Tips & Tricks voor binnenzeeën – Strijden op 2000+ hectare met Maarten Groeneveld

Iemand met een passie voor XXL water is de sympathieke Maarten Groeneveld. De afgelopen jaren heeft hij meerdere grote wateren en (kanaal)stelsels bevist en in dit artikel doet hij verslag van een succesvolle sessie op een water van meer dan 2000 (!) hectare. Als klap op de vuurpijl geeft Maarten ook nog eens 8 (zeer) nuttige tips!


Maarten aan het woord: Ik neem jullie mee van het begin tot het einde van een sessie die ik samen met Mart viste op een water van meer dan 2000 hectare. Alles begint natuurlijk met een strak plan vanuit je zetel. Hierbij is het noodzakelijk dat de neuzen dezelfde richting op staan. Samen uit, samen thuis!

Een goede voorbereiding vergt de nodige gear 😉

Zekerheid op succes heb je eigenlijk nooit. Je bent namelijk afhankelijk van dingen die je niet in de hand hebt. Denk alleen al aan andere vissers, weersomstandigheden en nog meer!

Voorbereidend werk

We besluiten op onze trip twee soorten bollen mee te nemen, een zoete -en een vismeelbol. We gaan voor 170 kilo met daarbij ook nog eens 25 kilo droge tijgers. Serieuze hoeveelheden, maar op groot water is dat helemaal niet gek. Ik ben fan van grote bollen, 25 millimeters om mee te voeren en het liefst nog groter haakaas. Buiten het aas moet je materiaal voor grote wateren ook flink aangepast worden.

Een anker zoals deze kan op ruige wateren zomaar eens van pas komen.

Een beetje wind geeft al de nodige golfslag op grote wateren, dus een stevig anker kan goed van pas komen. We zorgen er ook voor dat we de accu’s bij kunnen laden en dus nooit zonder stroom zitten.

Vertrek en aankomst

We besluiten op de dag voor vertrek, tijdens het inpakken van de auto, te veranderen van waterkeuze. Het water waar we in eerste instantie heen wilde is echt extreem groot en de weersverwachtingen zijn allesbehalve ideaal. We willen natuurlijk wel vis vangen en het lijkt ons dan ook beter om naar een iets kleiner water te gaan met een goed bestand aan vis.

Let’s go!

Dit water is ook meer dan 2000 hectare groot, dus echt klein is het niet te noemen. Die ochtend zijn we rond een uur of vijf vertrokken om enkele honderden kilometers weg te trappen richting het water. We bespreken waar we als eerste willen gaan kijken bij aankomst. We hebben een eilandstek in ons hoofd, van daaruit kunnen we tegen een verboden stuk aan vissen. Bij aankomst werd het meteen al duidelijk dat deze stek het niet ging worden, er zaten al enkele vissers en de wind sloeg volledig de andere kant op.

Uiteindelijk zijn dit soort uitzichten wel waar je het allemaal voor doet.

Stekkeuze

De favoriete stek is bezet dus maken we meteen de keuze om te gaan kijken aan de lange kant van het water waar de wind vol op staat. Daar zijn enkele stekken waarvan er maar ééntje bezet is. We maken een praatje en het bleek dat de desbetreffende Duitsers weg zouden gaan na een slechte visweek. We hebben toen eerst de andere mogelijkheden bekeken en de weerapp vertelde ons dat de wind hetzelfde zou gaan blijven voor de komende week.

Wind kan van groot belang zijn op groot water.

Aangezien de stek van de Duitsers enorm centraal gelegen is met enkele grote wiervelden op verschillende afstanden, kozen we ervoor om deze over te nemen. Verder speelde het een grote rol dat er aan de linkerzijde van onze stek de eerste paar kilometer geen bereikbare stek is om ons eventueel te blokken.

De mannen kozen voor twee verschillende smaken boilies.

Na het nodig speurwerk overleg ik met Mart dat ik graag op de verst gelegen wiervelden wil vissen, op 300 meter uit de kant. Daar wil ik in een halve maan tegenaan voeren. Mart wilde graag op een wierbed vissen op 100 meter uit de kant waar ook een geul liep van ongeveer vijf meter diep. Elks leggen we drie hengels spot-on in en rond deze wiervelden.

Zou het goed gaan komen op de wiervelden?

Voeren, laatste meters en haakaas

We voeren met een mix van zoete -en vismeelbollen. Het liefst voer ik 25 kilo in één keer. Ik knal de wiervelden vol samen met nog tien kilo tijgernoten. Dit doe ik over een stuk van 200 meter op die halve maan. Dit herhaal ik elke dag rond het middaguur en als er geen vis wordt gevangen ga ik mijn strategie aanpassen.

Met tijgers kun je ideaal in wiervelden voeren, ze zijn licht dus blijven er mooi op liggen.

Ik ben iemand die weinig poespas gebruikt op het gebied van onderlijnen. Graag vis ik met en curve shank maatje 1, een blow back ring op de haaksteel, een knijploodje of putty en wat krimpkous over de knopen en that’s it! Wat belangrijker is, is een goede dikke voorslag van tien meter, daar zit nog wat rek op die nodig is voor de dril. De vissen zwemmen de planten in, dan is het echt nodig om enige kans te hebben de vis te landen en niet onnodig te verwonden! Als hoofdlijn gebruik ik een gevlochten zinkende lijn van 0.20 millimeter dik.

De meeste vissers onderschatten groot aas naar mijn mening.

We vissen met 32 millimeter hookbaits of snowmans met daarbovenop een 20 millimeter pop-up. Klinkt natuurlijk best groot, maar karpers pakken dit met gemak op.

Hun bek is enorm en soms lijkt die diameter zelfs nog te klein naargelang hun muil. De meeste vissers onderschatten groot aas naar mijn mening. Het is een beetje een trend geworden om met klein aas te vissen.

Maarten is een voorstander van groot aas dat veel andere vissers achterwege laten.

De eerste nacht

De eerste avond zoeken we na een biertje vroeg de slaapzak op en hopen we op die eerste belangrijke vis. De nacht bleef stil maar in de ochtend mochten we twee vissen vangen. Beide vissen zijn afkomstig van de stekken op 300 meter en we zijn dan ook dolblij dat we aanknopingspunten hebben. We voeren die dag de stekken weer aan zoals we eerder hadden afgesproken.

Een heerlijk begin voor de mannen!

Nadat we dachten op de goede weg te zijn, bleef het twee dagen stil. Na verloop van tijd kregen we toch weer een aanbeet, helaas van een meerval. We vingen er maar liefst acht (!) en deze monsters zorgde zelfs voor de dril van mijn leven. Na een gevecht van meer dan een halfuur met een meerval van minstens twee meter, brak mijn wartel. Wat een kracht hebben die beesten toch, ongelofelijk!

Deze gebroken wartel maakte een einde aan een bizarre dril.

Waar we dachten dat het niet erger kon had een controleur in de gaten dat we op 300 meter zaten te vissen en 100 meter is toegestaan. Daarom besloot hij om precies op 100 meter dwars door al onze lijnen heen te knallen met zijn boot. Dat geeft best wat rotzooi en ergernissen kan ik je vertellen…

Tijd voor een nieuwe plan de campagne!

Masterplan

Als we de derde ochtend wakker worden nemen we goed de tijd om een ‘plan de campagne’ te maken. Het feit is dat we zodanig last hebben van meerval dat de karpers verstoten zijn uit deze sector van het water. De garlic bollen zitten vol met vismeel en trekken te veel de aandacht van de meervallen. We besluiten meer zoete bollen te gaan voeren.

Een prachtige spiegel uit de eerste nacht.

We voeren die ochtend 30 kilo bollen en tijgernoten voor de storm die later die middag zal opsteken. Ook leggen we de vierde hengel erbij en ik doe dat 80 meter links onder mijn meest linker hengel. We halen twee hengels van Mart weg en leggen die in het verlengde rechts naast mijn stek op het laatste wierbed. We hopen dat de storm en de zoete bollen de meerval wat weg kunnen houden.

Maarten met een prachtig exemplaar van het ruime sop.

Stilte voor de storm

Die middag zorgde de storm voor erg grote golven met schuimkoppen die over de grote plas raasden. We zijn blij dat de temperatuur zakt, dat kwam zeker niet ongelegen! Die avond gaan we gespannen slapen, wat zou het weer met de karpers gaan doen… Verbaasd worden we die ochtend wakker zonder enig teken van leven te hebben gehad. Na het ontbijt komt dan eindelijk het verlossende geluid. De tactiek werkt, YES!

De tactiek van de mannen lijkt nu z’n vruchten af te werpen!

Dit geeft de burger moed. Het plan lijkt te werken en gelukkig vingen we ook geen meerval meer. De storm had het water drie graden kouder gemaakt. Heel stiekem hoopten we op een vroege run die avond of nacht.

In onderstaand filmpje kunnen jullie een release van Maarten zien.

De tijd tikt

De één na laatste nacht gaat in wanneer we plots gewekt worden rond één uur. Een Delkim vraagt heel dringend om aandacht! Snel haasten we ons richting de vis die zichzelf muurvast heeft gezwommen in de planten. Na enig trek -en sleurwerk landen we een dikke bak van een spiegel.

Met zulke flappers snap je wel dat de boys hun armen aardig verzuurd waren.

De euforie is groot, we beseffen ons goed dat het nog maar één uur is. Normaal gesproken komen de aanbeten pas in de ochtend. Op dit geluk proosten we met een fris biertje om even later weer onder de wol te kruipen. Slapen konden we tot de klok van zes uur, want dan giert er een slip als een malle vandoor. Het voorgaande tafereel herhaalt zich nogmaals en met zes vissen begint het echt ergens op te lijken.

De vissen worden er in ieder geval niet minder mooi op…

De kers op de taart

De laatste dag breekt aan. We voeren nog één keer goed en de hengels gaan stuk voor stuk strak op de plek. Zelf leg ik de meest linkse hengel nog verder schuin naar achter op ongeveer 350 meter, hier voer ik twee kilo op. De rest van de dag genieten we, ruimen we wat op, drinken we nog wat biertjes en denken luidop na over hoe en wat er nog zou gaan kunnen gebeuren.

Uiteindelijk lagen er zelfs meerdere kersen op de taart!

Het liep tegen elf uur ’s avonds aan, een mooie tijd om de wereld aan de binnenkant van mijn ogen te bekijken. Ditmaal duurde het tot twee uur voor we aan de bak moesten. We zijn wederom in gevecht geraakt met een flinke schub en komen opnieuw als winnaar uit de strijd.

De zevende vis voor de mannen was deze ongelofelijk brute schub.

Wederom een prachtig exemplaar en we verbazen ons over de zware gewichten van de gevangen vissen. Dit was namelijk de zevende vis en we zijn nog niet onder de vijftien kilogram (!) geraakt!

Knotsgekke (laatste) ochtend

Deze ochtend begint het bal om zes uur, als plots de verst gelegen hengel er vandoor gaat. Hier lag compact twee kilo voer op, dus wie weet wat er aan de andere kant hangt. Na de vis even weg te hebben gehangen, leg ik snel alles weer op de plek en voer er weer twee kilo op. Als we willen beginnen met opruimen staat dezelfde hengel weer krom op de steunen en kunnen we na enige tijd weer een mega brute schub scheppen. Genieten dit!

Over een brute schub gesproken, wat een apparaat!

Toen we dachten dat het echt niet meer gekker kon, krijg ik voor de derde keer deze ochtend enkele piepen op dezelfde hengel. Mart en ik springen in de boot en gaan er direct achteraan.

Op het einde komt het altijd goed!

We vangen de grootste vis van de week op het allerlaatste moment. Wat een moment, we genieten heel de terugrit na van deze knaller van een afsluiter. De drill hebben we ook gefilmd, die kun je dus hieronder mooi herbeleven.

8 Grootwatertips van Maarten en Mart

We sommen voor jullie hieronder nog even acht tips en tricks op die ervoor zorgden dat wij een droomsessie op groot water konden beleven.

Op grote openbare wateren zijn deze tips zeer bruikbaar!

#1: Aas

Zorg voor voldoende en diverse soorten aas. Hierdoor kan je meer vissen aanspreken en sneller schakelen. Als we dit niet hadden gehad was deze sessie compleet anders verlopen.

#2: Stekkeuze

Doe dit alsjeblieft niet te overhaast. Bekijk de verschillende mogelijkheden, probeer strategisch te denken en probeer rekening met de wind te houden. Spring zeker niet in zeven sloten tegelijk!

Kies niet altijd voor de meest voor de hand liggende opties.

#3: Keep it simple

Probeer het simpel te houden en denk niet aan allerlei vreemde onderlijnen. Op grote wateren zit geen dressuur, dus hoe minder poespas, hoe beter!

Niet teveel poespas. Hoe eenvoudiger, hoe beter!

#4: Buiten de voerstek

Vis niet altijd bovenop je voer, wij vingen met deze tactiek niet onder de vijftien kilo. In totaal vingen we tien vissen waarvan ook nog eens vijf veertigers. Ik denk dat we dit te danken hebben aan het feit dat we buiten onze voerstek visten.

#5: Materiaalkeuze

Zorg ervoor dat je goede en stevige materialen mee hebt en laat je niet verassen door het weer. Natuurlijk is een goede lijn en voorslag van groot belang, maar denk ook aan toplood en extra gevlochten lijn. Zorg altijd dat er een lamp brandt op je stek als je het water op gaat en voorzie eventueel je markers met reflecterende tape. Onderstaand filmpje geeft aan waarom dit alles van pas kan komen…

#6: Plan B, C en D

Zorg altijd voor genoeg alternatieve plannen en een uitvalsbasis mocht je zoals ons moeten veranderen van locatie.

#7: Afstandvissen

Dit is een belangrijke tip als je een aanbeet krijgt op een verre hengel. Begin niet als een malle te trekken en te drillen maar vaar erheen en draai de lijn onderweg alleen strak zonder teveel druk te zetten. Onder water kan van alles liggen waardoor je lijn kan worden doorgesneden. Ik heb altijd een beaasde onderlijn en een bak voer in de boot liggen zodat ik meteen de hengel weer spot-on kan leggen.

Zorg dat je bij de afstandvisserij meteen de boot in springt achter de vis aan!

#8: Vergeet niet te genieten

Geniet van alles om je heen en beleef het avontuur zoals het komt, tegenslagen zullen er altijd zijn. Bij niemand gaat alles zonder de nodige problemen. Dat is ook de grote charme van het vissen en alles wat tegenzit kan je alleen maar beter maken!

Vergeet ook zeker niet om te genieten!

Succes met al jouw avonturen in de toekomst!

Maarten Groeneveld


Volg Maarten zeker op zijn Instagram om op de hoogte te blijven van zijn brute avonturen.

Bekijk ook