ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Succesvolle zoektocht naar een Franse rivier gigant

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Een avonturier waar we enorm veel respect voor hebben is de Engelse karpervisser en fotograaf Tony Davies-Patrick. De laatste decennia’s is hij voornamelijk in Europa te vinden en hier heeft hij honderden wateren bevist. Op diverse wateren mocht hij mooie sessies beleven, maar de vangsten van de Franse rivieren zijn voor hem extra bijzonder. In dit artikel neemt Tony ons mee in zijn belevingswereld en vertelt hij over de vangst van zijn mooiste rivierkarper ooit!


Tony vertelt: Voordat ik van wal steek over een vangst die me eeuwig bij zal blijven wil ik jullie wat algemene kennis bijbrengen over de Franse rivieren. De bekendste en langste rivier van het land is de Loire, met zijn 1012 km is een flinke slok water en een schatkamer voor de riviervisser. Ik reken alle waterstromen ten Noorden van de Loire tot de echte Noordelijke rivieren. De belangrijkste Noordelijke rivieren zijn de Seine (776 km), de machtige Rijn die met zijn 1325 km grotendeels de grens vormt tussen Frankrijk en Duitsland; de 545 km lange Moezel; de 300 km lange Aisne; de 302 km lange Oise; de 292 km lange Yonne; de 263 km lange Somme; de 950 km lange Maas en de 514 km lange Marne. Al deze rivieren staan met elkaar in verbinding d.m.v. grote kanalen zoals het kanaal van Bourgogne; het Marne-Seinekanaal en het Marne-Rijnkanaal. Daarnaast is er een variëteit aan kleinere kanalen die allen een groot netwerk vormen van in verbinding staande waterwegen die duizenden kilometers beslaan. Waterwegen waar karpers huizen, van mini-schubjes tot het monster waar ik dit artikel mee af zal sluiten!

Tony-Davies-Patrick-rivier-karper-Frankrijk-5

De rivieren in het Noorden van Frankrijk, mijn favoriete visgronden…

Het gros van mijn tijd heb ik de afgelopen decennia’s vervist op een aantal van bovenstaande rivieren. In veel gevallen was ik de enige visser, een heerlijk gevoel. Gelukkig is de visserij verder vrij simpel en relatief obstakelvrij. Buiten wat overhangende bomen zijn er maar weinig serieuze obstakels waar je mee te maken krijgt. De meeste rivieren in Noord-Frankrijk hebben een schone bodem omdat ze regelmatig gebaggerd worden in verband met het continue bootverkeer (dat bestaat uit gigantische vrachtschepen). Heel wat anders dus dan de met obstakels overladen Zuidelijke rivieren zoals bijvoorbeeld de Lot.

Materiaal

In mijn riviervisserij maak ik gebruik van 50lb SpiderWire Stealth gevlochten lijn met een dikke nylon voorslag. Deze hoofdlijn is zeer schuurvast bij een diameter van slechts 0.35mm. De haken moeten flink sterk zijn om de brute kracht van de rivierkarpers te kunnen ‘handelen’, al helemaal omdat er altij een kans bestaat dat er een grote meerval gehaakt kan worden. Op de Noordelijke rivieren gebruik ik een haakmaat 2 of 4 in een drietal verschillende soorten: de Ashima Heavy Carp; de Korda Curve Shank en de Ashima Anti-Eject. De onderlijnen maak ik vrij kort met ongeveer 7,5 t/m 13cm en hiervoor gebruik ik hetzelfde materiaal als mijn hoofdlijn. Als lood kies ik voor wartelloden tussen de 115 tot 170 gram.

Tony-Davies-Patrick-rivier-karper-Frankrijk-3

Tenzij het hoog water is, hebben de meeste Noordelijke rivieren een rustige stroming waardoor er maar zelden noodzaak is tot het gebruik van loden zwaarder als 230 gram. Op sommige stekken kan je zelfs uit de voeten met loodgewichten van 100 gram, echter gaat mij voorkeur toch uit naar wat zwaardere loden omdat deze net wat efficiënter zijn bij de inhaking.

Locatie

Mensen vragen me vaak: “Tony, hoe pak jij een rivier aan?” Vervolgvragen zijn vaak: “Hoe bepaal je waar je wilt vissen en waar je jouw aas positioneert?” “En welke rigs en welk aas gebruik je?” Het simpele antwoord op deze vragen is dat ik precies hetzelfde aas en rigs gebruik als dat ik op de meeste meren gebruik. Ik vis op elk type water en één ding is altijd hetzelfde gebleven: Zolang je aas en rigs goed zijn zal je vis gaan vangen zodra de vissen in de buurt zitten.

Het meest belangrijke gegeven is, zoals altijd, de locatie. In het voorjaar kun je de grotere karpers overal op de rivier vangen, maar tijdens de herfst en winter ga ik op zoek naar dieper water. Vergeet de oude gezegdes dat karpers een voorkeur hebben voor rustige, haast stilstaande zones van de rivier, want het zijn juist de snelst stromende plaatsen waar je de karpers vaak zult vinden.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook