Tips & tricks – Zo vis je op een parkwater

Favoriet Favoriet
Tips & tricks – Zo vis je op een parkwater

Hoe zit het nou met het vissen op een parkwater? Meer recreanten, minder rust, meer obstakels… Ja, je zal je tactiek dus moeten aanpassen. De Engelse James Armstrong (prostaffer van CC Moore) zal jullie een aantal tips & tricks geven voor het vissen op een parkwater.


James Armstrong: We zijn allemaal op een bepaald moment in ons leven weleens in contact gekomen met een groot, openbaar water. Of dat nu door vissen, fietsen, wandelen of iets dergelijks is. Er zijn veel van dit soort wateren te vinden, meestal bevinden deze zich dicht bij dorpen en steden. Vaak zijn deze door hun grootte nogal intimiderend, niet alleen als visser die alle uitdagingen moet trotseren, maar ook de logistieke taak bestaande uit; toegankelijkheid, voorbereiding, bevisbaar of niet, etc…

Desondanks is de beloning groot en met een beetje moeite, voorbereiding en een goed doordachte aanpak zijn de karpers zeker niet onvangbaar. In dit artikel geef ik jullie een gedetailleerde blik in mijn aanpak op een parkwater, de tactieken en stijl die ik geadopteerd heb om de wilde karpers van het grote water te slim af te zijn en hoe ik mijn tijd aan het water ten volle benut.

Een van de systemen waar ik mee vis; het helicopter systeem.

Onderzoek

Alvorens ik een water aanpak is het tijd om op onderzoek te gaan. Dit houdt in; social media afspeuren, een praatje slaan met de lokale vissers en rond het water wandelen en je ogen de kost geven. Voor je uitpakt op een groot water is het belangrijk om een goed idee te hebben over het bestand, voorgaande vangsten, zones die de vissen graag bezoeken en tactieken die succesvol geweest zijn in het verleden.

Ik maak notities, hou artikelen bij, bewaar afbeeldingen, kortom alles wat me ook maar nuttig lijkt tijdens de aanpak van het water. Google Maps is perfect om het volledige water te leren kennen, zo kun je in kaart brengen waar de warme, zuiderse wind blaast en zones die ondieper zijn dan de rest.

Een verrekijker maakt het observeren nog makkelijker.

Weersveranderingen

Zoals bij alle karpers heeft het weer een grote invloed op hun locatie en aasgedrag. Ik hou de weersvoorspelling goed in de gaten en probeer bij elk weerstype een rondje rond het water te wandelen om te observeren hoe de vissen reageren in verschillende omstandigheden.

In de zomermaanden kies ik vaak voor de ondiepere stukken.

Door regelmatig het water te bezoeken bouw je een beeld van waar de karpers zich op verschillende momenten bevinden, je zal dan makkelijker een beslissing kunnen nemen om eventueel te verkassen als er ander weer op komst is. Ik gebruik een app op mijn telefoon om dagelijks de weersveranderingen in de gaten te houden.

De weersvoorspellingen in de gaten houden kan cruciaal zijn voor het plannen van een vissessie.

Voorvoeren

In mijn ogen is voorvoeren de absolute sleutel tot succes en constante vangsten; eenmaal je de karper regelmatig over de voerstek krijgt en ze actief op zoek gaan naar voedsel wordt het eens zo makkelijk om ze te vangen. Waar mogelijk probeer ik zo vaak als kan voor te voeren voor elke trip. Gewoonlijk bevoer ik dan een gebied in plaats van een specifieke stek, afhankelijk van het jaargetijde; ondieper in de warmere maanden en de diepere zones tijdens het najaar.

Voorvoeren is de sleutel tot het succes van constante vangsten.

De sleutel tot constante vangsten is het introduceren van kwalitatief aas, iets wat de karper herkent als voedzaam en ze aanzet tot herhaaldelijk azen. Tegenwoordig maak ik meer gebruik van shelf lifes, zo heb ik altijd een zak in de auto liggen en zijn ze altijd klaar voor gebruik. Bij het voorvoeren is het belangrijk om een regelmaat in te bouwen tussen sessies, wanneer ik ’s avonds een uurtje vrij heb ga ik met de hond wandelen rond het water, hierdoor kan ik plekken aanvoeren en observeren wat in mijn voordeel werkt bij de volgende trip.

James vertrouwt op het kwaliteitsaas van CC Moore.

Drukte

Tegenovergesteld van wat veel mensen denken zijn karpers nieuwsgierige beesten en zullen ze vaak op onderzoek uitgaan bij vreemde geluiden en andere verstoringen, deze zijn vaak voorkomend op parkwateren. Zones van het water waar veel activiteit is van recreanten, watersporters, zwemmers moet je zeker niet afschrijven. Je zal verrast zijn als je ziet waar de karpers graag vertoeven op een druk parkwater, het loont altijd de moeite om op onderzoek uit te gaan.

Een mooie schub gevangen op een parkwater.

Structuur

Karpers zullen van nature verzamelen bij gebieden die zorgen voor beschutting, bruggen, platformen maar ook natuurlijk voorkomende zaken zoals wierbedden, rietvelden en plompen. Dit zijn topstekken om te bevissen maar neem wel de veiligheid van de vis in acht, zeker rond obstakels.

Denk altijd aan de veiligheid van de vis met dit soort obstakels.

Licht bepakt

Door de moeilijkere toegankelijkheid van het water is voor sommige stekken een lange wandeling vereist. Met name daarom zorg ik dat ik enkel het nodige meeneem. Ik wil niet dat het een hele klus word om met materiaal te sleuren, want dan is er geen plezier aan en raak je sneller gedemotiveerd. Ik neem enkel het broodnodige mee zodat het gewicht beperkt blijft, hierdoor ben ik met de trolley heel mobiel rond het water.

Pak alles zo compact mogelijk in, dat scheelt een hoop gesjouw naar de stek.

Sterk materiaal

Parkwateren kunnen taaie omgevingen zijn en met momenten onvoorspelbaar, vaak zijn er een hele boel obstakels in het water van winkelwagentjes tot auto’s. Ik zorg ervoor dat mijn materiaal hiertegen bestand is, sterke 25lb gevlochten hoofdlijn die zorgt voor snelle beetindicatie.

Ik maak graag gebruik van toplood.

Ook maak ik gebruik van 4oz zware loden die ik drop bij een aanbeet, dit vergemakkelijkt het landen van de vis op afstand. Als laatste kunnen de vogels voor veel overlast zorgen, daarom maak ik gebruik van toplood om zo mijn hoofdlijn op de bodem te krijgen.

Ook op parkwateren kom je wierbedden tegen.
Maak daarom gebruik van sterk materiaal.

Parkregels

Als laatste is het belangrijk dat iedereen van het park kan genieten, dus neem de regels in acht en respecteer de mede recreanten. Het zal vaak voorkomen dat mensen een praatje komen maken met je, het werkt altijd in je voordeel om vriendelijk en respectvol te zijn. Zo blijft je parkwater een leuke, veilige plek voor iedereen.

Kijk goed naar de regels.
Pas op met mede recreanten!

James Armstrong


Nog meer foto’s en verhalen van James Armstrong vind je op zijn Facebook-pagina.

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl