bij het vissen met single hookbait of gebruik een klein handjevol aas. Onthoud dat je vist voor n aanbeet per stek, dus hoe meer aas je in het water gooit, hoe langer deze aanbeet kan duren! Je kunt beter kleine beetjes voeren en regelmatig terugkomen om te checken of het voer weg is. Zo weet je al snel welke stekjes beaasd worden en waar je betere kansen hebt op het vangen van een vis!

Voer liever regelmatig kleine beetjes, dan in n keer heel veel!

EXTRA: Top 3 aas om te gebruiken in de kantjes

1 Gecrushte boilies

Boilies die zijn vermalen (of de zogenaamde ?flakes?) bieden je diverse voordelen. Je kunt er meer verspreid mee voeren omdat je meer kleine deeltjes hebt, zodat de voedselsignalen onderwater flink worden vergroot. Binnen no time kun je van n handje boilies een hele berg kruimels en kleine stukjes maken! Hiermee houd je de vis een stuk langer bezig dan wanneer je een stuk of 10 hele boilies te water laat. Bovendien zullen de visser fanatieker aan het azen gaan, zodat je je vangstkansen flink kunt vergroten!

Gecrushte (geflakete) boilies zet Oli heel graag in!

2 Kleine pellets

Pellets zijn goedkoper dan boilies, eenvoudig op te bergen en als belangrijkste: karpers zijn er dol op! Kleine pellets breken snel af onderwater en lekken daarbij de nodige olie en amino?s in het water, waardoor zelfs de voorzichtige vissen worden getriggerd om te azen. Als je verschillende diameters inzet dan varieert de tijd die de pellets nodig hebben om af te breken, en bovendien wordt het lastiger voor de vissen om te beoordelen welk aasje een haak bevat.

Pellets zorgen binnen no-time voor een flinke berg attractie op de stek!

3 Partikels

Partikels zoals hennep, gecrushte tijgernoten of mais zijn allemaal perfect voor de kantjesvisserij. Ze zijn niet alleen goedkoop, maar ook zeer geschikt voor vissen die minder gewend zijn om boilies te eten. Door de verschillende vormen en maten van partikels is het een koud kunstje om je haakaas ertussen te verstoppen. Een bedje partikels, bijvoorbeeld van hennep, is bovendien zeer geschikt op wateren waar je veel last hebt van watervogels. Voor de vogels is het aas lastig te zien, maar de aantrekkingskracht naar de karpers toe is nog steeds hetzelfde!

Deze prachtvis wist Oli te vangen op een water vol met watervogels, waar hij slim gebruik maakte van hennep!

VIDEO: Kantjesvissen met Oli Davies

Als je meer video’s van Oli wil zien, check dan het YouTube-kanaal van Nash!

Ik zou zeggen: geef de kantjesvisserij eens een kans!

Oli Davies


Wil je meer weten over de Nash producten die Oli gebruik in zijn kantjesvisserij? Check dan de website van Nash, en vergeet ook niet om een like’je op Facebook achter te laten zodat je op de hoogte blijft van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook