ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvolle sessie op Trois Iles – Ronny Conings

Favoriet Favoriet
Succesvolle sessie op Trois Iles – Ronny Conings

In dit nieuwe artikel vertelt CBB HQ Baits teammember Ronny Conings over zijn najaarssessie op het betaalwater Trois Iles. Ronny en zijn vismaat Andy weten het net te schuiven onder twee dikke veertigers! Benieuwd naar hoe het hen verging? Lees dan snel verder!


Troi Iles

Ronny aan het woord: Hey KWO’ers! We schrijven de laatste week van Oktober 2019 als mijn jaarlijkse Frankrijk trip weer voor de deur staat. Elk jaar probeer ik (indien mogelijk) toch wel een keertje naar het land van kaas en wijn af te zakken. Zoals altijd doe ik dat niet alleen, maar vertrouw ik hiervoor op het gezelschap van mijn vaste vismakker Andy Vanderhallen. Mijn voorkeur gaat persoonlijk naar de periode april, mei of juni, maar dit jaar moeten we het doen met een najaarstrip. Andy baat sinds twee jaar een eigen zaak uit, waar hij elke dag het lekkerste eten op tafel tovert voor zijn klanten.

De start van een fijne (vis)week!

Cubic Iles

De plaats delict gaat dit jaar het betaalwater Trois Iles, of plaatselijk ‘Cubic Iles’ genaamd worden. Een water dat eigendom is van Olivier en Nicole dat behoort tot de Carpasens groep. Het water heeft een oppervlakte van ongeveeer 27 hectare en heeft, zoals de naam al doet vermoeden, drie eilanden. Er zijn achttien stekken aan het water, voor ieders wat wils dus. Het bestand is om op zijn zachtst uit te drukken fenomenaal te noemen. Het gemiddeld gewicht ligt op zo’n zestien kilo, met meerdere karpers die ver de 30 kilo grens overschrijden en zelfs twee toppers die de naald van de weegschaal over de 40 kilo laten eindigen.

De plattegrond van het jachtterrein!

In 2017 hebben wij voor de eerste keer kunnen kennismaken met het domein, dit was niet zonder resultaat. Een tiental karpers tot een maximaal gewicht van 29,8 kilo hebben we kunnen strikken voor een fotoshoot. Dit jaar is het reglement tot onze grote spijt aangepast, er mag namelijk geen gebruik meer gemaakt worden van een boot. Tot begin 2019 mochten de stekken nog met de boot uitgepeild worden en indien gewenst kon men staafmarkers plaatsen. Tussen tien en vijf uur in de middag kon je ook voeren vanaf de boot wat het heel wat gemakkelijker maakte. Er moest wel werpend gevist worden, niet echt ons ding, maar het bovengenoemde bestand maakt natuurlijk veel goed.

Eerder wisten ze een kanon van een schub te vangen die net niet de 30 kilo grens haalde!

Op naar het beloofde land!

Op zaterdag 26 oktober is het eindelijk zover als om vier uur in de morgen mijn mobiel het startschot geeft van de lang verwachte vistrip. Alle visbenodigdheden en eten dat ik denk nodig te hebben gedurende de week, heb ik de voorbije dagen al bij elkaar gezocht. Daar hoef ik gelukkig niet meer naar om te kijken zo vroeg op de dag. Nog even ga ik op de slaapkamer van mijn dochtertje langs, die op dat moment nog lekker van Bumba en kabouter Plop ligt te dromen. Mijn vrouw is mee opgestaan om me een goede en vooral veilige reis te wensen. Om half 6 arriveer ik bij Andy thuis. Snel laden we zijn visspullen in de bus en ook hij neemt afscheid van zijn gezin.

Alle visbenodigdheden en eten dat ik denk nodig te hebben gedurende de week, heb ik de voorbije dagen al bij elkaar gezocht.

Tegen zes uur wordt de GPS ingesteld en beginnen we aan de 500 kilometer die we voor de boeg hebben. We zouden, als het verkeer wat meevalt op de autobaan, uiterlijk tegen half twaalf moeten arriveren op het domein. Onderweg moest er een keer getankt worden en hebben we, door een ongeval op de Franse autobaan, zo’n tien minuten stil gestaan. We hebben de reis vlot kunnen voortzetten en zagen inderdaad al tegen de middag de bordjes met ‘La Tombe’ naast de weg passeren. Dit is een pitoresk dorpje langs de Seine die tal van wateren herbergt inclusief Trois Iles.

Ready, set, go!

We openen de poort met de cijfercode die ons vooraf zijn doorgegeven en zien in de verte de eigenaresse Nicole al staan. Zij voorziet ons van de onthaakmat en het schepnet. Dit is vanaf afgelopen jaar allemaal voorzien voor iedere visser. Al snel horen we van haar het minder goede nieuws dat het team van Korda Benelux de week voor ons een nieuwe film heeft opgenomen op het water. We moeten nog even wachten voordat we naar de stek mogen omdat er nog één visser zijn spullen moet terug brengen naar de lodge. Niemand minder dan de grote baas van Korda ‘Danny Fairbrass’ is als laatste van de Korda familie aan het opruimen. Gedreven hoe we hem kennen wou hij nog elke seconde benutten. Hij weet ons te vertellen dat er niet veel vissen gevangen zijn op de stek die wij geboekt hebben, dit was er namelijk maar ééntje.

Al snel horen we van haar het minder goede nieuws dat het team van Korda Benelux de week voor ons een nieuwe film heeft opgenomen op het water.

De aanpak

We laten het niet aan ons hart komen en gaan vol goede moed eindelijk naar de stek. We hebben ongeveer een drie hectare water voor ons om te benutten, dit moet goed komen. Eén pluspunt is dat we twee jaar geleden deze stek ook geboekt hadden. We hebben deze stek toen tot in de puntjes kunnen uitpeilen met de dieptemeter. Dit spreekt natuurlijk in ons voordeel. Althans, dat hoop ik… Diepte verloop is er niet echt, dit varieert tussen de drie en drieënhalve meter. Aan de rechterkant hebben we een baai tot onze beschikking waar een gezonken boom in het water ligt. Dit is een absolute holding area! De tenten staan recht, tijd om onze rigs te beazen.

Het uitzicht voor de komende week!

Wat rigs betreft zijn Andy en ik het eens, ons motto is dan ook less is more. Een simpele blow back rigs van PB, Jelly-Wire haakje maat vier, voorzien van een klein stukje silicone tube op de steel om de hair op zijn plaats te houden, moet het gaan doen. We voorzien alle rigs van een snowman presentatie. Hier hebben we alle vertrouwen in op dit type water omdat de vissen hier vooral visueel lijken te azen. Als aas hebben we gekozen voor de boilies van CBB HQ Baits. De Milky Ice Cream en de Spicy Peach varianten genieten onze voorkeur. Geruime tijd ben ik met het aas van CBB HQ baits aan de slag. Ik kan alleen maar zeggen dat ik er het volste vertrouwen in heb! De vangsten op mijn thuis wateren liegen er dan ook niet om.

Wat rigs betreft zijn Andy en ik het eens, ons motto is dan ook less is more.

Milky Ice Cream

De Milky Ice Cream is een zoete romige bol voorzien van tal van melkpoeders die in deze koudere periode echt tot zijn recht komen. We hopen zo de karpers, als we ze op de stek hebben, op de stek te kunnen houden. Van deze bol raken ze namelijk niet verzadigd. Tevens steekt hij ook goed af tegen de bodem met zijn licht bruine kleur, ook weer dat visueel aspect. De Spicy Peach bol, fel oranje van kleur, doet zijn naam spicy alle recht aan. Deze knikker is dan ook rijkelijk voorzien van chilivlokken en daar overheen nog eens een heerlijke perzik geur. Dit resulteert in een ware killer die vol tot zijn recht komt bij een iets koudere water temperatuur.

Niets dan vertrouwen!

Deze twee toppen we af met fel gekleurde pop ups. Bij elke hengel voeren we een 20 á 25 tal boilies, omdat we niet weten wat er door onze voorganger al gevoerd is. Ook willen we de stek niet kapot voeren in deze koudere periode. Velen hebben het al voor mij gezegd: wat erin ligt kun je er niet meer uithalen!

De Milky Ice Cream boilie laat Ronny nooit in de steek!

Verloop van de sessie

Eerste succes

Om vijf uur gaat het licht uit in dit prachtig landschap van alleen maar uitgestrekte velden. Vol goede moed gaan we de eerste nacht in hopende op een snelle aanbeet van één van die uit de kluiten gewassen varkentjes die het water herbergt. Als we in de ochtend wakker worden ligt het water er windstil bij en uit de Delkims is ook geen teken van leven gekomen. Op stek tien aan onze linkerkant is er één vis gevangen van achttien kilo. In de middag krijgen we bezoek van de eigenaar Olivier, hij gaat langs op elke stek om de montages te inspecteren. Alle hengels moeten uit het water en passeren langs zijn arendsoog. Gelukkig heeft hij bij ons geen opmerkingen. We krijgen dan ook de duim omhoog van hem en hij wenst ons een goede vangst!

De Spicy Peach is overal een topper!

Door de dag blijft het angstvallig stil, maar het water staat bekend als een echt nachtwater. Veel van onze mede vissers laten door de daguren dan ook de rigs op het droge. Hier doen wij niet aan mee, omdat we zoiets hebben van wie weet heeft er toch eentje honger in de middaguren. Als we in de donkere avonduren nog met z’n tweeën in de stoel wat zitten te praten, vertrekt er uit het niets de rechterhengel van Andy in de baai met de gezonken boom. Na het nodige getouwtrek van geven en nemen komt de vis toch richting de kant. Tijdens de dril moet er voldoende spanning op de lijn gehouden worden. Het is hier namelijk verplicht om weerhaakloos te vissen. Dit brengt soms de nodige lossers met zich mee en dat kunnen we natuurlijk niet gebruiken!

De weegschaal schiet door naar 24,6 kilo!

Als de vis zich de eerste keer laat zien in het heldere water zien we al snel dat het om een spiegel gaat van de betere klasse. De weegschaal schiet door naar 24,6 kilo! Top dat deze vis de spits afbijt en dat er hopelijk nog vele zullen volgen. Andy positioneert zich voor de lens met deze kolos en na de nodige plaatjes te schieten krijgt hij weer zijn welverdiende vrijheid.

Andy bijt het spits af met deze kolosale spiegel van 24,6 kilo!

Daaropvolgende dagen

Gedurende de nacht gaan de hemel sluizen helemaal open en begint ook de wind zich van zijn beste kant te laten zien. De wind is naar het noordoosten gedraaid en raast met een windkracht van vijf beaufort over ons heen. Ijzig koud met harde regen doet de vissen volledig verdwijnen uit onze sector. De vissen trekken zich uit de wind terug tussen de eilanden. De volgende dagen en nachten blijft het angstvallig stil op onze stek. Aan de overkant, op stek vier, komt er iedere avond wel vis op de kant. Zelfs met toppers van achter in de 30 kilo!

Een machtig gebouwde schubkarper van 26 kilo die in een eerdere sessie langs kwam!

Laatste nacht

De voorlaatste dag draait de wind terug naar het zuidwesten en neemt ook drastisch af in kracht. Van die grote dosis vertrouwen waar we in het begin van de week mee begonnen is nog een klein beetje over. We hopen toch nog op een aanbeet! Angstvallig gaan we de laatste nacht in met de vingers en de tenen gekruist, zodat ik toch niet met een blank huiswaarts hoef te keren. Tegen middernacht valt de wind helemaal weg en het stopt ook met regenen, eindelijkkkk!! Om zeven uur in de ochtend, drie uur voor dat we zouden opruimen, zet mijn middelste Delkim het dan toch nog op een krijsen. De vis neemt meters lijn en zodra ik contact maak is er geen houden aan. Dit moet een goede vis zijn.

Om zeven uur in de ochtend, drie uur voor dat we zouden opruimen, zet mijn middelste Delkim het dan toch nog op een krijsen.

Na vier keer Andy te roepen hoor ik de rits van zijn tent open gaan. Heel verdwaasd en nog in dromenland verkerend vraagt hij: “Wat is er?”. Ik roep dan ook snel volmondig: “Beet, beet!!”, hij kijkt me nog steeds aan met die slaperige ogen en met de gedachte: waar heeft Ronny het in godsnaam over?! Na een paar minuten dringt het toch door dat er wel degelijk een vis voor het leven aan het vechten is aan de andere kant van mijn lijn. Als de vis zich gewonnen geeft zien we dat het opnieuw om een grote spiegelkarper gaat. Ook ik mag dan toch eindelijk de handen steken onder een 20 kilo wegende najaarsbak uit het Franse land!

Tot slot

Van een geslaagde sessie, wat vangst gegevens betreft, kunnen we niet spreken, op sociaal vlak dan weer wel, een goede vis makker die er tevens de moed inhoud is zeer belangrijk. Beide hebben we genoten van deze week!

Het kan niet altijd van een leien dakje lopen natuurlijk, ook dat is vissen.

Even weg van alle drukte op werkvlak en de kopjes eens even leeg maken moet ook gebeuren. Nieuwe plannen voor het komende jaar zijn alweer gesmeed, tijd voor een revanche zoals we in Limburg zeggen. Alles wordt in een razend tempo weer ingepakt, want de volgende lichting vissers staat alweer te wachten aan de lodge. Willen jullie een kans maken op een grote karper en vertoeven in een prachtig landschap? Bekijk dan zeker eens deze bestemming!

Tot laterrr!

Ronny Conings


Benieuwd naar meer producten van CBB HQ Baits? Neem dan snel eens een kijkje op de website van CBB HQ Baits en houdt hun Instagram– en Facebookpagina in de gaten!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl