Tips voor het vissen op betaalwateren – Deel 2 – Tactiek en techniek

In het eerste deel van zijn tweeluik vertelde Thijs Last al over zijn voorbereiding en aaskeuze op betaalwateren en in het tweede deel gaat hij verder in op zijn toegepaste tactiek en techniek op de Koperen Plas. Benieuwd wat deze aanpak hem oplevert? Lees dan snel verder en leer van de gebruikte tactieken en technieken!


Donderdag

Thijs aan het woord: Het is donderdagochtend rond vijf als er wederom een hengel afloopt. Het is Rody zijn beurt en hij weet een mooie spiegel te landen. De tweede vis is een feit en dat geeft ons een goed gevoel, mede omdat hij van een andere hengel afkomt. Na de vis gefotografeerd te hebben en teruggezet in zijn element, is het tijd voor een goed ontbijt en overleg.

Het vertrouwen begint aanzienlijk te stijgen.

Gezien de aantrekkende ??nieuwe? zuidwester wind, dalende luchtdruk en toenemende activiteit in onze zone en op de rest van het water, maken we de keuze om ook in de lijnvrije zone rigs te plaatsen. We zien en voelen dat er meer vis in onze sector aanwezig is en willen hier optimaal gebruik van maken. Dat dit een goede keuze blijkt te zijn wordt bevestigd in de tweede helft van de middag, wanneer we twee vissen kort na elkaar weten te vangen. Het vertrouwen stijgt!

De tactiek van Thijs en Rody lijkt goed te werken!

Nadat we beide hengels terug hebben geplaatst is het alweer donker en zien we Saviël aankomen in zijn golfkar met een heerlijk avondmaal. We maken deze week gebruik van de dinerservice. Ik kan je vertellen dat de kwaliteit uitstekend is en voor de prijs van ?12,50 krijg je meer dan voldoende!

Wanneer Saviël het eten komt brengen is het altijd genieten 2.0!

Omdat het onze laatste nacht is en we morgenvroeg alles in moeten pakken besluiten we op tijd te gaan slapen. We liggen er goed en wel een uurtje in als er tegen elf uur ’s avonds weer een hengel afloopt. Rody weet zijn derde vis te landen en deze is letterlijk klein maar heel fijn.

Onder zulke vissen willen wij later maar al te graag onze handen schuiven.

Het betreft een prachtige rijenkarper die we in de toekomst zeker willen terugzien in ons schepnet.

Over de Koperen Plas

Houd je van een uitdagende visserij, maar vind je het prettig om van alle luxe voorzien te zijn, dan is De Koperen Plas een absolute aanrader. De voorzieningen zoals toilet en douche zijn zeer netjes, de diner en lunch service waar wij gebruik van hebben gemaakt zijn gewoonweg uitstekend te noemen. De stekken zijn voorzien van grind zodat je spullen netjes blijven en er staat een degelijke picknicktafel. Tevens vind je er een onthaakmat, schepnet, sling, weegpaal en vier stroompunten.

De dinerservice is volgens Thijs een echte aanrader!

Tip: neem zelf een verlengsnoer mee van een meter of zes zodat je de stroom tot in jouw tent hebt. Daarnaast kun je met de auto tot aan de stek rijden. Als laatste verdient de beheerder Saviël zeker een vermelding.

Neem zelf een verlengsnoer mee zodat je de stroom tot in jouw tent hebt!

Zelden had ik zo’n warm ontvangst op een betaalwater, wij voelden ons echt welkom. Heb je vragen of wat dan ook, hij staat altijd voor je klaar.

Wil je een uitdagende visserij gecombineerd met luxe, dan is De Koperen Plas een dikke aanrader.

Het water is zo’n acht hectare groot en heeft in totaal zeven stekken (stek 3 wordt niet verhuurd). Zoals ik al aangaf is het bodemverloop grillig en doe je er goed aan om te kijken welke stek je boekt in welke periode. Heb je hier vragen over dan kun je altijd contact opnemen met The Carp Specialist of De Koperen Plas zelf.

Als je stroom in je tent wil, is het handig om een verlengkabel mee te nemen.

In dat laatste geval, vraag dan naar Saviël, hij is bijna elke dag aan het water en kent de situatie als geen ander.

Het bestand

Het bestand van De Koperen Plas is mooi in balans en belooft nog veel meer voor de toekomst. De vissen die wij vingen waren allen in erg goede conditie. Een aantal statistieken: op dit moment zwemmen er hier 400 karpers rond, waarvan vier vissen boven de 25 kilogram en een vijftiental boven de 20 kilogram. Het gemiddelde gewicht zit rond de veertien kilogram.

Dit is een voorbeeld van één van de absolute biggen die er zwemmen.

Vanaf 2016 is er elk jaar vis uitgezet met als visie aan een bestand te bouwen van karpers met veel potentie. Karpers die de potentie hebben om de magische grens te kunnen passeren.

Vrijdag

Alright, terug naar onze sessie. Het is ongeveer twee uur ’s nachts als er weer een hengel afloopt. Tegen de tijd dat ik in de boot zit is de vis al een heel eind naar ons toe gezwommen. Deze vis heeft zonder dat ik het weet een lijn opgepikt waar ik meteen met de elektromotor doorheen vaar. De lijn zit vast in de elektromotor en een woord met drie letters volgt…

Er wordt flink gewerkt aan een strak bestand.

Aangezien de elektromotor voor dit moment “game over” is, zit er maar één ding op en dat is vooral heel rustig blijven en niet te veel druk zetten op de vis.

Ik dobber rustig over het water met een vis die goed aanvoelt.

Na wat stunt- en vliegwerk weet ik de lijn die in de elektromotor zit door te bijten. Ik dobber rustig over het water al drillend met een vis die goed aanvoelt. Doordat ik maar een meter of veertig voor onze stek dobber pik ik binnen no-time weer een andere lijn op.

Elektromotoren zijn fantastisch, maar kunnen ook een ‘pain in the ass’ zijn soms…

Wederom blijf ik rustig en weet ik de vis weer vrij te krijgen. Dit hele spelletje herhaalt zich nog vier keer. Ondertussen zit ik al zeker een half uur op het water met een gigantisch sterke vis die vooral doet waar hij zin in heeft. Rody loopt onrustig heen en weer op de stek en vertelt mij later dat hij al twee keer was wezen plassen en aan zijn zoveelste peuk was begonnen van de zenuwen. Prachtig!

Het complex herbergt enkele bizar fraaie vissen.

Eenmaal op open water is de vis moe en kan ik hem scheppen, een prachtige spiegel met enorme staart ligt in mijn net en een luide kreet volgt, YESSS!

Bingo!

Doordat ik van tevoren te horen heb gekregen dat er zo nu en dan vis wordt gelost, hebben we ervoor gekozen om met grotere haken te vissen. We voorzien de haken van een wat langere krimpkous zodat de vissen net iets verder in de bek worden gehaakt. Hier zouden ze een betere houvast moeten vinden. Dat dit perfect werkt blijkt, want elke vis die we vangen zit goed gehaakt. Net wat verder naar achteren in het midden van het hardere gedeelte van de bek.

Een prachtige spiegel die Thijs flink wat zenuwen bezorgde.

Na een paar mooie nachtfoto’s gemaakt te hebben zetten we de vis terug. Helaas heeft deze vis alle lijnen opgepikt en zijn onze rigs zeer waarschijnlijk verschoven. We varen alles opnieuw uit en zo’n dik uur later ligt alles weer op scherp. Het is half acht als de wekker gaat en we helaas moeten beginnen met opruimen.

Last minute

Nog geen uur later buigt mijn middelste top door en volgt er een fluiter. Snel het reddingsvestje om en achter de vis aan. Een mooie dril volgt en na zo’ n twintig minuten mag ik een erg sterke en prachtige two-tone spiegel verwelkomen in mijn landingsnet. Geweldig, wat een afsluiter!

Over een prachtige afsluiter gesproken!

Ik heb de afgelopen jaren aardig wat op betaalwateren gevist en zie een wederkerend patroon. Van de acht aanbeten wisten we zeven karpers te landen. Echter kwamen er maar twee aanbeten van dezelfde vierkante meter. Uit ervaring weet ik dat het na een langere periode stilte op je stek echt kan lonen om een paar meter op te schuiven. Dit heeft te maken met de stekdressuur.

Thijs beleefde een zeer geslaagde mid-week.

Mocht je dit water gaan bezoeken en wil je nog meer informatie, check dan de website van The Carp Specialist. Ik wens je heel veel plezier en succes!

Vang ze!

Thijs Last


Meer informatie over dit water vind je op de website van The Carp Specialist. Volg Thijs op Instagram om zijn avonturen te volgen!

Bekijk ook