ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Topspiegel van Bled – Fish of a Lifetime van Laurens Opitek

Favoriet Favoriet
Topspiegel van Bled – Fish of a Lifetime van Laurens Opitek

Het meer van Bled wordt door veel vissers ook wel het ‘Cassien van de Balkan’ genoemd en net als de populaire karperbestemming in Zuid-Frankrijk trekt het kraakheldere Sloveense water ook de nodige vissers aan. Eén van de mannen die er zijn geluk is gaan beproeven is de sympathieke Laurens Opitek uit het Belgische Genk. 


Tijdens zijn sessie in 2018 ving hij een serie prachtige karpers waaronder een absolute topvis. Tijd om hem daarover aan de tand te voelen in een korte Q&A.

KWO: Zo Laurens, thanks dat je de tijd wilt nemen om wat te vertellen over je avonturen over de grens.

Laurens: Geen enkel probleem, ik wil jullie bedanken voor deze mogelijkheid. Bij het neerschrijven van de gebeurtenissen van vorig jaar, herbeleef ik de intense momenten. Zalig toch onze wijze van leven, ik zou het voor niets anders willen inwisselen. Wij vissers zijn zodanig afgetraind dat wij bij de minste piep, direct in een hogere staat van alertheid bevinden. Die beetverklikkers zijn echte dopamine-triggers.

In het kraakheldere water leven heuse monsterkarpers.

Vertel eens: vis je al lang in het buitenland en hoe kwam je in Slovenië terecht?

Eigenlijk is 2018 het eerste jaar dat ik buiten België of Nederland ben gaan vissen. Onder het motto: “ik doe het fatsoenlijk of ik doe het niet”, ben ik dan ook meteen all-in gegaan om het Europese karper-geluk te beproeven. In het voorjaar deed ik mee met de JRC Super Cup in het noorden van Frankrijk. Dit was leuk om eens te doen. Persoonlijk belemmert een wedstrijd mij echter teveel in mijn karper-beleving. In de zomer stond een roadtrip in Oostenrijk, Slovenië en Italië op de planning. Om het jaar af te sluiten, ben ik in het najaar Luxemburg onveilig gaan maken.

Tijdens de roadtrip werd het machtige meer van Bled bezocht.

Het was dus de eerste keer Bled voor jou, wat was je eerste indruk van het water? Opereerde je samen met een vismaat? 

Het gaan bevissen van een nieuw water, gaat altijd gepaard met de nodige zenuwen. Reeds weken op voorhand spoken de potentiële vangsten al door mijn hoofd. Het feit dat mijn vismaat voor de euro-trip, Ignace Maes, er het jaar voorheen al geweest was, maakte het er echt niet beter op. Hij had toen een prachtige two-tone schub op een gewicht die in het land der engelsen doorgaat als een fifty. Genoeg olie om op het reeds hevig brandende vuur te gooien.

Deze two-tone schub die Ignace in 2018 wist te vangen…

…zorgde voor de nodige motivatie om zelf ook te gaan!

De dag van het vertrek was ik tot de late uurtjes nog hevig de trouw van mijn beste vriendin aan het vieren. Dit gebeurde voor een keer nuchter want ik vertrok direct na het feest. De toon was dus eigenlijk al gezet bij het begin: feesten, vriendschap, weinig slaap en genieten. Eenmaal aangekomen kon het geluk niet meer op. Wat een omgeving, wat een uitzicht, wat een machtig water,…

Het machtige Bled met uitzicht op de kerk.

Je tactiek: Ben je gaan zoeken naar de karpers of gewoon ergens gaan voeren? Wat was je (voer)strategie? Kreeg je de vis al snel op je voer?

Wij zijn redelijk laat aangekomen, om dan te horen dat er geen plaats was op de camping. Oké dat begint goed. Dan maar slapen op een parking langs de auto. Zonder tent te verstaan, want er zijn er genoeg die wij een boete hebben zien krijgen. Op een stretcher slapen is oke, een tent opzetten is wildkamperen. Let er mee op! Echt stilstaan bij deze tegenslag (geen stroom en sanitaire voorzieningen), hebben we niet gedaan. We hadden nog een uurtje voor het donker zou zijn. Rugzak vol bollen en een fiets huren. Snel wat voer verspreiden op de voorziene plekjes. Welke we zouden bevissen, zien we de dag erna wel. Eerst wat slaap bijhalen.

Snel wat voer verspreiden op de voorziene plekjes.

Stekken als deze werden goed aangevoerd, zodat wij ze later konden bevissen.

Wát een valse start!

Na enkele uurtjes gaat de wekker van Ignace en we kiezen ervoor om de voerstek te bevissen waar we vis horen en zien springen (obviously). Nog voor mijn tweede stok in ligt, vertrekt de eerste al! Om deze direct te verspelen… Wát een valse start! Zalig om zo snel respons te krijgen, zuur om uw eerste vis op een water te verspelen. En dat na 30 seconden. Na beide stokken opnieuw in te werpen op hun plaats, duurde het nog geen 20 minuten voor de tweede beet. Een prachtige spiegel van 14kg. Laat de rest maar komen.

Het duurde niet lang of de eerste vis lag al in het net. Een mooie spiegel voor Ignace.

Pakte je meteen het betere slag vis? Voerde je veel bij per vangst en wat was het grootste leerpunt in die eerste dagen?

Na die twee beten viel het stil voor de eerste dag. We kozen ervoor om meerdere stekken te bevissen per dag. Zo ging de keuze ook naar de stek waar Ignace zijn fifty het jaar ervoor had. Dit was misschien de grootste fout, het is niet dat 1 jaar iets goed loopt, dat dit automatisch zo blijft. Dag 1 sluiten we af zonder nieuwe vangsten en het bevoeren van de stek waar we wel actie hadden gehad.

Die dachten dat we bakken aan het harken waren.

Dag 2 beginnen we met het hele meer rond te wandelen met een overvolle kar. Iedere keer opnieuw is er een reden waarom we de stek naar keuze niet kunnen bevissen. Dan maar de befaamde ‘Nash-stek’ bevissen. Dit levert ons een vijftal kleine karpers op. De grootte van de vis doet niets af aan het plezier. Bij iedere vis dansen we letterlijk in het water. De Engelsen de stek verderop spreken ons hier later nog over aan. Die dachten dat we bakken aan het harken waren.

We waren zelfs blij met kleine vissen, want met zo’n achtergrond heb je niks te klagen.

Uiteindelijk kwam één van de absolute topvissen van het water voorbij. Kun je daar eens wat meer over vertellen?

Inderdaad. Wij besloten de ‘Nash-stek’ te laten voor dag 2. Het was al duidelijk waar de karper te vinden was en op welke tijdstippen. Wie hier slim mee omgaat, komt ver. Aankomen op de nieuwe stek was het tijd om wat te voeren en te rusten. We hadden er namelijk al een halve marathon met de kar op zitten. Even de ogen toe dus. Tot Ignace het avond-offensief opgang trapte met een mooie spiegel.

Het avond-offensief werd afgetrapt met een mooie spiegel.

Ik ben nog steeds moe en kruip snel nog even onder het wol. Tot ik ineens met een kromme hengel in mijn handen sta. “Die vertrok wel heel wild” zegt Ignace en ik concentreer me verder op de vis. Ik vis altijd met 10ft’ers en stilaan begint het door te dringen dat die wel verder buigt dan normaal. Ik ben al een twintigtal minuten aan het drillen en de vis is best kortbij. Echter is het vlak langs de kant al 5 meter diep! Ignace besluit eens te schijnen op het water en we zien helemaal op de bodem een monster van een vis. Ik ben getuige geweest bij de vangst van De Mohikaan in 2016 en deze vis neigt eerder naar deze formaten. “Deze mag ik niet verspelen!” Gelukkig kon Ignace 5 minuten na deze verstellingen, het netkoord onder deze dikke dame schuiven.

Ignace besluit eens te schijnen op het water en we zien helemaal op de bodem een monster van een vis.

Wat een dikke bak, de sessie is al meer dan geslaagd.

Wat deed het vangen van deze vis met je? Hoe zwaar woog de karper en denk je dat het een top 3 vis van het water is?

Over zo een vis droom ik al van kinds af aan. Ik herinner mij een artikel, in het eerste karpermagazine dat ik ooit kreeg, over een spiegel ‘Bienvenue’. Die was 33 kg zwaar en ver over een meter lang. Nu 15 jaar later sta ik zelf verwonderd te kijken naar een dergelijke gigant in mijn schepnet. Ignace is ondertussen de driepikkel op de parking halen en ik heb nog tijd om in mijn eentje te genieten van mijn vangst. Die rush van adrenaline na zo’n dergelijke vangst kan je met niets evenaren. Uiteindelijk blijkt mijn spiegel af te klokken op 29,2kg en over 1.10 meter lang, zalig! Enkele maanden erna zou hij zijn gevangen op 32,2kg. Met andere woorden: 1 van de betere van Bled.

Met een gewicht van 29,2 kilo is dit een nieuw PB voor mij, tevens ook de Fish of a Lifetime.

KWO: Hoe sloot je de roadtrip verder af?

In Oostenrijk was het nog harder slachten. We besloten te vissen vanaf een naaktstrand, iets wat de lokale vissers liever niet doen. Dit leverde ons ontzettend veel en mooie vis op. 3 aanbeten vanaf 1 stek op een uur was geen uitzondering. Dit terwijl we telkens 5 tot 7 kilo partikels voerden. Pure choas, nu geen wonder met de kwaliteit van de partikels. Die maakt Ignace zelf en ik koop ze steeds zonder twijfel bij hem.

De aanbeten bleven maar komen…

ook deze spiegel van 18,3 kilo zat er tussen.

Na 3 dagen vertrekken we met een veertiger rijker voor mij en voor Ignace de enigste spiegel van die sessie. Met 18,3 kg echt een prachtvis.

Naast de vijftiger wist ik ook nog een mooie veertiger te vangen.

Dergelijk vissen op foto/video vastleggen, met naakte mensen op de achtergrond is iets waar we nog lang mee gaan lachen. In Italië hebben we het na dag 1 voor bekeken gehouden. Na al die prachtige wateren, was het verkeerd om op een betaalwater te gaan zitten. De eerste en laatste keer voor ons.

In de onderstaande video zetten we de veertiger terug op het naaktstrand en dat leverde deze beelden op.

Thanks voor het delen van dit waanzinnige verhaal Laurens, hopelijk gaat 2019 je ook een aantal mooie vissen brengen. Zijn er nog mooie plannen?

Geen probleem. Ik wil bij deze KWO ook nog eens uitdrukkelijk bedanken. En natuurlijk kon ik het niet laten om een week in Bled te boeken voor de zomer. Deze keer heb ik wel alvast de camping gereserveerd.

Veel succes en als je wat moois vangt horen we het graag 🙂

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl