ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Tijdmachine: Single hookbaits, avontuur en diepwatervisserij met Mark Hofman

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Ze zeggen wel eens “achteraf is het makkelijk praten”… Dus laten we dat vooral eens gaan doen! In de nieuwe rubriek ‘Tijdmachine’ geven ervaren vissers tips en handvatten aan jullie. Levenslessen die het delen méér dan waard zijn

In deze update stapt niemand minder dan MH in de tijdmachine.

Na de aftrap van Michiel Pilaar kun je hieronder de bijdrage van Mark Hofman lezen. Hij stapt de tijdmachine in en heeft vijf belangrijke leerpunten opgeschreven. Let’s go! 


1. Van observeren kan je het meeste leren 

Hofman aan het woord: Van het daadwerkelijk zien van karpers en hoe ze zich gedragen, kan je het meeste leren. Daar word je ook direct een stuk succesvoller mee op vlak van vangsten. Je kunt namelijk inspelen op het specifieke gedrag dat je ziet. Hoe zwemmen de vissen, vertonen ze aasgedrag, boven welke type bodem zie ik ze springen… Allemaal zaken die goud waard zijn!

Het observeren van karpers is voor Mark van cruciaal belang.

Als ik vroeger niks ving, ging ik wel eens uit frustratie stampen langs de waterkant. Alleen dan toonden de karpers zich, echter wel in een wegspurtend v-spoor. Uiteraard gooide ik dan nog snel mijn korst ervoor, maar deze tactiek stond garant voor een blank… 😉 

Het loont om veel tijd te steken in de speurtocht naar karpers.

Als je een groeicurve als visser wil doormaken, dan loont het om veel tijd te steken in het zoeken, vinden en observeren van karpers. Gelukkig deed ik dat vroeger al en daar pluk ik nu nog steeds de vruchten van.

Ga op pad met een hengel, schepnet en een halfje wit.

Zeker als jonge knaap moet je niet uren statisch achter een paar hengels zitten. Ga op pad met een hengel, schepnet en een halfje wit. Je visserij is een stuk spannender en uiteindelijk efficiënter! 

Spannender wordt het haast niet!

Kijk of je de karpers aan de oppervlakte aan het azen krijgt of op een stekje onder je eigen kant. Dan weet ik zeker dat je uiteindelijk ook een stuk meer gaat vangen met je statische set! 

2. In de winter zitten de karpers op diep water… toch? 

Dit is wat je in alle boeken las. In de winter gaan de karpers naar diep water en als je wat wilt vangen doe je er goed aan het hier te proberen…

Mijn ervaring nu is dat ik juist vaak karpers vind en vang op ondiepe plekken.

Als er iets is dat minder waar is gebleken, is dit het wel! Mijn ervaring nu, is dat ik juist vaak karpers vind en vang op ondiepe plekken. Soms wel op minder dan een meter water, zelfs als het vriest! 

Chillen op de ondieptes, karpers houden ervan!

Ook op grotere wateren heb ik hier talloze voorbeelden van. Een water als Lac de St. Cassiën heeft dieptes tot wel 40 meter, maar in de winter kun je daar de vissen ook in het kantje vangen op een meter diepte.

Een jonge Hofman met een aardige winterbak.

Ook op de grote stuwmeren in Franrijk moet je in de kanten zijn, zeker als daar afgestorven riet staat. Dit waren vrijwel altijd de stekken die uiteindelijk de vissen opleverden, soms zelfs op 70 centimeter water terwijl het vroor! Staar je dus niet blind op de diepe zones. Het kan wel zijn dat de vissen zich hier bevinden, maar dan is vangen vaak nog een andere uitdaging! 

Zelfs in de winter houden karpers van ondieptes.

3. Single hookbaits, dat vindt een karper toch nooit? 

Alhoewel ik vroeger nauwelijks boilies gebruikte vanwege de kostprijs voerde ik wel altijd bij. ’s Ochtends telde ik de boilies af in een boterhamzakje als ik een dagje ging vissen.

Je moet toch bijvoeren om vis op je stek te krijgen?

Meestal nam ik maximaal twintig boilies mee voor een dagje vissen. Ik voerde er dan ongeveer zes bij… Single hookbait vissen deden we echter nooit. Want hoe kunnen die karpers nu één enkel aasje vinden in de modder. Je moet toch bijvoeren om vis op je stek te krijgen? 

“Hoe kunnen karpers nu één enkel aasje vinden in de modder?”

Niets is minder waar en in veel gevallen scoren single aasjes nog beter ook. Als ik nu achteraf kijk had ik vermoedelijk een stuk meer gevangen op de drukbeviste vijvers waar ik toen viste. De kracht van een single hookbait is dat de vis maar één optie heeft om een aasje te pakken op jouw stek. Die optie is jouw boilie met daaraan een rig. Als die rig ook nog eens goed werkt, dan is de prikkans groot in deze situatie. 

De kracht van een single hookbait is dat een speurende karper maar één optie heeft.

Een jaar of twintig geleden (ja zo oud ben ik inmiddels al ;-)) hadden we nog nooit gehoord van chod-rigs of fluo pop-ups.

Haal er keihard je voordeel mee!

Vandaag de dag heb je superveel opties om met single hookbaits te vissen. Haal er keihard je voordeel mee, want dit is écht goud waard!

4. Als je naar Frankrijk gaat heb je een hele andere uitrusting nodig, toch? 

Ik luisterde vroeger met veel jaloezie naar de gasten die weer net terug waren gekomen van een trip naar Lac du Der of Oriënt. Dat was voor mij natuurlijk niet weggelegd, want ik had geen vier hengels, molens met 800 meter lijn of grote boten. Dat heb je natuurlijk wel nodig in Frankrijk… 

Vier hengels met grote molens en een paar boten, dat bleek voor Frankrijk helemaal geen vereiste te zijn.

Gelukkig kwam ik er al snel achter dat dit onzin is. Ik denk namelijk dat er geen enkel land is dat zoveel water met een goed karperbestand heeft als Frankrijk!

Het mooie is dat de karpers in Frankrijk exact dezelfde soort karpers zijn als in Nederland.. 😉

In elke gemeente vind je wel een plasje, kanaal of riviertje… En op allen kun je karper vangen! Het mooie is dat de karpers in Frankrijk exact dezelfde soort karpers zijn als in Nederland.. 😉 

Frankrijk, een waar karpermekka vol ‘blauwe vlekken’.

Je kunt dus ook prima aan de slag in Frankrijk met je Nederlandse uitrusting, aas en kennis. Laat je niet gek maken, de karpers weten niet dat er een grens is en die zijn ook maar simpel elke dag op zoek naar wat te eten. Je kunt dus prima neerploffen op een Frans kanaal met twee hengels, nylon en zonder boot! Het mooie is vervolgens dat de karpers gemiddeld vaak een stuk groter zijn in Frankrijk.

In Frankrijk kan je ook prima met je Nederlandse uitrusting aan de slag!

Ik raad dus iedereen aan om rustig te starten in Frankrijk. Als je in Nederland niet gewend bent om op grote rivieren of meren te vissen, ga dit dan ook niet meteen in Frankrijk doen. Dan is de kans groot dat het een teleurstelling wordt. Zoek dan als eerste de kleinere wateren die dichter aan je Nederlandse visserij grenzen. 

Probeer wateren te zoeken waar je jouw visserij vanuit Nederland kan toepassen.

5. Vissen draait om avontuur! 

In navolging van het Frankrijk verhaal nog een laatste tip. Zie het vissen vooral als een mooi avontuur. Leg je verwachtingen niet te hoog en geniet van alle zaken eromheen. Zeker als je naar Frankrijk wil gaan! Je krijgt het niet op een presenteerblaadje aangereikt en dat maakt de beloning vaak nog zoveel keer beter. 

Het avontuur, daar draait het om!

Hetzelfde in Nederland, leg niet te veel druk op je visserij om te moeten vangen, dan zal je snel opgebrand zijn. Houd daarbij ook rekening dat het vissen voor iedereen een soort uitlaatklep is en respecteer elkaar daarom. Als je ook nog stress gaat maken langs de waterkant met andere vissers, dan ben je het doel van vissen aardig voorbij denk ik. 😉 

“Vissen ie voor iedereen een soort uitlaatklep.”

Veel succes aan de waterkant dit voorjaar!

Mark Hofman


Weet jij iemand voor deze Tijdmachine rubriek? Of wil je zelf een artikel schrijven aan je jongere IK? Mail dan naar info@karperwereld.nl.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1