ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Topsessie Ontrafeld – Loon naar werken dankzij de bungee rig – Robert Balkhoven

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Op sociale media, in magazines en op de diverse karper websites worden bijna dagelijks succesverhalen gedropt. Berichten als “Vier veertigers in een week” of “Eindelijk mijn targetvis in het netje” zijn supertof om te lezen maar zou het niet leuk zijn om te weten HOE deze resultaten tot stand zijn gekomen? 

In de nieuwe Community rubriek ‘Topsessie Ontrafeld’ vragen we vissers naar de gebruikte strategieën, leerpunten en fouten die zijn gemaakt in de aanloop naar (en tijdens) hun successessie. Het lezen over mooie vangsten is immers gaaf, maar er óók wat van leren is natuurlijk helemaal leuk (en nuttig). 

In deze ‘Topsessie Ontrafeld’ neemt Robert ons mee naar een succesverhaal op ‘vergeten’ viswater!

In deze nieuwe editie van ‘Topsessie Ontrafeld’ vertelt Robert Balkhoven ons hoe hij een ‘vergeten’ water in een woonwijk volledig wist te kraken. Hij ving er een prachtige reeks oude bestandsvissen die we niet aan jullie voorbij kunnen laten gaan!


Onverwachte observatie

KWO: Kun je eerst vertellen naar welke sessie je ons mee terug gaat nemen? Welk watertype, je historie met het water en welke periode van het jaar was het?

Robert vertelt: Ik wil jullie graag meenemen naar een sessie van een aantal jaar geleden waar ik enkele maanden zeer intensief heb gevist. Het bewuste water loopt door een woonwijk en staat tevens in verbinding met een andere plas. Het greep mijn aandacht volledig tijdens een wandeling omdat ik een mooie spiegel en schub zag op een super onverwachte plek.

Robert had er al eens eerder gevist, maar de stekkeuze was erg lastig.

Ik had er al vaker rondgesnuffeld en gevist, maar vond het lastig om een goede stekkeuze te maken. Uiteindelijk heb ik het besluit genomen om het water in het voorjaar aan te gaan pakken. 

Stekkeuze

KWO: De voorgaande sessies waren vast niet allemaal een succes. Wat waren de grootste leerpunten (en welke fouten heb je gemaakt) in de aanloop naar je supersessies?

Wat ik al eerder aangaf is dat ik het persoonlijk lastig vond om een goede stekkeuze te maken. Ik koos in het begin juist de stekken waar ik makkelijk met mijn auto bij kon geraken. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, toch? Uiteindelijk betekende dit wel dat ik op stekken zat te vissen die ook regelmatig door collega’s werden bevist.

Vissen op makkelijke stekken werkt vaak tegendraads, zo ervaarde ook Robert.

Ik had ook ondervonden dat de concurrentie er regelmatig kilo’s voer stonden te strooien. Dit wil niet zeggen dat dit verkeerd is, maar toch ben ik van mening dat de oudere vissen niet op deze manier verschalkt gingen worden…

Uiteindelijk draait het altijd om locatie…

Ik heb in de beginfase leuk gevangen als de stek vrij was. Achteraf besef je wel dat wanneer je korte sessies vist, je het maximale eruit moet halen. Doordat er ook andere vissers op die stekken viste kwam ik toch wel tot de conclusie dat dit voor mij niet de juiste tactiek was om doeltreffend te kunnen zijn. Ik had van tevoren veel meer tijd en aandacht in het water en de stekken (en dan juist de lastig bereikbare stekken) moeten besteden om voor mijzelf de juiste stekkeuze te maken. Uiteindelijk draait het altijd om locatie…

Als de locatie klopt vallen de puzzelstukjes vaak op hun plek!

Observatie

KWO: Hoe nam je de opgedane kennis mee richting de sessie waarin de puzzelstukjes samenvielen?  Aanvoeren ja/nee? Welk aas en waarom? Gedachte achter de hoeveelheden voer? Indien instant: waarom koos je hiervoor? 

Doordat ik tijdens het wandelen twee prachtige vissen zag liggen op een plek waar ik het absoluut niet had verwacht was dit wel een omslagpunt en een serieuze eye-opener. De dagen erna ben ik elke keer terug geweest en heb daar menig tijd in gestoken door onopvallend de gekozen stek te observeren.

De observatie was uiteindelijk echt dé sleutel!

De conclusie was dat de schub en de spiegel continue in deze zone bleven hangen en rustig aan het azen waren zonder enige argwaan, omdat deze zone gewoonweg niet werd gevist. Ik kon de klok erop gelijkzetten dat ze elke dag op dezelfde tijd aan het azen waren. De observatie was uiteindelijk echt dé sleutel!

Door dit omslagpunt kon Robert zijn plannetjes beginnen te smeden…

Het omslagpunt

Nadat ik er zeker van was dat ik deze stek wilde aanpakken besloot ik om de eerste dagen niet te gaan vissen, maar elke keer een handje bollen te voeren. Met het weinig voeren wilde ik de vissen eerst het vertrouwen geven dat er niet gelijk een haak door de lip zou worden gejaagd. De doelstelling was om eerst een aantal aanbeten te forceren en dan langzaamaan meer te gaan voeren om op die manier de vis op de stek te kunnen houden.

In plaats van een hele emmer voer om te gooien koos Robert voor een subtielere aanpak.

Mijn voorkeur ging op dat moment uit naar een licht verteerbare bol die ook zeer attractief was. Deze had zichzelf al meermaals bewezen voor mij. Helaas is de bol die ik hier heb ingezet heb niet meer verkrijgbaar. Als alternatief gebruik ik sindsdien Drukz en Spartan boilies uit het assortiment van Cuyten Boilies.

Een waardige vervanger voor Robert.

De start

KWO: Heb je tijdens de sessie nog aan je tactiek geschaafd? Wat heb je ‘getuned’ om de aanbeten te forceren of om het nóg harder te laten lopen? 

Toen ik de vissen eenmaal aan het azen kreeg viel me op dat de meeste vissen nipt in de onderlip gehaakt waren. Ik kreeg enkele losschieters waar ik uiteraard flink van baalde. Ik was er heilig van overtuigd dat ze heel voorzichtig aasden en dat ik daar iets mee moest gaan doen. Ik had al het één en ander gelezen over de bungee-rig en besloot dit een kans te geven. 

Robert besloot het bungee-systeem toe te passen om de voorzichtige vissen te kunnen haken.

Door de bungee-rig in te zetten in combinatie met een grotere haak (maat vier) en een kortere onderlijn van twaalf centimeter in combinatie met een korte hair kreeg ik ineens snoeiharde runs. Bovendien zaten alle vissen perfect en muurvast in hun onderlip gehaakt!

Opeens volgden er snoeiharde rigs en werden de vissen middenin de onderlip gehaakt!

Ik viste er twee keer per week en maximaal twee uurtjes per keer. Het liep als een trein en ik zorgde met deze korte sessies ook dat de stek redelijk snel tot rust kon komen. In de dagen dat ik niet viste voerde ik gewoon door en naarmate ik meer ging vangen zorgde ik wel dat er meer voer te vinden was. In de piekperiode voerde ik ongeveer één kilo per hengel. 

Code gekraakt

KWO: Wat heb je tijdens deze sessie allemaal mogen vangen? Kun je wat vertellen over de voldoening die het je gaf? 

De vangsten waren echt super. Ik heb tientallen vissen mogen vangen en ook een hele reeks van het oude bestand waar ik tot op de dag vandaag nog hartstikke blij mee ben omdat ik echt niet wist dat die daar rondzwommen. 

Oude bestandsvissen, daar houden we van!

De spiegel en de schub die ik meerdere malen heb zien zwemmen hebben allebei mijn spreidblok mogen kussen. Ik wist van tevoren ook niet dat er zulke mooie exemplaren zouden zwemmen! Ik zie het echt als loon naar werken. Deze keer heeft dat goed uitgepakt door de juiste keuzes te maken.

Robert verwelkomde de complete toplaag op zijn onthaakmat!

De topvis was ruim 35 pond, maar ik ving bijvoorbeeld ook een spiegeltje van nog geen twintig pond die zó mooi was dat ik daar ook helemaal in de gloria van was. Ik ben geen target visser en geniet werkelijk van elke aanbeet die ik krijg. 

Van dit soort vissen gaat het hart van iedere karpervisser sneller kloppen!

Bungee rig

KWO: As je nu terugkijkt: heeft ‘de laatste meter’ voor je gevoel nog een verschil gemaakt? Denk aan: rig, aaskeuze, aas-presentatie, lood(systeem) en type hoofdlijn? 

De laatste meter heeft zeker het verschil gemaakt. Na het aanpassen van mijn systeem door met een bungee-rig te gaan vissen gecombineerd met een korte onderlijn, steeg werkelijk alles! Ook de keuze van een grotere haak was een goede keuze. Ik viste daarvoor regelmatig met een haakmaat zes of acht. Geen enkele vis werd meer gelost en alles zat perfect gehaakt.

De bungee-rug zorgde voor een 100% score!

Ik heb op dit water gevist en gevoerd met zowel twintig als vijftien millimeters. Als ik mijn logboek erbij houdt dan is ruim 80% van de vissen gevangen op een zinkende twintig millimeter en 20% op een vijftien millimeter snowman met een twaalf millimeter pop-up. Wat wel opviel is dat de grotere exemplaren de voorkeur gaven aan een zinkende twintig millimeter bol. Stof tot nadenken…

Grotere vissen kozen toch sneller voor een zinkende twintig millimeter.

Kijkend naar het aas kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik ruim zeven jaar geleden per toeval met Cuyten Boilies in aanraking ben gekomen. Tot op de dag van vandaag vis ik er met het volste vertrouwen mee en heb ik er goede vriendschappen aan overgehouden!

De doorslag

KWO: Welke factor (of welke factoren) denk je dat doorslaggevend zijn geweest om deze sessie tot het succes te maken dat het geworden is?  

Daar kan ik kort over zijn, want ik heb bewust een stek gevonden die niet aantrekkelijk was voor anderen. Ik nam de tijd om de stek goed te observeren, ik ben niet meteen gaan vissen maar heb vertrouwen gekweekt door mondjesmaat te voeren. Ik zag er ook voortdurend vis zwemmen die in die zone bleef hangen en dat gaf mij de indruk dat ze zich daar absoluut veilig moesten voelen. 

Een stek kiezen die onaantrekkelijk was voor de concurrentie. Eén van de beste keuzes die Robert op dit water heeft gemaakt!

Grootste leerpunt

KWO: Om af te sluiten… wat is het grootste leerpunt van je periode op dit water? Wat neem je mee aan ‘skills’ naar volgende wateren? 

Het klinkt cliché maar LOCATIE , LOCATIE, LOCATIE. Ik doe meer moeite om de juiste stekkeuze te maken en loop nu soms hele stukken met mijn barrow af om de rustige plekken op te zoeken die de meesten juist zouden overslaan omdat het te ver lopen is. Ik ben me wel bewust dat ieder water zijn eigen aanpak heeft en dat succes van diverse factoren afhankelijk zal zijn.

Alweer een topvis die gestrikt werd door op de juiste locatie te vissen!

Doordat ik vrij compact voer, blijft de vis vaak boven het aas hangen. Een leerpunt is dat het gebruik van een korte onderlijn dan zeer effectief is doordat deze gelijk zal prikken. Al jaren vis ik met het vertrouwde leadclip systeem, maar tegenwoordig zet ik de bungee-rig veel sneller in op dressuurwateren. Het aanpassen van de onderlijn doe ik ook veel sneller. Zo gebruik ik bij als ik verspreid voer een langere onderlijn en bij een compacte voerstek een kortere. Hiermee boekte ik al vaak succes! 😉

De bungee-rug zet Robert tegenwoordig maar al te vaak in op dressuurwateren.

Bedankt voor je bijdrage en veel succes in je visserij de komende maanden. Hopelijk zien we je snel terug op KWO! 😉

KWO Redactie


Op de hoogte blijven van Roberts visavonturen? Volg dan zijn Instagramaccount! Meer Topsessie Ontrafeld artikelen vind je HIER.

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1