Tips & tricks voor actief wintervissen – Op zoek naar de vis met Freek Elbers

Jullie kennen Freek Elbers vast nog wel van zijn mooie video over wintervissen die hij vorig jaar maakte.Dit jaar is het geen video, maar een artikel met tips & tricks voor het vissen in de nog steeds koude periode. De zon begint te schijnen en de temperaturen gaan omhoog, oftewel tijd om te gaan vissen. Maarrrr eerst even dit artikel van Freek zodat je goed voorbereid naar de waterkant kan gaan.


Freek Elbers vertelt: De winter is nou niet de gemakkelijkste periode van het jaar om een vis te vangen, toch is het mogelijk. Het kost alleen meer moeite en je moet rekening houden met een aantal factoren. In dit artikel ga ik een aantal dingen met jullie doornemen, onder ander hoe je het beste je wateren en stekken kunt uitzoeken en observeren. Daarnaast geef ik nog wat tips & tricks die je kunt toepassen.

Vissen in de winter

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat een karper koudbloedig is. Het voedselverwerkingssysteem van de karper zal minder efficint zijn wanneer de watertemperatuur gekelderd is. De vis zal minder fysiek actief worden wat invloed heeft op de stofwisseling en eetpatroon van de karper. Ze eten minder en de aasperiodes zijn veel korter. En zelfs als ze eten duurt het langer om het aas te verwerken en zullen ze er minder van profiteren, omdat ze simpelweg minder voedsel nodig hebben. Ook is het belangrijk om te weten dat karpers bij koude watertemperaturen zich op bepaalde plaatsen gaan ophouden waar ze zich comfortabel en veilig voelen.

Je moet eigenlijk nooit te moeilijk denken en jezelf simpelweg in de situatie van een vis verplaatsen. Je bent buiten en het is koud, jij gaat dan ook niet in de koude wind of schaduw staan. Dan zoek je een plekje uit waar jij jezelf comfortabel voelt en dat is voor een vis niet anders. Daarom is het belangrijk dat je deze comfortzones van het water gaat zoeken en jezelf afvraagt waar de vis zich ophoudt en wanneer. Probeer dit voor jezelf goed uit te zoeken en houd hierbij rekening met de stand van de zon en en de richting van de wind. Als je deze dingen toepast in je visserij zal je vangkans aanzienlijk vergroot worden.

Je moet niet te moeilijk denken en jezelf eigenlijk in de situatie van een vis verplaatsen.

Als je de comfortzone van de vissen gevonden hebt hoeft het niet lang duren voordat er n in het net ligt.

Water- en stekkeuze

In de winter is de watertemperatuur erg laag dus kies zorgvuldig je wateren uit. Ga niet voor diepe wateren met kleine bestanden, maar ga juist voor de ondiepere wateren van zo?n n twee meter diep met een goed bestand aan karper. Op een ondiep water vergroot je je kans op een succesvolle dag aanzienlijk. Waarom een ondiep water? Omdat de watertemperatuur op ondiep water bijna overal gelijk is. Deze wateren zijn namelijk ook veel meer benvloedbaar door weersomstandigheden zoals zon en wind.

Beelden vanuit de lucht.

Een drone kan je veel vertellen over waar de vis zich op dat moment bevind.

Vaak vind je de vissen op plaatsen waar ze beschutting hebben en plekken waar de watertemperatuur constant hoger is. Denk hierbij aan afgestorven wierbedden en lelievelden, obstakels en overhangende takken en bomen. Ook zal de vis zich vaker in de ondiepe zones van het water bevinden, zeker later in de winter. In de periode februari/maart zal de zon hoger en langer in de lucht komen te staan waardoor deze meer kracht heeft. Dit merken karpers ook!

Vaak vind je de vissen op plaatsen waar ze beschutting hebben en plekken waar de watertemperatuur hoger is.

Een mooie schub die ik bij de obstakels wist te vangen.

Vissen zoeken de beschutting op, in dit geval kan een stek bij het riet een goede optie zijn.

Tevens zijn stekken in de luwte ook vaak een goede keuze. Omdat de ?koude? wind niet in aanraking komt met het wateroppervlakte, waardoor de watertemperatuur in deze zones vaak hoger is en dus ook comfortabeler voor de vis.

Kijk goed op welke delen van het water de zon schijnt.

Observeren

Karpers vangen hoeft niet lang te duren, zelfs in de winter niet. Wanneer je op de juiste plek en op het juiste moment vist kan dit binnen zeer korte tijd voor actie zorgen. Geef daarom je ogen altijd goed de kost en blijf ten alle tijden het water in de gaten houden voor tekenen van activiteit. Soms kunnen kleine aanwijzingen in of op het water de aanwezigheid van de karper al verraden! Ook zijn de vissen in helder water een stuk makkelijker te lokaliseren, zeker wanneer het zonnetje schijnt. Vergeet daarom vooral niet je polaroid mee te nemen ;).

Blijft altijd observeren!

Blijf mobiel

Ga met zo min mogelijk materiaal op pad en zorg ervoor dat de drempel om te verkassen zo laag mogelijk blijft. Als je binnen n twee uur geen reactie hebt gehad of gezien is het noodzaak om te verkassen naar de volgende stek. Actief vissen, veel verkassen en observeren zijn de sleutel tot succes in de wintervisserij. Het is van groot belang dat je de rig en aas op de juiste plek positioneert, daar waar de vissen zich op dat moment ophouden. Dus het is belangrijk dat je er achter gaat komen waar de vissen zich ophouden. Blijf dus actief door te verkassen tot je op een holding area met vissen stuit.

Zorg dat je mobiel blijft, zo kan je snel verkassen.

Zelf maak ik gebruik van een trolley, dat scheelt een hoop ;).

Denk ook aan jezelf

Ook is het belangrijk dat je aan jezelf denkt, zorg voor warme kleding en een paar thermolaarzen zijn ook zeker geen overbodige luxe . Het is belangrijk dat jij jezelf op temperatuur houdt zodat je het vissen ook langer vol houdt. Neem ook altijd een kleine brolly of shelter mee zodat je indien nodig deze op kunt zetten. Oh ja, vergeet zo nu en dan niet om een lekker warm bakje koffie voor jezelf te zetten.

In een brolly of shelter zit je toch altijd iets warmer.

Rigs en het haakaas

In de koude periode gebruik ik graag korte en snel draaiende rigs in combinatie met visuele haakaasjes. Dit doe ik om een voorzichtig/traag azende karper zo snel mogelijk te kunnen triggeren tot een aanbeet. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een Ronnie rig of een Slip D rig , deze in combinatie met een felgekleurde pop-up of wafter. Naast het haakaas weinig of geen voer is met name in deze tijd zeer succesvol. Dit komt omdat hun stofwisseling op dit moment op een laag pitje staat. De karper zal daarom niet actief op zoek gaan naar voer. Het visuele effect van een opvallend haakaasje is op dat moment genoeg om een vis te triggeren tot een aasopname.

Het visuele effect van een opvallend haakaasje is op dat moment genoeg om een vis te triggeren tot een aasopname.

De slip D rig.

De Ronnie rig.

Het aas

Kies er tijdens de koudere maanden voor om attractief en makkelijk verteerbaar aas te gebruiken. Door de koudere watertemperaturen komt de stofwisseling van een karper op een laag pitje te staan.

Kies er tijdens de koudere maanden voor om attractief en makkelijk verteerbaar aas te gebruiken.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar de Citruz en de Strawberry Crush, deze boilies zijn voorzien van flavours op alcoholbasis welke goed en snel uit lekken bij koudere watertemperaturen. Tevens zijn deze ook voorzien van flavours op oliebasis die minder goed uitlekken bij koude watertemperaturen, maar deze zullen wel weer voor een langere periode uit blijven lekken dan wat weer ten voordele komt wanneer je de holding area?s ?licht? gaat aanvoeren.

Het aas waar ik zelf het liefst mee vis.

Volgende week ga ik in een ander artikeltje verder met het aas, onder andere wat ik graag gebruik in deze periode. Ik laat jullie ook in een korte ?how to? zien hoe ik mijn super attractieve winteraasjes voorbereid. Dus stay-tuned en tot de volgende keer!

Freek Elbers


Hopelijk hebben jullie wat aan de trips & tracks voor actief wintervissen. Volgende week zal Freek wat dieper in gaan op het aas, waarin hij jullie een korte ‘how to’ laat zien. Ondertussen volg je hem natuurlijk op Facebook en Insta!

Bekijk ook