ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Topsessie Ontrafeld: maximaal succes tijdens een korte sessie – Remond van Dijk

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Op sociale media, in magazines en op de diverse karperwebsites worden bijna dagelijks succesverhalen gedropt. Berichten als “Vier veertigers in een week” of “Eindelijk mijn targetvis in het netje” zijn super tof om te lezen maar zou het niet leuk zijn om te weten HOE deze resultaten tot stand zijn gekomen?

In de nieuwe Community rubriek ‘Topsessie Ontrafeld’ vragen we vissers naar de gebruikte strategieën, leerpunten en fouten die zijn gemaakt in de aanloop naar hun successessie. Het lezen over mooie vangsten is immers gaaf, maar er óók wat van leren is natuurlijk helemaal leuk (en nuttig).

Remond van Dijk doet zijn verhaal in deze nieuwe Topsessie Ontrafeld!

In deze nieuwe ‘Topsessie Ontrafeld’ laat Remond van Dijk zien dat het niet altijd gaat om het vangen van die ene speciale vis. Het vangen van vis samen met zijn ‘kleine man’ is al een topsessie op zichzelf! Benieuwd hoe zij samen een topsessie beleefden? Lees dan snel verder!


Voorkennis van het water

KWO: Kun je eerst vertellen naar welke sessie je ons mee terug gaat nemen?

Remond: Laat ik allereerst beginnen met het gegeven dat ik gewoon graag vissen vang. Groot of klein, ongeacht welke soort. Voor deze editie van ‘Topsessie Ontrafeld’ heb ik daarom ook niet gekozen voor een sessie waarin ik achter een bepaalde vis aan zat of dat de dikke vissen vanzelf in mijn net kwamen zwemmen. Ik heb er juist voor gekozen om een sessie samen met mijn ‘kleine man’ Roan te ontrafelen. Aangezien zijn spanningsboog met zijn vijf levensjaren nog niet al te groot is, wilde ik vooral veel aanbeten krijgen zodat er voor hem geen tijd was om zich te vervelen. Deze sessie werd in de vroege zomer gevist op een klein afgesloten water. Voorheen reed ik hier eigenlijk klakkeloos voorbij op weg naar een ander water.

Samen plezier maken, dat is wat telt voor Remond!

Een vangstfoto van een maatje van mij en het feit dat hij er wel meerdere mooie vissen had gevangen, wekte mijn interesse voor het water. Ik besloot er eens uit te pakken voor een korte ochtendsessie van slechts enkele uurtjes. Echt dikke vissen hoefde ik hier niet te verwachten, maar dat maakt mij helemaal niet uit. Soms zijn een paar uurtjes aan de waterkant met wat actie al genoeg om mijn bovenkamer weer helemaal ‘zen’ te krijgen. Feitelijk had ik dus nul historie met het water, geen idee van het bestand, bodemtype of wat dan ook.

Geen dikke bak, maar wat maakt dat nou uit!?

Leerpunten

Voorgaande sessies waren vast niet allemaal een succes. Wat waren de grootste leerpunten (en welke fouten heb je gemaakt) in de aanloop naar je supersessie?

Voordat ik er met mijn zoontje neerstreek had ik er inmiddels al een keer of vier enkele uurtjes gevist. Tijdens alle sessies wist ik wel enkele vissen te strikken. Helaas was na enkele aanbeten de boel vaak verstoord en viel het stil met de vangsten. Op zich geen probleem en omdat deze sessies vaak maar vier uurtjes duurden was ik met een visje of twee á drie al dik tevreden. Gezien de activiteit verspreid over het watertje had ik de indruk dat er een aardig bestand op moest zitten. Er moest dus zeker meer uit het water te halen zijn!

Een mooi spiegeltje van Remond!

De overzijde van het water was begroeid met overhangende takken. Dit was een ideale schuilplaats voor de vissen. Enige nadeel is, is dat deze oever privé is en ook niet toegankelijk is om stekjes sneaky aan te voeren. Partikels werden gezien de afstand dus niet gebruikt, alleen bollen konden naar de overkant gemept worden. Ik moest er dus voor zorgen dat alle vissen, of in ieder geval een zo groot mogelijk deel van de populatie, zich geconcentreerd rond die takkenbossen zouden begeven. Daarnaast moest ik proberen voedselnijd te creëren op de stek. Als je dat weet te bewerkstelligen, dan zit je gebakken!

Overhangende bomen en struiken… Niet alleen karpers kunnen deze spots waarderen!

Dit was een ideale schuilplaats voor de vissen.

Aanpak van de sessie

Hoe nam je de opgedane kennis mee richting de sessie waarin de puzzelstukjes samenvielen?

Mijn doel was om de vissen massaal in één zone van het water te krijgen, in plaats van dat ze zich in groepjes verspreid over de plas bevonden. Daarnaast wilde ik tijdens het vissen proberen voedselnijd op te wekken. Kleine beetjes voer aanbieden in een grote groep vissen, ze gek maken met allerlei aantrekkelijk wolkende geur- en smaakstoffen in het water. Vervolgens konden ze amper iets van voer vinden, behalve mijn haakaasje natuurlijk!

Dit gaat nóóit vervelen!

Om te zorgen dat de vissen zich richting de takken gingen bewegen en daar vooral ook bleven hangen koos ik ervoor om 20 kilo duivenvoer in te gaan zetten. Uiteraard werden deze lang genoeg geweekt en vervolgens gekookt. Zo stond er uiteindelijk een enorme hoeveelheid voer in de garage te dampen. Vervolgens voegde ik hier een dosis mierzoete koekmeel aan toe voor extra smaak en het wolkende effect. Als kers op de taart besloot ik hier nog eens een aardige hoeveelheid maden doorheen te mengen.

Ik moest wel even buiten de lijntjes kleuren.

Een boot is verboden op dit water. Ik moest dus wel, in het donker, even tien minuten buiten de lijntjes kleuren (boefje!) om deze hoeveelheid voer op de juiste plek te droppen. Twee stekken werden heel compact aangevoerd, letterlijk alles op een bult, deze stekken lagen amper vijftien meter uit elkaar.

Lekker attractief voeren om de vis bezig te houden!

Tactiek

Heb je tijdens de sessie nog aan je tactiek geschaafd?

De bodem op de stekken was behoorlijk zacht en bezaaid met rottende bladeren en andere troep. Ik koos voor een Ronnie rig en gebruikte niet al te zwaar lood. Dit om het wegzakken in de prut tegen te gaan, maar ook om een vis sneller van de voerstek te kunnen ‘trekken’ om zodoende de boel minder te verstoren. Tijdens vorige sessies was deze combinatie namelijk al bewezen op dit water.

Inmiddels hebben de mannen al meerdere mooie avonturen mogen beleven.

Eerder sessies verspeelde ik kostbare vistijd om steeds een nieuwe haak met pop-upje te prepareren. Nu zorgde ik er dus voor dat ik een hele serie klaar had liggen. Zo kon ik na het onthaken van de vis onmiddellijk de haak met pop-up kon wisselen en direct weer uitvaren. Vaak lag ik dus binnen enkele minuten alweer ‘spot on’! Tijdens het uitvaren voerde ik amper partikels bij. Wel werd er een bal wolkend lokvoer werd bijgevoerd om de vissen te triggeren en gek te maken.

Voorbereiding is key!

De bewuste sessie

Wat heb je tijdens deze sessie allemaal mogen vangen? Kun je wat vertellen over de voldoening die het je gaf?

Tijdens het uitvaren van de tweede hengel ging de eerste er al in volle vaart vandoor. Dat ging de gehele sessie zo door! Ik kwam letterlijk armen en benen tekort, omdat ik van mijn zoontje uiteraard niet veel hulp kon verwachten. Door mijn aanpak om grote hoeveelheden partikels te voeren, werden er natuurlijk ook de nodige bramo’s en zeelten getikt. Gelukkig vind ik dat tijdens dagsessies helemaal geen probleem.

Roan met een pracht van een spiegel!

Het doel was om samen met mijn kleine maatje veel vissen te vangen en daarin was ik overduidelijk geslaagd. We wisten samen tijdens de kleine zes uurtjes dat we aan het water zaten maar liefst tien karpers en negen brasems/zeelten te vangen. Geen échte bakken zoals verwacht, maar voor iemand van vijf is elke vis een ware gigant! Met bijna twintig aanbeten hadden we aan actie dus geen gebrek en Roan heeft zich geen seconde verveeld: missie geslaagd! Zijn glunderende ogen spraken boekdelen. Samen op avontuur en hem enthousiast maken voor het buitenleven en de hengelsport gaven mij de grootste voldoening.

Zoals verwacht kwamen er geen echte bakken uit, maar ook aan deze kleintjes is genoeg sport te beleven!

Als je nu terugkijkt: heeft ‘de laatste meter’ voor je gevoel nog een verschil gemaakt?

De vissen hadden zich ruim 48 uur te goed gedaan aan allerlei kleine voedseldeeltjes. Het leek mij dus slim om er ook met een klein haakaasje op te gaan vissen. Gele en roze 12mm Hit ’n Run pop-upjes waren in dit geval een goede keuze. Licht lood om de vissen snel(ler) van de stek te kunnen loodsen en vissen met slappe lijnen om zo min mogelijk argwaan te wekken.

Het leek mij dus slim op er ook met een klein haakaasje op te gaan vissen.

Ik gebruik sowieso altijd een fluorcarbon voorslag, de Aspire van Shimano in mijn geval. Deze lijn zink als een baksteen, is nagenoeg écht volledig onzichtbaar onder water en mocht een vis onverhoopt toch de takken weten te bereiken, dan is deze lijn ook nog eens enorm hufter-proof.

Tot slot

Welke factor (of welke factoren) denk je dat doorslaggevend zijn geweest om deze sessie tot het succes te maken dat het geworden is?

Een heel kort antwoord is hier eigenlijk op zijn plaats: boerenverstand. Nadenken over wat je doet en wat er onderwater zou kunnen gebeuren en hoe je dingen in jouw voordeel zou kunnen laten werken. Tijdens de sessie zelf was het eigenlijk helemaal geen ‘fishy weather’, aardig hoge luchtdruk, zonnig en bloedheet. Ik denk dus dat het vooral te wijden was aan het voorbereidende werk, namelijk ruim van te voren behoorlijk veel compact voeren in een natuurlijke holding area. De vis lag daar dus massaal op een paar vierkante meter. Als je vervolgens heel weinig voer brengt tijdens het vissen, dan worden ze letterlijk gek en blijven ze zoeken naar kleine voedseldeeltjes. Piepklein opvallend pop-upje ertussen en tetteren maar!

Een prachtige spiegel die Remond tijdens de sessie wist te vangen!

Om af te sluiten… wat is het grootste leerpunt van je periode op dit water? Wat neem je mee aan ‘skills’ naar volgende wateren?

Aansluitend op bovenstaand punt: altijd blijven nadenken over je visserij ook al denk je alles een keer meegemaakt te hebben. Nooit op automatische piloot naar de waterkant trekken met het idee ‘de vorige keren ging het toch goed?’ Te allen tijde scherp blijven, we zijn immers jagers toch! ‘Welke omstandigheden heersen er op mijn water op het moment dat ik ga vissen en hoe speel ik hier het slimst op in?’ Een puntje om zelf over na te denken. Je hebt een goed opgebouwde voerstek aangelegd en hier tijd, geld en energie in gestopt. Je arriveert op je stek en je ziet aan de andere kant van het water de ene na de andere vis volledig uit het water springen. Hou jij je dan vast aan je plan en werp je stoïcijns op je voerstek in of schakel je dan door naar plan B….? Succes en vang een paar mooien!

Genieten aan de waterkant!

Remond, hartelijk bedankt voor je bijdrage en veel succes in je visserij de komende maanden. Hopelijk zien we je snel terug op KWO!

KWO Redactie


Benieuwd naar meer avonturen van Remond? Houd dan zeker zijn Instagram in de gaten!

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €6,95 per maand of €59,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook