Thanks a Lot – Remco Buis

Favoriet Favoriet
Thanks a Lot – Remco Buis

Beide heren zijn van jongs af aan opgegroeid met het vissen. We hebben het dan over Denis en Remco! Dit maal zijn ze afgereisd naar één van de mooiste rivieren van Frankrijk: de Lot. Via Lot of Carp hebben zij een boot gehuurd en gaan ze zeven dagen achter de rivierkarpers aan in deze mooie omgeving.


Remco Buis vertelt: Daar zitten we dan, in voor ons het mooiste gedeelte van Frankrijk, departement du Lot. Maar niet áán rivier de Lot, maar er bovenop! We hebben namelijk bij Lot Of Carp een boot gehuurd voor een week. Zeven dagen de meest mooie plekken bezoeken en wakker worden in een omgeving waar je als karpervisser van droomt!

Genieten van de PRACHTIGE natuur!

Denis kwam van kind af aan al in Frankrijk met zijn ouders. Als kleine jongen was hij al aan het jagen op alles wat zich in het water bevond. Dit is uitgegroeid met in de genen een deel van zijn opa, die Denis met het vissen heeft besmet. In een later stadium hebben ze samen nog gejaagd op de karper en in combinatie met de vakantietripjes naar Frankrijk was de liefde om een rivier als de Lot te gaan bevissen geboren.

Denis is er helemaal klaar voor!

Mijn eigen liefde voor het vissen op de rivier is geboren uit het vissen op roofvis. Ik was altijd als kleine jongen bij de oude Rijn te vinden, bij de bruggen om een jager te verschalken. Later is dat niet anders geweest op de karper. Met het feit dat mijn opa vroeger ook zat te vissen met de vaste stok en een aardappel op karper weet ik zeker dat ook ik zijn genen heb, dus kon het vissen op karper niet uitblijven. Obstakelvisserij is mijn passie, niets is mooier om de vis op te zoeken op de meest ondoordringbare plaatsen. Een aanbeet vanuit de obstakels geeft mij zoveel meer voldoening!

Vissen tussen de obstakels, voor mij kan het niet mooier.

We hebben ons plan uitgestippeld, varen het eerste sluisstuk uit en een nieuw stuk varen we in. Er worden stroomafwaarts bepaalde stekken aangevoerd zo geleidelijk naar stroomopwaarts. Bij iedere bocht klinkt het “Oeh” en “Ah” omdat na iedere bocht weer een nieuw paradijs is te zien. Het stikt hier van de ruige natuur, bomen en struiken in en op het water! Stukken in de luwte qua stroming en stukken waar de stroming lichtjes (op dit moment) langs kabbelt.

Bij iedere bocht klinkt het “Oeh” en “Ah”!

De natuur langs de Lot wordt voor een groot deel met rust gelaten zodat het zijn gang kan gaan. Hierdoor is het ene stuk nog mooier dan het andere. Ware bladzijdes die je alleen vanuit een magazine kent. En wij zitten er nu midden in!

Ware bladzijdes die je alleen vanuit een magazine kent.

Besef

Zonovergoten en prachtige natuur, dat is waar we ons op dit moment in bevinden. Het is tegen het herfstseizoen aan en dit laat de natuur goed zien. Bomen krijgen de meest prachtige kleuren, het water kleurt donker, de natuur showt zijn schoonheid. Herfst heeft iets magisch. Daarentegen lijkt de winter een soort reset periode, de natuur neemt een break. Dieren trotseren dit seizoen en overleven alleen bij goede voorbereiding. De kou overleven is het enige waar het aan denkt!

Er zijn stekken genoeg…

Een nieuw seizoen breekt aan, koude nachten worden gevolgd door wisselvallig weer met regen, hagel, sneeuw of zonneschijn. Alle elementen van de lente worden in de strijd gegooid! Dat is dan ook altijd zo een fijn moment dat de knop omslaat. Bomen en planten floreren, dieren ontwaken en krijgen de drang om te paaien, de dagen worden weer langer en warmer. Vervolgens storten ze zich weer vol in een warme, soms droge zomer. Een seizoen waar vooral het water het heel moeilijk in kan hebben. Zuurstof te kort, te warm water of de ziektes die om de haverklap een volgend water besmetten met alle gevolgen van dien. Als het een vrij normale zomer is dan is het ook wel weer genieten natuurlijk. Niets is lekkerder om met je uitrusting aan de waterkant te zitten genieten van het avondzonnetje!

Volop genieten in het najaar!

Uiteindelijk belanden we weer in de herfst. Bomen ontpoppen zich als ware confettikanonnen, maar eerst is de schilder langs is geweest om de meest mooiste kleuren te schilderen zo lijkt het. De natuur geeft in de herfst ook voldoende voeding aan de dieren om zich winterklaar te maken. Het zijn giften, wie eet zal overwinteren, wie bouwt zal een mooi huisje hebben. Ja, herfst is echt fantastisch, wat een genot om het te mogen aanschouwen!

Prachtige natuur en donkere wateren. Het herfstseizoen komt eraan!

Sessie

Het vissen vanuit de boot geeft ons de optie dat we plekken kunnen bevissen waar niemand kan komen. Deze plekken zijn ook nog eens vertrouwde plekken waar de karper rustig rond kan zwemmen en in principe weinig angst kent. Mede door de vele obstakels zwemt de karper hier rustig doorheen. Maar iets is er aan de hand deze week en wij krijgen niet onze vinger erop.

Regenachtige dagen kunnen er ook tussen zitten…

Vorige week was het namelijk nog bijzonder warm weer en in onze week slaat de wisselvalligheid toe. Warmte, koude, regen en veel wind wisselen zich in rap tempo af en het lijkt erop dat de karper hier op reageert. De stroming is ook minimaal, terwijl we op de rivier liever een redelijke stroming hebben daar je dan de karper kan vinden op de luwte stukken. Nu zijn ze bijna niet te spotten en iedere dag wordt er verkast om te voeren en te zoeken.

Er zat niets anders op dan… verkassen!

Een lange tijd gaat er voorbij als de eerste karper zich laat zien door een snoeiharde run te geven. De aanbeet was zoals verwacht tegen de avond aan. De stek waar wij ons bevinden stinkt gewoon naar karper en het vertrouwen was hoog op dit stuk. Een mooi wierveld achter een eiland vlakbij de barrage van het sluisstuk stroomafwaarts. Doordat het afwaarts is, is het water ook dieper met voldoende obstakels in de kanten. Voedsel hoopt zich ook hier op en door het eiland is het een hotspot om van te smullen.

Groot aas is voor deze karpers geen probleem 😉

De karper wordt gedrild vanuit de bijboot, wat noodzakelijk is op de Lot. Kans op beschadiging van de vis is zeer groot als je niet juist handelt en dat moet koste wat het kost worden voorkomen. Kracht en snelheid laat de vis voelen en zonder pardon word ik het wierveld doorgetrokken als een warm mes door boter. Niet veel later schep ik een mooie spiegel met een bonk wier als ballast. Hij was niet meer in staat verder te zwemmen, daar de lijn teveel wier opnam en de weerstand uiteindelijk teveel van het goede was. Euforie voor ons, de eerste Lot vis is een feit!

Euforie ten top! De eerste vis van de sessie!

Tegen onze verwachting in blijft de nacht, waar we onze zinnen hier toch op hadden gezet en flink in hadden geïnvesteerd, stil. De ochtend breekt aan en rustig worden we wakker. De koffie staat klaar en we bekijken de mooie stek. Midden in de twilight zone, de overgang van donker naar licht, gaat er een hengel af! Voor ons is het gezamenlijk beleven van een bijzonder avontuur gelijk aan het verdelen van de aanbeten. Samen wordt er gewerkt, samen wordt er gezocht en gevoerd dus wordt er ook samen gevist. Denis mag de volgende krachtige en kogelronde spiegel op de plaat laten vastleggen. Blijdschap overheerst!

Hebben we ze gevonden? De tweede vis van de sessie, vlak voordat we van de stek werden geblazen.

Zouden we het voor elkaar hebben nu, zijn de vissen gevonden? Niets blijkt minder waar als we binnen twee uur weer aan het varen zijn. Door een verrassende weersverandering werden we hard van de stek af geblazen en moeten we alle zeilen bijzetten in de stortregen om de boot schadevrij van de stek af te krijgen. Welkom op De Lot…

Riviervissen

Dat wisselvallige maakt het riviervissen zo mooi en je krijgt het idee dat het echt zo is: eten of gegeten worden! Het ene moment zit je in de korte broek, het andere moment sta je in je poncho de boot uit de bomen te duwen. Onder water is het niet anders. We hebben meerdere aanbeten gehad van een barbeel en bij de drill klapt er een meerval op. Schrikbarend is het dan ook als je rustig je lijn aan het opdraaien bent waardoor je binnen een seconden bijna je hengel kwijt bent door een aanbeet die je niet verwacht.

De aanbeten komen uit het niets.

We voeren een stek verder aan in de ochtend en komen in de avond terug (eilandstek). Bij terugkomst merken we op dat al het voer weg is en denken dat de karper actief is. In de nacht komen we erachter dat dit niet het geval is als we een meerval van ruim twee meter aan het drillen zijn in de regen en 50 meter van een waterval af. Tijd om te verkassen!

De ene stek is nog mooier dan de andere…

Dat je een moeizame sessie kunt draaien op een rivier dat weten we. Van hitte naar wisselvalligheid met een lichte stroming waar wij hem juist weer wat sterker willen hebben. Het streept namelijk veel stukken door als er wat meer stroming staat en hiermee vergroot je de kans de vis te onderscheppen.

We nemen plaats op een stek vlakbij een brug met alle elementen om een karper te verschalken.

We nemen plaats op een stek vlakbij een brug met alle elementen om een karper te verschalken. Er ligt een boom in het water op een kwart van de rivier, aan de andere kant een talud met een wierbed. De kanten zijn ruig en erg ‘carpy’. Nadat we flink hebben gevoerd moet dit goed gaan komen! Niets blijkt minder waar als we na zeven uur slaap wakker worden in een hele mooie stille omgeving. Waar zijn ze? Die vraag spookt constant door mijn hoofd!

Een hotspot waar een aanbeet niet kan uitstaan…

De opvolgende dagen zijn niet anders. Beetje bij beetje vissen we onze stekken af maar het blijft angstvallig stil. Ik probeer mijzelf voor te houden wat we hier kwamen doen en dat is het avontuur beleven. Genieten van iedere minuut op de Lot en vervolgens pept Denis het moraal even op! Dit brengt bij ons het vertrouwen terug en de kracht om wederom verder stroomopwaarts te gaan.

Daar gaan we dan, op naar de volgende stek.

Finale

Onze laatste nacht breekt aan. Er is in voorgaande dagen een stek aangevoerd als back up, maar we zijn er nog niet over uit. We kunnen namelijk ook helemaal door naar de sluis stroomopwaarts, daar is nu zuurstof, roering en voedsel door het neer kletterend water. Alleen het bevalt ons niet. Waarom? Geen idee, misschien komt het toch doordat deze stek meer ‘bewoond’ oogt. Het ligt in een dorp en er staan huizen omheen. Omdat we toch op zoek zijn naar de vis, trekt deze stek ons gek genoeg niet.

We besluiten om een paar honderd meter voor de sluis te blijven, zodat we iets van de minimale stroming meekrijgen en volop in de natuur blijven. Het is daarbij ook nog een aangevoerde stek, maar ja, dat was de sluis ook. Breeklijntjes gaan we inzetten om de lijndruk te verlagen in het water, dit in combi met een 32mm BarnBaits aas aan de hair. Het grote aas achten wij noodzakelijk om de bijvangsten te minimaliseren.

Er zijn flink wat kilo’s gevoerd gedurende de week!

De breeklijntjes pakken geen vuil door de stroming, met als andere grote voordeel dat er geen dikke voorslagen door het water heen lopen. Misschien schrikt het de vis toch af. Op den duur, na zoveel dagen op het water, ga je alles in een soort twijfel trekken. Door breeklijnen te gebruiken kun je ook perfect zeer obstakelrijke plaatsen bevissen.

Breeklijnen to the rescue!

We werken de laatste dag keihard om alles tiptop in orde te maken. Alles moet en zal er super strak bijliggen! Dan is het vroeg in de ochtend. Het is nog donker als we vanuit het niets een tak horen kraken aan de eigen kant. Met een zakker van de waker om vervolgens een snoeiharde run te geven dwars door de strakke slip heen!

Deze heeft zich muurvast gezwommen onder een dikke stronk.

Voordat we het doorhebben is alles weer automatisme en zit ik in de boot met de hengel op weg naar de vis. Deze heeft zich muurvast gezwommen onder een dikke stronk. Wat een gevecht! Maar het lukt me om hem op te wijd te krijgen en nog pompt hij vervolgens de boot dwars op de kant af! Wat een kracht! Bij de eerste beste poging ram ik het schepnet eronder en er komt een kreet van euforie over het water.

Wat een gevecht, wat een blijdschap! Een echte rammer van een afsluiter.

Slotwoord

De afgelopen week hebben we genoten, gewerkt, geslapen, gevangen en gepionierd! Deze rivier is boven verwachting voor ons beiden. We gingen heen met een gevoel om er alles uit te halen, maar dit heeft door de week heen nog meer glans gekregen. Op het moment dat ik dit schrijf krijg ik het besef dat we daar zijn geweest. Voor ons beiden één van de mooiste plekken om te vissen. Ik kan met recht zeggen dat De Lot een plekje heeft veroverd in ons hart!

Wát een brute plek om te vissen!

Ik weet bijna zeker dat de Lot de aankomende jaren nog veel vaker bevist gaat worden. Om iedere bocht ligt avontuur en potentiële stekken. Als je denkt alles te hebben gehad, dan verhuis je gewoon een sluisstuk verder en er opent zich direct een andere wereld. En ja, de vangsten vielen tegen, maar dat maakt juist de vangsten die we wél hebben gehad weer des te mooier! Het ging namelijk niet vanzelf.

Het was taai, maar absoluut de moeite waard op deze rivier!

Vissen is voor ons de beleving en alles eromheen. De natuur waarin je zit, het water wat je bevist en de plannen die je hiervoor maakt. Ik zeg ook eerlijk dat 75% van de plannen die we vooraf hebben gemaakt zo de prullenbak in konden. Bij aankomst was het namelijk totaal anders en moest er te plekken een nieuw strijdplan worden gemaakt.

Er moest ter plekke een nieuw strijdplan worden gemaakt!

Daarbij komt dat je alles ook nog deelt met elkaar op een boot. Je bent verplicht op een tien m2 het voor elkaar te maken. Ook dat moet goed zijn, acceptatie en momenten van onderlinge goedkeuring. Als dat allemaal goed zit, dan staat niets een geweldige sessie in de weg! Denis bedankt dat we samen dit tot een onvergetelijke ervaring hebben gemaakt. Joachim, jij bedankt voor alle goede zorgen waar nodig!

Joachim, bedankt!

En rivier De Lot je was echt geweldig, bedankt dat wij jouw schoonheid hebben mogen bewonderen!

Remco Buis


Meer informatie over de Lot vind je hier.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl