ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Topzomer van 2020 – Terugblikken met Bjorn van de Westerlo (+ 3 tips om op kanalen te vissen)

Favoriet Favoriet
Topzomer van 2020 – Terugblikken met Bjorn van de Westerlo (+ 3 tips om op kanalen te vissen)

In dit artikel blikt Bjorn van de Westerlo terug op een heerlijke zomerperiode van 2020. Onder andere het uitdagende Kempisch Kanaal wordt met succes bevist! Hieronder doet hij zijn verhaal én deelt hij zijn top drie tips voor het bevissen van (lastige) kanalen.

Bjorn heeft al flink wat mooie sessies mogen beleven en ook afgelopen zomer was het flink raak!

Bjorn aan het woord: De vakantie is eindelijk begonnen! Nadat ik samen met mijn vriendin een weekendje weg ben geweest naar Valkenburg, was het tijd om mijn visspullen uit te zoeken. De laatste noodzakelijke items werden in huis gehaald en op zondagochtend kon het avontuur beginnen!

Het avontuur op het Kempisch Kanaal kon gaan beginnen!

Ik vertrok naar mijn favoriete stek op het Kempisch kanaal in België voor vier nachten. Ik had mijn zinnen gezet op het stuk waar we al vanaf 2002 vissen. Het gaat om het stuk 8-9 waar ik samen met mijn vader, Mario van de Westerlo (a.k.a. Vlekkie), al heel wat dagen en nachten heb doorgebracht. De stek die ik bevis ligt in de haven.

Het Pro Line aas waar Bjorn al menig vis op heeft weten te vangen op het Kempisch!

Stroeve start

Bij aankomst in de haven blijkt de stek vrij te zijn. Dat is een goed begin! De spullen worden klaargemaakt en ik rijg een V-Activator boilie van Pro Line aan de hair, gecombineerd met een 12mm Bubblegum pop-up. Dat moet ‘m gaan worden! Samen met 25 gehalveerde boilies vaar ik de rig naar de stek toe nadat ik de diepte heb uitgepeild. De 12 uren die volgen blijven stil…

Observeren en inspelen op wat je ziet zijn enorm belangrijk bij het bevissen van een lastig kanaal.

Plotseling zie ik zo’n dertig meter naast m’n stek een mooie vis springen. Ik haal een hengel binnen en en vaar met mijn voerboot naar de plek waar de vis sprong. Later in de nacht krijg ik een volle fluiter op deze hengel en de vis voelt goed aan. De vis kwam naar me toe gezwommen maar draaide plotseling weer de vaargeul in waar de leadcore doormidden brak. Ik baalde als een stekker!

Plotseling gaat de vis er weer vandoor en weet hij de leadcore te breken.

Eerste vangst

Er ging weer 24 uur overheen en ik kreeg nu wel een beetje hoop dat de vis een andere route koos en dat deden ze gelukkig ook! Nummer 1 lag op de mat. “YES!” De vis werd onthaakt en gewogen en na een korte fotosessie kreeg de vis haar vrijheid terug.

De eerste vis is binnen!

Niet veel later kreeg ik weer een volle fluiter op mijn andere hengel. Een kleine schubkarper kwam me ook even gedag zeggen! Klein maar fijn, elke vis telt en al helemaal op het Kempisch Kanaal.

Al snel meldde zich de volgende schub.

Ik voer mijn bootje weer snel uit maar helaas bleef het rustig en werd het weer tijd naar huis te gaan. Met een tevreden gevoel had ik de auto weer volgeladen en reed terug naar Nederland. Ik had in ieder geval niet geblankt! Op naar de volgende sessie.

Snelle start

Twee dagen later is het zo ver en konden we weer gaan vissen. Samen met mijn vriendin pakte ik de auto in om iets totaal anders te doen, namelijk vissen op een put. Normaal gesproken vis ik altijd op kanalen, dus dit was even andere koek. Na aankomst peil ik het water uit en al snel weet ik een aantal vissen te spotten. Er worden wat handjes V-Activator gevoerd en binnen het uur liep de eerste hengel af! Een leuke schub van ongeveer 20 pond lag op de mat.

Deze fraaie schub kwam al binnen een uur op de kant.

Een prima start van de sessie zo! De hengel werd snel teruggevaren en niet lang daarna volgde een tweede schub. Tijdens het koffie zetten (je raadt het al) liep de hengel wederom af en was een fraai beschubte spiegel het haasje. Vlak voordat ik de vis wilde scheppen kreeg ik nog een run. Er was even wat paniek in de tent, want mijn vriendin had nog nooit een vis gevangen en deze werd helaas verspeeld. Jammer, maar kan gebeuren. Na wat foto’s van de spiegel gingen de rigs weer terug naar hun vertrouwde plek.

Dit bijzonder fraaie exemplaar was meer dan welkom!

Droomvangst

Er gingen een paar uur overheen en ik had mijn hengels verlegd omdat ik geen beweging meer zag in de hoek die ik beviste. Uiteindelijk heb ik die stek toch aangevoerd en vervolgens met rust gelaten. Nadat ik nog een paar vissen had bijgevangen kwam deze vis zich melden. Wat een pareltje lag er op mijn onthaakmat! Ongetwijfeld één van de mooiste vissen die ik ooit gevangen heb.

Na het vangen van deze vis kon de sessie al niet meer stuk!

Met een lach op mijn gezicht maakte Sharon foto’s. Heerlijk om samen zo’n moment mee te maken! De avond veranderde in de nacht en ondanks dat er op dit water bijna nooit iets wordt gevangen wist ik toch een spiegel te haken en nog een fraai exemplaar ook: op een streep na 15 kilo!

Ondanks dat er ’s nachts maar zelden een vis wordt gevangen, krijgt Bjorn het toch voor elkaar!

Lastige klant

’s Ochtends werden alle hengels voorzien van vers aas. Na een heerlijk ontbijtje kwam de eigenaar even langs en liet hij een foto zien van een spiegel die moeilijk te vangen was. Ik zei nog tegen hem “Ik heb wel eens geluk op een nieuw water!” Je raadt het natuurlijk al: nog geen twee uur later was het raak! Het was de spiegel die de eigenaar had laten zien. Happy days!

Binnen twee uur was het raak!

Ik had een prachtige bak in mijn handen en onze sessie kon al niet meer stuk. De hengel werd weer snel uitgevaren en vanaf dat moment bleven de aanbeten maar komen. De ene spiegel na de andere kwam op de kant!

Een lastige klant die niet vaak op de kant komt!
Na het vangen van de grote spiegel blijft het maar lopen!

Even later kreeg ik weer een volle fluiter en het was weer een mooie schub. Van tegen de 15 kg. Een prachtige schub !

Ook deze prachtige schub kwam op de kant!

De nacht valt en ik wist dat het weer rustig werd. Tijd om gaan te slapen dus! Na amper 10 minuten in mijn bed liep er weer een hengel af. Na een bijzondere dril sprong er ineens een vis helemaal uit het water. Ik wist dat er twee steuren op het water zaten en jawel hoor: ik had er eentje te pakken!

Het blijft een bijzondere bijvangst, zo’n steur.

Een fraaie bijvangst waar ik echt blij mee was. Zo vaak vang je dit soort vissen niet. De weegzak bleef in het water om de vis te landen, want steuren zijn behoorlijk kwetsbaar. Na een aantal foto’s kreeg de vis zijn vrijheid weer terug.

Gouden randje

De ochtend valt en het werd tijd om rustig in de pakken. Om 06:00 was ik al wakker en tot 11:00 hadden we de tijd om te vissen. In deze korte tijd wist ik nog vier vissen bij te vangen. Geen grote exemplaren, maar wel prachtige spiegels en ook nog een schub erbij. Dit keer poseerde ik samen met mijn vriendin.

Sessie geslaagd! Een beter resultaat had Bjorn zich niet kunnen wensen.

Mooier konden we de sessie niet afsluiten! De omstandigheden waren perfect en zelfs onze hond keek terug op een geslaagde sessie 😉 Net voor het inpakken floot hij nog eens aan. De laatste vis van onze sessie! Na deze vangst hebben we alles op ons gemak in de auto geladen en konden we aan de terugreis beginnen. Hier komen we zeker nog eens terug!

Al met al kijkt Bjorn terug op een zeer geslaagde sessie.

Bonus: drie kanaaltips

Ik heb flink wat uurtjes gemaakt op onder andere het Kempisch Kanaal en hieronder som ik mijn top drie tips op:

  1. Lopen en observeren; kanalen bevissen betekent kilometers maken en continu je ogen openhouden. Vis spotten kan negen van de tien keer het verschil maken tussen blanken of vangen!
  2. Vaste stek aanvoeren; ik ben groot voorstander van een vaste stuk kanaal gespreid aanvoeren. Op deze manier kun je de vissen in jouw zone vasthouden en blijven ze rondzwemmen in de sector die je bevist.
  3. Slappe lijnen; zeker op wateren als het Kempisch Kanaal staan de vissen flink onder druk en het laatste wat je wil is dat ze onder water je lijn tegenkomen. Probeer dus zoveel mogelijk met slappe lijnen te vissen en zorg dat de vis op z’n minst kan azen op de aangevoerde stekken zonder een lijn tegen te komen.
Met deze drie tips heeft Bjorn al flink wat vissen weten te strikken!

Succes met jouw (kanaal)visserij en tot de volgende!

Bjorn van de Westerlo

De Karperwereld Online redactie is altijd op zoek naar het laatste karpernieuws en de mooiste verhalen. Heb je zelf iets interessants wat je wilt delen? Stuur het dan naar info@karperwereld.nl