ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvolle weekendsessie op de Koperen Plas – Thimon Dokter

Favoriet Favoriet
Succesvolle weekendsessie op de Koperen Plas – Thimon Dokter

In slechts een paar dagen tijd succes boeken op een drukbevist betaalwater valt niet mee, zeker als de omstandigheden taai zijn! Ondanks dat weet Thimon Dokter toch succesvol te zijn in korte tijd. Lees hieronder hoe zijn sessie op de Koperen Plas is verlopen!

De Koperen Plas is ongetwijfeld één van de mooiste betaalwateren in Nederland!

Thimon Dokter aan het woord: Inmiddels is het alweer halverwege oktober. Ik heb wederom een weekendje vissen gepland staan op De Koperen Plas in Zwolle. Mijn auto heb ik op donderdagavond al helemaal ingepakt, zodat ik op vrijdagmiddag op tijd richting het water kan. Immers is een goede voorbereiding het halve werk! ’s Morgens moet ik eerst nog naar kantoor van Lion Sports en haast me daar de hele ochtend om alles op tijd af te krijgen. Het is tenslotte nog anderhalf uur rijden naar huis! Na een rit van zo’n anderhalf uur kom ik thuis aan en pak ik mijn laatste spulletjes bij elkaar. Vervolgens vertrek ik relaxt richting de plas. Gelukkig woon ik op een kwartiertje van het water af, dus je kunt het gerust een ‘thuiswedstrijdje’ noemen.

Bij een korte sessie zoals deze van Thimon komt een dieptekaart goed van pas!

Vorige week vertoefde ik nog een weekje in Frankrijk om te vissen, maar de zin om dit weekend ook weer te gaan is er niet minder om! Gemotiveerd stuur ik mijn auto de kant op van de kenmerkende toren van de Lichtmis. Na een kort ritje arriveer ik op de parkeerplaats van De Koperen hoogte. Helaas regent het hard, waardoor ik besluit eerst even een bakje koffie te gaan drinken in het paviljoen. Daar tref ik beheerder Saviél en collega’s Joep en Marco. Ik word verwelkomd met een gezellig praatje en een goed bakje koffie. Daar is nu mooi even gelegenheid voor tijdens het slechte weer! Tevens een goed moment om een mooi strijdplan te bespreken.

Thimon bezocht de Koperen Plas al vaker, en met succes!

Op naar de stek

Nadat we gezellig even een bakkie hebben gedaan besluit ik om naar mijn stek te gaan. Dit weekend is stek 4 het strijdtoneel van mijn sessie. Gelukkig is het inmiddels een beetje droog geworden en kan ik na een kort ritje naar de stek beginnen met mijn tent op te bouwen. Onderweg naar de stek zien alle andere vissers mij als laatste van de dag aankomen. Ik ben tenslotte pas na mijn werk nog aangekomen. Iedereen zit al relaxt op zijn stoel met de lijnen in het water. Ik besluit om me niet te gaan haasten en parkeer voorzichtig mijn auto op de stek.

De luxe stekken op De Koperen Plas zijn zelfs van stroom voorzien!

Ik begin eerst maar eens rustig met mijn kampje op te bouwen. Ondertussen zie ik dat er weinig gebeurt op en rondom het water. De meeste vissers zitten in hun tent wat voor zich uit te staren en maken een beetje een geërgerde indruk over het slechte weer. Helaas kan je voor een vissessie het weer niet plannen! Met die gedachte bedenk ik me dat ik tenminste lekker weekend heb en even kan genieten van mijn vrije tijd. Het weer wordt tenslotte vanzelf wel weer eens wat beter. En ik zeg altijd: wie bang is voor regen, moet niet gaan vissen.

Een prachtige schub uit een eerdere sessie op De Koperen Plas!

Vertrouwen

Ondertussen loopt het alweer richting de avond wanneer ik dit schrijf en probeer ik om mijn hengels er secuur in te leggen. Immers is het zo dadelijk donker en nu kan ik alles nog perfect zien. Aangezien ik altijd graag zo scherp mogelijk wil vissen, besteed ik graag wat extra aandacht aan het inleggen van mijn rigs. Zo weet ik vrijwel altijd zeker dat ik er alles aan heb gedaan en vis ik met vertrouwen. Juist dat vertrouwen is in mijn visserij zo belangrijk!

Vertrouwen is enorm belangrijk in mijn visserij!

Inmiddels is het alweer 22:00 uur in de avond en liggen mijn hengels er nu ongeveer drie uurtjes in. Het is nog erg rustig op de stek, maar toch is het vertrouwen voor de nacht hoog. Omdat het aardig fris is geworden heb ik ondertussen even een lekker bakje koffie gezet. Met het koudere weer is het wel lekker om daarvan te genieten! Nadat ik mijn koffie heb opgedronken is het buiten de tent aardig koud geworden en besluit ik lekker in mijn warme slaapzak te gaan liggen. Het is tijd om te gaan slapen en te genieten van mijn rust. We zien wel wat de nacht brengt…

Thimon gaat de eerste nacht in op dit fraaie water! Foto: Peter Vlasveld.

Eerste aanbeet

’s Morgens vroeg krijg ik de eerste aanbeet. Ik schrik wakker en een trage oploper vertelt mij dat ik het waarschijnlijk met een betere vis van doen heb. Nadat ik de hengel oppak merk ik dat het een sterke vis is. Na ruim een half uur drillen kan ik vervolgens mijn net steken onder een breed gebouwde spiegel. Schatting is dat deze vis zeker de vijftien kilo grens zal passeren. De eerste buit is binnen! Ik hang ondertussen de vis eventjes in de retention sling zodat ik snel opnieuw de hengel kan inleggen. Na een klein stukje varen met de voerboot ligt de rig weer keurig op zijn plek. Hopelijk volgt dan niet veel later de volgende aanbeet…

De eerste buit is binnen!

Tegen een uur of tien in de ochtend arriveert Saviél met het ontbijt. Hij heeft ook zijn camera meegenomen om van de vis foto’s te maken. We wegen de vis en zien we dat er een mooi gewicht van 17,6 kilo op de klok staat. Een goed resultaat van de eerste nacht! Kort na de fotosessie krijgt de prachtige spiegel zijn vrijheid weer terug.

Een fantastisch mooie spiegel is het resultaat van de eerste nacht.

Zwaar balen

De rest van de dag blijft het akelig stil op de stek. Geen springende of draaiende karpers en ook de witvis laat zich niet zien. Het water lijkt ineens wel een klein beetje uitgestorven… Van een aanbeet overdag is al helemaal geen sprake. Inmiddels begint het alweer avond te worden en gelukkig arriveert Joep keurig op tijd met het avondeten. Aangezien Joep zijn ronde klaar heeft eet hij gezellig even een hapje mee op de stek. Samen drinken we een biertje en bespreken we het een en ander over de plas.

Het avondeten wordt keurig in warmhoudbakjes en zilverfolie op de stek bezorgd. Wat een luxe!

Na het avondeten maak ik me klaar voor de nacht. Het is inmiddels alweer flink fris en donker geworden. Tijd om mijn warme bed op te zoeken en lekker uit te rusten. Ik heb immers weekend en daarin vind ik mijn rust erg belangrijk. Nadat ik mijn tanden heb gepoetst ga ik in mijn bed liggen en val daarna vrij snel in slaap. Het blijft de avond rustig. m iets na twaalf uur krijg ik plotseling een aanbeet op dezelfde hengel. Snel spring ik uit mijn slaapzak en pak ik de hengel op. Al snel bij het binnendraaien merk ik dat mijn lijn ergens achter blijft hangen. Voorzichtig probeer ik de lijn los te maken en ondertussen contact te houden met de vis. Door voorzichtig te zijn krijg ik de lijn uiteindelijk los en heb ik weer goed contact met de vis. Helaas lost de haak kort daarna. Zwaar balen! Ik los bijna nooit een vis… Pure pech. Omdat de omstandigheden momenteel taai zijn, wil ik graag elke vis vangen!

Al snel merk ik dat de lijn ergens achter blijft hangen.

Herkansing

Ik raap mijn motivatie weer bij elkaar en vaar de lijn secuur opnieuw uit. Al balend vertrek ik mijn slaapzak weer in met de wetenschap dat ik nu twee karpers had kunnen hebben. Maar ja, dat is nu eenmaal vissen en soms horen er ook pechmomenten bij. Om 06:00 uur krijg ik toch nog een herkansing! Een mooie aanbeet op wederom dezelfde hengel en gelukkig blijft deze vis wel hangen. Na een stevige dril kan ik het net steken onder een zeer mooie spiegel. Een vis met zichtbaar veel schubben, precies zoals ik ze graag vang. Nadat ik de vis even snel in de sling heb gehangen vaar ik zo snel mogelijk de lijn opnieuw uit, in de hoop dat ik er voor de middag nog een vis bij kan vangen. Ik heb immers nog maar een paar uurtjes de kans totdat ik weer naar huis moet!

Wederom een prachtige Koperen Plas spiegel!

Nadat ik de vis heb gefotografeerd ga ik weer even op mijn stretcher liggen. Tevreden met de mooie spiegel die ik net heb gevangen slaapt dat alweer een stuk fijner. Een paar uur later word ik wakker van Saviél, die een lekker ontbijtje komt brengen. Een goed begin van de dag!

Ook het ontbijt op De Koperen Plas is keurig geregeld. Een paar verse broodjes en een lekker gekookt eitje. Top!

Sessie geslaagd!

 In alle rust eet ik even mijn broodjes op, waarna ik besluit om langzaam mijn spullen op te gaan ruimen. Helaas zit het er alweer op. Een weekend vissen gaat jammer genoeg altijd erg snel als het leuk is. Nadat ik mijn spullen heb opgeruimd vertrek ik richting het paviljoen. Samen met Saviél en Joep drink ik nog even een bakje koffie en praten we na over het weekend. Ondanks de taaie omstandigheden dit weekend keer ik toch tevreden huiswaarts met twee hele mooie spiegels op zak en ben ik weer gemotiveerd voor de volgende sessie.

Tot over een paar weken in november!

Thimon Dokter


Meer weten over de Koperen Plas? Je vind alle info over dit bijzondere Nederlandse betaalwater op de website van The Carp Specialist!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl