Word KWO member

Tips voor het vissen op betaalwateren – Ali Hamidi

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

De afgelopen jaren heb ik op flink wat commerciële wateren in Frankrijk gevist. Deze zijn vaak niet heel anders dan de dayticket wateren of zwaar beviste syndicaten die wij in Engeland kennen. Ze worden allemaal het hele jaar door stevig bevist en de karpers zijn dan ook bekend met hengeldruk. Zelfs wateren met een groot bestand kunnen hierdoor lastig zijn en vragen dus om een speciale aanpak. Tijdens mijn sessies heb ik genoeg fouten gemaakt om van te leren en dat resulteert inmiddels wel in genoeg ervaring om enkele handige tips te kunnen geven. Lees ze eens op je gemak door en doe er je voordeel mee! – Ali Hamidi


Tip 1: Draai de hengels eens binnen

We trappen af met een tactiek die niet veel vissers toepassen, maar wel uiterst effectief is! Stel je voor dat jij samen met de andere vissers op een zaterdagochtend arriveert. Binnen korte tijd vliegen loden door te lucht, gaan er boten te water om te voeren en wordt de rust dus grof verstoord. Dit scenario blijft zich keer op keer herhalen. Het is belangrijk dat de vissen vertrouwen krijgen in de stek en het aangeboden aas. Om de vissen in alle rust te laten azen en dit vertrouwen te laten groeien kan het raadzaam zijn om buiten de aasperiodes de hengels geregeld binnen te draaien en tegen de bivvy te zetten. Hierdoor krijg je op je stek een veilige zone wat later in de sessie uiteraard in je voordeel zal werken werkt. Als je na een rustperiode je rigs weer te water laat kan het zomaar zo zijn dat je hengels binnen no-time weer vertrekken!

" Om de vissen in alle rust te laten azen en dit vertrouwen te laten groeien kan het raadzaam zijn om buiten de aasperiodes de hengels geregeld binnen te draaien en tegen de bivvy te zetten. "

Binnen no-time na aankomst vliegen de loden en spods door de lucht heen en zal de rust verstoord worden…

Mijn tip luidt dan ook als volgt: Geef je stek voldoende rust! De vissen zullen met meer vertrouwen gaan azen en dit betaalt zich gedurende de sessie alleen maar uit.


Tip 2: Zet genoeg druk

Op veel betaalwateren geldt een streng reglement en het is dan ook vaak verboden om te vissen met weerhaken. Aan de ene kant is dit goed voor de vis, maar aan de andere kant kan het bij ons vissers leiden tot meer lossers. Op Gigantica moet je bijvoorbeeld ook weerhaakloze haken gebruiken. Dit kunnen haken zijn die reeds zo geleverd worden of met een tang platgeknepen weerhaken zijn. Dit resulteert in haken die veel makkelijker uit de bek van een vis komen dan wanneer er wél een weerhaak op zit. Door tijdens de dril genoeg druk te blijven zetten zal de punt echter steeds in de bek van de vis worden getrokken en is de kans dat je een vis zal landen zo groot mogelijk. Extra losschieters horen hiermee tot het verleden!

Als je tijdens de dril voldoende druk blijft zetten dan zal ook een weerhaakloze haak prima blijven zitten in de bek van de karper.


Tip 3: Grote voerplekken

Op veel wateren had ik mijn beste resultaten door te vissen over grote voerplekken waar ik al mijn hengels op viste. Door de stek ruim op te zetten en verspreid te voeren zal een vis veel meer rond zwemmen. Dit zal de inhaking van de rig bevorderen. Tevens is het risico dat je andere vissen afschrikt als je een vis haakt een stuk minder groot dan wanneer ze als het ware zij aan zij op een voerplek van een vierkante meter azen. Dit kan echt het verschil maken tussen een week weinig of niks vangen!

Door verspreid te voeren zal de vis met een stuk minder argwaan azen dan wanneer je vist op een klein en compact plekje.


Tip 4: Maak je lijn schoon

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook