Voerboot versus rubberboot – Wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn tal van mogelijkheden om jouw rig op de juiste stek te plaatsen. Naast werpen zijn voerboten en rubberboten populaire manieren met elk hun eigen voor- en nadelen. Benieuwd welke manier het beste matcht bij jouw visserij? Lees dan snel verder!


Voerboten

Op sociale media en op visgerelateerde filmpjes kom je voerboten heel vaak tegen. Het zijn simpelweg méga handige items die je ongetwijfeld meer vissen kunnen opleveren! De mogelijkheden zijn tegenwoordig enorm breed en ze zijn niet meer weg te denken in de karperwereld. Sterker nog: veel vissers kunnen haast niet meer onder hun voerboot!

Voerboten, zoals de Xplore MKII van Berns Baitboats, zijn haast niet meer weg te denken in de hedendaagse karpervisserij.

Voordelen

Tegenover een rubberboot heb je met een voerboot een aantal voordelen, net zoals je die andersom ook hebt. We sommen de twee grootste voordelen die wij konden bedenken voor jullie op!

Voordeel #1: Efficiëntie

Eén van de grootste voordelen aan een voerboot tegenover een rubberboot is dat je het het snelst je rig weer ‘spot-on’ hebt liggen. Als de aanbeet er is geweest weten we allemaal dat het kan lonen om je rig zo snel mogelijk weer op je hotspot te hebben en dat heb je binnen no-time voor elkaar met een voerboot.

Voerboten kunnen tegenwoordig zelfs worden uitgerust met een autopilot functie!

Moderne voerboten zijn zelfs uit te rusten met een autopilot functie waarmee ze zelf naar de door jou aangegeven stek kunnen varen. Terwijl de vis rustig in de sling ligt te wachten tot het fotomoment vaart de boot jouw rig alweer op nieuw uit en ben je klaar voor de volgende aanbeet!

Voordeel #2: Ruimtebesparend

Dit is een inkoppertje, maar wel een heel groot voordeel ten opzichte van een rubberboot. Met een rubberboot kan je namelijk moeilijk ‘even snel’ een productief uurtje ergens meepakken. Dit vraagt gewoonweg om meer gedoe en dat heb je bij een voerboot veel minder!

Een compacte tas voor je voerboot vergemakkelijkt de draagbaarheid.

Vis jij regelmatig een korte sessie, dan kan het inzetten van een voerboot jouw effectiviteit zeker vergroten!

Nadelen

Tegenover een rubberboot heeft een voerboot ook een aantal nadelen. Deze nadelen moet je uiteindelijk af gaan wegen tegen de voordelen als je een definitieve keuze wilt gaan maken. We sommen er twee op!

Nadeel #1: Batterijen

Bij een voerboot ben je afhankelijk van batterijen. Tegenwoordig is er een breed scala aan opties, maar uiteindelijk raakt elke batterij een keer leeg. Dit kan dus nadelig zijn bij langere sessies of erger nog: als je aan het harken bent!

De vis ligt klaar om gevangen te worden, maar met een lege accu ga je niet ver komen!

Hier heb je bij een rubberboot bijvoorbeeld veel minder last van. Uiteraard kan de accu van je elektromotor leeg zijn na een tijd, maar dan heb je nog altijd peddels om je rigs te blijven droppen. 😉

Nadeel #2: Voeren

Een ander nadeel is dat je niet echt door kan voeren zoals je dat met een rubberboot wel kan. Stel dat de vis echt los is en jouw stek goed loopt, dan wil je de voerhoeveelheid opschroeven en niet alleen compact voeren. De enige optie is dan om meerdere keren te varen of indien het haalbaar is met de werppijp bij te voeren.

Voeren met een voerboot wordt al eenvoudiger door diverse technische vernuftigheden, maar het blijft makkelijker met een rubberboot!

Rubberboot

Voor veel wateren zijn rubberboten een echte must. Stel je hebt te maken met grote wierpartijen, obstakelrijke hotspots of je moet op afstand vissen, dan biedt een rubberboot de ideale uitkomst.

Rubberboten bieden ons karpervissers een hoop voordelen!

Voordelen

Uiteraard zijn er tegenover een voerboot heel wat voordelen. Hoewel het zeker meer moeite kost om hem te transporteren en klaar te maken voor gebruik, zijn er talloze situaties waarin een rubberboot het wint van een voerboot. We sommen er hieronder drie op!

Voordeel #1: Je kunt naar de vis toe

Het belangrijkste voordeel is dat je naar de vis toe kunt varen. Zwemt deze zich vast en moet je ‘m gaan bevrijden, dat is prima te doen met een rubberboot. Hierdoor kun jij dus ook je kansen wagen op obstakelrijke plekken, mits je een visveilig systeem gebruikt.

Een belangrijk voordeel is dat je naar de vis toe kunt varen.

Voordeel #2: Mogelijkheden qua voeren

Terwijl je met een voerboot beperkt kan voeren, kan je met een rubberboot zo gek doen als je zelf wilt. Je kan meerdere tactieken toepassen zoals heel verspreid voeren of juist heel veel voeren op een kleinere plek. Dit kan op bepaalde wateren de sleutel tot succes zijn!

De voermogelijkheden met een rubberboot zijn eindeloos!

Voordeel #3: Verkassen

Op grotere wateren is dit misschien wel het allergrootste voordeel van een rubberboot. Je kan echt binnen no-time verkassen naar een andere zone. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar levert je ook meer vissen op!

Alles weer inpakken in de auto is niet nodig, laad simpelweg je bootje vol en gas erop!

Nadelen

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook bij een rubberboot. Een aantal belangrijke voordelen heb je net voorbij zien komen, maar om een goede afweging te maken is het belangrijk om ook de grootste nadelen in kaart te brengen. Hieronder sommen we er een aantal op.

Ook het gebruiken van een rubberboot heeft zo zijn nadelen!

Nadeel #1: Plaats

Een rubberboot neemt gewoonweg veel meer plek in dan een voerboot. Een opgevouwen boot in je auto met daarnaast nog een accu en een elektromotor zorgt ervoor dat je niet te al gek moet doen met de rest van je spullen, want dan gaat het niet meer passen. Zonder een ruimere gezinsauto of zelfs een caddy/busje kun je een rubberboot haast niet vervoeren!

Zeker bij een grotere rubberboot zit je auto al snel vol!

Tegenwoordig zijn er echter ook flink wat mogelijkheden met kleinere boten tot maximaal 2 meter lang. Dit soort bootjes, zoals de Raptor FAST 160, zijn een stuk compacter op te vouwen en kun je in de meeste auto’s wel kwijt.

Nadeel #2: Verstoren

Over verstoren met een rubberboot zijn de meningen nogal verdeeld. Als je een goed lopende stek hebt en je moet voortdurend varen naar die stek, kan het zijn dat je de azende vissen gaat verstoren. Zeker als die stek ondiep is en er regelmatig wordt gevist kan de boot in je nadeel werken.

Het drillen vanuit een rubberboot maakt de meeste nadelen weer dubbel en dwars goed 😉

Conclusie

Kortom, beide hebben zo hun voor- en nadelen. Op (kleinere) wateren zonder obstakels waar je niet ver hoeft te vissen kan een voerboot van groot voordeel zijn. Hierdoor kan je stekjes vinden die andere vissers misschien niet kunnen vinden.

Iedere visser zal zo zijn eigen voorkeur hebben voor een rubber- of een voerboot.

Op grote, ruige wateren of op wateren met obstakels kan een rubberboot dan weer de perfecte uitkomst bieden… Al met al bepaalt jouw visserij dus eigenlijk welke van de twee het beste bij je past.

Succes bij het maken van je keuze!

KWO Redactie


Meer info over het gebruik van boten vinden jullie op onze Community!

Bekijk ook