Tips van Originals – Welke type boilie kies jij?

Favoriet Favoriet
Tips van Originals – Welke type boilie kies jij?

Veel karpervissers staan te trappelen om het seizoen te beginnen. Een nieuw jaar zorgt voor nieuwe kansen en mooie avonturen liggen in het verschiet. Je aas speelt daarbij een belangrijke rol. Toch is het niet altijd gemakkelijk om het juiste aas te kiezen. Er is immers enorm veel keus op de aasmarkt en veel vissers vragen zich af welke boilie het best past bij hun visserij. Om je keuze iets makkelijker te maken hebben de vissers van Originals dit leerzame artikel samengesteld. In dit artikel lees je welk type boilie je gebruikt in de verschillende jaargetijden.

Weersomstandigheden zijn in belangrijke mate bepalend voor de activiteit van karpers. Wij maken veelvuldig gebruik van apps die helpen de weersverwachting goed in de schatten.

Begin Maart & April

De mannen van Originals vertellen: Om goed te begrijpen welke boilie het best bij je visserij past is het belangrijk om te weten waar een karper behoefte aan heeft. We beginnen daarom bij het voorjaar, specifiek bij de maanden maart en april. De karpers komen in deze periode uit hun winterslaap. Met het lengen van de dagen en het voorzichtig oplopen van de watertemperatuur komt de karper als het ware weer tot leven. Zolang de watertemperatuur niet boven de 12 graden stijgt is de karperactiviteit echter wel zeer beperkt en dat is iets waar je goed rekening mee dient te houden.

" De karpers komen in deze periode uit hun winterslaap. "

Het is verstandig om in deze periode met licht verteerbaar en smaakvol aas te vissen. Grove boilies zoals Scopex (de juiste grove ingrediënten zorgen voor een soepele vertering) met een laag eiwitgehalte (werkt minder verzadigend als bijvoorbeeld zware vismeelboilies) zijn nu duidelijk in je voordeel. Het lichaam van de karpers is in deze periode immers nog behoorlijk koud waardoor de vertering minimaal is. Kleine hoeveelheden attractief aas (maximaal een paar honderd gram per dag) zijn vaak meer dan voldoende. Wanneer het aantal aanbeten oploopt verhogen we de voerhoeveelheid en wanneer het aantal aanbeten tegenvalt dan verlagen we ze weer! Alles hangt af van de activiteit van de karpers en die hangt vaak weer nauw samen met de weersomstandigheden. Als je eenmaal het juiste aas hebt gekozen is de belangrijkste tip voor deze periode dat je het weer heel goed in de gaten dient te houden.

Met licht verteerbaar aas ben je tijdens het voorjaar in het voordeel. Thom Vredvoort gebruikt daarom een Scopex boilie met een grove structuur.

Eind April & begin Mei

Wanneer eind april/begin mei de watertemperatuur oploopt dan gaat ook de vertering bij de karpers omhoog. Je kunt dan automatisch iets meer voeren. Sterker nog, vaak moet je zelfs meer voeren. Simpelweg omdat de behoefte naar voedsel bij de karpers toeneemt. De vetreserves die een karpers gebruikt om de winter door te komen zijn in april vaak verdwenen en een karper wil deze graag aanvullen. Wat ze daarvoor nodig hebben is voedsel en vaak gebruiken ze daar in deze periode boilies voor? Boilies zijn immers een  gemakkelijk verkrijgbare voedselbron. Veel makkelijker dan bijvoorbeeld natuurlijk voedsel want dat is in dit jaargetijde meestal (nog niet) massaal beschikbaar. De karpers weten dit maar al te goed.

" De karpers weten dit maar al te goed. "

Zodra de watertemperatuur boven de 14 graden komt reageren karpers positief op eiwitprikkels. Vismeelboilies staan nu bovenaan het menu van de karpers.

Omdat het eind april soms nog best fris kan zijn moet je nog steeds scherp en alert zijn, maar wanneer de watertemperatuur naar 14 graden of hoger stijgt dan kun je gerust flinke hoeveelheden aas gebruiken. Er ontstaat dan zelfs al een lichte voorkeur voor eiwitrijk aas. Die voorkeur ontstaat doordat de paai nadert. Het karperlijf vult zich in deze periode met kuit en hom en voor die productie geeft de karper de voorkeur aan eiwitrijk aas. Naarmate de watertemperatuur in het voorjaar dus toeneemt stijgt ook de behoefte naar eiwitrijk voedsel.

Mei & Juni

De maanden mei en juni zijn dus bij uitstek geschikt om gebruik te maken van eiwitrijk aas. Vismeelboilies bevatten doorgaans veel van deze eiwitten. Deze boilies komen in de maanden mei en juni perfect tot hun recht omdat ze goed aansluiten bij de voedingsbehoefte van een karper. Door de hoge watertemperatuur is de vertering van boilies in deze periode uitstekend en de hogere hoeveelheden eiwitten die een vismeelboilie bevat zijn belangrijk voor een karper vanwege de naderende paai. Wanneer de paai eenmaal is geweest dan merk je nog steeds dat een vismeelboilie (lees: eiwitrijk aas) effectief is. Dit komt omdat een karper tijdens de paai ontzettend diep in haar reserves gaat en deze reserves worden na de paai weer aangevuld met voedsel.

Ook na de paai blijven vismeel boilies erg succesvol. Met veel voer kun je in deze periode flink wat aanbeten forceren.

Door het eten van eiwitrijk aas herstelt een karper razendsnel. Onze ervaring is dat koolhydraatrijk aas het in deze periode iets minder goed doet dan zijn eiwitrijke broertje maar helemaal zwart/wit is het niet. In de karpervisserij zijn er immers altijd uitzonderingen op de regel en dat maakt het vissen ook zo ontzettend leuk.

Juli & Augustus

" De zomermaanden worden door veel boilievissers daarom ook als ‘uiterst lastig’ beschouwd. "

Toch blijft het belangrijk om te schakelen met aas want enkele weken later kan de balans alweer heel anders zijn. Eind juni en later in de zomer klimt de watertemperatuur op veel wateren tot boven de 20 graden. Daardoor groeit er in de zomermaanden enorm veel natuurlijk voedsel en op sommige wateren zijn er ware explosies van muggenlarven, vlo kreeftjes en ander gedierte te zien. De karpers profiteren hier maximaal van en simpel gezegd hebben ze boilies ineens niet meer zo hard nodig. De zomermaanden worden door veel boilievissers daarom ook als ‘uiterst lastig’ beschouwd. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden en wanneer je het juiste aas gebruikt kan de zomerperiode vreselijk effectief zijn. Welke tactiek dat is, dat lees je in de volgende alinea. Martin Post geeft namelijk 1 van zijn persoonlijke zomertips weg. Het is een tactiek waar hij ieder jaar flink mee scoort!

In de zomer reageren de karpers extra positief op een lekkere zoete snack. Martin gebruikt bij voorkeur uiteraard de zoete Scopex boilies van Originals.

Tips van Martin Post

Met de wetenschap dat concurreren met natuurlijk voedsel behoorlijk lastig is ontdekte ik zo’n 10 jaar geleden al de vangkracht van koolhydraatrijk aas is de zomer. Na avondenlang brainstormen met enkele aasgoeroe’s was de conclusie dat we met onze koolhydraatrijke boilies de karper als het ware een snack voorschotelden tussen al het eiwitrijke voedsel. Het voordeel van die snack was dat de koolhydraat prikkels (voornamelijk veroorzaakt door snel wateroplosbare suikers) wel eens flink zouden kunnen opvallen in een omgeving waar de karpers voornamelijk eiwitprikkels kregen.

Een zomerse rivierkarper voor Post.

Zo gezegd, zo gedaan en met enkele fanatieke ervaren vissers gingen we aan de slag om de tactiek stevig aan de tand te voelen. Al na enkele weken waren de resultaten van meerdere vissers op verschillende wateren bijna allemaal in het voordeel van het koolhydraatrijke aas. En dat is eigenlijk best logisch, want wat zou jij doen als er een schaal bitterballen voor je neus staat terwijl je al wekenlang tonijn moet eten? Natuurlijk werkt het in de praktijk bij een karper net ietsje anders, maar je snapt waarschijnlijk wat ik bedoel. Feit is dat de praktijk keer op keer bevestigt dat de aanpak klopt, en dat is wat voor mij telt. Vooral tijdens de instant visserij (iets wat ik graag en veel doe) accepteren de karpers koolhydraatrijk aas veel sneller.

" En dat is eigenlijk best logisch, want wat zou jij doen als er een schaal bitterballen voor je neus staat terwijl je al wekenlang tonijn moet eten? "

Martin Post is in de zomer al jarenlang succesvol met koolhydraatrijk aas. Ook deze strakke schub kon de verleiding voor snelle suikers niet weerstaan.

Je zal dus niet verbaast zijn dat ik deze truc al meer dan 10 jaar toepas en niet zonder succes. Vroeger combineerde ik de boilie dan nog wel eens met een flinke hoeveelheid tijgernoten maar tegenwoordig opteer ik dan liever voor onze 15MM Scopex boilies, totdat de watertemperatuur weer daalt en het najaar haar intrede doet. Dat is voor mij altijd weer het startsein om opnieuw te schakelen met aas.

Najaar

Het najaar en de dalende watertemperatuur zorgt voor flink wat veranderingen in de biotoop van een karper. Door de dalende watertemperatuur sterft er namelijk veel natuurlijk voedsel terwijl de karpers juist drang krijgen om flink te gaan vreten. Een karper weet door de langzaam dalende watertemperatuur instinctief dat de winter er aan komt en dat zorgt automatisch voor flinke vreetbuien. Ze moeten immers reserves opbouwen om de winter te overleven. Met vismeelboilies, of in ieder geval boilies met een mooi percentage vismeel zoals krillmeel, lt-vismeel, squidmeel, GLM of pd-vismeel, ben je aanzienlijk in het voordeel. Wederom simpelweg vanwege het feit dat dit type boilies de karpers voorziet in hun behoeftes.

Zodra de watertemperatuur in het najaar daalt worden de karpers gretig.

November & December

De schranspartijen in het najaar zijn vaak (vooral tegenwoordig) echter van korte duur… Zodra de watertemperatuur in november/december daalt tot onder de 12 graden (afhankelijk van welk water je bevist-een diep zandgat koelt immers minder snel af dan een ondiepe veenput) kun je al bijna spreken van wintervissen. In je aaskeuze dien je daar wederom rekening mee te houden. Enerzijds kun je ervoor kiezen om door te vissen met het aas waarmee je reeds aan het voeren bent waarbij je de voerhoeveelheden flink naar beneden dient bij te stellen. Anderzijds kun je er ook voor kiezen om alvast met een speciaal lichtverteerbaar winteraas aan de slag te gaan.

" In je aaskeuze dien je daar wederom rekening mee te houden. "

Jorrit met een dikke veertiger. Gevangen in het najaar op eiwitrijk aas.

Wij kiezen in deze periode vaak voor een combinatie van beide aassoorten. Door ze gemengd te voeren kun je profiteren van de aasprikkel die de karpers al kennen en ze gelijktijdig de prikkel van het nieuwe aas aanleren. Wanneer de watertemperatuur vervolgens in december/januari daalt tot onder de 8 graden dan kun je echt spreken van wintervissen.

Zodra de watertemperatuur laat in het najaar weer daalt dien je wederom te schakelen met je aas. Makkelijk verteerbaar aas zoals de Milky Banana genieten onze voorkeur.

Wintervissen in Januari & Februari

In de praktijk zie je dat de watertemperatuur in deze maanden vaak snel daalt en blijft schommelen tussen de 3 en 5 graden. Het zorgt bij de karper voor een passieve houding en die is heel lastig te doorbreken. Door lang te voeren met licht verteerbaar aas met daarin flink wat grove birdfoods lukt het om de karpers de hele winter te laten eten, maar wanneer je niet consequent (lees dagelijks) kunt voeren dan is het bijna onmogelijk om de karpers ‘aan de praat’ te houden.

" Het zorgt bij de karper voor een passieve houding en die is heel lastig te doorbreken. "

Instant vissend kun je dan met attractief en alternatieve aassoorten zoals single hookbaits en snel wateroplosbare pellets nog eens iets forceren en anders is het wachten tot de eerste warme dagen van maart. De cyclus zal zich dan weer herhalen..

Dagelijks voeren vergroot je kansen in de winter aanzienlijk.

Tot slot

Al met al was dit een flinke hoeveelheid informatie waarmee we hebben geprobeerd je een klein beetje wegwijs te maken en je keus iets makkelijker te maken. Zoals je ziet durven we gedurende het seizoen flink te variëren met verschillende typen boilies. Sterker nog, wij zijn ervan overtuigd dat je door te ‘schakelen met je aas’ vaak in het voordeel bent.

Volgende week krijg je meer toffe aastips van de mannen van Originals.

Toch zijn er nog meer zaken om over na te denken. Daarom laten we je volgende week in deel 2 van dit artikel ook zien waarom we bij de keuze van ons aas ook rekening houden met factoren zoals hengeldruk, budget, vertrouwen en we geven een interessante tip waardoor je gemakkelijk en snel kan variëren met diverse aasprikkels. Ook voor de vissers die graag het hele jaar met 1 aassoort vissen is er goed nieuws: we leggen je namelijk uit wat breed spectrum aas is en hoe je hiermee het hele jaar toch succesvol kunt zijn. Tot volgende week!

De vissers van Originals


Voor meer info over de producten van Originals check je de website. Volg ook de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl