TOPVIDEO: Een uniek kijkje in het gedrag van winterkarpers!

Dit is ongetwijfeld één van de meest bijzondere video’s OOIT! Duitse wetenschappers voorzagen 37 karpers van een zender en volgde gedurende meerdere maanden het gedrag van de vissen. In deze video zie je hoe karpers zich in de winter bewegen!

Brrr… In de winter denk je misschien niet meteen aan vissen, maar het kan wel degelijk zin hebben om te gaan!

Christopher Monk en Andreas Mühlbradt sloegen de handen ineens en bedachten een geniaal plan. Onder leiding van Prof. Dr. Robert Arlinghaus verzamelde zij data over de bewegingen van in totaal 37 verschillende karpers in hun natuurlijke habitat. Met een uniek ultrasonisch systeem werden de vissen gedurende meerdere maanden gevolgd en dat leverde interessante resultaten op!

Liggen karpers de hele winter stil? Je ziet het zometeen!

Winterslaap? Ik dacht het niet!

In de video onderaan dit artikel zie je de beweging van karpers gedurende zeven dagen in de maand november van 2015. De watertemperatuur bedroeg slechts zeven graden, dus erg warm was het niet! Je zou verwachten dat de karpers zich rustig gedragen in aanloop naar de winterperiode, maar niets is minder waar!

Ook bij lage watertemperaturen zwemmen karpers nog rond!

Wat meteen opvalt is de activiteit van de karpers. Ondanks de koude watertemperatuur worden er nog volop rondjes gezwommen! Opvallend is het verschil tussen de nachten en overdag: je ziet de vissen ’s nachts naar elkaar toe trekken en veelal op dezelfde plek rondhangen, terwijl ze overdag juist veel meer afstanden afleggen. Gedurende de nacht hingen ze voornamelijk rond op vier meter diep, terwijl ze overdag naar de diepere delen van het water trokken waar het tot wel acht meter diep is. Dat is nog eens informatie waar je iets mee kunt!

Gevangen versus ‘maagdelijke’ vissen

Een opvallend detail in de video is het verschil in de stippen. De rode stippen zijn karpers die eerder gevangen werden en de blauwe stippen zijn karpers die nog niet op de onthaakmat zijn beland. Na het bekijken van de video kun je al snel concluderen dat het gedrag van de vissen nagenoeg hetzelfde is en de gevangen vissen geen afwijkend gedrag vertonen. Stof tot nadenken! De nummers die je ziet in de video zijn zogenaamde ‘holding area’s’ die de onderzoekers hebben gemarkeerd.

Je zou denken dat een gevangen vis afwijkend gedrag vertoont, maar het lijkt erop dat hij zich weer snel bij de rest van de populatie voegt!

Vet verbranden = aas opnemen

Gezien de activiteit van de vis is het aannemelijk dat ze nog vrij veel energie verbruiken. Dat verlies aan energie moet natuurlijk gecompenseerd worden! Je zou dus kunnen aannemen dat de vissen ondanks de lage watertemperatuur nog goed te vangen zijn op een attractief aasje.

Met een opvallende aasje zou je de vissen toch moeten kunnen triggeren!

Blind staren

Hoewel deze video enorm interessant is, moeten we niet vergeten dat dit slechts één test is op één specifieke plas. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de karpers op jouw lokale put hetzelfde gedrag vertonen. Deze video toont wel aan dat het ook in de koudere maanden van het jaar absoluut kan lonen om je hengels niet in de kast te zetten en er nog vrolijk op uit te trekken!

Ook in de koudere wintermaanden kan het zeker lonen om erop uit te trekken!

Het resultaat

Genoeg geluld, hoog tijd om naar de video te kijken. Kijk en leer!

Hopelijk heeft deze video jou gemotiveerd om er deze winter op uit te trekken en achter de karpers aan te jagen. Succes!

KWO Redactie

Bekijk ook