ELKE WEEK NIEUWE VIDEO'S. WORD NU OOK KWO MEMBER

Welkom, je kunt deze update nu maar voor een klein deel bekijken. Dit is een exclusieve update voor KWO Members.
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates? Klik dan hier om je aan te melden.

Exclusieve KWO Member update
Wil je toegang tot deze en 1000+ andere exclusieve updates?

Klik dan hier om je aan te melden.

Meer Undercover in France

Undercover in France – The Aftermath

Favoriet Favoriet
KWO Redactie
Duur video: 12 MIN

Met het verschijnen van Alles naar de klote (eind juli) zat de videoserie Undercover in France er helaas op. Maar liefst vijf maal reisde Mark Hofman afgelopen voorjaar af naar Frankrijk om er de karpers het leven zuur te maken. In dit artikel blikt hij kort terug en geeft hij antwoord op een aantal prangende vragen van KWO Community Members in een Q&A video…


Mark aan het woord: Wauw, wát een voorjaar is het geweest. Ik besef me dondersgoed dat ik in een gelukkige positie zat dat ik zo vaak in Frankrijk kon vertoeven. De sessies bestonden uit mini-tripjes van 2-3 visdagen tot een ‘langere’ trip van 5 dagen. Tijdens iedere sessie leerde ik dingen die me inzichten gaven om succesvol te zijn en zo verzamelde ik telkens een stukje van de puzzel en kwam ik beetje bij beetje dichterbij het vangen van de (grote) karpers.

Al vroeg in het jaar dook Mark de baaien van een groot Frans meer in.

Al vroeg in het jaar dook ik de baaien van een groot Frans meer in.

Ik had eigenlijk nog nooit écht serieus op de grote Franse reservoirs (1000 hectare of groter) gevist. Het werd uiteindelijk een toffe ervaring en als ik zo terug kijk dan zie ik toch dat ik eigenlijk 3 sessies nodig had om het water een klein beetje te begrijpen. Zo zie je maar: mocht je een nieuw water gaan bevissen in Frankrijk: ga er dan meermaals naar toe. Ook met Pilaar ben ik zelden tijdens de eerste sessie al ‘dik’ met mijn neus in de boter gevallen.

Opofferingen

Om tot dit succes te komen heb ik wel wat dingen moeten opofferen. Jullie zullen in de video’s wel gezien hebben dat comfort het eerste was wat ik schrapte uit mijn visserij. Mede omdat ik zo min mogelijk spullen bij me wilde hebben schrapte ik alle luxe en dat was (zeker tijdens de eerste drie trips) soms wel eens taai.

Een uitzicht als deze maakt het gebrek aan comfort weer helemaal goed!

Een uitzicht als dit maakt het gebrek aan comfort weer helemaal goed!

Een andere opoffering was: tijd. Alle tripjes vielen samen met de weekenden en de Undercover in France praktijken begonnen eigenlijk al vrij snel na het beurzen- en meetingseizoen waardoor ik al (te) veel weekenden van huis was. Met KWO zijn we in volle opbouw, minder werken was dan ook geen optie. Maar tóch wilde ik de sessies ‘draaien’… Ik koos er dan ook voor om minder te sporten en minder sociale activiteiten te doen. Vooral voor mijn vriendin was dit dan wel eens vervelend, maar ik ben dan ook erg dankbaar dat ze mij die ruimte heeft gegeven.

Een woordje van dank aan mijn vriendin is wel gepast: één sessie ging ze mee en toen ik de andere sessies maakte heeft ze geen moment gezeurd dat ik niet thuis was! #IHEV #opnaar2017

Een woordje van dank aan mijn vriendin is wel gepast: één sessie ging ze mee en toen ik de andere sessies maakte heeft ze geen moment gezeurd dat ik niet thuis was! #IHEV #opnaar2017

Doelen bereikt?

Ik heb mezelf de vraag gesteld “Mark, ben je tevreden met hetgeen je hebt bereikt tijdens de sessies?” en daar moest ik toch wel even over nadenken. Allereerst ga ik vissen om avonturen te beleven, maar ik wil ook keiharde resultaten behalen. Genieten combineren met succes is waar ik met mijn visserij naar streef de laatste jaren. Terugkijkend slaat de factor avontuur hoog uit, maar (ondanks dat ik een aantal mooie veertig ponders ving) ben ik over de vangsten niet 100% tevreden. Om de ultieme voldoening aan te tikken had ik een topvis van één van de wateren willen vangen (27 kg+).

De karper die mij de meeste voldoening gaf: de eerste veertiger van het grote water. Een vis die tijdens de derde trip kwam en direct alle tot dan toe gedane inspanningen beloonde.

De karper die mij de meeste voldoening gaf: de eerste veertiger van het grote water. Een vis die tijdens de derde trip op de mat kwam en alle tot dan toe gedane inspanningen beloonde.

Geloof me, ik bedoel dit niet arrogant want de mid-veertigers die ik in het logboek mocht noteren zijn prachtige karpers maar… Er zwemmen simpelweg een aantal grotere karpers op de wateren die ik heb aangedaan. Die zware jongens (of juist dames) wist ik echter niet te strikken en dat is iets dat mij prikkelt. De missie is nog niet volbracht, de absolute topvissen waren mij niet gegund. Al was mijn visserij er wellicht ook niet 100% op afgestemd, dat heb ik dan wel weer geleerd.

" De missie is nog niet volbracht, de absolute topvissen waren mij niet gegund."

Achteraf blijkt dat ik (zeker tijdens de eerste 3 sessies) teveel in de ondiepe baaien gevist. Met het ‘peuteren’ tussen de rietkragen wist ik wel karpers te vangen, maar de tactiek voor grotere vissen lijkt ook hier te zijn: iets centraler vissen en toch wat minder instant te werk gaan. Grote vissen houden immers wel van een (stevig) aangevoerde stek. Maar, achteraf is het altijd makkelijk lullen 😉

Ondanks een aantal gewichtige karpers blijft er een uitdaging open staan...

Ondanks een aantal gewichtige karpers blijft er een uitdaging open staan…

I’ll be back

Maar ach… Zo blijft er nog wat op de to-do-list staan. De kans is dan ook groot dat ik volgend jaar wederom een aantal pogingen ga wagen in mijn zoektocht naar een mega bak van de grote reservoirs. Ik beloof niets, maar ik hoop met heel mijn hart dat de Undercover in France videoserie een vervolg gaat krijgen. Reken maar dat ik na Carp Zwolle 2017 extra lief ga zijn voor mijn vriendin, want volgend jaar april wil ik weer de Franse bossen in duiken…

mark-hofman-karpervissen-frankrijk-02

Voor mij is het ‘hit & runnen’ toch wel de ultieme visserij.

mark-hofman-karpervissen-frankrijk-01

En tsja, als je dan maar één lange broek bij hebt, dan denk je wel eens “waar ben ik mee bezig”…

Question & Answer

Middels de KWO Community proberen we onze schrijvers en filmers in direct contact te brengen met de members. Er zijn vaak vragen of opmerkingen na een artikel of video op de Community en wat is nu handiger dan deze vragen direct voor te leggen aan de auteur in kwestie? Op deze manier kunnen wij jullie als KWO zijnde hopelijk verder helpen in je visserij! Na de eerste delen van Undercover in France kwamen er tal van vragen binnen op de redactie, waaronder:

Ook van de altijd oplettende Michel Hulshof vroeg zich af:

  • Wanneer bepaal je om met boilies of om juist met partikels aan de slag te gaan?
  • Wat is je voertactiek op een nieuw water?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het alleen vissen?
  • Doen jullie ook aan de hit&run tactiek in het (koude) voorjaar?

Rik Bisschoff stuurde ons een uitgebreide mail met de volgende vragen:

  • Hoe vind je een openbaar water in Frankrijk en hoe kom je vervolgens achter alle handige informatie (bestand, stekken, drukte, vergunningen)?
  • Qua uitrusting: wat neem je zeker mee als je naar een onbekend water gaat, welke spullen zijn onmisbaar?

Ook Stefan Warbout mailde de volgende interessante vragen:

  • Waarom vis je jouw chods zoals ze zijn (rig, aas), welke tactiek gebruik je voor het bijvoeren en gebruik je de chods ook tijdens de nachtelijke uurtjes?
  • Hoe zorg je dat je een beetje normaal voedsel binnen krijgt en hoe doe je alles qua hygiëne?
  • Hoe kan je met een beperkt budget ook op karper avontuur gaan in Frankrijk?

Wil je deze update bekijken?

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95 per jaar.

Word dan ook KWO Member voor slechts €7,95 per maand of €64,95,- per jaar.

Krijg direct toegang tot de beste karper video’s, films, artikelen & kortingen.7.000 andere karpervissers gingen je al voor!

Lees hier alles over het KWO Membership of meld je hieronder direct aan.

Trending

Bekijk ook

1