Tips voor de wintervisserij – James de Koker

Bij veel vissers staat de visserij in de winter op een laag pitje. Iemand bij wie dit niet het geval is en die in de winter juist VOLGAS door vist isJames de Koker. Zelfs bij temperaturen ver onder de nul graden weet James de nodige vissen te strikken en zelfs de grotere exemplaren blijven niet uit. Hoe James in de winter aan de slag gaat lees je in dit leuke en leerzame artikel waarin hij ons meeneemt naar een lokaal Belgisch kanaaltje!


James aan het woord:De tijd van veel regen, wind, sneeuw en ijs is waar we momenteel mee te kampen hebben. De winter is een moment waar voor velen van ons het seizoen eindigt.In deze tijd komen er daardoor veel stekken vrij en kun je als visser lekker je ding doen. Dit betekent echter niet dat het vissen nu makkelijk zal zijn, integendeel zelfs! De watertemperatuur is laag waardoor het verteringsproces van onze gevinde vrienden op een laag pitje staat. Hierdoor zijn de aasperiodes kort.

Kortere aasperiodes betekent minder aasopnames. Onvangbaar zijn de vissen echter niet!

Kanaalvissen

De juiste stek op de juiste moment is van cruciaal belang om in deze tijd van het jaar te scoren. Voordat je deze stekken vind moet je het kanaal al een beetje kennen of wat informatie hebben vergaard van n van je makkers die het kanaal al op zijn duimpje kent. Met de juiste stekken bedoel ik havens, bruggen, duikers, maar vooral ook de diepere gedeelten zijn nu in trek omdat de vis daar verblijft om te overwinteren. Als deze periode van het jaar nadert begeef ik me steeds naar een paar kanaalstekken waar ik weet dat ik kan scoren. De donkere dagen van het jaar duren anders een eeuwigheid, geloof mij maar!

De juiste stek kan je ook in de winter de nodige vissen opleveren!

Slim aanvoeren

In dit artikel ga ik jullie een paar van mijn positieve ervaringen delen en daarnaast zal ik wat tips en tricks delen die ik in de winter gebruik om onze sluwe vrienden aan hun lip te trekken. We beginnen bij het voeren. Een slim aangevoerde stek is het halve werk! Maar hoe doe je dat precies, slim aanvoeren?

Slim aanvoeren staat volgens James gelijk aan gevulde slings!

De stekken die worden aangevoerd worden enkel van snel en licht verteerbaar aas voorzien. Denk hierbij aan hennep, blik mas, droog geperste pellets (zonder olie) en boilies. Al het aas dat te water gaat wordt stuk voor stuk in kleine stukjes gebroken en eventueel voorgeweekt.

Attractie 2.0!

Met deze mix van ingredinten worden de stekken twee tot drie keer per week voorzien van anderhalve kilo aan voer. Dat klinkt misschien als veel, maar met deze hoeveelheid ga je naar mijn idee zeker niet teveel voeren. Je trekt namelijk ook een hoop witvis naar je stek, die op hun beurt de karpers naar je stek lokken.

Door relatief veel kleine aasdeeltjes te voeren weet James de vissen voor langere tijd op zijn stek te houden!

Wintersucces

Doordat je de vissen niet verzadigd zullen ze veel langer blijven doorazen op je stek gedurende de winterperiode. Mijn laatste drie seizoenen heb ik op deze manier zo goed als de hele winterperiode mijn vissen kunnen blijven prikken.

Binnen no-time lagen de eerste vissen op de mat, en dat in de winter!

De boilies die ik inzet zijn de Big Chilli S van Pro Line. Een zoet bolletje met een licht pikant tintje en een goed verteerbare mix aan ingredinten. Ideaal voor deze periode van het jaar! Omdat de vissen in de winter vaak licht en selectief azen moet hethaakaas voor mij zo licht mogelijk zijn. Ik vis daarom steeds met uitgebalanceerd aas.

De Big Chilli S, een prima verteerbaar aasje.

Een halve bol met een halve fel gekleurde pop-up er boven of een klein wit pop-upje heeft mijn voorkeur. Alles dat de vis kan prikkelen in deze periode is het proberen waard. Soms kan een kleine verandering grootse resultaten opleveren! Qua rig zet ik vaak een QD-rig in, die doet prima zijn werk in combinatie met het uitgebalanceerde aasje.

Ook deze vis viel voor James’ uitgebalanceerde haakaas!

Wintergoud

Een recente anekdote: Na een succesvolle visdag zwijgen de beetmelders in de avonduren en besluit ik om vroeg naar bed te gaan. Rond 4:20 word ik gewekt door een paar piepjes op de rechterhengel.De waker hangt een paar centimeter lager, dus dat wordt aanslaan! Na een slome dril mag ik een plaatje van een spiegel ontvangen in mijn net, dat nog stijf bevroren is door de vorst.

Het bleef niet lang stil, dus James moest wederom de kou in!

Terwijl ik de vis even laat bijkomen in de sling brult mijn andere Delkim het uit. Even later is een kleine schub de klos. Ik zet de verwarming in de tent alvast aan, de vissen worden gefotografeerd en de onderlijnen vinden hun weg terug naar de beoogde stek. Zo koud als een ijspegel kruip ik snel weer onder de wol om weer op temperatuur te komen. Een lange tijd om op te warmen krijg ik echter niet.

Een lange tijd om op te warmen krijg ik echter niet.

Tussen vier uur ’s nachts en twee uur ’s middags weet ik maar liefst 12 vissen te vangen. En van deze vangsten was een verhaal apart. In de voormiddag verlies ik een vis aan een obstakel en even later krijg ik op mijn rechterhengel de mogelijkheid om het goed te maken. Na een ware uitputtingsslag mag ik een massieve schub van maar liefst 21,4 kilo landen.

Hoppa! Ook in de koude maanden weet James de nodige bakken te vangen.

Ondanks de nachtvorst komen er pareltjes van vissen op de kant.

De vis gaat in de sling om even bij te komen en op dat moment vertrekt de andere hengel. Op deze hengel weet ik de vis te landen die ik eerder verspeelde aan het obstakel, met mijn onderlijn nog in zijn bek! Dit heb ik nog nooit meegemaakt en zo zie je maar weer dat karpervissen je blijft verbazen!

De novembermaand van James is meer dan geslaagd!

Dubbel genieten

Ik bleef de stek aanvoeren gedurende de hele winterperiode, op de manier die ik hierboven beschreef. Ook bij andere sessies bleef succes niet uit en zelfs bij temperaturen tot -4 wist ik tot zes stuks in een weekend te vangen!

Zelfs onder ijskoude omstandigheden bezoekt James de waterkant!

Wintervissen biedt een extra dimensie aan je visserij, waarbij je veel energie moet investeren voor relatief weinig resultaat. Lukt het je echter om een fraaie wintervis te vangen, dan zul je beslist dubbel genieten van je vangst!

Een vis vangen zoals deze is altijd mooi, maar om ‘m in de winter te vangen is toch wel extra bijzonder!

Ik hoop dat iedereen iets nuttigs heeft kunnen halen uit dit artikel. Tot binnenkort aan de waterkant!

James de Koker

Bekijk ook