Terugblik op de lente – Niels van Vooren

Favoriet Favoriet
Terugblik op de lente – Niels van Vooren

Pro Line teammember Niels van Vooren geeft ons in deze update een kijkje in zijn eigen visserij. Niels is een fanatieke visser die het jagen op alles dat zwemt met de paplepel ingegoten kreeg. Afgelopen voorjaar had Niels echter weinig tijd om aan de waterkant te vertoeven, maar toch wist hij het maximale uit de beperkte vistijd te halen!


Niels aan het woord: Het voorjaar… de de bladeren verschijnen terug aan de takken van de bomen, de zon laat haar warme stralen los op de aarde en wij mensen genieten van die heerlijke natuurlijke geuren en kleuren die opnieuw onze zintuigen prikkelen. Afgelopen voorjaar was ik af en toe te vinden langs de uitgestrekte oevers van de rivier, te weinig als ik eigenlijk zou willen. Het drukke arbeidersleven slokte me flink op. Echter, de momenten dat ik er was genoot ik met volle teugen.

Gespot!

Tijdens één van mijn bezoekjes zie ik vanuit mijn ooghoek een karper verschijnen aan het oppervlak van het water, happend naar achtergebleven plantenresten. Ik spot onze gevinde vriend en volg hem enkele meters. Stomverbaasd zie ik ineens een school van ongeveer tien karpers. Een aantal van hen zijn om van te watertanden!

koning-lente-niels-van-vooren1

Voorjaarsvisserij… IHEV!

Sereen houd ik ze in de gaten terwijl ik mijn hengel optuig. De karpers hebben niks in de gaten en mijn activiteit ontgaat hun gedachten. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze nu alleen maar oog op het toch wel dichtbij komende paairitueel. Ik bevind me op een stek ver weg van de bewoonde wereld. Het is sleuren met het materiaal tot het zweet letterlijk mijn rug afstroomt. Er moeten maar liefst vijf weides worden doorkruist alvorens de eerste glimp kan worden waargenomen van de reflecterende waterspiegel. Zo gezegd, zo gedaan en voor ik het weet zit ik achter de hengels te wachten op mijn eerste aanbeet van 2017.

koning-lente-niels-van-vooren2

Vissen met een PVA zakje en een opvallend gecoat haakaasje is een veelgebruikte methode van Niels.

Ondanks dat ik verschillende karpers weet te spotten zijn ze niet echt in the mood om te zakken naar de bodem. Ondanks dat weet ik na enkele uren alsnog een fraaie spiegel over het netkoord te dirigeren. Eén van de betere vissen uit de eerder gespotte school is voor even van mij. Het compact voeren met een PVA netje en een opvallende coated hookbait zorgde voor de actie. Er worden wat plaatjes geschoten door de trouwe zelfontspanner, en ook een filmpje wordt vereeuwigd op de SD-card. Niet veel later laat ik de beauty vrij, terug in haar vertrouwde omgeving. Die sessie vang ik nog een schub en een brasem. Het was een korte sessie waarin ik het maximale uit de beperkte visuren wilde halen en daar ben ik in geslaagd!

koning-lente-niels-van-vooren7

Jullie zagen ‘m al in de header bovenaan het artikel: de eerste vis van 2017 voor Niels!

Geduldig zijn loont

Wegens tijdsgebrek door drukte op het zakelijke vlak moet ik mijn viscampagne tijdelijk staken. Een drukke agenda en een bloeiende zaak staan voorop en ik dien prioriteiten te stellen en vrede te nemen met enkele ingekorte sessie’s en nachtjes tussen het werk door. Afgelopen voorjaar was ik ook te vinden op een syndicaatwater in Nederland. Een prachtige plas van ongeveer 25 hectare groot was het decor voor een filmsessie met Pro Line. De releases van enkele nieuwe producten en het filmen van enkele bestsellers staan voorop in deze aangename week. ’s Nachts wordt er maximaal gefocust op het vangen van karpers. Achteraf gezien bleek dit alles behalve gemakkelijk te zijn aangezien de temperaturen in sneltempo op en af gingen. Het ontbreken van constante temperaturen bleek funest voor het vangen van karper!

koning-lente-niels-van-vooren6

Het vangen van vis is een stuk lastiger bij schommelende (water)temperaturen.

Uit ervaring weet ik dat zodra het kwik meer dan tien graden daalt en stijgt op een tijdsspanne van 24 uur, de karpers niet snel worden getriggerd om volgas te azen. De tactiek moet worden aangescherpt en de vallen moeten compact en effectief zijn. We zitten al drie dagen tijdens de film-week en de vis lijkt compleet uit onze sector te zijn verdwenen. Gelukkig weet ik op de voorlaatste avond een schub in het net te loodsen en zo een blank te voorkomen. Het geluk staat aan mijn zijde want het is een prachtbeest! Eenmaal thuis heb ik de karpermicrobe terug te pakken en smeed ik mijn plannen voor de komende sessies. Deze zal ik bevissen op een prachtige plas in de buurt met karpers om van te watertanden!

koning-lente-niels-van-vooren11

Op de valreep weet ik nog een puntgave schub te vangen!

Het syndicaat

Vissen op de plas bij mij in de buurt is geen gemakkelijke opgave aangezien er veel dressuur op zit en het vissen enkel werpend is toegestaan. Het is een helse uitdaging maar het is de mooiste vorm van vissen. Werken voor de vis is hier nog een understatement. Spomb na spomb over de honderd meter ver en perfect op dat ene plateautje is dagelijkse kost op dit syndicaatwater. Zodra als de sounderbox het echter uitschreeuwt kan het geluk niet op en na een helse dril, waarin het carbon beslist over winnen of verliezen, glijdt een perfecte spiegel over het netkoord. Dit zijn de momenten waarom ik op karper vis; de beloning naar werken. Dat ze de nieuwe Devil/Angels uit de Eddy Sterckx baitrange hier lusten is zonder meer duidelijk! De uitwerpselen liegen niet en tot mijn grote vreugde weet ik in weinig uren meerdere fraaie vissen te strikken!

koning-lente-niels-van-vooren5

Wat is het toch HEERLIJK om een puntgave spiegel als deze te vangen!

Maak je huiswerk

Dat mijn visserij dit jaar niet van een leien dakje loopt, daar valt niet aan te twijfelen. Werk, carrière en relatie gaven mij dit voorjaar weinig ruimte om aan de oevers te vertoeven. Door het gebrek aan tijd ben ik dubbel zo gemotiveerd om te knallen in het najaar! De plannen zijn gesmeed en de talrijke notities liggen ook klaar om uitgewerkt te worden op mijn syndicaat.

koning-lente-niels-van-vooren14

“De nieuwe plannen zijn gesmeed, ik heb er zin in!”

Ik begin stilaan een beeld te krijgen waar de plateau’s liggen en hoe de vissen er doorheen trekken. Vergeet nooit dat karpers op grotere wateren altijd vaste trekroute’s hebben waar ze langskomen, maar ook zone’s waar ze amper vertoeven. Maak steeds je huiswerk alvorens je aan de slag wilt gaan op jouw ‘big lake’. Wanneer je een water niet goed in kaart hebt gebracht zullen jouw vangsten zeker geen regelmaat hebben, wat je bij een goed uitgekiemd water veel sneller zult hebben.

koning-lente-niels-van-vooren8

Een vis van een groot water die Niels wist te vangen door de trekroute in kaart te brengen.

Neem dit mee in jouw eigen visserij en je zult zien dat het jou effectief meer vis kan opleveren door intensief bezig te zijn met jouw visserij!

Succes!

Niels Van Vooren

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl