ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Tips voor het najaar – Martin Post

Het najaar is voor Martin Post en vele anderen hét startschot om fanatiek op jacht te gaan naar een najaarsbak. Afgelopen week slaagde hij erin om enkele gewichtige exemplaren te vangen en in deze update deelt Martin een aantal tips die je kunnen helpen om in de komende week meer vis te vangen!

Wil jij ook een vette najaarsbak vangen? Lees dan snel verder!

Martin aan het woord: Ondanks dat ik al een aantal gewichtige exemplaren heb gevangen liggen er nog een hoop sessies in het verschiet. Tijd om ‘volgas’ te gaan, wat mij betreft! Trek jij er ook op uit? Maak dan eens gebruik van de onderstaande tips!

Sla je slag in dit prachtige jaargetijde!

Tip 1: Zoek ze diep

Als er iets is waar ik in deze periode op let, dan is het wel de watertemperatuur. Met de pittige regenbuien en de voorspelde harde wind zijn de diepere plekken op een water nu de beste optie om karper te vangen. Karpers zijn doorgaans zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen, waardoor ze bij een dalende watertemperatuur al snel de diepere delen van een water opzoeken. De watertemperatuur is daar vaak langer stabiel en dat kan een karper absoluut waarderen. Ik ving de meeste vissen afgelopen week tussen de vijf en tien meter diepte. Later in jaar durf ik trouwens nog wel dieper te vissen. Heb je op jouw water dieptes tussen de 10 en 15 meter? Dan zijn ze absoluut het proberen waard! Bijkomend voordeel is dat de vissen op die dieptes nauwelijks belaagd worden en dat maakt ze daardoor sowieso al wat makkelijker vangbaar 😉

Zoek ze de vissen diep en combineer dat met enkele voerbeurten. Zo lijkt succes haast gegarandeerd!

Vis je op ondiep water zonder diepe zones, dan zou ik je adviseren om aankomende weken sowieso ??volgas’ te gaan vissen. De watertemperatuur daalt op deze wateren rap en mijn ervaring is dat een paar koude nachten (bijvoorbeeld in oktober) soms echt ??killing’ voor de vangsten zijn. Profiteer van het warmere water nu het nog kan!

Profiteer van het warmere water nu het nog kan!

Tip 2: Struinen of voorvoeren?

Ondanks het feit dat ik de karpers graag struinend belaag is voorvoeren in deze periode van het jaar toch echt de beste tactiek. De karpers zijn hongerig en een dalende watertemperatuur zorgt ervoor dat de karpers massaal over de bodem scharrelen. Daarnaast is de vertering nu nog optimaal, wat ervoor zorgt dat je met een voerstek extreme schranspartijen kan creëren.

Voorvoeren is de beste tactiek om in het najaar maximaal te scoren!

Lang voorvoeren is vaak niet nodig (en trouwens ook niet interessant op de wateren waar ik vis, omdat er teveel andere vissers zijn) maar met twee drie dagen stevig voorvoeren bereik je vaak al een prima resultaat. Met stevig voorvoeren bedoel ik ongeveer tussen de twee en vijf kilo boilies per dag, al mag het natuurlijk ook best een kilootje meer of minder zijn!

Tip 3: Welk aas?

De vraag die ik bijna dagelijks krijg is welke boilie ik daarvoor gebruik. Toch is het beantwoorden van deze vraag simpel! Mijn twee favoriete boilies op dit moment zijn de Krill Caramel en Original-B1. Ik ga je uitleggen waarom ik beide soorten graag door elkaar mix.

Talloze vissers (en vissen!) zijn al fan geworden van deze gouden combinatie!

Allereerst is de Original-B1 een echte eiwitbom die de karpers nu precies geeft waar ze behoefte aan hebben. De eiwitprikkels van dit aas sluiten naadloos aan bij waar de karpers instinctief op reageren en dat is natuurlijk wat je wilt! Het levert je een 2-0 voorsprong op ten opzichte van concurrenten die hier met hun aaskeuze niet op inspelen. Simpel gezegd bouwt een karpers in het najaar reserves op om de winter te overleven. Een boilie vol eiwitten en goede vetten voorziet in deze behoefte. Daarnaast zit de B1 bomvol vezels, mineralen en vitaminen en dat is precies waar de vissen goed op gaan.

Mijn twee favoriete boilies op dit moment zijn de Krill Karamel en Original-B1!

Omdat de Original-B1 een extreem specifieke smaak en prikkels heeft, combineer ik deze boilie graag met de Krill Caramel. De Krill Caramel voorziet immers ook in de eiwitbehoefte, maar deze boilie heeft een zoete touch door het toevoegen van diverse zoete ingrediënten. Door beide boilies te combineren ontstaat een mix die heel veel karpers aanspreekt. Juist de combinatie van beide boilies lijkt het op veel wateren goed te doen. Een mix van 50% Original-B1 en 50% Krill Caramel is voor mij persoonlijk momenteel de ultieme combinatie, al kun je de boilies natuurlijk ook los van elkaar goed inzetten!

Door twee smaken te combineren spreekt Martin een groot bestand aan vissen aan.

Tip 4: Voeren!

Om een lang verhaal kort en makkelijk te maken: het najaar is dé periode om de vissen op je aas te zetten en voorvoeren is de beste tactiek om dit te doen. Voor mij is er aankomende weken geen betere tactiek dan twee tot drie dagen voorvoeren om daarna maximaal af te romen. Afgelopen sessies ving ik op deze manier meer dan tien vissen waaronder enkele gewichtige exemplaren. Eerlijk is eerlijk, de bak die ik ving op de rivier was dan weliswaar een gelukstreffer (je moet immers altijd de mazzel hebben dat de vis op zo’n enorm langgerekt water over je stek scharrelt), maar de paar gewichtige vissen die ik ving op een diep zandgaten lagen letterlijk te wachten op een versie portie voer.

Martin met een fraaie Nederlandse najaarsbak.

Tot slot: hou de weersvoorspellingen goed in de gaten en profiteer van de perfecte weersomstandigheden die we aankomende weken gaan krijgen. Ik ben er in ieder geval klaar voor!

Goede vangst!

Martin Post