ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Topsessie ontrafeld: Maximaal rendement tijdens korte Franse sessies – Wesley Smits

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Op sociale media, in magazines en op de diverse karperwebsites worden bijna dagelijks succesverhalen gedropt. Berichten als “Vier veertigers in een week” of “Eindelijk mijn targetvis in het netje” zijn super tof om te lezen maar zou het niet leuk zijn om te weten HOE deze resultaten tot stand zijn gekomen? 

In de nieuwe Community rubriek ‘Topsessie Ontrafeld’ vragen we vissers naar de gebruikte strategieën, leerpunten en fouten die zijn gemaakt in de aanloop naar (en tijdens) hun successessie. Het lezen over mooie vangsten is immers gaaf, maar er óók wat van leren is natuurlijk helemaal leuk (en nuttig). 

In deze “Topsessie Ontrafeld” niemand minder dan Wesley Smits!

Iemand met een groot KWO verleden is de Brabantse visser Wesley Smits. De afgelopen jaren heeft Wes voornamelijk ‘onder de radar’ gevist, maar dat wil niet zeggen dat er geen spectaculaire vangsten zijn gedaan! Die waren er namelijk genoeg, want Smits heeft zijn visserij volledig afgestemd op korte bliksemsessies in Frankrijk. 

In deze Topsessie Ontrafeld lezen jullie hoe verbluffend eenvoudig zijn succesvolle aanpak eigenlijk is. Zijn streven is eenvoudig: een maximaal rendement halen uit de beschikbare vistijd! Hoe hij dit doet lezen jullie hieronder, aan de hand van een topsessie uit de zomer van 2018. 


Voorkennis van het water

KWO: Kun je eerst vertellen naar welke sessie je ons mee terug gaat nemen? Welk watertype, je historie met het water en welke periode van het jaar was het? 

Wesley vertelt: We gaan terug naar 2018, midden Frankrijk, op een aantal Lac’s en hoogzomer om precies te zijn. Hét moment om rustig te vissen en je slag te slaan op de druk beviste wateren in Frankrijk. De meeste meren zijn ruim gevuld met water, weinig vissers en volop mogelijkheden om meerdere wateren en stekken voor te bereiden, zonder al te veel kans dat je aangevoerde stek bezet is.  

Hoogzomer, het moment om je slag te slaan!

Ik verbaas mezelf ieder jaar weer dat er zoveel vissers gefocust zijn op het voor- en najaar. De laatste jaren staan wateren in de desbetreffende regio met name in het voor- en najaar onder druk. De regels aangaande nachtvissen, bootgebruik en nachtverblijf beperken vissers enorm. Voor mij dé trigger om de wateren op een andere manier en op een ander moment aan te pakken. 

Ik verbaas me ieder jaar weer dat zoveel vissers gefocust zijn op het voor- en najaar.

Fouten en leerpunten

KWO: De voorgaande sessies waren vast niet allemaal een succes. Wat waren de grootste leerpunten (en welke fouten heb je gemaakt) in de aanloop naar je supersessie? 

De grootste fout die ik (en volgens mij maken veel mensen deze) maakte is te gaan vissen in periodes dat de omstandigheden slecht zijn én het mega druk is aan het water. Ik heb dan wel het geluk dat ik flexibel ben met mijn werk en gezin; beiden geven ze mij de ruimte om de beschikbare vrije tijd op eigen wijze in te vullen.  

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook aan de waterkant!

Plannen doen we allemaal wel een beetje, nietwaar? Zij het niet dat de weekenden volgepland zijn met verjaardagen dan zijn het wel andere verplichtingen waar je niet onderuit kunt. Daar leer ik echter steeds beter mee om te gaan en ik accepteer dat het soms gewoon even niet mijn beurt is. Ik stel dan een sessie uit, stel mijn doel bij, of pas de bestemming aan op de omstandigheden. Daarnaast maak ik altijd een planning voor de dagen die ik ga. Door met allerlei scenario’s thuis al rekening te houden hoop ik zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan de waterkant.  

Door met allerlei scenario’s thuis al rekening te houden hoop ik zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan de waterkant. 

Ik vis namelijk zelden langer dan vijf dagen en dan moeten alle randzaken zoals vergunningen, routes en bestemmingen uitgewerkt zijn. Als ik deze mentaliteit van voorbereiding jaren eerder had voorgenomen dan had me dat heel wat blank sessies bespaard. Nog een tip: Neem ook nóóit één aassoort of type boilie mee. Hoevaak ik met bijvoorbeeld aassoort één niets ving en met aassoort twee wel is niet meer op één hand te tellen. Neem dus liever veel gevarieerd aas mee dan alléén maar 50 kilogram boilies van één soort! Een emmertje tijgernoten zet ik overigens ook standaard achterin de bus. 

Variatie is voor Wesley vaak de sleutel tot succes gebleken.

De kennis in de praktijk

KWO: Hoe nam je de opgedane kennis mee richting de sessie waarin de puzzelstukjes samenvielen?  Aanvoeren ja/nee? Welk aas en waarom? Gedachte achter de hoeveelheden voer? Indien instant: waarom koos je hiervoor? 

Door de jaren heen ontwikkel je een gevoel dat helpt om (vaker) de juiste keuzes te maken. Natuurlijk neem je kennis mee van voorgaande sessies, maar door de enorme druk op de wateren werken de standaard spelregels vaak al lang niet meer. Jaren terug volgde ik de wind etc. maar daar is vandaag de dag soms ook geen pijl meer op te trekken.  

Dat afwijken van de standaard spelregels werkt moge duidelijk zijn!

Daarom neem ik niet alleen een variatie van kennis mee, maar vooral ook informatie over hoe de situatie aangaande hengeldruk, het weer etc. de laatste weken is geweest. Naast dat ik veel variatie in aas heb pak ik ook mijn visserij met veel variatie aan. Zo ook in de bewuste zomer van 2018. Hierbij voerde ik meerdere wateren aan op basis van intuïtie. Door dat op meerdere plekken te doen en kansen te verdelen boek je ook sneller succes. Uitbouwen van het succes kan dan altijd nog, want wat je wilt is die eerste aanbeet… 

Naast dat ik veel variatie in aas heb pak ik ook mijn visserij met veel variatie aan.

Tijdens de topsessie waar het in dit artikel om draait heb ik dan ook gekozen om vis- en zoete boilies, hennep, tijgernoten te gebruiken. Daarnaast varieerde ik ook met de hardheid van de boilies. Ik probeerde zo gevarieerd en verspreid mogelijk te voeren. Om een getal te noemen voor de hoeveelheid, zo’n acht kilo boilies per voerbeurt. Maar, lezende karpervrienden, ook hier durf ik niemand een houvast geven. Soms pakt veel voeren goed uit, maar soms ook niet. Dus hierbij geef ik dan ook de tip: Varieer en bereid verschillende tactieken voor wanneer je op meerdere wateren tegelijk gaat voeren en vissen! 

Wat een schubbenpatroon!

De tactiek

KWO: Heb je tijdens de sessie nog aan je tactiek geschaafd? Wat heb je ‘getuned’ om de aanbeten te forceren of om het nóg harder te laten lopen? 

Qua rigs kan ik niemand veel wijzer maken, ik vis bijna altijd standaard. Ik speel wel wat met de lengte van mijn rigs en heel soms, wanneer ik een hengeltje buiten de voerstek heb liggen, wil ik nog weleens een pop-up rigje toepassen. Die ingewikkelde rigs vind ik allemaal zo’n bullshit! Ik zie de meest gekke rigs voorbij komen op sociale media, maar waarom kom ik in praktijk zo weinig vissers tegen met deze bijzondere knutsels?  

Standaard rigs doen het altijd voor Wesley, de lengte van de rigs wordt wel aangepast naar de omstandigheden!

Waar ik wél in geloof en wat ik ook tijdens deze bewuste sessie wederom heb toegepast is het verleggen van de rig binnen de gevoerde zone. Het hoeft soms maar een meter of enkele meters te zijn. Het verschil kan zo enorm zijn! Dit is overigens ook met haakaas zo. Tijdens de sessie begon ik omwille van de hardheid bij alle hengels met een zoete boilie, ik voerde echter wel gevarieerd. Bij het wisselen van het haakaas en tevens verleggen van enkele rigs ging het compleet los!

Vangsten en voldoening

KWO: Wat heb je tijdens deze sessie allemaal mogen vangen? Kun je wat vertellen over de voldoening die het je gaf? 

Ik heb zo door de jaren heen van alles gevangen, net als zoveel andere Frankrijkgangers… Raken we nog wel onder de indruk van 30 kilo vissen of van sessies met handen vol 20 kilo vissen? Gaat het niet veel meer om het kraken van het water, het vangen van vissen, rust en plezier hebben? Daarin zit voor mij vooral de voldoening! 

“Rust en plezier” daarin zit de voldoening voor Wesley…

Als we ons veel meer op focussen op de beleving en het plezier hebben dan wordt onze hobby nog veel leuker dan het nu al kan zijn. Zo zag ik laatst een paar vissers van T-shirts en petjes wisselen bij het fotograferen van één en dezelfde vis. Is dat nu karpervissen, denk ik dan? 

Als we ons veel meer op focussen op de beleving en het plezier hebben dan wordt onze hobby nog veel leuker dan het nu al kan zijn.

Ik ving overigens samen met een maat zo’n 30 vissen tot laag in de 40 pond in vijf dagen. Mijn aanpak, de keuzes gebaseerd op intuïtie en een flinke onweersbui een dag na aankomst brachten samen het succes. Het moet gewoon allemaal een beetje op z’n plek vallen. Daarbij spelen tijd, de omstandigheden, keuzes… én geluk een grote rol. Zegt dat dan vooral wat over de visser? Nee, het zegt wat over de omstandigheden die samen vielen en het geluk van de visser met de daar bijhorende keuzes en aanpak. 

Een van de prachtige spiegels van de Topsessie!

Succesfactoren

KWO: As je nu terugkijkt: heeft ‘de laatste meter’ voor je gevoel nog een verschil gemaakt? Denk aan: rig, aaskeuze, aas-presentatie, lood(systeem) en type hoofdlijn? 

Hier kan ik erg kort over zijn: 

 • Rigkeuze: Nee, geen invloed gehad. Ik denk dat een normale standaard rig in 90% van de gevallen volstaat. 
 • Aaskeuze: Ja, vis vooral gevarieerd en probeer ook te variëren in de wijze waarop je voert.  
 • Aas-presentatie: Laat je niet meeslepen door allerlei onzin. Haak scherp? Ligt de rig vrij? GO! 
 • Lood (systeem): Als het maar blijft liggen en je rig vrij ligt. Spelen met het loodgewicht kan wel enorm belangrijk zijn.
 • Type hoofdlijn: Hierin pas ik bijna altijd een gevlochten lijn toe met enkele meters (slijtvaste) nylon of fluorcarbon als voorslag. 
Deze spiegel was het haasje op eenvoudige rig!

KWO: Welke factor (of welke factoren) denk je dat doorslaggevend zijn geweest om deze sessie tot het succes te maken dat het geworden is?  

Ik zal mijn belangrijkste succesfactoren bij deze sessie nog even op een rijtje zetten:

 • Een jaar heeft 12 maanden, niet alleen een voor- en een najaar. 
 • Voer en vis gevarieerd. 
 • Wet niet op één paard en bevis meerdere wateren in de omgeving als die mogelijkheden er zijn. 
 • Kleine aanpassingen zoals het verleggen van je rig binnen de gevoerde stek is altijd aan te raden. 
 • Kies het juiste moment, pas je doel aan op de omstandigheden of blijf thuis…
 • Bevis wateren die bij je passen. 
 • Volg je gevoel en niet je medevisser(s) en/of social-media. Pik alleen de dingen eruit die je kunt toepassen en doe dat op geheel eigen wijze!
“Volg je gevoel en de rest komt vanzelf!”

Leerpunten

KWO: Om af te sluiten… wat is het grootste leerpunt van je periode op dit water? Wat neem je mee aan ‘skills’ naar volgende wateren? 

Blijf weg in de drukke periodes, zoek naar mogelijkheden waarbij de kans op succes het grootst is, denk na over alternatieven en doe dat iedere keer weer.  Probeer ook vooral je mogelijkheden en gemoedstoestand aan te laten sluiten op het doel dat je voor ogen hebt. Het heeft geen zin om in een rijtje met andere vissers te gaan zitten om een wedstrijdje ver varen of gooien te spelen, Tenzij je een gelukszoeker bent en accepteert dat de situatie is zoals die is…

Bedankt voor je bijdrage en veel succes in je visserij de komende maanden. Hopelijk zien we je snel terug op KWO.

KWO Redactie


Voor de KWO’ers die benieuwd zijn naar de avonturen van Wesley: klik HIER voor zijn Instagram account!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1