Tips en tricks voor de winter – Mandy Zupansic – Deel 2

In het eerste deel werd al duidelijk dat Mandy Zupansic een die-hard wintervisser is. Wederom reist ze af naar Carptwenty en deelt ze een aantal tips en tricks waardoor jouw kansen op wintersucces zullen stijgen. Haal er je voordeel uit!


Mandy aan het woord: Door de avondklok die eraan zat te komen was openbaar water even geen optie. Omdat ik op 21 januari een crematie van mijn tante heb gehad, was het nu écht tijd om mijn hoofd leeg te maken.

Nog geen 24 uur later sta ik met vismaat Gerrit aan de oevers van Carptwenty.

Ik bel de gebroeders Niemeijer op en vraag of ze nog een plekje vrij hebben voor een kort weekend. Nog geen 24 uur later sta ik met vismaat Gerrit aan de oevers van Carptwenty. Wat er tijdens deze sessie gebeurd, is gewoon bizar!

Mandy trekt er ook in de winter maar al te graag op uit!

Stekkeuze

Trial en error. Dat is helaas veel te vaak het geval in de winter! Blijven zoeken en blijven proberen zijn zoals vaker de sleutel tot succes. Plof niet zomaar neer op een stek waar je in de zomer altijd je vissen ving, want het wil niet zeggen dat de vissen daar in de winter ook rondhangen. Ga op zoek naar de vis door te observeren. Kijk of je aasbellen, springende vis, kringen of zelfs vis kunt zien liggen op de ondiepere zones. Omdat we op Carptwenty geen enkele van bovenstaande taferelen konden waarnemen, kozen we voor stek 4. Vanop deze stek konden we namelijk alle kanten op.

Op Carptwenty is soms weinig activiteit van karper waar te nemen, dus dat vergt een andere aanpak!

Observeren

Omdat ik in de wintermaanden geen fan ben van steile taluds, zoeken we ook deze keer de minder steile kanten op. Om te kijken of er vis in de sector ligt, varen we eerst enkele rondjes met de voerboot om te kijken of we ze ergens kunnen spotten. Dit doen we om de vissen zo weinig mogelijk te verstoren. Helaas laten de vissen zich niet op de dieptemeter zien!

In de winter vermijd ik de steile taluds.

Vervolgens gooien we de drone in de lucht om te kijken of de vissen gebruik maken van het felle zonnetje of dat we ergens een verandering van kleur in het water kunnen zien. Als je een troebele plek ziet, kan dit namelijk betekenen dat de vissen in de bodem aan het wroeten zijn. Maar helaas zien we op de drone ook niets.

Aan al die handige gadgets van Mandy kan het niet liggen 😉

Bodemgesteldheid

Ik weet toevallig dat er aan de linkerkant van de boskant een heel mooi talud ligt. De bodem blijft een heel stuk vlak, loopt dan heel rustig af en onderaan krijg je een hele mooie knik waar het weer vlak word. Die knikjes zijn in de winter toch de plekken waar hier de meeste vissen vanaf komen.

Die knikjes zijn in de winter de plekken waar de meeste vissen vanaf komen.

De vissen liggen er mooi beschut en er rolt nog wel eens iets lekkers naar beneden. Negen van de tien keer is het daar ook keihard. Ik zal in de winter mijn rig nooit en te nimmer op een lang, recht stuk bodem leggen. Vanwege de simpele reden dat de vissen er geen voedsel gaan zoeken. Vis je op een water waar de bodem één vlak stuk is? Zoek dan de overgang van hard naar zacht op!

Ga in de winter op zoek naar taluds, vaak zijn dit plekken waar karpers zich schuilhouden.

Zoals je op de foto kunt zien, loopt het talud hier af van twee naar vijfeneenhalve meter. Hierna krijg je een klein vlak stukje en vervolgens een bult die rond de vijf meter ligt. In de zomer zou ik er meteen een hengel op leggen, maar in de winter vind ik dit voor het betreffende water te ondiep. We leggen onze rig onderaan het talud op +/- zeven meter.
De dikkere vissen kunnen op taluds makkelijker azen omdat ze niet met hun bek naar onderen hoeven te gaan hangen. Stel je voor dat je 24 kilo weegt en hebt er een mega pens onder hangen. Wat is dan makkelijker azen: tegen een talud of op een vlak stuk? 😉

Met name voor de dikkere vissen is het azen op het talud een stuk gemakkelijker!

Hotspot

Het tweede interessante stuk dat zich op deze stek bevindt is een hele kleine kuil. Hier loopt het talud vanaf een meter of vijf rustig af naar een meter of dertien. De bodem blijft dan heel even vlak en dan komt er een klein kuiltje waarnaar het plateau weer oploopt. De kleine details maken het verschil zeggen ze wel eens! Als je goed kijkt, zie je dat de harde lijn in het kuiltje net even iets dikker is als op het vlakke stuk. Duidelijk een teken dat de vissen schoon schip hebben gehouden. Hotspot!

Een kleine afwijking in de bodem kan in de winter al de perfecte hotspot zijn!

Als we de laatste hengel aan het uitvaren zijn, spotten we twee vissen op de dieptemeter. We twijfelen dan ook niet en leggen de hengel op het randje van het talud. Vlak voordat het talud af begint te lopen.

Na het spotten van twee vissen dropte Mandy al snel de rig met wat aas.

Aas en voeren

Omdat we van te voren al wisten dat we op de randjes van taluds zouden gaan vissen, hebben we onze aasmix hier ook op aangepast. Zestien milimeter birdfood scopex bollen die we gehalveerd en gecrushed hebben moesten de klus gaan klaren. Gehalveerde bollen rollen namelijk niet het talud naar beneden. Vervolgens voegen we hennep, maden en mini pellets (die binnen een halfuur oplossen) toe aan onze mix.

Bijvoeren doen we zeer compact en bovenop onze rig.

Om het net iets aantrekkelijker te maken gaat er een ruime hoeveelheid zalm -en hennepolie overheen. Bijvoeren doen we zeer compact en bovenop onze rig. Als er een vis aanschuift, dan willen we dat de interesse meteen uit gaat naar onze rig en niet naar een hoop voer dat overal verspreid ligt.

Dat het werkt bewijst Gerrit met deze prachtige spiegel!

Rigs

Deze sessie beperken we ons tot twee rigs. De ronnie rig en mijn maden rig. De afgelopen jaren heb ik in de winter heel veel succes geboekt met een simpele maden rig. Doordat er geen rubbertje of ring op de haakbocht zit, valt het haakaas meteen naar achteren als de vis alles uit spuugt. Hierdoor draait de haak nog eens agressiever de onderlip in. Onderaan dit artikel laat ik jullie zien hoe ik deze knoop.

De effectieve maden rig van Mandy. Lees snel verder om ‘m zelf ook te knopen!

Piepen is hangen

Op veel wateren krijg je in de winter geen volle fluiter. Slechts enkele piepen en de vis hangt. Wat de meeste vissen doen, vooral de zwaardere vissen, is stil op de bodem liggen. Je krijgt dus enkele piepen en that’s it. Zorg ervoor dat je receiver op de gevoeligste stand staat want je wil elke piep meteen doorkrijgen!

Een paar piepen zeggen in de winter al genoeg: hangen!

Ik lag in een diepe comateuze slaap. ’s Morgens hoor ik Gerrit roepen: “Mandy! Kun je mijn jas even komen brengen?” Als ik me omdraai zie ik dat Gerrit met een kromme hengel in zijn handen staat. Ik snap er werkelijk niets van. Ben ik nou door een run heen geslapen? Neen! Slechts enkele piepen gaf de receiver door en ik heb er gewoon doorheen geslapen. Ik neem de hengel van Gerrit over en we stappen snel in de boot, want het lijkt erop dat de vis zich vast heeft gezwommen. De wind is gedraaid naar het noordoosten en er valt natte sneeuw. Als we boven de vis zitten, merken we al snel dat de vis niet vast hangt maar gewoon op de bodem is gaan liggen.

Niet alleen Mandy sliep door de piepen heen… 😉

Passief

Het kost mij moeite om de vis naar boven te krijgen, maar als ze eenmaal in het schepnet ligt verschijnt er een hele, hele dikke smile op mijn gezicht. Wat een winterbak! Binnen no-time staat ook Maarten Niemeijer op de stek om ons te feliciteren met deze vangst en uiteraard worden er wat plaatjes geschoten. Samen controleren we de vis op eventuele verwondingen en na een grondige inspectie krijgt ze haar vrijheid terug.

Een prachtige winterbak voor Mandy, chapeau!

Tips

Zoek de vissen. Zoek de plateau’s, richels of andere hotspots en minimaliseer je aas. Zo kun je de vissen ook in de winter te slim af zijn! Vis met slappe lijnen als de omstandigheden dat toelaten.

Zo kun je de vissen ook in de winter te slim af zijn!

Gebruik geen toplood als dat niet nodig is, want dan kunnen enkele piepen overgaan in slechts één piep. En geloof mij, ik kom normaal gesproken niet voor één piep mijn tent uit. Maar bij twee of meer piepen hangt “bassie” in de hengel!

Bij twee piepen hangt Mandy al in de hengel.

Mocht je nog een echte uitdaging zoeken tijdens de koudere wintermaanden op een prachtig water midden in de natuur? Neem dan zeker eens een kijkje op de site van Carptwenty in Almelo. De jongens staan te allen tijde voor je klaar, je hebt mooie faciliteiten en heerlijke vissen. Doe er je voordeel mee!

Carptwenty, een prachtig water in de natuur!

How-to: Mandy’s maden rig knopen

Benodigdheden: Schaartje, boilienaald, soepel onderlijn materiaal, nepmaden, twaalf millimeter haakaas, haak maat 4 , krimpkous, sinkers en anti tangle sleeves.

Alle benodigdheden voor het maken van Mandy’s maden rig.

Stap 1 en 2

  • Neem een stukje soepel onderlijn materiaal van +/- 30cm.
  • Leg een kleine lus, die straks in je boilie komt te zitten, en trek deze aan met een pulla. Knip het overgebleven stukje af.

Stap 3 en 4

  • Rijg 2 clusters nepmaden en de 12mm bol op je boilie naald en trek deze op de lus. Gebruik een klein verleng stoppertje, zodat de knoop in de bol komt te zitten.
  • Neem de haak en steek het onderlijnmateriaal door het haakoog. (van haakoog naar haakpunt). Trek het onderlijnmateriaal door het oog, totdat de bol tegen de bovenkant van de haakbocht komt.

Stap 5 en 6

  • Leg ongeveer zes tot zeven wikkelingen. Let op dat je niet voorbij de haakpunt komt!
  • Trek nu een stuk krimpkous over het haakoog, schuif deze naar boven totdat hij net niet tegenover de haakpunt komt. Vervolgens krimp je hem boven stomend water. Doe dit nooit met een aansteker, want de kans dat je onderlijn beschadigd is groot! Je kiest uiteraard zelf hoe agressief je de kromming maakt alsook hoe lang je je rig maakt.

Stap 7 en 8

  • Om alles netjes tegen de bodem te houden bevestig ik een sinker op de onderlijn.
  • Knoop op het einde een lus en schuif de anti tangle sleeve eroverheen. Ik houd mijn onderlijn nu op max 10cm.

En voila, je hebt een perfect hakende winter rig die altijd zijn werk zal doen. Hoe extreem voorzichtig de vissen ook azen, deze rig zal prikken!

Tight Lines!

Mandy Zupansic


Meer tips en tricks lezen over het vissen in de winter? Surf dan naar de KWO Community!

Bekijk ook