ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Trukendoos: wormen, maden, krieltjes en meer – Mandy Zupansic

Favoriet Favoriet
KWO Redactie

Met het voorjaar in volle gang zal menig visser weer naar de waterkant trekken om zijn (of haar) geluk te beproeven. Veelal kiezen we dan voor de vertrouwde boilies, maar er zijn nog zoveel meer verschillende aasjes die we zouden kunnen inzetten bij de jacht op die ene bak. Met de tips van Mandy Zupansic uit het vorige deel nog in ons achterhoofd, gaat ze nu verder met een aantal alternatieve aassoorten. Lees hieronder verder en doe er je voordeel mee de komende weken!


Mandy aan het woord: Als je na een flinke regenbui door een weiland of over een drassig bospad loopt, zie je met grote regelmaat een regenworm kruipen. Door de regen verlaten ze de veilige grond en kruipen ze over de aarde. Je vindt nog meer insecten als je een dode boom of tegel van de grond tilt. Op die vochtige plekken leven regenwormen, duizendpoten, mieren, slakken etc.. Perfect karperaas! Ik koop dit natuurlijke aas zelden tot nooit in de winkel. Ik duik gewoon de natuur in en ga op zoek. Van alle insecten die er te vinden zijn, is de regenworm mijn grote favoriet.

Mijn favoriete natuurlijke aas!

How to use

Als ik er eenmaal voldoende heb gevonden, kan ik ze gaan gebruiken. De regenwormen knip ik in kleine stukjes van ongeveer drie centimeter. Ik pak de dunste boilienaald die ik in mijn tackle box heb en steek die in het midden door de worm. Als mijn boilienaald vol zit, trek ik het hele klosje wormen op een stukje flosdraad. Het uiteinde steek ik door de lus van de hair en leg er een knoop in. Zo vormen de wormen een mooie dikke ronde bal. Ik gebruik een redelijke lange hair met net voor de knoop een rubberen stoppertje. Want het kan nog wel eens gebeuren dat ze zich over de knoop heen wurmen richting je haakpunt en die willen we natuurlijk te allen tijde vrij houden.

Een prachtige spiegel van de randmeren die viel voor de wormen.

Als finishing touch komt er net achter het weerhaakje een shot on the hook. Het inzetten van wormen heeft mij in veel situaties gered. Terwijl de rigs met boilies en tijgernoten onaangeroerd bleven liggen, leverde de rig met wormen toch nog een aanbeet op.

" Terwijl de rigs met boilies en tijgernoten onaangeroerd bleven liggen, leverde de rig met wormen toch nog een aanbeet op. "

Maden

Indien ik geen regenwormen kan vinden, blijft er helaas niets anders over dan naar de lokale hengelsportzaak te rijden voor maden. Maden komen op de tweede plaats als favoriete natuurlijke aassoort. Welke karper houdt er nou niet van een kronkelende maaltijd? Voordat ik naar Frankrijk ga, bestel ik altijd ruim 10 liter maden bij de hengelsportzaak.

Wat een vangkracht heeft dit natuurlijke aas.

Gelukkig heb ik een grote koelkast op gas waardoor ik ze koel kan bewaren tijdens de langere sessies. Als je maden levend in het water gooit, bestaat de kans dat ze zich in de bodem wurmen en wegkruipen. Daarom gooi ik een deel van tevoren in kokend water met een flinke scheut hennep olie. Ik laat de maden uitlekken, voordat ik ze gebruik. Door de olie worden ze PVA vriendelijk.

Door de olie worden ze PVA vriendelijk.

Voor het bevestigen van de maden gebruik ik geen maggot clip, maar flosdraad. Om met maden te kunnen vissen, gebruik ik een D-rig van gecoat onderlijn materiaal. Ik rijg een behoorlijk stukje flosdraad vol, schuif de maden naar beneden, en herhaal dit net zo vaak tot de maden goed op elkaar gestapeld zitten.

Rijg de maden op een fijne boilienaald.

Schuif ze op een stukje flosdraad.

Ik haal de flosdraad door het oogje van de rigring en leg er een dubbele knoop in. Je kunt er eventueel ook nog een stukje foam tussen zetten als je wilt dat het geheel net boven de bodem blijft drijven zodat het iets meer opvalt.

Haal de flosdraad door de rigring.

Knoop het tot een bal en de rig is ready to use!

Voor het gebruik van maden heb ik nog een aantal tips voor jullie. Je kunt natuurlijk met een standaard made aan de slag gaan, maar we kunnen ze ook extra attractie meegeven door er ingrediënten aan toe te voegen. Alle toevoegingen kun je zowel ’s zomers als ’s winters inzetten en kunnen in 90% van de gevallen de sleutel tot succes zijn.

Tip 1: Doe de maden in een afgesloten emmer en gooi er paprikapoeder overheen. Laat ze één a twee dagen koel staan in een donker hoekje. Daarna zijn de maden enigszins gekleurd en zullen ze een pittige smaak aan het water afgeven. Zorg wel dat ze nog lucht kunnen krijgen, anders wordt het één grote plakkerige bende.

Deze vis kon de maden niet weerstaan!

Tip 2: Leg de maden een aantal uren in knoflook poeder en vries ze daarna in. Als ze goed bevroren zijn, haal ik ze uit de vriezer. Daarna gooi ik ze in de crusher en maal ik ze fijn. Fijngemalen maden vers van de pers. Beter kan haast niet.

Tip 3: Leg de maden in de volle zon en wacht totdat ze hard en rood zijn geworden. Je kunt de casters bijvoeren, maar je kunt ze ook eerst fijnmalen. Voeg er vervolgens liquid aan toe of een grondvoer. Door hier PVA bags van te maken creëer je een zeer attractief voer dichtbij je haakaas. Je kunt hier eindeloos mee variëren als je creatief bent.

Krieltjes

Een ander alternatief aas dat favoriet is bij mij zijn aardappelen en krieltjes. De aardappel is een echte klassieker en wordt nog maar zelden gebruikt in de karpervisserij. De karper is gek op de zetmelen die hier in zitten. Als ik een aantal uurtjes op een parkwater ga vissen, neem ik altijd aardappelen mee.

Een echte klassieker!

Bij het bereiden van mijn krieltjes gooi ik ruim 500 gram aardappelen in de snelkookpan en doe daar krill en hennepolie bij. Neem wel een oude pan want niet iedere echtgenote is daar blij mee! 😉 Dit laat ik enkele dagen staan. Daarna voeg ik water aan de snelkookpan toe zodat alles onder water komt te staan en kook de aardappelen totdat ze uit elkaar vallen. Je krijgt dan een smeuïge brei. Om het geheel steviger en aantrekkelijker te maken voeg ik er gecrushte hennep, chili hemp, knoflookpoeder en grondvoer met krill aan toe. Meng dit stevig door elkaar en voeg er eventueel water aan toe totdat je er een stevige bal van kunt maken. “A ball of success”! Je kunt met de ingrediënten eindeloos variëren maar deze combinatie heeft zich voor mij meerdere malen bewezen.

Gevangen op een krieltje.

Tijgernoten

Als ik tussen boilies of tijgernoten zou moeten kiezen, blijkt dat voor mij een moeilijke keuze. Ik maak gebruik van boilies als de situatie dat toelaat, maar ik vis ook heel erg graag met tijgernoten. Als ik niet kan kiezen, mix ik ze gewoon door elkaar. Tijgernoten hebben voor een karper geen enorm toegevoegde waarde. Ze zijn lekker en kraken goed, maar een voedzame toevoeging aan het karpermenu… nee, dat zijn ze niet!

De karper is er dol op!

Ik bereid de tijgernoten op de volgende wijze. Eerst laat ik ze 24 uur weken in bruin bier en water. Ik gebruik hiervoor de verhouding 70% bruin bier en 30% water. Op vijf kilo tijgernoten voeg ik 500 gram bruine suiker toe. De gisten in het bier en de suikerkristallen zorgen ervoor dat de tijgernoten nog beter en sneller gaan slijmen. Ze zullen ook lekker zoet gaan smaken.

Tijgernoten blijft een geliefd aas voor de karper.

Nadat de tijgers 24 uur geweekt zijn, kunnen ze gekookt gaan worden. Ik kook de tijgernoten minimaal 40 minuten. Ik test daarna een tijgernoot door erin te bijten. Als hij nog steeds hard is, kook ik ze nog 10 a 20 minuten langer. Doe ze vervolgens samen met het kookvocht in een emmer en sluit hem luchtdicht af. Laat ze nu 24 tot 48 uur staan en je zult zien dat ze gaan slijmen. Ga niet om de paar uur kijken of de tijgers als slijmen, want hoe vaker je de deksel open trekt, hoe minder ze dat gaan doen. Wanneer je ze in de volle zon zet, zal je zien dat dit proces nog sneller gaat.

Gebruik ook eens kleinere boilies

Op rivieren en kanalen zet ik eigenlijk alleen maar boilies in. Tijdens mijn visserij op de Maas of het kanaal is het niet erg handig als ik met een emmertje maden of grondvoer aan kom zetten. Het trekt zeker karper aan, maar vooral de brasems zullen het zeer waarderen. Ik gebruik boilies in verschillende diameters (12, 15 en 20 mm) en deze meng ik heel graag door elkaar. Groter dan 20 mm ga ik vrijwel zelden. Zelfs op de Maas vis ik nog met klein aas. Ik denk dat dit iets is wat puur tussen mijn oren zit, maar ik probeer zo ook af te wijken van de andere vissers. We kunnen er namelijk wel van uit gaan dat de meeste riviervissers met 20 mm of groter vissen.

Een dikke bak op boilies.

Wil je meer weten over mijn kanaal- en Maasvisserij? In deel 3 zal ik hier meer over vertellen. Ga nu snel naar buiten en geniet van het voorjaar 🙂

Stay tuned!

Mandy Zupansic

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

of

Trending

Bekijk ook

1