Tips voor het vissen op betaalwateren – Deel 1 – Voorbereiding en aas

Betaalwatervissen vergt een doordachte aanpak. De vissen kennen de klappen van de zweep, dus je moet extra scherp zijn op je tactiek en techniek. In dit tweeluik legt Thijs Last precies uit hoe hij dit soort wateren aanpakt aan de hand van zijn sessie op De Koperen Plas. In het eerste deel gaat hij dieper in op zijn voorbereiding en het aas dat hij inzet!

Thijs is een gedreven BTW-visser met de nodige ervaring op drukbeviste wateren!

Thijs aan het woord: Wanneer ik op een betaalwater ga vissen neem ik altijd rustig de tijd om het één en het ander uit te zoeken voordat ik een stek boek. Het grootste voordeel van het vissen op een betaalwater is dat er veel over te vinden is op het internet en in dit geval ook op de site van de The Carp Specialist. Tevens zijn de beheerders van betaalwateren vaak goed te benaderen via mail of telefoon en delen ze graag informatie over de visserij op hun wateren.

Het voordeel aan betaalwater is dat er veel informatie over te vinden is!

Zaken die ik belangrijk vind zijn het diepteverloop, de bodemgesteldheid, features (zoals plateau’s, obstakels, eilandjes, stenen, paaltjes, mosselen etc.). Welke zones zijn beter in welke periodes van het jaar, vangsten van de afgelopen periode en de indeling van de stekken. Daarnaast meet ik op Google Maps altijd de afstanden van de stek. Dit geeft je namelijk een erg goede indicatie van hoe groot je stek is en welke afstanden je kunt bevissen.

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met een relaxt gevoel aan je sessie begint!

Gezien het diepteverloop, tijd van het jaar, features en de indeling van de stekken viel onze keuze op stek 1 & 2. Samen met mijn maatje Rody gaan we het onderste uit de kan proberen te halen op de Koperen Plas!

Aankomst

Het is maandag negen november in het einde van de ochtend, wanneer ik onderweg ben naar de Koperen Plas voor een midweek vissen. Na een korte reis arriveer ik aan het water. Altijd een soort van magisch moment wanneer je een nieuw water voor de eerste keer bezoekt! Ik word hartelijk ontvangen door Saviël, de beheerder van het water, en het duurt dan ook niet lang voordat we aan de bar zitten en met een lekker drankje in gesprek raken over de actuele situatie van de visserij op de Koperen Plas.

Kort geleden kwam het meerrecord van 28.4 kilogram op de kant!

Ondanks dat er in de laatste weken een aantal topvissen op de kant zijn gekomen, inclusief een nieuw meerrecord van 28,4 kilogram voor Berry van der Weide (nogmaals van harte!), loopt het zeker niet op wieltjes. Met al deze informatie op zak vertrek ik naar mijn stek waar even later mijn vismaat Rody ook arriveert.

Nogmaals een dikke shout out naar Berry!

Maandag: ‘stek-verken-dag’

Het is rond een uur of twee wanneer ik alles opgebouwd heb en het water kan gaan verkennen met mijn rubberboot en dieptemeter. Door het grillige bodemverloop op dit water is een boot een must om het één en ander goed in kaart te brengen.

Een goede dieptemeter levert waardevolle informatie op!

Locatie is zoals altijd één van de belangrijkste zaken in het hele karperwereldje. Gezien de vele plateau’s en richels waar hier en daar mosseltjes op staan is het ook raadzaam om de vissen af te drillen vanuit de boot om lijnbreuk te voorkomen. Mocht je nu geen rubberboot hebben, dan kun je deze huren op de Koperen Plas. De boot wordt geleverd met dieptemeter, elektromotor, accu en een lader tegen een schappelijke prijs van ?50 voor een midweek of weekend.

Een boot is voor Thijs onmisbaar op de Koperen Plas

Uitkammen geblazen

Ondertussen zit ik op het water met de dieptekaart die iedereen bij aankomst van Saviël krijgt. Deze kaart is een globale indicatie van de diepte op elke stek. Om écht een goed beeld van de stek te krijgen gebruik ik meerdere markers in combinatie met de dieptemeter. Voor de duidelijkheid: de markers gebruik ik alleen voor het uitpeilen van mijn stek en gaan daarna weer terug in de tas.

Van de Koperen Plas zijn zelfs meerdere dieptekaarten beschikbaar, waar je al een hoop van kunt aflezen!

Dit doe ik als volgt. Op het moment dat ik een interessant plateau weet te vinden gooi ik een marker in het water. Vervolgens vaar ik een paar keer heen en weer over het plateau en wanneer ik denk het uiteinde gevonden te hebben gooi ik nog een marker in het water. Doordat de markers een vast punt hebben is het veel makkelijker om het hele plateau goed in beeld te brengen. Wederom vaar ik wat heen en weer en leg de laatste markers in het water, in totaal vier. Deze verschuif ik meestal nog een beetje, tot dat ik het plateau perfect in beeld heb.

Thijs gaat soms heel ver voor het uitkammen van zijn viswater!

Voordelen van markers

Door het gebruik van deze makers krijg je een veel beter beeld bij over hoe groot het plateau nu is waar je op wil vissen. Simpelweg omdat je het als het ware aan de oppervlakte kan zien liggen. Nadat de markers op de juiste plek liggen, zet ik de punten waar ik wil vissen in mijn GPS zodat ik ze later weer gemakkelijk terug kan vinden. Dit trucje met markers kun je natuurlijk ook toepassen op andere stekken, bijvoorbeeld als je wil weten hoe steil een talud afloopt.

De steile randen bij taluds zijn vaak mega hotspots!

Heb je nu geen GPS, vaar dan voordat je de markers eruit haalt eens terug naar de stek. Je oriëntatie vanaf de kant is namelijk heel anders dan wanneer je op het water zit. Maak notities van mikpunten op de horizon zoals een boom. Doe dit vanaf de kant, maar ook wanneer je met de boot op de stek drijft, dit zal je later helpen. Misschien klinkt dit wat omslachtig, maar met behulp van deze notities en je dieptemeter ga je jouw stek gemakkelijk terugvinden, zeker na wat oefening!

Breng de hotspots duidelijk in kaart. Stekverkenning is alles!

Lijnvrije zone

Na allebei zo’n twee uur op het water gezeten te hebben met de boot hebben we alles redelijk in kaart en varen we onze rigs tegen een uur of negen ’s avonds uit. De reden waarom we hier op dag één zoveel tijd voor uitrekken is dat we in de loop van de week zo min mogelijk onnodig op het water willen zitten om onze zone rust te geven. We kiezen ervoor om samen op stek 1 te gaan zitten en vanaf daar stek 1 & 2 te bevissen. Het linker setje komt dus in de zone van stek 2.

Tussen het ‘harde werken’ door werden de boys ook nog eens goed verwend met lekker eten!

We vissen niet verder dan zo’n 100 meter uit de kant. Aangezien de overkant van het water 200 meter betreft creëren we hiermee een lijn vrije zone. Het tweede setje hengels wordt naar rechts gevist in de zone van stek 1.

Afhankelijk van de stek kun je overwegen om beiden met een hengel minder te vissen.

Het merendeel van de vissers die de Koperen Plas bezoeken vissen op afstand, dit betekent veel lijnen in het water. Afhankelijk van de stek kun je overwegen om beiden met een hengel minder te vissen. Dit betekent minder lijn in je zone en zal op sommige momenten zeker meer vis in je net brengen.

Dinsdag

Het is dinsdagmorgen en op wat brasems na is de nacht rustig verlopen. Ook op de andere stekken gebeurt er niet veel. Op zich niks vreemds gezien de stroeve weken voor ons, de hoge luchtdruk en de wisseling van alle stekken op maandag. Ik houd het weerbericht in de gaten en zie dat de luchtdruk vanaf woensdag einde ochtend gaat dalen.

Wat een heerlijke sfeerplaat! Hopelijk knallen de wakers deze nacht omhoog.

De wind gaat volledig draaien en precies in onze baai blazen! De dinsdag verloopt verder rustig en aan het einde van de middag checken we onze rigs en leggen ze terug op de stek met een vers haakaasje.

Woensdag

Woensdagmorgen rond 05.00 is het raak en kunnen we de eerste aanbeet noteren en verwelkomen in ons schepnet. Het betreft een mooie spiegel met een aantal grote schubben op haar flanken. De weersveranderingen zetten door en de activiteit op het gehele water neemt gestaag toe. Het is rond 13.00 als er weer een hengel afloopt. Nadat de vis even stevig door de slip loopt blijven we een beetje verbijsterd achter als de hengel plotseling terugveert en er iets meer dan de helft van de leader wordt binnen gedraaid, waarschijnlijk afgesneden door de mosselen?

Voor een eerste vis allesbehalve slecht!

Ga je naar de Koperen Plas, zorg er dan voor dan je met een nylon of fluorcarbon hoofdlijn vist van rond de 0.40mm. Wellicht is dit dikker dan je normaal gebruikt maar door de aanwezigheid van onder andere de mosselen, is een dikkere hoofdlijn wenselijk zodat je lijnbreuk kan minimaliseren.

Met een dikkere hoofdlijn kun je lijnbreuk minimaliseren!

Aaskeuze en tactiek

Gezien de dalende watertemperatuur en de stroeve vangsten van de afgelopen weken hebben we ervoor gekozen om de vissen te gaan lokken in plaats van te voeren. Het is een tactiek die ik de afgelopen jaren veel toegepast heb op betaalwater bij een lage watertemperatuur en erg succesvol is gebleken.

Thijs verkiest een dikkere nylon op de Koperen Plas.

Mijn recept vind je hieronder, maar kun je natuurlijk aanpassen naar je eigen wensen en toepassen op jouw favoriete boilie. Ik kies bewust voor de Choquita omdat deze bij een zeer lage watertemperatuur nog steeds goed verteerbaar is voor de vissen en blijft aanzetten tot azen, door de unieke samenstelling.

Kies bij lage temperaturen voor een goed verteerbaar aasje!

Het recept

Boilies

  • een kilogram Choquita bag&stick mix
  • een kilogram Choquita boilies
  • 250 ml Minamino+
  • 50 gram 8 millimeter Choquita mini boilies, uit de feederrange

Particles

  • een blikje sweetcorn
  • 500 gram hennep
  • 500 gram boekweit

Let op: het is handig om een extra zakje bag en stickmix te hebben. Indien de deeg of grondvoermix iets te nat is kun je nog wat extra toevoegen. Wat de particles betreft kun je het jezelf ook gemakkelijk maken door een pot kant en klare particles te pakken, bijvoorbeeld een spodmix. Houd dan ongeveer hetzelfde gewicht aan.

De ingrediënten van Thijs zijn succesvolle ‘deegballenmix’.

De bereiding

  • Pak een grote emmer waarin je gemakkelijk kan mengen
  • Gooi 1 KG Choquita bag & stick mix in de emmer
  • Maal 1 KG Choquita boilies (met keuken machine of chopper) en gooi deze in de emmer
  • Vervolgens meng je alles wat in de emmer zit
  • Giet de Minamino+ er gelijkmatig overheen en meng alles goed
  • Maal alle particles tot snot (bijvoorbeeld met de keukenmachine van je vrouw:)
  • Gooi alle particles in de emmer plus de 8mm mini boilies uit het potje
  • Vervolgens meng/kneed je alles goed door elkaar.

Het grondvoer moet aanvoelen als stopverf, dan heb je de juiste verhoudingen. Voelt het te nat, voeg dan nog wat bag en stickmix toe. Als het te droog is dan kun je altijd wat water toevoegen. Dit recept is gebaseerd op het lokken van de vissen. Dat is ook de reden dat ik de boilies en particles fijn maal. Al deze kleine voedsel deeltjes trekken enorm veel vis aan, maar verzadigen nauwelijks.

Deze mix bracht in het verleden al een berg mooie vissen op de kant.

Stel dat het blijft liggen op je stek, dan eet de witvis het weg. Vooral dit laatste werkt erg in je voordeel zodat je telkens weer wat bij kunt voeren zonder dat je een stortplaats creëert en je hierdoor de stek steeds weer opnieuw activeert. Ik hanteer bij de start van mijn vissessie ongeveer vijf voerballen per hengel.

Goed nadenken over een voertactiek kan de sleutel zijn tot succes, in welke periode dan ook!

Mini aas

Door er een potje acht millimeter miniboilies doorheen te doen, zit er hier en daar een mini boilie door jouw voermix en kun je deze meteen mooi gebruiken als haakaas. Een miniboillie op je hair in combinatie met een mini pop-up heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

Thijs is een fervent ‘klein aas’ visser.

Afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld steile taluds zoals hier, voer ik platgedrukte deegballen, die door hun platte vorm goed op hun plek blijven liggen. Het voeren van hier en daar een klein platgedrukt deegballetje brengt nog een ander voordeel met zich mee, namelijk dat de karper van plekje naar plekje moet zwemmen. Dit bevordert de inhaking enorm ten opzichte van op een hele compacte voerplek.

Bij steile taluds kun je kiezen voor platte deegballen.

De rest van mijn sessie op dit prachtige water kunnen jullie ontdekken in het tweede deel, die volgende week verschijnt.

Tight lines!

Thijs Last


Meer nuttige tips van Thijs vinden jullie hier! Volg hem op Instagram om zijn avonturen te volgen. Interesse in een visvakantie op de Koperen Plas? Klik dan hier voor meer informatie!

Bekijk ook