ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Terugblik op 2020 en efficiënt vissen in de wintermaanden – Korda blog

Het jaar 2020 komt bijna ten einde, dus hoog tijd voor de Korda-mannen terug te kijken op het afgelopen jaar. Ondanks de restricties van het Corona-virus zijn waren er binnen het team flink wat hoogtepunten op visgebied! In dit artikel lichten we er een aantal uit én lees je hoe je effectief kunt blijven vissen in de winterperiode. Let’s go!


Team Korda aan het woord: Nog heel even en dit bizarre jaar zit erop. Het is een cliche om te zeggen dat het een vreemd jaar was. Maar dat maakt het niet minder waar. Covid had een impact op het leven van vrijwel iedereen en zorgde er ook voor dat de hengelsport ineens een stuk populairder werd. In de Benelux en Nederland in het bijzonder zijn meer visvergunningen verkocht dan ooit!

Uiteraard werden er enkele plaatjes van vissen gevangen!

Drukte

Als veilige vrijetijdsbesteding is het aan de waterkant drukker dan ooit geworden. Eerlijk gezegd zit je daar als karpervisser zelf niet altijd op te wachten. Nu de winter is begonnen, is de rust weer teruggekeerd aan de waterkant. De eerste stevige nachtvorsten zorgen altijd voor een selectie waarbij enkel de fanatieke liefhebbers over blijven. Velen van hun weten inmiddels dat met de nodige aanpassingen en juiste mindset, karpers te vangen zijn.

Ben Van Boekel trapte 2020 af met een winterveertiger.

“Op de rem”

Het is een feit dat karpers bij een lage temperatuur een soort van ??op de rem? gaan. Het verteren van voedsel en daardoor ook azen gaat een stuk langzamer. Iets dat veel mensen niet weten is dat ook is aangetoond dat de karpers op andere vlakken haast in een slow motion staan. Zo zien karpers een stuk minder en schrikken ze zelfs minder snel.

Ook in de koudere maanden van het jaar is de vis nog vangbaar.

Van een viskweker hebben we meermaals gehoord dat hij in de winter de vissen zelfs veel makkelijker kan pakken.

Maak het jezelf niet te moeilijk als je kans wil maken op een paar aanbeten!

Met deze wetenschap snap je natuurlijk dat je iets realistischer zal moeten zijn met je waterkeuze. Ga het jezelf niet te moeilijk maken als je kans wil hebben op een paar aanbeten. Een water dat overzichtelijk is en een goed bestand heeft krijgt daarom vaak de voorkeur.

Je waterkeuze is van groot belang in deze taaiere periode.

Attractiviteit ten top

Als de vissen een stuk minder azen is het slim om weinig of soms zelfs helemaal niet bij te voeren. Je wilt de vis namelijk niet verzadigen met aas en daarmee voor een langere tijd je eigen ruiten ingooien. Hele kleine beetjes voer of zelfs een volledig solo gevist aasje kan in de winter wonderen doen!

Het is in de winter raadzaam om attractief voer te gebruiken.

Daarbij is het aan te raden om te proberen de vissen extra te triggeren. Het gebruik van felgekleurd aas en het soaken in goed wateroplosbare attractors kan zeer goed uitpakken.

GOO for the win!

Gebleken is dat de Supreme Goo’s de laatste jaren echte toppers zijn. Daarbij zijn er een paar opties die opvallend populair zijn geworden bij de wintervissers onder ons. Zo is de Isotonic Goo met kop en schouders de favoriet van een deel van het Korda team. Zelfs bij extreem lage watertemperaturen blijft deze goed uitlekken. In onderstaande video vertelt Neill Spooner over zijn topjaar met de Isotonic Goo, met onder andere de bizarre spiegel die je in de thumbnail hieronder ziet.

Madenmadness

Wil je wel gaan bijvoeren? Dan kunnen kleine voedseldeeltjes echte aanraders zijn. Boiliekruim, hennep en sweetcorn houden karpers een lange tijd bezig zonder ze gelijk te verzadigen.

Als de vissen eenmaal in contact komen met maden is het soms lastig om nog met ander aas beet te krijgen.

De laatste jaren winnen maden terecht ook enorm aan populariteit. In Engeland worden, tijdens de wintermaanden, sommige wateren zelfs volledig gedomineerd door dit kleine natuurlijke aas. Als de vissen daar eenmaal in contact zijn gekomen met maden is het soms vrijwel onmogelijk om nog met ander aas beet te krijgen.

Maden beginnen met recht populairder te worden als winteraas.

Natuurlijk vraagt het vissen met maden wel om een iets andere aaspresentatie. Je kan het natuurlijke aas op zichzelf vissen of gebruiken met pop-ups, wafters of plastic. Het voordeel van combineren is dat je met extra zekerheid vist. Zelfs wanneer witvis met de maden stoeit blijft er aas over. In onderstaande video leggen we jullie haarfijn uit hoe je dit “witte goud” goed kan inzetten!

#WINTERHERO

Ga jij de komende tijd de jacht op een mooie winterkarper openen? Dan hebben we bij Korda een gave #WINTERHERO actie waar je aan mee kan doen. Door je vangstfoto’s op social media te voorzien van de hashtag #WINTERHERO of per privebericht te delen met Team Korda Benelux maak je namelijk elke week kans op een coole prijs!

Deze exclusieve mok is wekelijks te winnen.

Elke week maken wij op de vrijdag namelijk een winnaar bekend die kan rekenen op een gelimiteerde mok die nergens te koop is, daarbij krijg je ook nog een warme beanie. Maarrrr… dat is niet waar het bij blijft! Elke laatste vrijdag van de maand hebben we een grotere prijs die bestaat uit een nieuwe Korda winterjas die nog niet in de winkels verkrijgbaar is. Daarbij krijg je ook nog eens een gelimiteerde Team Korda stormproof aansteker.

Wij zijn alvast benieuwd naar de #winterheroes.

Alle prijswinnaars maken automatisch kans op uitgeloot te worden als ??OVERALL WINTERHERO’. Als je deze prijs binnen weet te hengelen ontvang je ter waarde van in totaal 500 euro aan Korda en Mainline producten!

Veel succes!

Team Korda


Check het Korda-kanaal op YouTube voor meer brute content. Volg ze ook op Instagram en Facebook voor meer toffe vangsten en de laatste productnieuwtjes!

Bekijk ook