Topvideo: Rivier roadtrip door Frankrijk in de winter – Jelmer Simmes

Jullie kennen hem vast wel, Jelmer Simmes ook wel bekend van het Youtube kanaal TwincarpNL. Afgelopen winter kon Jelmer niet stilzitten en besloot hij om samen met zijn vismaat naar het zuiden van Frankrijk te rijden, om daar vervolgens op de rivier te gaan vissen.


Jelmer vertelt:Karpervissen op stromend water heeft altijd mijn voorkeur. De rivier staat garant voor een (bijna) ongelimiteerde hoeveelheid ruimte. Ook trekt dit watertype mij enorm doordat het water altijd in beweging is. Het plaatje is voor mij dan ook compleet als er wordt gevist in een natuurlijke omgeving met zo nu en dan een gefopte karper op de kant. De karpers zijn vrijwel allemaal in topconditie, wat zorgt voor de meest hevige gevechten en snoeiharde fluiters!

De hengels liggen op scherp, tijd voor een aanbeet!

Eind februari vertrok ik samen met m?n maat Jogchem richting de rivier in het zuiden van Frankrijk. Het plan was om zoveel mogelijk rivierstekken af te vissen, totdat we midden op de vis zaten. Links en rechts mocht er ook een kanaal bezocht worden.?

Het plan was om zoveel mogelijk rivierstekken af te vissen, totdat we midden op de vis zaten.

Riviervissen, het blijft mooi.

Het plan was gesmeed? Nu de uitvoering!

De heenweg verliep zoals bij elke roadtrip voorspoedig. Een flinke portie adrenaline en een vleugje gezonde spanning hield ons scherp en positief. Na de nacht te hebben doorgereden kwamen we na een rit van ruim twaalf uur aan op de eerste stek. Com-pleet gesloopt, maar nog steeds goedgezind ?

Na een rustig eerste nachtje begon het feest. We verkasten en vielen vol op de vis! Binnen no-time kwamen de eerste karpers op de mat.Ik kan het verhaal van A tot Z beschrijven, maar daar heb ik natuurlijk zoals altijd weer een video van geschoten. Graag deel ik een aantal tips voor de visserij op deze stromende wateren.

Allereerst dachten we te maken te hebben met aastijden. We kregen tijdens de nachtelijke uren vaak een lange periode geen actie. Even later liepen er drie hengels tegelijk af, bizar! Dit fenomeen ken ik bij de stromende wateren die ik bij mij in de regio bevis.De sleutel tot succes lag bij het ontdekken van de trekroutes van de karper. De vissen zwommen duidelijk in scholen en daardoor werden meerdere voerplekken binnen enkele minuten leeg gevreten. De vis zwom door en was vervolgens een lange periode uit onze zone.

Als de vis eenmal op het voer zit dan…

Door zeer verspreid te voeren, konden we de vis beter vasthouden. Het was flink aftasten hoeveel er gevoerd moest worden, aangezien de watertemperatuur nog maar een graad of zes/ zeven was. Een halve kilo boilies per hengel was ruim voldoende.Wanneer er een hengel af liep, wisten we ongeveer waar we de vis even later konden verwachten. Hier speelden we op in door de hengels op strategische plekken te positioneren.

De opvallende en attractieve snowmans zorgden voor een hoop actie!

We gaven de vis hierbij de ruimte om door te zwemmen, maar vroeg of laat moesten ze toch echt over een van de aantrekkelijke voerplekken heen zwemmen. We voerden aan beide kanten van de zone aanzienlijk meer boilies om de vissen op deze manier zo goed mogelijk vast te houden. De opvallende en attractieve snowmans zorgden voor een hoop actie!

Een goede voorbereiding is het halve werk 😉

Zoals altijd bestond het voer uit verschillende soorten, smaken en diameters. Het combineren van verschillende aassoorten is voor mij altijd een must. Door het kraakheldere water leek het ons verstandig om opvallende pop-ups te gebruiken voor de showman, dit bleek uiteindelijk een verstandige keuze! Er wordt weleens gesuggereerd dat deze opvallende fluor pop-ups de vis kan afschrikken in helder water. Dit kan ook zeker het geval zijn, echter is dit meestal van belang bij vissen die de klappen van de zweep kennen. Van dressuur is geen sprake op deze rivieren in het zuiden van Frankrijk.

We kwamen er al vrij snel achter dat de vissen tussen de rotsen goed vangbaar waren. De rigs werden dan ook met veel precisie neergelegd tussen de rotsblokken (met hulp van de boot). De hoeveelheid natuurlijk voedsel in het water was zeer beperkt. Waarschijnlijk bezochten de vissen de rotsblokken omdat hier aanzienlijk meer voedsel te halen viel. Ook stond de zon hier het gros van de dag op te schijnen. We visten deze hengels op slechts 40 tot 80 centimeter waterdiepte! Kortom; bekijk (met name in de winter/ voorjaar) altijd waar het meeste voedsel te halen valt voor de karpers, dit is logischerwijze d plek om ze te vangen!

We kwamen er al vrij snel achter dat de vissen tussen de rotsen goed vangbaar waren.

Ondanks het feit dat we waren gestuit op een school met relatief ?kleine? vis, kwamen er ook een aantal serieuze vissen op de kant. Bekijk de volledige film om het volledige avontuur van A tot Z te volgen!

Jelmer Simmes


Wil je meer zien van Jelmer Simmes? Bekijk dan ook zijn Facebook-pagina en Instagram-account. De video’s van Jelmer zijn te zien op het Youtube kanaal twincarpNL.

Bekijk ook