Tips voor het vissen met wafters – Martijn Nederpel

Door de jaren heen zijn diverse soorten aas populair geworden in de karpervisserij. We kennen allemaal de boilie, de tijgernoot en de pop-up. Een relatief minder bekend soort aas zijn wafters. In dit artikel vertelt PB Products man Martijn Nederpel ons ALLES wat we moeten weten over de visserij met deze aasjes!


Martijn aan het woord:Wat zijn wafters eigenlijk? Een wafter is een haakaasje dat gewichtsloos is gemaakt. In het geval van particles kan dat heel makkelijk door tussen de particles een stukje foam of kurk te plaatsen. Een tijgernoot kun je zelfs heel mooi uitboren, om er vervolgens een kurkstaafje in te plaatsen. Bij boilies gaat het om boilies die voor een deel uit pop-up mix bestaan, waardoor hij onder water gewichtloos is. Hij zal dan ook langzaam zinken, of hij zinkt op het gewicht van de haak.

Een wafter is een gewichtsloos haakaasje.

Het produceren luistert zeer nauw en dus zal niet elke firma ze standaard in hun assortiment hebben. Op zich is dat geen probleem, je kunt een boilie immers ook zelf doormidden snijden en een helft vervangen voor een popup of een halve foam nep boilie. Echter is het lastig om het gewenste effect in n keer goed te krijgen, en daarnaast worden je boilies sneller zacht.

Martijn vist zijn wafters het liefste in dezelfde smaak als de boilies waar hij mee voert.

De laatste jaren zijn wafters een beetje ondergesneeuwd door de (fluo)pop-up. De zeer succesvolle chodrig, de hinged stiff rig en afgeleiden daarvan in combinatie met fluo pop-ups zijn daar voor een groot deel de oorzaak van. Om goed te werken hebben deze rigs immers een pop-up nodig. De goede vangsten met dit soort rigs hebben de werking van deze drijvende knikkers dan ook meer dan bewezen. Zeker in situaties waarbij niet is voorgevoerd is het een goede keuze om mee te starten!

Het vissen met wafters heeft Martijn al enorm veel vis opgeleverd!

Lager bij de grond

De pop-up heeft echter ook nadelen. De kracht van deze aassoort, zijn opvallendheid, is namelijk ook zijn achilleshiel (zijn zwakke plek dus). Pop-ups zijn voor de vis namelijk een onnatuurlijk aasje. De door ons gevoerde boilies liggen altijd op de bodem en zweven er nooit boven. Voor een vis is het na verloop van tijd een koud kunstje om het verband tussen een prik in de lip en een pop-up te leggen. Aan elke drijvende knikker die zij opnemen hangt immers een haak, die een nare prikervaring veroorzaakt.

Het is een koud kunstje om het verband tussen een pop-up en een prik in de lip te leggen.

Daarnaast hebben vissen op voerplekken in veel gevallen totaal geen oog voor aasjes die een stukje van de bodem aangeboden worden, met name als er al een paar dagen (stevig) is voorgevoerd. Op de vele onderwater beelden is dit dan ook vaak goed te zien. De vis aast duidelijk op de bodem en negeert de aangeboden pop-up volledig. Een trend is dan ook om de pop-ups steeds lager en lager te gaan vissen, tot we feitelijk bij een wafter zijn aanbeland.

De wafter biedt in veel situaties uitkomst!

Voordelen van wafters

Zelf vis ik op een goed onderhouden voerplek bij voorkeur met bodemaas. Dit kan een boilie uit de zak zijn, maar in de meeste gevallen kies ik voor een wafter. Het eerste voordeel van wafters is dat ze voor de karper makkelijker vindbaar zijn ten opzichte van de gewone boilies. Veel bodems zijn voorzien van een dun laagje slik. Je voerboilies zullen daar een klein beetje in zakken, en sommige zullen er zelfs net onder verdwijnen. Op zich is dat zeker geen probleem, onze vriend de karper is zeer goed in staat om deze boilies op te sporen en te consumeren. Echter wordt een aasje dat er bovenop ligt simpelweg nt even wat eerder gevonden dan de rest. Het gevolg is dat je sneller een aanbeet kan verwachten!

Een snelle aanbeet is natuurlijk altijd +1!

Maak overigens niet de fout om op hele zachte bodems te gaan voeren met boilies, om er vervolgens met wafters op te gaan vissen. Je krijgt dan dezelfde situatie als wat er met pop-ups soms gebeurd. De karper heeft zijn zinnen gezet op je voer en duikt met zijn kop diep in de bagger om de boilies bij elkaar te scharrelen. Hij heeft dan geen oog voor je haakaasje dat je zo mooi bovenop deze laag hebt gepresenteerd. Je vangt in zo?n situatie uiteraard wel karper, maar ik zou in dat geval met een lichter lood (of nog beter: een steen) en een iets langere onderlijn met een zinkende boilie vissen. Je haakaas bevind zich dan in dezelfde laag als het gevoerde aas en zal dus makkelijker door de karper opgemerkt worden.

Maak niet de fout om op hele zachte bodems te vissen met wafters.

Positief rig effect

Toch schuilt er in het gebruik van wafters nog een groot voordeel waar je weinig over leest. Ze kunnen namelijk de werking van je rig positief benvloeden, mits je ze goed weet in te zetten! Het aas wat je op de hair bevestigd heeft namelijk een grote invloed op de werking van de rig. We kennen hoogstwaarschijnlijk allemaal wel trucjes om de haakpunt te laten draaien. Een daarvan werkt door middel van het verzwaren van de haakpunt met behulp van je aas en is bekend onder de naam ‘clawrig’, waarbij je de hair door middel van n of twee stukjes siliconeslang bij de haakpunt laat vertrekken. Het haakaas fungeert hierbij dan als gewicht om de punt naar beneden te laten draaien.

In de koudere maanden ben je met een snelle prikker in het voordeel!

Het nadeel hiervan is dat de vis na de eerste prik door middel van een spuugreflex dit aas naar buiten wil spuwen. Omdat het vertrekpunt van de hair bij de punt zit vergemakkelijk je hiermee de kans dat de punt zijn grip verliest en achter het aas aan de bek verlaat. Het gewicht van je haakaas is dus zowel je voor- als een nadeel!

Het vertrekpunt van de hair bepaalt hoe snel de haak zijn grip verliest als de vis gaat spugen.

Wafter rigs

Met wafters kun je dus een rig construeren waarbij je de gewichtloosheid gebruikt om de punt sneller te laten draaien, en waarbij het gewicht van je haakaas niet meer in je nadeel werkt. Maar hoe gaat dit dan in zijn werk?

Ten eerste maak ik gebruik van het feit dat een wafter onder water nagenoeg niks weegt. Door dit gewicht nu op de onderlijn toe te voegen zorg je er eigenlijk voor dat dit gebruikt wordt om de haak sneller te laten draaien in de onderlip van de karper, zonder dat het aas moeilijker op te zuigen is dan de omliggende aasjes. Dit draaien gebeurt feitelijk al voordat de onderlijn helemaal gestrekt is op het lood.

De benodigdheden voor Martijn’s wafter rig!

Dit gewichtje kan bestaan uit een flinke loodhagel met putty er omheen, maar ikzelf maak liever gebruik van een PB Tungsten Contraliner van minimaal twee gram die speciaal hiervoor ontworpen is. Maar wat je ook gebruikt, het gaat om het principe dat je het gewicht dat je bespaart hebt op je aas, toevoegt aan de onderlijn. Ik plaats dit gewicht op ongeveer vijf centimeter van de haak, die ik niet te klein kies en bij voorkeur een rechte punt heeft zoals de Anti Eject in haakmaat vier. Als de vis zich vervolgens licht geprikt heeft zal hij proberen het aas uit te spuwen. Door die contraliner blijft er een constante druk op de haakpunt staan (net als bij een chod rig) waardoor het lastiger wordt voor de vis om de haak kwijt te raken. Het logische gevolg is een gehaakte vis!

De twee grams contraliner zorgt ervoor dat de wafter rig optimaal werkt!

Contraliner

Naast het gewicht op de onderlijn is het vertrekpunt en bevestiging van de hair van belang. Waar je bij zinkend aas het vertrekpunt vaak voorbij de weerhaak kiest, is het bij een wafter rig beter deze ongeveer halverwege de steel te kiezen. Het lichte haakaas tilt dan als het ware de steel op, waardoor de punt sneller naar beneden draait. Uiteraard is dit proces nog eens te versnellen met een shot on the hook, maar dit is zeker niet nodig.

De bevestiging van de hair is van groot belang bij een wafter rig.

Waar ik wel op let is dat het silicone niet te strak zit, zodat dit na de eerste prik snel richting haakoog kan verschuiven. Hiermee voorkom je, samen met de contraliner, dat de licht geprikte haak door de vis kan worden uitgespuwd. Uiteraard kun je de silicone ook vervangen voor een rig ring wat de haak nt wat meer bewegingsruimte geeft. De hair houd ik iets korter, zeker als het gaat om een wafter die zinkt op het gewicht van de haak. Ik wil het aas immers in de buurt van de bodem aanbieden en niet erboven!

De wafter rig met een contraliner hebben hun kracht al vaak bewezen!

Hoewel de rig door de grote contraliner er nogal lomp uit ziet, zul je merken dat hij resulteert in zeer goede inhakingen in de onderlip. Voor mij is het dan ook mijn eerste keuze als ik vis met wafters.

De grote contraliner resulteert in zeer goede inhakingen in de onderlip!

De subtielere aanpak

Als je met particles vist wil je vaak een iets subtielere rig. Dan kun je overwegen de contraliner te vervangen voor onderlijn materiaal met een hoog soortelijk gewicht. Feitelijk is dit soort materiaal de dunne variant van de loodvrije leaders die tegenwoordig gebruikt worden. Je verzwaard dit vervolgens met extra sinkers of putty. Wees ook hier niet te zuinig, de druk moet immers van onderen komen om de haak zo agressief mogelijk te laten draaien. In plaats van een aligner van krimpkous maak ik daarom gebruik van een tungsten aligner. Alles om de haak maar zo zwaar mogelijk te maken ten opzichte van het gebruikte aas! Qua lengte houd ik het op een 15 centimeter maximaal, om een lekker scherpe prikker te krijgen.

Op sommige wateren kan een net iets subtielere wafter rig het verschil maken!

Zoals je hebt gelezen kun je met wafters zeer goed werkende rigs fabriceren, die snel prikken en na de eerste prik lastig zijn kwijt te raken voor een karper. Je zult daarnaast ook merken dat de haak in veel gevallen muurvast in de onderlip beland en laat dat nu nt de plek zijn waar we hem willen hebben.

Probeer het maar eens uit!

Martijn Nederpel


Ben je op zoek naar de juiste producten om een wafter rig te maken? Neem dan eens een kijkje in het assortiment van PB Products! Vergeet ook niet om de Facebookpagina te volgen, om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Bekijk ook