Tips voor de lente – Deze fouten maakten wij in het voorjaar!

Het voorjaar, een mooie tijd waarin veel vissers aan de waterkant zijn te vinden. Je zit veel uren op je stek(ken) zonder vis te vangen, ‘voorjaarsfoutje’ ? Iedereen kent het wel… het jaar begint slecht, maar volgend jaar pak je het anders aan. Om jullie een beetje op weg te helpen hebben we een aantal specialisten gevraagd om hun voorjaarsfouten te delen.

Het is vaak toch alles of niets in het voorjaar.


Rene Treffers:Mijn grootste fout is geweest dat er niet standaard een setje hengels in de auto lag in het voorjaar. Omdat je vaak vanuit je werk of tijdens je werk langs slootjes of gebieden komt waar het soms onverwacht vol ligt met karper. Vorig jaar had ik deze fout al een paar keer gemaakt, totdat ik toch besloot m’n uitrusting maar eens in de bus te gooien. Tijdens een weekendje weg met mijn vriendin zag ik op een plasje langs de weg een paar vissen springen. Toch maar even snel proberen, en niet zonder resultaat!

Paar hengeltjes tussen de verfblikken. Je weet nooit wat je tegenkomt…

Toch makkelijk om een setje hengels standaard in je auto te hebben liggen. Ja dat is wel iets wat een ander niet bedenkt. Ik denk dat dit wel een goede voorjaarstip is.

Toch maar even snel proberen leverde deze schitterende spiegel op van dik twintig kilo.

Martin Post:Teveel voeren is in het voorjaar n van de grootste fouten die vissers maken. Ook al lijkt het buiten tijdens sommige lentedagen al hoogzomer, het water is veelal steenkoud. Toch is mijn grootste blunder van heel andere orde. In het verleden maakte ik vaak de cruciale fout om vroeg in het jaar (meestal in maart) Franse rivieren te bevissen. De drang om te gaan was groot maar de realiteit bleek weerbarstig. Te koud, teveel stroming. Van alles teveel, behalve van hongerige karpers. Alhoewel, misschien waren de vissen wel hongerig maar het lukte ons niet om de Franse rivieren vroeg in het voorjaar goed te bevissen.

Op de rivieren zijn enorm vette avonturen te beleven, maar het kn taai zijn in het voorjaar.

En daarom is mijn tip: wil je vroeg in het jaar naar Frankrijk? Zoek ze dan in de rietkragen van de grote ondiepe reservoirs. Daar kun je vaak vroeg in het voorjaar vaak al een visje prikken! Een single hookbait en een paar handjes attractief voer zijn vaak dodelijk. Belangrijke voorwaarde is wel dat je veel tijd besteed aan het lokaliseren van karpers! Lukt het jouw om ze te vinden dan heb je goud te pakken.

Kanten in de luwte, bij voorkeur in de zon, genieten op ondiep water mijn absolute voorkeur

Rik Aldenkamp: Te slechte voorbereiding, een fout die ik het afgelopen voorjaar heb gemaakt. Je denkt meestal al snel, mooi weer dus op naar de waterkant. De gedachte is goed, alleen naar welk water ga je dan? Welke stekken ga je bevissen? Ga ik voorvoeren of niet? Vragen die ik al snel links liet liggen omdat de drang naar de waterkant te hoog was. Ik stapte te snel de auto in en plofte maar ergens neer. Achteraf gezien had ik beter meer tijd kunnen investeren in het observeren.

Neem de tijd om stekjes af te vissen en op die manier de vis te vinden.

Dit omdat je hierdoor een veel beter beeld van het water krijgt, je ontdekt in welk deel van het water de vis bevindt. Vervolgens kan je hier dan weer op inspelen, door die stekken dan licht aan te voeren. Dus probeer je visuren goed te benutten, want in twee uurtjes op de juiste plek levert je meer vis op dan een lange dag aan de waterkant op de verkeerde plek. Ga op zoek naar rietkragen en ondiepe stukken (zeker bij veel zon) en kijk of je vissen op die plekken kan spotten. Heb je ze gevonden? Dan ga je ze zeker vangen in deze tijd! Voorjaar is immers de mooiste tijd om vissen te vangen (vind ik).

Heb je ze gevonden? Dan ga je ze zeker vangen in deze tijd!

Joachim Stelma: Diep water bezoeken is een grote blunder in het voorjaar, en toch laat je je er door de honger naar grote vis weer door verleiden. Wat mij betreft kun je de grind- en zandafgravingen die dieper zijn dan zes meter gerust afschrijven. Zeker als ze geen echt ondiepe zone hebben. Het beste ga je hier pas vanaf mei, maar liever nog vanaf juni aan de slag. Ga niet op je bek en pak een ondiep meer of een zij-arm of haven van een rivier die je goed kent. De diepere wateren komen in het najaar wel!

Diepe heldere meren: vergeet het maar in de lente!

Kevin Diederen:Karpers zijn koudbloedige wezens die in water van 20 graden Celsius veel beter functioneren. Een nog koude watertemperatuur benvloedt hun gedrag enorm. Tijdens de lente hebben we regelmatig mooie temperaturen overdag, maar zolang er koudere, heldere nachten zijn, is de “totale temperatuur” nog steeds laag. Dit betekent dat, hoewel de vissen lijken te ontwaken, ze nog steeds geen grote hoeveelheden voedsel zullen verteren. Als je gaat voeren, doe dit dan met kleine hoeveelheden en gebruik een zeer aantrekkelijk en gemakkelijk te verteren aasje.

Omdat de watertemperatuur dus verantwoordelijk is voor de lichaamstemperatuur van de vis en de manier waarop hun hele systeem werkt, kun je je voorstellen dat de karper op zoek gaat naar de beste plekjes in het meer. Ondiepere delen van het meer met veel zon zijn de ultieme plekken om op te warmen in de vroege lentezon. Terwijl aarde draait, hebben de vissen vaak de neiging om de zon te volgen. En als je je ogen open houdt, zie je vaak subtiele tekens in die zonnige zones. Hier niet op reageren kan een van de grootste fouten zijn die je kunt maken!

Volg de zon en houd je ogen open!

Succes aan de waterkant!

KWO Redactie


Wil je meer tips voor vissen in het voorjaar? Martin Post vertelt er nog veel meer over in de KWO Podcast!

Bekijk ook